Logo
0 800 30 11 77

Аналіз сечі: що показує, яким буває і як його розшифрувати?

Аналіз сечі: що показує, яким буває і як його розшифрувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 16 листопада 2021 | Оновлено: 31 березня 2023 | 129485 129485
Аналіз сечі — лабораторний метод діагностики, що дає змогу оцінити роботу і стан нирок, ниркових чашок і мисок, сечоводу і сечового міхура.

Дослідження також проводять у разі патологій ендокринної системи (цукрового діабету, хвороби Кушинга) і захворювань печінки (гепатиту, цирозу).

Що показує аналіз сечі?

Лабораторне дослідження сечі є частиною планового медичного огляду, а також є обов'язковим у період вагітності для оцінки функції нирок або перед операцією для виключення бактеріальної інфекції сечовидільної системи. Здати аналіз сечі необхідно в разі болю в ділянці нирок, болісного або частого сечовипускання. Дослідження сечі проводиться для оцінки ефективності проведеного лікування і моніторингу впливу лікарських препаратів на роботу нирок. 

Аналіз сечі показує наявність або відсутність інфекції сечовивідних шляхів і патологій нирок: пієлонефриту (запалення паренхіми і канальців нирки), гломерулонефриту (ураження ниркових клубочків) і сечокам'яної хвороби. Аналіз сечі на ацетон дає змогу визначити наявність кетонових тіл, які з'являються в разі цукрового діабету або сильної інтоксикації організму.

Аналіз сечі за Нечипоренко

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

Аналіз сечі за Нечипоренком — лабораторний метод діагностики, що виконується для оцінки стану та функції нирок, сечовивідних шляхів. Під час дослідження підраховується кількість лейкоцитів (білих кров'яних клітин, що виконують захисну функцію), еритроцитів (червоних кров'яних клітин, що транспортують кисень) і циліндрів (білкових зліпків) в одному мілілітрі сечі. Показання до проведення аналізу сечі за Нечипоренко:

  • захворювання сечовидільної системи (пієлонефриту, гломерулонефриту, циститу);
  • оцінка стану нирок за системних патологій (гіпертонічної хвороби, цукрового діабету);
  • контроль ефективності лікування захворювань нирок і сечовивідних шляхів.

Підготовка до здачі аналізу сечі полягає в проведенні туалету зовнішніх статевих органів: необхідно підмитися проточною водою кімнатної температури без використання мила або гелю для душу. Для аналізу потрібно зібрати ранкову сечу в середині сечовипускання. Зібраний матеріал слід доставити в лабораторію протягом однієї-двох годин.

Загальний (клінічний) аналіз сечі

Загальний (клінічний) аналіз сечі — дослідження її органолептичних (кольору, прозорості), фізико-хімічних (відносної густини, кислотності) і біохімічних (наявності глюкози, білка, кетонових тіл, нітритів) властивостей. Показання для проведення клінічного аналізу сечі:

  • комплексне та профілактичне обстеження;
  • симптоми захворювань органів сечовидільної системи (поява домішок крові або слизу в сечі, болісне, часте або рідкісне сечовипускання, набряки обличчя);
  • оцінка ефективності проведеної терапії;
  • контроль дії нефротоксичних препаратів, оскільки вони можуть порушувати роботу нирок.

Підготовка до здачі аналізу сечі: за добу до дослідження не рекомендується вживати алкоголь, гостру та солону їжу, оскільки можлива зміна кислотності. Потрібно попередити лікаря про прийом антибактеріальних або сечогінних препаратів, за необхідності він змінить дозування або скасує вживання препарату на деякий період.

Здавати загальний аналіз сечі потрібно вранці, перед забором провести туалет зовнішніх статевих органів. Для аналізу сечі також можна використовувати спеціальні тест-смужки, які поміщають у сечу на кілька секунд, після чого лікар оцінює характер зміни їхнього забарвлення: колір на тест-смужці порівнюють із кольоровою діаграмою на етикетці.

Аналіз сечі за Зимницьким

Аналіз сечі за Зимницьким — лабораторний метод діагностики, який виконують для оцінки здатності нирок до концентрування та розведення сечі. Дослідження також дає змогу встановити обсяги добового, денного та нічного діурезів (кількість сечі).

Методика забору сечі для аналізу за Зимницьким: перша порція ранкової сечі спускається в унітаз і далі збирається кожні три години в окремі стерильні контейнери. Усього за день вийде вісім баночок із досліджуваним матеріалом. Зібрану сечу потрібно зберігати в холодильнику і після збору останньої порції доставити в лабораторію.

Аналіз сечі: норма і розшифровка всіх видів

Під час розшифровки аналізу сечі уролог враховує вік і стать людини, а також анамнез захворювання і результати огляду. У разі патологічних змін показників аналізу можуть знадобитися додаткові обстеження (ультразвукове дослідження сечовидільної системи, консультація гінеколога або ендокринолога).

Норма аналізу сечі

Показники аналізу сечі

Референтні значення аналізу сечі

Колір

Солом'яно-жовтий

Прозорість

Прозора

Відносна густина

1,01-1,025 кг/см3

Реакція (рН)

Слабокисла або нейтральна (4,5-8,0)

Білок

До 30 мг/дл

Глюкоза

Не виявлено

Кетонові тіла

Не виявлено

Нітрити

Не виявлено

Бактерії

Не виявлено

Для вашої зручності ми дублюємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або відправити знайомим у разі потреби.

Таблиця норми аналізу сечі

Таблиця норми аналізу сечі

У нормі в загальному аналізі сечі може бути до п'яти лейкоцитів і до трьох еритроцитів у полі зору, їхня кількість збільшується за пієлонефриту або гломерулонефриту. На рН сечі впливає раціон харчування: при вживанні м'ясної їжі реакція кисла, при вживанні рослинної — лужна.

Розшифровка аналізу сечі

Розшифровка аналізу сечі

Підвищення SG (відносної густини) в аналізі сечі може бути в разі гломерулонефриту, а зниження — у разі нецукрового діабету (захворювання, що характеризується зменшенням кількості гормону вазопресину) і ниркової недостатності. Поява в сечі нітритів і бактерій свідчить про інфекційну патологію сечостатевої системи (уретрит, цистит, пієлонефрит).

Добовий аналіз сечі

Добове дослідження сечі призначається для визначення кількості рівня глюкози в сечі при цукровому діабеті. Аналіз також дає змогу оцінити концентрацію білка в сечі та контролювати функції нирок у разі приймання нефротоксичних препаратів. Правила збору добової сечі:

  • вранці після пробудження спорожнити сечовий міхур в унітаз;
  • сечу необхідно збирати протягом 24 годин в одну стерильну ємність.

У день проведення добового аналізу сечі не можна приймати сечогінні препарати, оскільки вони спотворюють рН. Також необхідно дотримуватися звичайного питного режиму: кількість спожитої рідини має бути такою, як зазвичай.

Аналіз сечі на бакпосів

У разі підозри на інфекційне захворювання призначається комплексне обстеження, що включає аналіз крові та бакпосів сечі. Аналіз сечі на бакпосів проводять до початку антибактеріальної терапії за необхідності виявити патогенні мікроорганізми і не раніше двох-трьох тижнів після її закінчення для оцінки ефективності проведеного лікування. 

Для дослідження необхідно зібрати середню порцію ранкової сечі. Перед аналізом потрібно провести туалет зовнішніх статевих органів. Сечу для аналізу на стерильність потрібно доставити в лабораторію протягом двох годин, оскільки в разі тривалого зберігання сечі в контейнері результати посіву можуть бути недостовірними.

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Кропивницький

Аналіз сечі: що показує, яким буває і як його розшифрувати? - Кузьо Аліна Йосипівна
Кузьо Аліна Йосипівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна визначити вагітність за загальним аналізом крові та сечі?

За загальним аналізом крові та сечі можна визначити настання вагітності за допомогою вимірювання концентрації ХГЛ: гормон починає вироблятися на шостий-восьмий день після запліднення яйцеклітини, а його кількість подвоюється кожні два-три дні, досягаючи свого піку у 8-10 тижнів і потім повільно знижується. Точно підтвердити вагітність може гінеколог після огляду.

2. Чи можна здавати аналіз сечі під час місячних?

Здавати аналіз сечі під час місячних не можна, оскільки менструальна кров впливає на результати дослідження. Здати сечу можна через два-три дні після закінчення менструації.

3. Скільки можна зберігати сечу для аналізу?

Зберігати сечу для аналізу можна протягом однієї-двох годин у холодильнику за температури від +2°С до +4°С. Сечу не можна заморожувати, оскільки під час розморожування руйнуються лейкоцити, еритроцити, циліндри й утворюється осад, що спотворює результати дослідження.

4. Скільки потрібно сечі для аналізу?

Кількість необхідного об'єму сечі для дослідження залежить від типу аналізу. Для клінічного аналізу, дослідження сечі за Нечипоренком і бакпосіву достатньо 10-20 мл сечі. Для аналізу за Зимницьким сеча збирається протягом одного дня в різні баночки. При здачі добової сечі досліджуваний матеріал збирають протягом 24 годин в один контейнер.

5. Як правильно зібрати сечу на аналіз?

Щоб правильно зібрати сечу на аналіз, потрібно провести туалет зовнішніх статевих органів, далі зібрати середню порції сечі в стерильний контейнер і доставити його в лабораторію протягом двох годин.

6. Як правильно здати аналіз сечі?

Для того, щоб правильно здати аналіз сечі, за один-два дні до дослідження потрібно відмовитися від алкоголю і припинити прийом сечогінних засобів, оскільки вони спотворюють pH сечі. Перед збором сечі необхідно підмитися і зібрати досліджуваний матеріал у стерильний одноразовий контейнер.

7. Аналіз сечі за Нечипоренком і загальний — у чому різниця?

Різниця між загальним і аналізом сечі за Нечипоренком у тому, що при загальному аналізі підраховують кількість клітин і циліндрів у полі зору, а при аналізі за Нечипоренком — в одному мілілітрі сечі. Клінічне дослідження сечі проводять для оцінки її кольору, запаху, прозорості, виявлення білка і солей. Аналіз за Нечипоренко виконують для діагностики прихованих інфекцій сечостатевої системи (гломерулонефриту, пієлонефриту) і гематурії (наявності крові).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Аналіз сечі: що показує, яким буває і як його розшифрувати?
Медична сестра.
Аналіз сечі: що показує, яким буває і як його розшифрувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 1 рік тому
Добрий день, чи можна здати на аналіз другу сечу?
Відповісти
Здрастуйте. Для максимальної достовірності результатів обстеження необхідно здати першу ранкову сечу, оскільки вона найбільш концентрована, що збільшує шанси виявлення патологічних змін. Важливо зібрати середню порцію сечі, щоб уникнути потрапляння мікроорганізмів із зовнішніх статевих органів у досліджуваний матеріал.
Ольга 1 рік тому
Добрий день. Чи вистачить 10 мілілітрів сечі для аналізу дитини?
Відповісти
Здрастуйте. Для загального аналізу сечі достатньо 10-20 мілілітрів сечі. Перед забором сечі потрібно провести ретельний туалет зовнішніх статевих органів дитини і зібрати сечу в стерильний одноразовий контейнер. Не можна збирати сечу з дитячого горщика, оскільки можливе потрапляння бактерій або утворення осаду.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день, а як здати аналіз сечі під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте. Для того, щоб правильно здати аналіз сечі вагітним, необхідно пити достатню кількість води. У день забору аналізу провести туалет зовнішніх статевих органів, зібрати сечу в стерильний контейнер і доставити в лабораторію протягом декількох годин.
Аліна 1 рік тому
Здрастуйте. Якщо з'явився неприємний запах сечі, то які аналізи здавати?
Відповісти
Добрий день. Неприємний запах сечі може вказувати на зневоднення, цукровий діабет, цистит і уретрит. Для з'ясування причини зміни запаху необхідно здати загальний аналіз сечі та записатися на прийом до уролога. Якщо аналіз сечі буде поганий, лікар призначить додаткові обстеження (загальний і біохімічний аналізи крові, ультразвукове дослідження органів сечовидільної системи).
Ліза 1 рік тому
Добрий день. В аналізі сечі виявили слиз, що може бути причиною?
Відповісти
Здрастуйте. Слиз в аналізі сечі може бути при циститі (запаленні сечового міхура) або простатиті (запаленні простати). Для встановлення діагнозу необхідно звернутися за консультацією уролога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!