Logo
0 800 30 11 77

Правила чоловічої та жіночої мастурбації без шкоди для здоров'я

Правила чоловічої та жіночої мастурбації без шкоди для здоров'я
Читати 6 хвилин | Створено: 17 вересня 2021 | Оновлено: 22 січня 2024 | 891076 891076
Сексуальна активність людини не обмежується тільки традиційними статевими контактами. Існує безліч альтернативних способів отримати сексуальне задоволення: оральний, анальний секс, петинг, а також мастурбація.

Що таке мастурбація?

Мастурбація (онанізм) — це вид сексуальної активності, який передбачає отримання сексуального задоволення шляхом стимуляції ерогенних зон і статевих органів без участі партнера. Мастурбація є природним процесом, спрямованим на отримання оргазму. Оргазм від мастурбації не відрізняється від коїтального (оргазму в процесі статевого акту з партнером).

Самозадоволенням займаються не тільки дорослі, але також діти та підлітки. Мастурбація серед дітей є природним наслідком прояву інтересу до власного тіла в процесі статевого дозрівання.

Чому люди мастурбують?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Мастурбація відіграє важливу роль у здоровому сексуальному розвитку, дає змогу досліджувати своє тіло та досягти точки сексуального задоволення (оргазму). Люди можуть мастурбувати, щоб відчути задоволення. Інші причини мастурбації:

  • зняття сексуальної напруги (коли партнера немає поруч);
  • недостатня кількість сексу з партнером;
  • дослідження своїх статевих органів, ерогенних зон;
  • спосіб розслабитися;
  • можливість навчитися відчувати оргазм (для жінок), відстрочити його настання (для чоловіків).

Мастурбація може бути необхідна чоловікам для здачі насінної рідини на аналізи чи під час донорства сперми. Мастурбують не тільки самотні люди, а й партнери, які перебувають у стосунках. Спостереження за мастурбацією партнера може підвищити сексуальне бажання та урізноманітнити статевий акт.

Коли люди починають мастурбувати?

Дитяча мастурбація може початися у віці трьох-п'яти років, коли діти починають досліджувати своє тіло. Отримуючи задоволення від дотику до геніталій, діти можуть торкатися себе, щоб розслабитися та заснути. Мастурбація в дитячому віці є нормальною частиною дорослішання дитини. Не варто карати чи сварити дитину за мастурбацію, потрібно навчити її не торкатися своїх статевих органів у громадських місцях і пояснити, чому цього не можна робити.

Мастурбація в підлітковому віці спрямована на отримання задоволення та зняття сексуального напруження у зв'язку з гормональною перебудовою організму. Найчастіше люди починають мастурбувати у віці 11-12 років. Частота мастурбації залежить від рівня статевих гормонів та індивідуальних особливостей дитини. Онанізм у підлітків є частиною сексуального розвитку та готує їх до початку статевого життя.

Види та способи чоловічої та жіночої мастурбації

Розрізняють жіночу та чоловічу мастурбацію. У більшості випадків мастурбація є прихованим інтимним процесом. Деякі пари практикують мастурбацію в присутності один одного для збільшення збудження та сексуального інтересу.

Техніка мастурбації у чоловіків та жінок може імітувати статевий акт. Розрізняють такі види мастурбації:

  • мастурбація без допомоги сторонніх предметів (мастурбація пальцями);
  • мастурбація за допомогою секс-іграшок (мастурбація вібратором) або підручних засобів.

Чоловіки в процесі мастурбації стимулюють статевий член, яєчка за допомогою рук або використовують предмети та секс-іграшки, що за формою повторюють жіночу піхву. Існують наступні види жіночої мастурбації:

  • мастурбація без проникнення (мастурбація клітора, статевих губ, ерогенних зон на тілі);
  • мастурбація з проникненням (введення секс-іграшок в піхву та імітація фрикцій).

Як у чоловіків, так і у жінок існують різні способи мастурбації з використанням тертя та тиску на статеві органи, стимуляції за допомогою струменя води, зміни температур (контрастного душу). Під час мастурбації можуть використовуватися не тільки спеціально виготовлені секс-іграшки, а й предмети фалічної форми (для жінок) або порожнисті (для чоловіків): побутові прилади (пилосос), фрукти. Існує багато способів мастурбувати, немає єдиної правильної техніки мастурбації, отримання задоволення залежить від індивідуальних переваг людини.

Чи корисно мастурбувати?

Мастурбація корисна тим, що дає можливість зняти сексуальну напругу, позитивно впливає на роботу нервової та серцево-судинної систем. Користь мастурбації для здоров'я:

  • покращує сон;
  • знижує стрес;
  • зміцнює м'язовий тонус зони таза;
  • знижує тривогу та депресію;
  • покращує самооцінку та сприйняття свого тіла;
  • піднімає настрій (оскільки виробляються гормони дофамін та окситоцин);
  • знижує менструальні спазми та м'язову напругу у жінок;
  • зменшує ризик розвитку раку простати у чоловіків.

За тривалого утримання від сексу (наприклад, через відсутність постійного статевого партнера) мастурбація дає змогу зберегти лібідо. Мастурбацію можна використовувати як метод психотерапії сексуальних розладів для вирішення проблем зі збудженням або отриманням оргазму в чоловіків і жінок. Самозадоволення також сприяє профілактиці застійних явищ в органах малого таза у чоловіків.

Мастурбація допомагає зберегти рівновагу в парі, якщо чоловік і жінка мають різну статеву конституцію. Під час мастурбації відсутній ризик завагітніти та заразитися захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Щоб уникнути інфікування статевих органів під час мастурбації, необхідно ретельно дезінфікувати секс-іграшки під час їх використання.

Мастурбація може прийти на допомогу парі під час вагітності. Чоловік може зняти статеве напруження, мастурбуючи, якщо його вагітна партнерка має медичні протипоказання до заняття сексом, а також у перші два місяці після пологів, коли жінкам не рекомендується займатися вагінальним сексом до повного відновлення статевих шляхів. Вагітним жінкам також можна мастурбувати, якщо вони не мають протипоказань до ведення статевого життя (загрози переривання вагітності), про які необхідно проконсультуватися з гінекологом, що спостерігає вагітність.

Чи може мастурбація бути шкідливою?

У деяких випадках онанізм може завдати шкоди. Можливі негативні наслідки мастурбації включають:

  • механічні та хімічні (кислотами, ароматизаторами) травми статевих органів;
  • занесення інфекції в статеві шляхи;
  • розлади статевого потягу;
  • еректильну дисфункцію.

Психосексуальні розлади після мастурбації можуть виникнути як у чоловіків, так і в жінок. Звичка до самозадоволення може призвести до того, що під час статевого акту з партнером можуть виникати проблеми зі збудженням (у чоловіків) або не вдається досягти оргазму під час сексу (у чоловіків і жінок).

Чи викликає мастурбація зниження сексуальної чутливості?

Мастурбація може допомогти чоловікам під час лікування еректильної дисфункції та жінкам за труднощів із настанням оргазму. Але занадто часта мастурбація може призвести до затримки еякуляції та збільшення часу, необхідного для досягнення оргазму. Сильна стимуляція статевих органів може призвести до зниження їхньої чутливості та неможливості досягти оргазму під час звичайного статевого акту.

Компульсивна (нав'язлива) мастурбація може викликати залежність і постійне бажання торкатися статевих органів (навіть у громадських місцях). Компульсивна мастурбація може призвести до наслідків у вигляді зниження сексуального задоволення, втрати чутливості, а також до травм геніталій. Користь мастурбації перевищує її шкоду, але за появи залежності від онанізму необхідно звернутися до сексопатолога.

Як часто можна мастурбувати?

Потреба в отриманні сексуального задоволення та мастурбації індивідуальна та залежить від типу статевої конституції. Людям з сильною статевою конституцією сексуальна розрядка може бути необхідна кілька разів на день. Для людей зі слабкою статевою конституцією нормою може бути один статевий акт на місяць і потреба в мастурбації у них відсутня. Не існує єдиної норми, як часто можна мастурбувати.

Мастурбація щодня за відсутності постійного статевого партнера є нормальним явищем. Надмірною може бути мастурбація по кілька разів на день, якщо вона заважає виконанню повсякденних завдань і викликає залежність. Також занадто часта мастурбація може спричиняти дискомфорт і перешкоджати сексуальній активності з партнером.

Як правильно мастурбувати?

Мастурбація є нормальною частиною сексуального життя чоловіків і жінок, але щоб процес самозадоволення не нашкодив, необхідно дотримуватися правил безпеки. Рекомендації, як правильно мастурбувати чоловікам і жінкам:

  • мити руки перед торканням геніталій;
  • використовувати сертифіковані секс-іграшки (що пройшли контроль якості);
  • застосовувати змазку (лубрикант) для запобігання пошкодження слизових оболонок статевих органів);
  • дезінфікувати секс-іграшки перед застосуванням;
  • використовувати індивідуальні секс-іграшки (спільне використання може сприяти передачі ЗПСШ).

Жінкам і чоловікам не рекомендується мастурбувати підручними засобами, оскільки можна завдати травми слизовим оболонкам статевих органів. Мастурбація подушкою, зубною щіткою не є гігієнічною. Під час використання предметів побуту фалічної форми рекомендується надіти на них презерватив. Під час використання овочів і фруктів для стимуляції можна отримати хімічний опік слизових оболонок фруктовими кислотами.

Для збереження сексуального здоров'я мастурбація не повинна регулярно замінювати статевий акт з партнером. Необхідно також дотримуватися правил сексуальної поведінки в суспільстві. Не можна мастурбувати в громадському місці та підглядати за мастурбацією без згоди інших людей.

Чи потрібно використовувати змазку для мастурбації?

Чоловікам і жінкам рекомендується мастурбувати з використанням лубрикантів, щоб не пошкодити слизові оболонки статевих органів. Лубриканти знижують тертя та дискомфорт під час мастурбації. Змазка для мастурбації може бути на водній або силіконовій основі, вона не повинна містити ароматизаторів, що можуть викликати алергію чи подразнення геніталій. Змазки на масляній основі можуть залишати плями на білизні та руйнувати латексні презервативи. Купувати змазку для мастурбації необхідно в аптеках або спеціалізованих магазинах.

Що робити, якщо хтось застане мене за мастурбацією?

Мастурбація — особиста та інтимна справа кожної людини. За статистикою, 95% чоловіків і 89% жінок пробовали мастурбувати, тому люди можуть розуміти природні потреби та поважати особистий простір інших.

Якщо хтось застане вас за мастурбацією, слід обговорити з людиною дотримання особистого простору та збереження конфіденційності. Для запобігання незручності надалі рекомендується подбати про відокремлене місце, де вас не зможуть побачити інші люди.

Що робити, якщо ви застали дитину за мастурбацією?

Діти можуть почати мастурбувати у віці три-п'ять років. Якщо ви застали дитину за мастурбацією, не потрібно її сварити чи карати. Необхідно сказати дитині, що розумієте її інтерес до статевих органів, пояснити, чому не потрібно торкатися себе в присутності інших людей, і відповісти на всі питання, що її цікавлять. Також можна купити відповідну до віку дитини книжку, що розповідає про секс. Після прочитання можна обговорити з дитиною отриману інформацію та переконатися, що вона все правильно зрозуміла.

Мастурбація очима сексопатолога

З точки зору сексології, секс у людей, на відміну від тварин, поряд з репродуктивною функцією, також необхідний для спілкування з партнером та отримання задоволення. Мастурбація є природним процесом, що дозволяє реалізувати одну з функцій сексу — отримати оргазм.

Мастурбація також може бути ознакою захворювання сексуальної системи. Якщо на фоні мастурбації виникли порушення статевого потягу, еректильна дисфункція, аноргазмія (відсутність оргазму), то слід записатися на прийом до лікаря-сексопатолога. Консультація та обстеження у сексопатолога дозволять виявити причину порушень і відновити здорове статеве життя. Для лікування сексуальних розладів, як правило, застосовують методи психотерапії. За виявлення захворювань, які можуть бути причиною статевої дисфункції, жінок направляють на лікування до гінеколога, а чоловіків — до уролога.

Хірургія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Правила чоловічої та жіночої мастурбації без шкоди для здоров'я - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи може мастурбація зашкодити?

У деяких випадках мастурбація може завдати шкоди як фізичному, так і психосексуальному здоров'ю. Для того щоб мастурбація була безпечною з точки зору фізіології, в процесі самозадоволення необхідно дотримуватися правил гігієни (мити руки з милом і секс-іграшки), а також не використовувати для мастурбації підручні засоби. Для психосексуального здоров'я важливо, щоб мастурбація на регулярній основі не заміняла секс із партнером.

2. Чи нормально мастурбувати в дорослому віці?

Мастурбувати в дорослому віці нормально. Мастурбація може бути альтернативним способом зняти сексуальне напруження в ті періоди, коли секс із постійним партнером неможливий: у відрядженнях, у післяпологовий період або під час хвороби.

3. Чи шкідлива мастурбація для вагітних?

Як і традиційний секс, мастурбація не шкідлива для вагітних жінок з нормальним перебігом вагітності. Проте вагітним жінкам рекомендується індивідуально уточнити у акушер-гінеколога, чи не протипоказані їм заняття сексом. Важливо також дотримуватися гігієнічних правил мастурбації, щоб не занести інфекцію в статеві шляхи.

4. Чим можна мастурбувати?

Мастурбувати можна за допомогою рук або спеціальних секс-іграшок. Мастурбація за допомогою підручних засобів (предметів побуту, овочів і фруктів) не рекомендується, оскільки можна травмувати статеві органи та занести в них інфекцію.

5. Чи шкідливо мастурбувати підлітку?

Підліткова матурбація — природний і нормальний процес дорослішання дитини, який не завдає шкоди. За допомогою мастурбації підлітки вивчають свої тіло, сексуальну чутливість і готуються до початку статевого життя.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 24 оцінок
Правила чоловічої та жіночої мастурбації без шкоди для здоров'я
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Правила чоловічої та жіночої мастурбації без шкоди для здоров'я
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Антон 1 місяць тому
Доброго дня. Порадьте, як перестати мастурбувати?
Відповісти
Доброго дня. Мастурбація не шкідлива, якщо вона не приносить дискомфорт, можна від неї не відмовлятися. У разі появи залежності від мастурбації та неможливості отримати оргазм під час статевого акту з партнером необхідно записатися на консультацію сексопатолога.
Олег 1 місяць тому
Добрий день. Підкажіть, що робити, якщо жінка не може кінчити?
Відповісти
Добрий день. Якщо жінка не може отримати оргазм під час звичайного статевого акту, можна потренуватися отримувати задоволення за допомогою мастурбації. Жінці необхідно досліджувати своє тіло, знайти ерогенні зони і зрозуміти, що більше приносить задоволення. Якщо причина відсутності оргазму психологічна, може знадобитися допомога сексолога або психолога.
Артур 2 місяці тому
Доброго дня. Чи можна жінці зробити приємно та довести її до оргазму за одну хвилину?
Відповісти
Доброго дня. Деякі жінки можуть відчути оргазм протягом хвилини під час стимуляції клітора. У більшості випадків жінці потрібно більше часу, щоб отримати оргазм. Необхідно запитати у партнерки, які ласки їй більше подобаються, і пробувати різні методи задоволення, щоб зрозуміти, від чого жінка швидше відчуває оргазм.
Анжела 2 місяці тому
Добрий вечір. Розкажіть, як доводити себе до оргазму?
Відповісти
Добрий вечір. Не існує правил мастурбації. Отримання оргазму під час самозадоволення залежить від особистих уподобань та індивідуальних особливостей. Можна довести себе до оргазму за допомогою рук або секс-іграшок. Жінки можуть чіпати тільки зовнішні статеві органи, без проникнення всередину піхви. Деяким жінкам потрібна симуляція статевого акту і проникнення вібратора всередину піхви. Потрібно вивчати свої ерогенні зони і розуміти, що більше приносить задоволення.
Христина 2 місяці тому
Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи можна мастурбувати щодня?
Відповісти
Добрий день. Мастурбувати щодня не шкідливо для здоров'я. Але щоденна мастурбація не повинна замінювати секс із партнером і впливати на соціальне життя.
Інна 2 місяці тому
Доброго дня. Цікавить питання: що буде, якщо часто мастурбувати?
Відповісти
Доброго дня. Мастурбація не завдає шкоди здоров'ю. Але занадто часта мастурбація може призвести до пошкодження і подразнення статевих органів, розвитку психологічної залежності від самозадоволення. Якщо часта мастурбація викликає дискомфорт, необхідно звернутися до сексопатолога.
Олександр 2 роки тому
Здрастуйте, чи корисно мастурбувати для фізичного здоров'я? На що впливає мастурбація?
Відповісти
Добрий день, мастурбація дає змогу зберегти лібідо під час тривалого утримання, а також сприяє профілактиці застійних явищ в органах малого таза у чоловіків. Ба більше, мастурбацію можна використовувати як терапію сексуальних розладів для розв'язання проблем з отриманням оргазму і збудженням.
Вадим 2 роки тому
Як правильно мастурбувати і яких правил слід дотримуватися, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю?
Відповісти
Добрий день, існують різні види мастурбації: тиск і тертя на статеві органи, а також їхня стимуляція за допомогою душу, струменя води. Також можна використовувати спеціальні іграшки. Перед маструрбацією потрібно обов'язково мити руки.
Ольга 2 роки тому
Добрий вечір! Чи може підліткова мастурбація негативно вплинути на статеве дозрівання? Чим корисна мастурбація?
Відповісти
Здрастуйте, ні, мастурбація не може негативно вплинути на статеве дозрівання. Під час мастубації потрібно обов'язково дотримуватися правил гігієни, щоб запобігти потраплянню інфекції. Мастурбувати корисно для зняття сексуального напруження, оскільки оргазм позитивно впливає на серцево-судинну і нервову системи, а також покращує сон.
Олексій 2 роки тому
Доброго дня, як часто можна мастурбувати чоловікам? Чи є якісь обмеження?
Відповісти
Здрастуйте! Потреба в мастурбації залежить від статевої конституції людини. За високого лібідо мастурбація може бути потрібна кілька разів на день, а за низького - один-два рази на місяць. Усе індивідуально.
Олена 2 роки тому
Доброго дня, розкажіть, будь ласка, чи є якась шкода від мастурбації для вагітних жінок?
Відповісти
Добрий день, мастурбація безпечна для вагітних жінок. Однак слід дотримуватися правил гігієни, описаних у статті, щоб запобігти потраплянню інфекції в статеві шляхи.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!