Logo
0 800 30 11 77

Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування

Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 27 грудня 2019 | Оновлено: 21 лютого 2023 | 406546 406546
Дисбактеріоз — це поширене захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), причинами якого можуть бути приймання ліків або хвороби органів травлення. Профілактикою, діагностикою та лікуванням дисбактеріозу займається гастроентеролог.

Що таке дисбактеріоз кишечника?

Дисбактеріоз — це порушення мікрофлори кишківника. Слизова кишківника — повноцінна екосистема, яку населяють десятки видів мікроорганізмів. Склад мікрофлори кожної людини індивідуальний і залежить від віку, регіону проживання, раціону харчування.

Види бактерій, що живуть у кишечнику:

  • корисні (необхідні для здорового функціонування кишківника);
  • нейтральні (не впливають на стан здоров'я);
  • умовно-патогенні (у помірних кількостях не спричиняють захворювання, але їхнє надмірне розмноження призводить до запалення);
  • патогенні (у разі зараження призводять до харчових інфекцій і розвитку гастроентероколіту).

У разі порушення балансу мікрофлори виникає дисбактеріоз кишківника. У нормі здорова мікрофлора кишківника бере участь у перетравленні нутрієнтів (поживних речовин), сприяє засвоєнню мікроелементів, синтезує вітаміни, захищає від розмноження патогенних мікробів. За дисбактеріозу порушується засвоєння поживних речовин, знижуються захисні функції слизової оболонки кишківника та імунітет.

Симптоми дисбактеріозу кишківника

Найчастішою причиною дисбактеріозу кишківника є прийом антибіотиків. Порушенню мікрофлори кишківника також можуть сприяти приймання протизапальних і гормональних препаратів, інфекційні захворювання, харчові отруєння, зміни раціону харчування. Ризик хронічного дисбактеріозу кишківника вищий у людей, які зловживають алкоголем, жорсткими дієтами, приймають ентеросорбенти та проносні препарати.

Зміна мікрофлори кишківника може бути безсимптомною або проявлятися порушеннями травлення. Симптоми дисбактеріозу кишківника:

  • підвищене газоутворення (метеоризм, здуття); 
  • нудота і блювота;
  • біль і дискомфорт у животі;
  • погіршення апетиту;
  • підвищена чутливість до окремих продуктів;
  • бурчання в животі після прийому їжі;
  • часті закрепи, діареї або їх чергування;
  • неприємний запах із рота.

Симптомом кишкового дисбіозу може бути анемія, спричинена дефіцитом вітамінів і мікроелементів. Ознаки анемії включають слабкість, стомлюваність, блідість шкіри, ламкість нігтів і волосся. Прищі за дисбактеріозу кишківника з'являються внаслідок підвищеного всмоктування токсинів і алергенів. За дисбактеріозу кишківника в калі може бути видно слиз.

Діагностика дисбактеріозу кишечника

У разі підозри на дисбактеріоз необхідно записатися до гастроентеролога. Для діагностики дисбактеріозу кишківника лікар призначить аналізи калу: копрограму і бактеріальний посів. Аналіз калу на дисбактеріоз показує наявність і кількість мікроорганізмів, що знаходяться в калі.

Кал для аналізу на дисбактеріоз кишківника необхідно зібрати в стерильну ємність і протягом двох годин доставити в лабораторію (фекалії для аналізу можна збирати в будь-який час доби). Перед дефекацією необхідно спорожнити сечовий міхур, провести гігієнічні процедури.

Кал для аналізу збирають через три дні після закінчення приймання антибіотиків, проносних засобів і препаратів заліза. За два дні до обстеження необхідно виключити з раціону томати, буряки та інші продукти з високим вмістом фарбувальних пігментів, жирні та гострі страви. Не можна здавати аналіз під час менструації.

Дисбактеріоз кишківника та гінекологія

Порушення кишкової мікрофлори може призвести до зміни вагінальної флори. Симптомом дисбактеріозу кишківника у жінок може бути розвиток вагініту — запалення в піхві. Виділення з піхви за дисбактеріозу кишківника залежать від виду переважаючої флори (можуть бути білі, жовті, коричневі, зеленуваті).

Дисбактеріоз у дітей

Ознаками дисбактеріозу кишківника в дітей можуть бути рідкі пінисті випорожнення, зниження апетиту, млявість, біль у животі. Порушення мікрофлори кишківника в дитини може розвинутися після приймання антибактеріальних засобів, перенесеної вірусної або кишкової інфекції.

Симптомами дисбактеріозу кишківника у немовляти можуть бути плач після прийому їжі, дратівливість, порушення сну. У разі здуття живота немовля підтискає ноги, тужиться. Причиною дисбактеріозу в немовляти може бути штучне вигодовування дитячою сумішшю.

Як вилікувати дисбактеріоз кишківника в дорослого?

Лікування дисбактеріозу кишківника включає дієту і лікарські препарати, що містять корисні бактерії. Для відновлення мікрофлори кишківника необхідно обмежити вживання продуктів, що створюють сприятливе середовище для патогенів, подразнюють кишківник і посилюють бродіння (солодощів, газованих напоїв). Для того, щоб вилікувати дисбактеріоз кишківника в дорослого, необхідно харчуватися регулярно (три основні прийоми їжі на день і один-два перекуси). Для швидкого лікування дисбактеріозу кишечника гастроентеролог також призначить пробіотичні препарати з корисними бактеріями.

Лікування дисбактеріозу кишківника у вагітних включає дієту і пробіотичні лікарські засоби. За одночасного розвитку дисбіозу піхви перед пологами гінеколог призначить вагінальні свічки з корисними бактеріями для відновлення мікрофлори статевих шляхів жінки.

Дієта в разі дисбактеріозу кишківника

Дієта за дисбактеріозу є основним методом лікування. У разі дисбалансу кишкового середовища корисною є їжа, багата на клітковину і кисломолочні продукти.

В основі раціону при порушенні кишкової мікрофлори мають бути каші, свіжі овочі, сухофрукти, нежирне м'ясо, сир, йогурти. На дієті в разі дисбактеріозу кишківника з раціону виключають:

  • солодощі;
  • жирне м'ясо, копченості, консерви, гострі маринади;
  • дріжджовий хліб та інші продукти, що посилюють газоутворення;
  • алкогольні напої.

Харчування за дисбактеріозу кишківника має бути дробовим (п'ять-шість разів на день невеликими порціями), не можна допускати переїдання і голодування. Необхідно випивати не менше двох літрів води на день і обмежити газовані напої та каву.

Рецепти страв у разі дисбактеріозу кишківника

Харчування в разі порушення мікрофлори кишківника може бути різноманітним і смачним. Рецепти страв за дисбактеріозу кишківника мають містити підвищену кількість клітковини та свіжих кисломолочних продуктів.

1

Кисломолочний сир з фруктами

Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування
Підготовка
5 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
10 хвилин
Ккал на порцію
260
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • 150 гр нежирного кисломолочного сиру;
  • 50 гр білого йогурту;
  • 100 гр фруктів за смаком (банан; полуниця; ківі).
  1. Сир викласти в ємність, за бажання розім'яти виделкою.
  2. Фрукти помити, очистити, нарізати кубиками і додати в сир.
  3. Заправити сир із фруктами білим йогуртом.
2

Салат із запечених овочів

Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування
Підготовка
5 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • кабачок — 1 шт;
  • баклажан — 1 шт;
  • морква — 1 шт;
  • солодкий перець — 2 шт;
  • насіння льону; кунжут — 50 гр;
  • волоський горіх очищений — 2 шт;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка.
  1. Овочі помити, крупно нарізати і викласти у форму для запікання.
  2. Запікати овочі в духовці 20-25 хвилин до готовності з додаванням невеликої кількості оливкової олії.
  3. Після запікання овочі викласти в ємність для салату, перемішати, додати насіння і волоський горіх.

Гастроентерологія в ОН Клінік Ужгород

Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування - Пригара Інна Геннадіївна
Пригара Інна Геннадіївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як правильно здавати аналіз на дисбактеріоз кишківника?

Кал для аналізу на дисбактеріоз необхідно зібрати вдома в стерильну ємність. Перед дефекацією необхідно помочитися і після цього підмитися, щоб у відібраний для аналізу кал не потрапила сеча. Матеріал необхідно доставити в лабораторію протягом однієї-двох годин.

2. Де болить кишківник у разі дисбактеріозу?

Біль і дискомфорт у животі за дисбактеріозу кишківника можуть бути розпираючими, без чіткої локалізації. У разі здуття живіт болить у верхній його половині та з боків, при цьому біль супроводжується збільшенням живота в розмірах і затримкою газів.

3. Дисбактеріоз кишківника — що можна їсти?

Харчування за дисбактеріозу кишківника має містити велику кількість клітковини, яка міститься в овочах, фруктах, насінні, цільних злаках. У разі порушення кишкової мікрофлори можна їсти кисломолочні продукти (кефір, йогурт, сир), нежирне м'ясо, цільнозерновий хліб.

4. Дисбактеріоз кишківника — на що впливає?

Дисбактеріоз кишківника впливає на якість травлення, апетит, всмоктування поживних речовин, мікроелементів, вітамінів і води. Мікрофлора кишківника також бере участь у роботі імунітету, тому за кишкового дисбіозу погіршуються захисні сили організму.

5. Як лікувати дисбактеріоз кишківника в домашніх умовах?

Лікування дисбактеріозу кишківника в домашніх умовах неефективне і може призвести до погіршення симптомів захворювання. У разі появи діареї, болю в животі або здуття необхідно звернутися до гастроентеролога, який визначить причину симптомів. У разі порушення мікрофлори кишківника лікар призначить відповідне лікування.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування
Лікар-гастроентеролог.
Дисбактеріоз кишківника: симптоми та лікування
Стаття перевірена: Гарчар Валентина Петрівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Михайло 1 рік тому
Добрий день! За аналізом калу гастроентеролог визначив, що в товстому кишечнику розвинувся дисбактеріоз. Які симптоми дисбактеріозу товстого кишечника?
Відповісти
Добрий день! Корисні бактерії в організмі людини мешкають переважно в товстому кишечнику, тому в разі дисбактеріозу насамперед порушується його робота. Симптоми порушення флори товстої кишки включають біль і здуття живота, бурчання в кишечнику, закреп або діарею.
Інна 1 рік тому
Добрий день! Після лікування запалення легенів антибіотиками сильно загострилася молочниця. Чи може молочниця бути пов'язана з дисбактеріозом кишківника?
Відповісти
Добрий день! Кандидозний вагініт (молочниця) може бути пов'язана з порушенням мікрофлори як у піхві, так і в кишківнику. Необхідно здати аналіз калу на дисбактеріоз і звернутися до гастроентеролога для отримання рекомендацій.
Людмила 1 рік тому
Здрастуйте! Після приймання антибіотиків почав боліти й здуватися живіт. Чи можна лікувати дисбактеріоз кишківника травами?
Відповісти
Доброго дня! Народні методи лікування дисбактеріозу неефективні та можуть призвести до посилення симптомів захворювання. Для корекції мікрофлори кишківника застосовуються дієта і пробіотичні засоби за призначенням лікаря.
Софія 1 рік тому
Доброго дня! Кілька місяців борюся з порушенням кишкової мікрофлори. Зараз захворіла на бронхіт, і лікар призначила антибіотики. Чи можна приймати антибіотики за дисбактеріозу кишківника?
Відповісти
Доброго дня! Показання до прийому антибактеріальних препаратів визначає лікар. Якщо антибіотик необхідний для лікування бактеріальної інфекції, його можна застосовувати за дисбактеріозу кишківника. Необхідно проконсультуватися з лікарем про методи захисту шлунково-кишкового тракту під час прийому антибіотиків.
Марина 1 рік тому
Добрий день! Дерматолог каже, що причиною висипу на обличчі може бути порушення мікрофлори кишківника. Як здати аналіз на дисбактеріоз кишківника?
Відповісти
Добрий день! Для перевірки на дисбактеріоз кишківника необхідно здати аналіз калу. Кал на аналіз необхідно зібрати вдома в стерильну ємність. Перед дефекацією треба провести туалет промежини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!