Logo
0 800 30 11 77

Спермограма: як здавати та як підготуватися до аналізу

Спермограма: як здавати та як підготуватися до аналізу
Читати 6 хвилин | Створено: 2 травня 2024 | Оновлено: 2 травня 2024 | 906 906
Спермограма є скринінговим дослідженням, яке визначає кількість і якість еякуляту (сім'яної рідини). Метод діагностики також дає змогу оцінити рухливість сперматозоїдів.

Що таке спермограма?

Спермограма — це лабораторний тест, який проводять для оцінки чоловічої фертильності. Зразок сперми чоловік збирає шляхом самостійної мастурбації в лабораторії або вдома. Додатково може проводитися розширена спермограма за Крюгером, яка дає детальну морфологічну оцінку сперматозоїдів. Дослідження дає змогу встановити не тільки загальні дані про еякулят, а й визначити кількість сперматозоїдів з ідеальною морфологічною будовою.

Навіщо здавати спермограму?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Спермограма показує безпліддя та успішність результатів вазектомії — операції, що виконується з метою контролю над народжуваністю шляхом перев'язки сім'явивідних проток. Здати спермограму необхідно за безуспішного зачаття дитини впродовж одного року. Аналіз після вазектомії призначається через 8-16 тижнів після оперативного втручання, визначаючи наявність сперматозоїдів в еякуляті.

Навіщо потрібен аналіз сперми?

Спермограма дає змогу отримати дані щодо кількості статевих клітин, кислотності насінної рідини, будови клітин і якості матеріалу. Нормальна спермограма демонструє наявність щонайменше 50% життєздатних статевих клітин. Обстеження також призначається перед кріоконсервацією сперми.

Який лікар призначає спермограму?

Аналіз спермограми призначається на прийомі андролога або уролога. Андролог — це лікар, який займається діагностикою та лікуванням захворювань, пов'язаних з чоловічою репродуктивною системою. Додатково уролог-андролог може призначити MAR-тест, за допомогою якого в сім'яній рідині визначають відсоток сперматазоїдів, покритих антиспермальними антитілами. Антиспермальні антитіла блокують можливість взаємодії сперматозоїда з яйцеклітиною, внаслідок чого вагітність не настає. Це означає, що імунна система атакує власні клітини організму.

Як підготуватися до спермограми?

Підготовка до спермограми включає відсутність сексуальної активності, яка призводить до еякуляції, впродовж двох-трьох днів до взяття зразка. Також протягом двох-трьох днів перед обстеженням необхідно відмовитися від важких фізичних навантажень. Перш ніж здавати спермограму, слід утриматися від куріння за дві-три години до взяття зразка.

Як здавати спермограму?

Щоб правильно здавати спермограму, необхідно дотримуватися гігієни рук і статевого члена. Пацієнт здає зразок насінної рідини шляхом мастурбації. Сперма збирається в стерильний контейнер у лабораторних або домашніх умовах. Правила здачі спермограми:

  • відмова від алкоголю за тиждень до збору зразка;
  • відсутність захворювань сечовивідної системи та застудних захворювань (уретриту, ГРВІ, грипу);
  • збір усього еякуляту;
  • використання спеціальних презервативів під час забору матеріалу.

Перша порція сперми містить найбільшу кількість сперматозоїдів, тому слід збирати кожну краплю еякуляту для отримання точних результатів. Не рекомендується використовувати змазки чи слину. При зборі сім'яної рідини під час сексу необхідно доставити зразок у лабораторію впродовж 30-60 хвилин. Пацієнту може бути призначена повторна спермограма протягом одного-двох тижнів через зміну кількості сперматозоїдів та якості сперми.

Скільки робиться аналіз на спермограму?

Дослідження зразка сперми під мікроскопом у середньому займає добу. Після здачі спермограми рекомендовано відвідати уролога-андролога для розшифровки результатів.

Як розшифрувати результати спермограми?

Існує низка показників, які визначаються під час проведення аналізу сперми. Розшифрувати спермограму можна за таблицею з нормою вимірюваних параметрів.

Розшифровка спермограми

Показник

Норма спермограми

Об'єм сперми

Не менш як 1,5 мл

pH (рівень кислотності)

Більше за 7,2

Загальна кількість сперматозоїдів

39 мільйонів сперматозоїдів на еякулят або більше

Морфологія спермограми

4% нормальних форм

Життєздатність

Понад 58% живих сперматозоїдів

Прогресивна моторика

Не менш як 32%

Усього рухливих сперматозоїдів (прогресивна моторика і непрогресивна моторика)

Понад 40%

В'язкість

Менше ніж 2 см після розрідження

За норми в еякуляті відсутня агрегація (склеювання) сперматозоїдів. Погана спермограма може вказувати на наявність аномальних сперматозоїдів з деформацією. Дефекти можуть впливати на здатність сперматозоїдів проникати в яйцеклітину. За нормозооспермії в аналізі всі характеристики перебувають у межах норми, допускаються відхилення (аномальний pH, нерозрідження еякуляту).

Що не можна робити перед спермограмою?

Щоб здати сперму й отримати точні результати, необхідно повністю вилікувати застудні захворювання, а також закінчити курс антибіотиків за 7-14 днів до взяття зразка. Рекомендації до здачі спермограми включають відмову від алкогольних напоїв, важких фізичних навантажень, сауни та лазні, статевих контактів і куріння.

Чи є протипоказання до спермограми?

Прямих протипоказань до здачі аналізу спермограми немає. На результати здачі сперми можуть вплинути застудні захворювання, лихоманка, захворювання сечостатевої системи (цистит, уретрит, орхіт).

Чи можна спермограму замінити іншими дослідженнями?

Результати спермограми є найбільш точними. Мікроскопічний аналіз сперми дає змогу виявити зміни в сперматозоїдах на ранніх етапах. Для отримання більш точних результатів лікар може призначити повторне обстеження через один-два тижні. Додатково може бути призначений МАР-тест для визначення імунного фактора безпліддя.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Популярні питання

1. Як здають сперму?

Взяття зразка сперми відбувається шляхом мастурбації в окремому кабінеті лабораторії. Пацієнт збирає сперму в стерильний контейнер, попередньо забезпечивши чистоту рук і статевого члена. Дотримання правил гігієни дасть змогу уникнути потрапляння бактерій у зразок. Не рекомендується використовувати змазки або слину, щоб уникнути спотворення результатів. Також необхідно зібрати всю сім'яну рідину.

2. Що таке MAR-тест?

MAR-test — це імунологічний скринінг чоловічого безпліддя. МАР-тест доповнює аналіз спермограми та дає змогу виявити антиспермальні антитіла класів IgA та IgG.

3. Чи можна здати спермограму вдома?

Спермограму можна здати в домашніх умовах, самостійно зібравши еякулят. Здавши спермограму вдома, необхідно доставити зразок у лабораторію протягом 30-60 хвилин, не допускаючи коливань температури. Взяття зразка в лабораторних умовах забезпечує точніші результати.

4. Скільки коштує спермограма?

Ціна спермаграми та аналізу на безпліддя у чоловіків у різних медустановах може варіюватися. Точну ціну спермограми можна дізнатися в будь-якій лабораторії мережі медцентрів «ОН Клінік».

5. Що таке спермограма за Крюгером?

Спермограма за Крюгером — це розширене обстеження, під час якого визначається об'єм сперми, кількість клітин в еякуляті, рівень рухливості та злипання, зовнішній вигляд насінної рідини. Також тест показує колір, в'язкість і кислотність сперми. Аналіз може бути додатково призначений за отримання поганої спермограми. Також обстеження визначає шанси на зачаття дитини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Спермограма: як здавати та як підготуватися до аналізу
Медсестра відділення лабораторних досліджень медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі.

Схожі статті:

Коментарі

Станіслав 4 дні тому
Добрий день! Яка формула сперми?
Відповісти
Добрий день! Сперма містить лимонну, молочну, гіалуронову та аскорбінову кислоти. Також до складу насінної рідини входять жири, білки, фруктоза, вітамін В12 і вода.
Валентин 1 тиждень тому
Здрастуйте! Скільки має бути активно рухливих сперміїв в еякуляті?
Відповісти
Добрий день! Нормальна сперма містить від 32% прогресивних рухомих сформаперміїв. За детальною розшифровкою аналізу слід звернутися до уролога.
Данило 1 тиждень тому
Добрий день! Скільки коштує сперма?
Відповісти
Добрий день! Ціну на сперму можна дізнатися в установах, які приймають насінну рідину, або в спеціальних закладах, що займаються репродуктивним здоров'ям.
Іван 2 тижні тому
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, що дає спермограма?
Відповісти
Добрий день! Спермограма показує готовність сперматозоїдів до зачаття дитини. Також спермограму роблять для оцінки рухливості, концентрації та морфології сперматозоїдів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн