Logo
0 800 30 11 77

Що таке фруктоза, сахароза, глюкоза та які між ними відмінності?

Що таке фруктоза, сахароза, глюкоза та які між ними відмінності?
Читати 11 хвилин | Створено: 23 січня 2025 | Оновлено: 23 січня 2025 | 6204 6204
Цукор в організм людини надходить у вигляді фруктози, глюкози та сахарози, які входять до складу фруктів, ягід і овочів і надають їм солодкого смаку. Вони по-різному засвоюються і мають різний вплив на здоров'я.

Навіщо потрібен цукор в організмі?

Цукор в організмі використовується як джерело енергії, необхідної для фізичної та розумової активності, а також для підтримки нормальної роботи внутрішніх органів та систем. При надмірному споживанні солодкого рівень цукру в крові може перевищити норму, через що зростає ризик цукрового діабету другого типу, ожиріння, захворювань серцево-судинної та травної систем. Поширені симптоми надлишку цукру в крові (гіперглікемії):

  • постійна спрага;
  • втома та слабкість;
  • головний біль;
  • дратівливість;
  • часті перепади настрою;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • затуманений зір;
  • збільшення ваги.

Гіперглікемія може супроводжуватися повільним загоєнням ран на тілі. Надлишок цукру здатний знижувати еластичність шкіри, пришвидшувати утворення зморшок та викликати дерматологічні захворювання (акне, екзему). З появою ознак гіперглікемії рекомендується записатися на огляд до терапевта. Лікар проаналізує симптоми та призначить аналізи крові на цукор та толерантність до нього. Для виключення захворювань травного тракту терапевт може скерувати на консультацію до гастроентеролога.

Які бувають види цукрів?

За хімічною структурою виділяють три види цукрів: моносахариди, дисахариди та полісахриди. Моносахариди — це цукру, які не можуть розщеплюватися на простіші вуглеводи. Дисахариди складаються з двох молекул моносахаридів. Полісахаридами називаються вуглеводи, що утворюються з безлічі молекул моносахаридів, з'єднаних між собою. Прикладом полісахаридів є крохмаль. Він не має солодкого присмаку і у природному вигляді міститься у клітинних структурах рослин.

Моносахариди

До групи моносахаридів входять галактоза, глюкоза та фруктоза. Галактоза — це простий цукор, який є одним із джерел енергії для клітин організму. Галактоза бере участь у синтезі глікопротеїнів та гліколіпідів, що забезпечують функціонування клітинних мембран.

Галактоза міститься у молочних продуктах. Для новонароджених галактоза є важливим компонентом харчування, оскільки входить до складу грудного молока. Глюкоза та фруктоза, як правило, вважаються фруктовими цукрами.

Дисахариди

До категорії дисахаридів належать лактоза, мальтоза та сахароза. Лактоза - це молочний цукор, який утворюється з двох молекул: галактози та глюкози. До продуктів з лактозою належать молоко, сир, сир, сметана, йогурт, кефір.

Для розщеплення лактози у тонкому кишківнику необхідний спеціальний фермент — лактаза. Наслідком його нестачі або недостатньої активності стає непереносимість лактози, яка проявляється болями в животі, діареєю та підвищеним газоутворенням після вживання молочних продуктів. Підтвердити діагноз можна з допомогою лабораторного аналізу лактозу.

Мальтоза — це солодовий цукор, що складається з двох молекул глюкози. Вона утворюється у процесі розщеплення крохмалю. До продуктів з мальтозою належать пророслі зерна ячменю, жита, вівса, пшениці. Мальтоза не рекомендована при цукровому діабеті, оскільки здатна значно підвищувати рівень цукру на крові.

Що таке фруктоза?

Фруктоза (фруктовий цукор) — це моносахарид, який засвоюється переважно у печінці. Вона перетворюється на жири (тригліцериди), глюкозу та глікоген, які можуть використовуватися як резервне джерело енергії. За смаком фруктоза є найсолодшим видом цукру (більш ніж у півтора рази солодша за сахарозу).

Чим відрізняється фруктоза від сахарози?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Фруктоза відрізняється від цукру хімічною структурою та механізмом засвоєння. Фруктоза є різновидом простих цукрів. З тонкого кишківника вона всмоктується в кровотік, а потім потрапляє в печінку, де відбувається її засвоєння.

Сахароза належить до складних цукрів. Спочатку вона розщеплюється в тонкому кишківнику на фруктозу і глюкозу, а потім кожен з утворених типів цукру засвоюється організмом.

Де міститься фруктоза?

Фруктоза міститься у свіжих фруктах та сухофруктах, ягодах, меді, солодких овочах (буряках, моркві, паприці). У таблиці наведено вміст фруктози у деяких продуктах харчування. Зазначена концентрація орієнтовна і може змінюватись в залежності від сорту, ступеня зрілості продукту та умов його вирощування.

Вміст фруктози у продуктах харчування

Назва продукту

Концентрація фруктози (у грамах на 100 г продукту)

Сироп агави

55,60

Мед

40,94

Фініки

31,95

Журавлина сушена

26,96

Інжир сушений

22,93

Курага

12,47

Джекфрут

9,19

Хурма

7,66

Груша

6,42

Черімойя

6,28

Червоні яблука

5,90

Чорниця

4,97

Банани

4,85

Манго

4,68

Слива

3,07

Диня

2,96

Полуниця

2,44

До фруктів з низьким вмістом фруктози належать авокадо, лайм, грейпфрут, мандарин, ананас, ківі, зелені яблука. До категорії продуктів без фруктози входять риба, морепродукти, м'ясо, яйця, гриби, злаки, боби, молочні продукти без доданого цукру.

Користь фруктози

Фруктоза має низький глікемічний індекс, що дорівнює 20. Завдяки цьому показнику фруктоза довго засвоюється і повільно підвищує рівень цукру в крові. 

Користь фруктози полягає у її здатності запобігати гіпоглікемії (дефіцит глюкози в крові). Глікоген і глюкоза, що утворюються з фруктози в печінці, можуть бути джерелами енергії, коли споживання вуглеводів обмежене або необхідно швидко відновити рівень цукру в організмі.

Шкода фруктози

У фруктози висока калорійність — близько чотирьох калорій на грам, тому при надмірному споживанні вона може сприяти набору ваги. Оскільки фруктоза в організмі частково перетворюється на жири, одним із негативних наслідків її надлишку може стати розвиток жирової хвороби печінки. до цирозу (заміщення паренхіми печінки жорсткої сполучною тканиною) та печінковою недостатністю (нездатності органу повноцінно виконувати свої функції).

Шкідливість надлишку фруктози пов'язана також з її здатністю підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Тригліцериди, що утворюються з фруктози, можуть потрапляти в кровотік, відкладатися на стінках судин, знижувати їх еластичність і викликати підвищення артеріального тиску. В результаті зростає ймовірність тромбозів, інфаркту та інсульту.

При надмірному споживанні фруктоза може сприяти розвитку інсулінорезистентності і діабету другого типу. Надлишок глюкози, що утворився з фруктози в печінці, поряд із жирами здатний вивільнятися в кровотік і підвищувати рівень цукру в крові. Підшлункова залоза виділяє більше інсуліну, необхідного для транспортування глюкози в клітини, які поступово втрачають чутливість до нього.

Чи можна діабетикам фруктозу?

Діабетикам рекомендують вживати фруктозу замість цукру, оскільки вона не викликає різких стрибків глюкози в організмі. Для засвоєння фруктози не потрібний інсулін — вона метаболізується у печінці без його участі.

Однак у надмірній кількості фруктоза для діабетиків може бути шкідливою. Згодом її надлишок може призвести до підвищення рівня глюкози в крові, що ускладнює контроль захворювання, а також сприятиме накопиченню в організмі жирів, підвищуючи ризик ожиріння, захворювань печінки та серцево-судинних патологій.

Скільки фруктоз можна в день?

Рекомендована норма фруктози на день — не більше 50 г, що еквівалентно приблизно 10% від загальної денної калорійності раціону. Вважається, що у даній кількості вона не призводить до значного підвищення рівня жирів та глюкози в організмі.

Що таке сахароза?

Сахароза (столовий цукор) — це дисахарид, який у тонкому кишечнику розщеплюється на глюкозу та фруктозу. Потім глюкоза, що утворилася, за допомогою гормону інсуліну транспортується в клітини організму для забезпечення їх енергією, а фруктоза в печінці перетворюється на глюкозу, жири і глікоген.

У яких продуктах міститься сахароза?

Сахароза може бути натуральним та доданим цукром. У природному вигляді вона міститься у більшості фруктів, овочів, ягід. Найбільш висока її концентрація — у буряках та цукровій тростині, із соку яких отримують столовий цукор у чистому вигляді. Останній буває рафінованим (білим) та нерафінованим (коричневим).

Рафінований цукор проходить кілька етапів очищення, завдяки яким видаляють з нього мінерали (калій, кальцій, магній), вітаміни групи B і залишки меляси (темної в'язкої рідини, що утворилася під час кристалізації). У нерафінованому цукрі перелічені домішки зберігаються.

Сахароза набула широкого застосування в кулінарії як підсолоджувач. Концентрований столовий цукор додають у випічку, кондитерські вироби, напої, джеми для посилення смаку та покращення консистенції. Деякі виробники в обмеженій кількості включають сахарозу в дитяче харчування (каші, йогурти, сирки, фруктові пюре) для стимулювання апетиту.

Вживання сахарози у складі фруктів, ягід, овочів більш корисне, ніж у вигляді доданого цукру. У натуральних джерелах сахарози містяться також клітковина, вітаміни та мінерали, які покращують її засвоєння і знижують навантаження на організм. Перелік продуктів, у яких міститься сахароза, наведений у таблиці нижче.

Вміст сахарози у продуктах харчування

Назва продукту

Концентрація сахарози (у грамах на 100 г продукту)

Цукрова тростина

12-15

Цукровий буряк

7-8

Курага

7,89

Манго

6,97

Мандарини

6,05

Ананас

5,99

Абрикос

5,87

Зелений горошок

4,99

Нектарін

4,87

Персик

4,76

Морква

3,59

Грейпфрут

3,51

Кукурудза

2,93

Картопля батат

2,52

Диня

2,48

Банани

2,32

Кавун

1,31

Сахарози немає в салатах, цвітній капусті, огірках, кабачках, редьці, ріпі, грибах. До продуктів, які не містять сахарозу, відносяться також м'ясо, риба, яйця, молочні продукти без доданого цукру.

Скільки сахарози у цукрі?

У рафінованому білому цукрі вміст сахарози досягає 99,9%, що еквівалентно 99,9 г на 100 г продукту. У нерафінованому коричневому цукрі її концентрація нижче — близько 88-95% (88-95 г у 100 г продукту), оскільки в ньому присутні домішки (мінерали, залишки меляси).

Що корисніше для організму — сахароза чи фруктоза?

При порівнянні, що корисніше — сахароза чи фруктоза, важливо враховувати механізм їхнього розщеплення та впливу на організм. Сахароза в кишечнику розпадається на глюкозу та фруктозу. Надлишок глюкози може викликати різке підвищення рівня цукру в крові, а надмірне споживання фруктози здатне спровокувати накопичення жиру в печінці. Надходження фруктози та глюкози в кишківник окремо пов'язане з меншим навантаженням на організм і тому менш шкідливим, ніж їх одночасне вживання у складі сахарози.

Яка норма цукру на день?

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) радить обмежити споживання цукру до п'яти відсотків від загальної калорійності раціону. Цей показник у середньому еквівалентний приблизно 25 грамам цукру на день, що відповідає шести чайним ложкам. У середньому людина споживає близько 17 чайних ложок цукру на день, що майже втричі перевищує рекомендовану норму. 

Що таке глюкоза?

Глюкоза — це моносахарид, що є основним джерелом енергії для клітин організму. Вона всмоктується через слизову оболонку тонкого кишечника в кровотік та стимулює викид гормону інсуліну. Останній виробляється підшлунковою та забезпечує засвоєння глюкози. Інсулін підвищує проникливість клітинних мембран та допомагає глюкозі проникати всередину клітин.

У яких продуктах міститься глюкоза?

Високу концентрацію глюкози мають мед, свіжі фрукти і сухофрукти, ягоди. Продукти, які містять глюкоза, наведені в таблиці нижче.

Вміст глюкози у продуктах харчування

Назва продукту

Концентрація глюкози (у грамах на 100 г продукту)

Мед

35,75

Фініки

33,68

Курага

33,08

Сушена журавлина

29,69

Інжир

24,79

Джекфрут

9,48

Хурма

8,01

Виноград

7,20

Черімойя

5,93

Слива

5,07

Банани

4,98

Чорниця

4,88

Вишня

4,18

Ківі

4,11

Кукурудза

3,43

Яблука

2,71

Груша

2,60

Абрикос

2,37

Глюкоза не міститься в зелених та листових овочах (броколі, шпинаті, капусті, огірках, кабачках). До продуктів без глюкози відносяться м'ясо, риба, яйця, рослинні олії та тваринні жири.

Чим корисна глюкоза?

Глюкоза корисна для організму, оскільки є основним джерелом енергії. Вона забезпечує харчування головного мозку, стимулюючи його роботу, посилюючи концентрацію уваги та покращуючи пам'ять. Глюкоза живить м'язи енергією, допомагаючи їм скорочуватися та швидко відновлюватися після навантажень. Також вона підтримує роботу серця, яке використовує її як паливо для постійних скорочень.

З частини глюкози, що надійшла в організм, утворюється глікоген, який відкладається в печінці і м'язах. Він є складним вуглеводом, що слугує резервним джерелом енергії. При значному зниженні рівня цукру в крові (наприклад, у період голодування або інтенсивних фізичних навантажень) глікоген перетворюється на глюкозу, вивільняється в кров та використовується як джерело енергії.

Чим глюкоза відрізняється від фруктози та сахарози?

Глюкоза, фруктоза і сахароза — три типи цукру, які засвоюються по-різному і надають різний вплив на організм. Глюкоза — моносахарид, який за допомогою гормону інсуліну транспортується до клітин і служить для них основним джерелом енергії. Фруктоза — моносахарид, який у печінці перетворюється на глюкозу, глікоген і тригліцериди, які є резервним джерелом енергії для організму. Сахароза є дисахаридом, в якому в рівній кількості містяться глюкоза та фруктоза.

Чому хочеться солодкого?

Одна з причин, чому людині хочеться солодкого, — нестача цукру в крові. При зниженні рівня глюкози організм відчуває нестачу енергії та подає сигнали, викликаючи бажання з'їсти щось солодке для її швидкого відновлення. Інші причини, з яких постійно хочеться солодкого:

  • хронічний стрес;
  • депресія;
  • підвищена активність мозку;
  • дефіцит вуглеводів у раціоні;
  • гормональний дисбаланс;
  • нестача серотоніну;
  • нестача магнію;
  • дисбактеріоз кишківника;
  • посилена фізична активність;
  • тривалі проміжки між їдою;
  • залежність від цукру.

Деякі люди зауважують, що солодкого їм хочеться зразу після їжі. Споживання їжі активує вироблення серотоніну (нейромедіатора, що відповідає за почуття задоволення та щастя), який може викликати бажання з'їсти десерт для посилення задоволення. 

Нестача сну здатна призводити до підвищення рівня гормону греліну, який регулює апетит. Тому людина, яка не спить уночі, може відчувати, що їй хочеться солодкого.

Як цукор впливає на вагу?

Постійний надлишок цукру в раціоні може спричинити ожиріння. Солодощі належать до категорії висококалорійних продуктів. Невитрачені організмом калорії (особливо при малорухливому способі життя) відкладаються у вигляді жиру, що призводить до поступового збільшення ваги.

Також продукти з високим вмістом цукру не забезпечують тривалої ситості. Після їх вживання рівень глюкози у крові стрімко підвищується, що стимулює викид гормону інсуліну. Останній допомагає організму швидко засвоювати глюкозу, через що її рівень різко знижується. Людина знову з'являється почуття голоду, що провокує переїдання. Надмірну глюкозу інсулін перетворює на тригліцериди (жири), які накопичуються у жирових клітинах, сприяючи збільшенню маси тіла.

Чи можна їсти солодке при схудненні?

Їсти цукор при схудненні можна, але в обмеженій кількості. Для зниження ваги необхідно створити дефіцит калорій в організмі, а не виключити солодке з раціону. Навіть повна відмова від цукру не спричинить схуднення при надходженні надлишкових калорій з інших джерел.

Для зниження ваги рекомендується скоротити споживання висококалорійних продуктів (тортів, тістечок, цукерок, випічки, газованих напоїв) з ​​доданим рафінованим цукром. Під час схуднення глюкозу, необхідну для підтримання енергетичного балансу організму, можна отримувати з фруктів, ягід, овочів.

Зрідка дозволити собі солодощі на дієті можна. Однак важливо контролювати калорійність раціону, зменшивши споживання калорій за рахунок інших продуктів. Солодощі слід вживати невеликими порціями, щоб уникнути різких стрибків рівня глюкози в крові, здатного викликати сильне почуття голоду та спровокувати переїдання.

Чим замінити цукор при схудненні?

Альтернативою висококалорійного цукру під час схуднення можуть бути цукрозамінники. Рекомендується обирати натуральні підсолоджувачі, що безпечні для здоров'я. 

До натуральних підсолоджувачів, якими можна замінити цукор при схудненні, належать стевія, ксиліт, еририт. Стевію одержують із листя рослини Stevia rebaudiana. Ксиліт і еририт є цукровими спиртами, що витягуються з кукурудзи, березової кори шляхом ферментації. Вони низькокалорійні та не впливають на рівень глюкози в крові. Штучний замінник цукру аспартам, що виготовляється з фенілаланіну та аспарагінової кислоти, ВООЗ відносить до можливих канцерогенів та вивчає його зв'язок з раком печінки.

Але цукрозамінники слід вживати строго відповідно до інструкції на упаковці або рекомендації дієтолога. У надлишку стевію, ксиліт, еририт можуть викликати зниження тиску, підвищене газоутворення та діарею.

При схудненні цукор можна замінити медом, проте вживати його слід з обережністю. Цей продукт є висококалорійним, оскільки містить близько 304 кілокалорій у 100 грамах. Також у меді міститься глюкоза та фруктоза. Глюкоза, провокуючи різкі стрибки цукру на крові, здатна посилювати апетит. А надлишок фруктози при схудненні може спричинити накопичення жирів у печінці. 

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Суми

Що таке фруктоза, сахароза, глюкоза та які між ними відмінності? - Усик Катерина Володимирівна
Усик Катерина Володимирівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим небезпечна повна відмова від цукру?

Оскільки глюкоза — головне джерело енергії для організму, повна відмова від цукру може призвести до головного болю, підвищеної втомлюваності та занепаду сил. За дефіциту глюкози організм починає використовувати як джерела енергії жири. Внаслідок їхнього розщеплення в кров потрапляє надмірна кількість кетонів, які можуть спричиняти інтоксикацію (кетоз), що проявляється запамороченням, нудотою, блюванням, сплутаністю свідомості, іноді — комою.

2. Коли необхідна відмова від цукру?

Щоб уникнути набору зайвих кілограмів, мінімізувати кількість висококалорійного рафінованого цукру в раціоні потрібно в разі надмірної ваги та ожиріння. Для підтримання стабільного рівня глюкози в крові скоротити його споживання слід у разі діабету. Оскільки цукор здатний підвищувати рівень холестерину і тригліцеридів, погіршувати еластичність судинних стінок, обмежити його вживання рекомендується в разі захворювань серцево-судинної системи (атеросклерозу, гіпертонії, ішемічної хвороби серця). Для зниження навантаження на печінку зменшення цукру в раціоні зазвичай потрібне за її захворювань (жирової хвороби, цирозу). Шкода цукру полягає також у здатності підтримувати запалення, ріст патогенних бактерій і грибків у шлунку і кишківнику. Тому його обмеження часто необхідне за хвороб травної системи (дисбактеріозу, гастриту, виразкового коліту, дуоденіту).

3. Чи можна сахарозу при діабеті?

Від вживання сахарози при діабеті рекомендується відмовитися. У шлунку вона швидко розпадається на глюкозу і фруктозу і може спричиняти різке підвищення рівня глюкози в крові, який у діабетиків уже перевищує норму.

4. Чи буває непереносимість фруктози?

Непереносимість фруктози існує. Її класифікують на спадкову та травну. Спадкова форма патології (ферментопатія) пов'язана з відсутністю в організмі фруктозо-1-фосфатальдолази — ферменту, здатного розщеплювати фруктозу. Травна непереносимість (мальабсорбція) спричинена недостатньою активністю транспортерів, що відповідають за всмоктування фруктози в кишківнику.

5. Для чого капають глюкозу?

Глюкозу капають для швидкого поповнення рівня цукру в крові при його дефіциті (гіпоглікемії). Оскільки глюкоза прискорює засвоєння рідини, показанням для її внутрішньовенного введення може стати важке зневоднення (дегідратація) організму. Завдяки здатності забезпечувати клітини енергією для боротьби з токсинами препарат може призначатися в разі отруєнь (інтоксикації). Після хірургічних втручань крапельниці з глюкозою допомагають відновити енергетичні запаси організму і прискорити процес одужання.

Рейтинг статті:
Що таке фруктоза, сахароза, глюкоза та які між ними відмінності?
Лікар-терапевт, гастроентеролог.
Що таке фруктоза, сахароза, глюкоза та які між ними відмінності?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 1 тиждень тому
Добрий день! Скільки стевії можна вживати на день?
Відповісти
Доброго дня. Безпечна доза стевії становить до 4 міліграмів на кілограм маси тіла на день. Рекомендоване дозування може варіюватися залежно від форми випуску підсолоджувача (порошок, екстракт), про що виробники зазвичай вказують на упаковці.
Олена 1 тиждень тому
Доброго дня, а в чому полягають користь і шкода ріпакового меду?
Відповісти
Доброго дня. Ріпаковий мед багатий на вітаміни групи B, антиоксиданти, калій і кальцій, тому сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню роботи серцево-судинної системи та прискоренню регенерації тканин. Однак у ньому міститься багато глюкози. Надмірне вживання продукту може призвести до набору ваги та підвищення рівня цукру в крові.
Поліна 3 тижні тому
Добрий день, а чим менш калорійним можна замінити сироп глюкози в рецептах випічки?
Відповісти
Добрий день! Сироп глюкози у випічці можна замінити сиропом на основі стевії або еритритом. Зазначені підсолоджувачі практично не містять калорій і не підвищують рівень цукру в крові.
Таміла 3 тижні тому
Доброго дня. Чому не можна їсти сахарозу в разі діабету 2 типу?
Відповісти
Добрий день. Сахароза в організмі розщеплюється на фруктозу і глюкозу. Остання здатна викликати підвищення рівня цукру в крові та погіршити стан пацієнта. 
Катя 3 тижні тому
Доброго дня! Скажіть, а чому під час місячних хочеться солодкого?
Відповісти
Здрастуйте! Через коливання рівня прогестерону та естрогенів знижується рівень серотоніну. Організм намагається компенсувати його нестачу через споживання швидких вуглеводів. Також у період місячних збільшується потреба в додатковій енергії для відновлення слизової оболонки матки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.