Logo
0 800 30 11 77

Оргазм... усе, що потрібно знати!

Оргазм... усе, що потрібно знати!
Читати 7 хвилин | Створено: 21 грудня 2021 | Оновлено: 8 серпня 2023 | 327284 327284
Оргазм є піком сексуального збудження, під час якого відбувається виплеск накопиченої сексуальної напруги.

Кожна людина по-різному відчуває оргазм, який найчастіше виникає після стимуляції статевих органів або ерогенних зон.

Що таке оргазм?

Універсального визначення оргазму не існує, але американський словник Merriam-Webster визначає його як «швидке і приємне зняття нервово-м'язового напруження на піку сексуального збудження, що зазвичай супроводжується еякуляцією сперми в чоловіків та вагінальними скороченнями в жінок».

Лікарі розглядають оргазм з точки зору фізіології, а психологи орієнтуються на емоційний фон. Оргазм не тільки приносить задоволення, а й сприяє зняттю стресу, спазмів, головних та інших болів, нормалізації сну, поліпшенню роботи серця.

Як відчувається оргазм?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Усі люди відчувають оргазм по-різному. Людина може відчувати оргазм як:

  • ейфорію;
  • відчуття щастя;
  • удар електричним струмом;
  • вивільнення накопиченої напруги;
  • відчуття, схоже на падіння з висоти;
  • приємне поколювання в усьому тілі.

Описувані відчуття об'єднує те, що вони є дуже інтенсивними та приємними. Оргазм сприймається як ні з чим незрівнянне задоволення.

Що відбувається під час оргазму?

Під час збудження збільшується приплив крові до статевих органів, внаслідок чого вони стають більш чутливими. У міру наростання збудження також частішає дихання, піднімається артеріальний тиск, зростає частота серцевих скорочень. М'язи статевих органів та інших частин тіла можуть сіпатися або скорочуватися.

Що відбувається в організмі під час оргазму

Етап оргазму

Ознаки

Збудження, що наростає

Почастішання пульсу і дихання, почервоніння шкіри, приплив крові і набухання геніталій, затвердіння сосків, напруження м'язів

Пік збудження (оргазм)

Зміна гормонального фону, інтенсивні м'язові скорочення, зняття накопиченої напруги, у чоловіків — еякуляція

Повернення в спокійний стан

Заспокоєння дихання, розслаблення м'язів, відновлення природного кольору шкіри і початкових розмірів геніталій, чутливість яких може підвищитися на якийсь час

Після оргазму відчуваються спокій і задоволеність. Можливі прояви втоми або сонливості.

Які гормони викидаються в кров під час оргазму?

Під час оргазму організм виробляє дофамін («гормон гарного самопочуття») і окситоцин («гормон любові»). Ці гормони, які виділяються під час оргазму в жінок і чоловіків, посилюють почуття щастя та інші позитивні емоції, протидіючи кортизолу («гормону стресу»).

Механізм появи оргазму

Оргазму передує фаза збудження, яке наростає через фізичну стимуляцію ерогенних зон і думок про секс. Сексуальні відчуття найінтенсивніші під час фізичної стимуляції головки клітора або статевого члена. Збудження також може виникати внаслідок стимуляції сосків, усіх частин клітора і статевого члена, ділянки промежини та інших зон. Механізм появи оргазму:

  1. Набухання клітора та ерекція статевого члена є результатом припливу крові до тканин. Сексуальне збудження провокує вивільнення оксиду азоту (NO), який розслабляє гладку мускулатуру, що оточує артерії, що призводить до їхнього розширення і припливу артеріальної крові. На тлі підвищеного тиску відбувається здавлювання тонкостінних кровоносних судин, внаслідок чого створюється перешкода для відтоку крові.
  2. У жінок імпульси, що виникають під час збудження, викликають секрецію слизу з великих вестибулярних залоз. Капіляри стінок піхви виділяють серозну рідину як вагінальну змазку. 
  3. Коли подразники досягають необхідного порога, мозок випускає симпатичні імпульси, які призводять до оргазму. Під час оргазму м'язи геніталій, промежини, таза й тулуба мимоволі скорочуються, через сечовипускальний канал виділяється еякулят із простати.
  4. Протягом однієї-двох хвилин після оргазму усувається застій крові в еректильних тканинах, припиняється вивільнення NO, гладкі м'язи артеріальних стінок повертаються до вихідного тонусу.

Приплив крові до еректильних тканин зменшується. Статеві органи відновлюють свої початкові розміри та форми.

Види оргазмів у жінок

Оргазм настає в результаті стимулювання ерогенних зон. Залежно від того, стимуляція якої зони призвела до піку збудження, виділяють кілька видів оргазмів у жінок:

  • кліторальний оргазм — найбільш близький до чоловічого оргазму. Клітор наповнюється кров'ю і набухає, а оргазм забезпечує звільнення від напруги. Після кліторального оргазму може з'явитися відчуття поколювання в ділянці стимуляції;
  • вагінальний оргазм — настає внаслідок стимуляції ерогенних точок, що знаходяться на його стінках (без стимуляції клітора). Одним із його різновидів є цервікальний оргазм (з'являється під час глибокого проникнення). Під час оргазму жінка відчуває пульсацію стінок піхви;
  • комбінований — виникає під час стимуляції кількох ерогенних зон. Наприклад, частим є вагінально-кліторальний оргазм у жінок.

Невелика частина жінок також можуть досягти оргазму від дотику і поцілунків інших ерогенних зон, наприклад, мочок вух, шиї, грудей або ліктів. Також існує поняття міотонічного оргазму, яке актуальне тільки для жінок. Це «випадковий» оргазм, який відбувається в жінки від сильного стиснення стегон і напруження м'язів усередині піхви. Механізм його виникнення до кінця не вивчений.

Деякі жінки під час стимуляції точки G можуть відчути сквіртинг (струменевий оргазм). Він супроводжується рясними виділеннями у вигляді струменя, що містять креатинін, сечовину і секрет із залоз Скіна, розташованих поруч з уретрою. Крім цього, трапляється оргазм уві сні, який відбувається без стимуляції ерогенних зон через тривале утримання від сексу, перезбудження на тлі стресу або хронічної втоми.

Види оргазмів у чоловіків

Андрій Лісов, лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв», описує види оргазмів у чоловіків так:

«Незважаючи на поширену думку про одноманітність чоловічих оргазмів, насправді виділяють два види оргазмів у чоловіків: класичний і сухий. Перший супроводжується еякуляцією, а під час другого на піку збудження сім'явиверження не відбувається. Рідкісний «сухий оргазм» вважається нормою, але за тривалої відсутності еякуляції чоловікові варто звернутися до уролога, оскільки вона може бути спричинена розвитком патології».

Як відбувається жіночий оргазм?

Оргазм у жінок проходить за тими ж стадіями, що й у чоловіків, але має свої фізіологічні особливості:

  1. Збудження. За фізичної або психологічної стимуляції кровоносні судини в жіночих геніталіях починають розширюватися. Це викликає набухання клітора, малих статевих губ і вульви. Через стінки піхви починає проникати рідина — вагінальний секрет. Дихання і серцебиття частішають.
  2. Плато. Приплив крові до нижньої частини піхви посилюється, внаслідок чого вона стає твердішою й утворює своєрідний купол. У той же час відбувається набухання грудей (вони можуть збільшуватися в розмірах на 25%), підвищується чутливість сосків і ареол.
  3. Оргазм. Генітальні м'язи, включно з маткою та інтроітусом (вхід у піхву), ритмічно скорочуються з інтервалом приблизно 0,8 секунди. Жіночий оргазм зазвичай триває довше, ніж чоловічий (у середньому близько 13-51 секунди).
  4. Розслаблення. Поступово тіло повертається до попереднього стану, набряк зменшується, пульс і дихання сповільнюються.

Про головні відмінності жіночого оргазму розповідає Тетяна Ющенко, лікарка-гінекологиня медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Хоча стадії чоловічого і жіночого збудження практично однакові, варто зазначити, що стимуляція ерогенних зон у жінок не завжди призводить до оргазму. І це цілком нормально, оскільки жінкам складніше досягти піку збудження з різних причин. Друга відмінність — відсутність рефракторного періоду. Тобто, на відміну від чоловіків, жінки можуть досягати множинних оргазмів за один статевий акт».

Як відбувається чоловічий оргазм?

Для опису механіки оргазму в чоловічому організмі лікарі використовують чотирирівневу модель Мастерса і Джонсона, згідно з якою оргазм включає чотири стадії:

  1. Збудження. Коли чоловіка стимулюють фізично або психологічно, у нього виникає ерекція. Кров приливає до губчастої тканини, яка проходить по всій довжині статевого члена, внаслідок чого орган збільшується і стає твердим. Мошонка стискається, і яєчка підтягуються ближче до тіла.
  2. Плато. У міру того як кровоносні судини всередині і навколо статевого члена наповнюються кров'ю, головка і яєчка збільшуються в розмірах. М'язи стегон і сідниць скорочуються, підвищується артеріальний тиск, частішає пульс, збільшується частота дихання.
  3. Оргазм. Скорочення м'язів тазового дна і передміхурової залози спричиняють витіснення сперми в уретру, а потім зі статевого члена назовні (відбувається еякуляція). У середньому чоловічий оргазм триває 10-30 секунд.
  4. Розслаблення. Чоловік вступає у фазу тимчасового розслаблення, коли подальші оргазми неможливі. Це так званий рефрактерний період. Його тривалість варіюється від кількох хвилин до кількох днів і залежить від фізіологічних особливостей конкретного чоловіка.

Крім сексуальної та емоційної насолоди, оргазм корисний і для інших фізіологічних процесів. Після оргазму в організмі спостерігається підвищене вироблення гормону окситоцину, який впливає на рівень стресу, нервового напруження та тривожних розладів. Саме тому після статевого акту ми зазвичай залишаємося в гарному настрої.

За даними Американської кардіологічної асоціації, регулярний секс і досягнення оргазму позитивно позначаються на роботі серця і кровоносної системи. Так, у людей, задоволених своїм статевим життям, знижується ризик розвитку артеріальної гіпертензії.

Крім того, оргазм допомагає нам краще спати. Гормони, що знижують стрес і тривогу, також здатні викликати сонливість. Після сексуального піку відбувається викид окситоцину, дофаміну та ендорфінів, які розливаються по всьому тілу. Але через короткий час їхня активність знижується, і починає діяти пролактин, який розслабляє, заспокоює і «присипляє».

Оргазм побічно впливає на нашу шкіру, сповільнюючи процеси старіння. Річ у тім, що швидкість кровотоку під час сексуальної насолоди й одразу після неї значно вища, завдяки чому більше клітин крові, що переносять кисень, досягає шкіри. Це, своєю чергою, стимулює вироблення колагену, що підвищує еластичність шкіри і перешкоджає появі дрібних зморшок.

Скільки триває оргазм?

Середня тривалість оргазму становить від трьох секунд до двох хвилин. Станіслав Кратохвіл, чеський психотерапевт, 1993 року опублікував результати опитувальника SGZ, у якому 48% жінок-медиків вказали, що відчували переважно тривалий оргазм, а 44% — короткий оргазм.

Як посилити або подовжити оргазм?

Вивчення власних реакцій на дотики та різні види збудження є одним з основних методів посилення або подовження оргазму. Інші способи, що допомагають посилити і продовжити оргазм:

  • розслаблення і відсутність сторонніх думок (наприклад, можна не досягти оргазму на природі, якщо побоюватися, що хтось може підглядати за сексом); 
  • попередні ласки;
  • використання секс-іграшок і змазок;
  • рольові ігри та інші прелюдії;
  • тренування м'язів тазового дна;
  • експерименти з позами;
  • перегляд збуджувальних відео.

Ще одним способом посилення і продовження приємних відчуттів є техніка перерваного оргазму. Перед моментом настання оргазму необхідно припинити стимуляцію і продовжити її через кілька секунд. Якщо повторити ці дії кілька разів, можна відчути сильніший і затяжний оргазм.

Як довести дівчину до оргазму?

Для дівчат важлива не тільки фізична стимуляція, а й взаємна довіра між партнерами. Необхідно звертати увагу на те, як дівчина реагує на стимуляцію різних ерогенних зон. Щоб довести дівчину до оргазму, не діючи навмання, можна розпитати її про способи стимуляції, які приносять максимальне задоволення.

Дівчатам легше досягти оргазму за стимуляції клітора (зокрема, оральної), піхви або того й іншого. Якщо секс триває не менше 15 хвилин, ймовірність досягнення оргазму збільшується. Також важливий правильний вибір пози. Наприклад, деякі дівчата частіше відчувають оргазм у положенні «зверху на партнері».

Як досягти вагінального оргазму?

Ймовірність досягнення вагінального оргазму залежить від того, наскільки глибоко жінка вивчила своє тіло. Що більше ерогенних зон, розташованих на геніталіях та інших ділянках тіла, стимулюється, то легше досягти вагінального оргазму.

Чому деякі жінки не відчувають оргазму?

Відсутність оргазму (аноргазмія, синдром Кофлана) може пояснюватися зловживанням алкоголем або безконтрольним прийомом лікарських препаратів. Інші причини жіночої аноргазмії:

  • гормональний дисбаланс;
  • травми таза;
  • ускладнення онкології або променевої терапії;
  • розсіяний склероз;
  • стрес, депресія;
  • відсутність довіри, емоційного зв'язку з партнером;
  • пережите насильство.

Також відсутність оргазму може бути пов'язана з анатомічними особливостями жіночого організму (наприклад, за надто глибокого розташування точки G всередині піхви неможлива її повноцінна стимуляція). У цьому разі аноргазмія вважається частковою, оскільки жінка може досягти кліторального оргазму.

Про інші причини жіночої аноргазмії розповідає Ірина Смирна, лікарка-гінекологиня медичного центру «ОН Клінік Кропивницький»:

«До абсолютної відсутності оргазму в жінок можуть призвести гінекологічні операції, такі як гістеректомія або операція з видалення пухлини. Також жіноча аноргазмія може розвиватися з віком. Зниження рівня естрогену в міру переходу до менопаузи може вплинути на сексуальність, але такі випадки досить рідкісні та на початкових етапах легко коригуються прийомом препаратів, виписаних гінекологом і ендокринологом. Ставтеся уважно до свого здоров'я і регулярно проходьте профілактичні огляди».

Як зазначила Олена Сіваш, лікар-психотерапевт медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Сучасна культура поставила оргазм на п'єдестал, зробивши його самоціллю статевого акту. Проте, за різними даними, тільки 20-25% жінок відчувають оргазм регулярно. Природно, за такої статистики й оргазмоцентричної культури відсутність сексуальної кульмінації може сприйматися ними досить гостро. Насправді ж ситуація пояснюється просто: для жінок важливими складовими отримання оргазму є психологічний фактор і комфорт, тоді як чоловікові переважно достатньо фізичної стимуляції».

Чому відсутній оргазм у чоловіка?

Причини аноргазмії у чоловіків частково збігаються з факторами, зазначеними для жінок, а також включають анатомічні патології статевого члена, підвищений рівень пролактину, еректильну дисфункцію.

Про деякі причини чоловічої аноргазмії розповідає Владислав Кургуз, лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Черкаси»:

«За останніми оцінками, на аноргазмію страждають лише 8% чоловіків. Причини її можуть бути різними, але найчастіше вона викликана проблемами зі здоров'ям в інших сферах. Так, до відсутності оргазму може призвести пошкодження нервів, спричинене діабетом, гіпогонадизм (низький рівень тестостерону), інші ендокринні порушення, що впливають на гормональний баланс, і неконтрольована гіпертензія. Якщо ви підозрюєте розвиток аноргазмії, вам варто звернутися до уролога-андролога, який призначить лікування і, за необхідності, порадить звернутися до інших фахівців».

Чи можна завагітніти від оргазму без сексу?

Вагітність настає, коли сперматозоїд запліднює яйцеклітину. Якщо сперма не потрапила в піхву, завагітніти від оргазму без сексу неможливо.

Чи існує анальний оргазм?

У ділянці ануса розташовані нервові закінчення, стимуляція яких може посилювати статеве збудження. За підвищеної чутливості нервів можна досягти анального оргазму без стимуляції геніталій.

Чи можна відчувати оргазм під час вагітності?

Вагітність не є перешкодою для досягнення оргазму. Для того, щоб переконатися в безпеці сексу під час вагітності, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Як оргазм впливає на тонус матки під час вагітності?

Оргазм викликає викид окситоцину, який може призводити до скорочень матки і стимуляції пологів на пізніх термінах вагітності. Лікар може порекомендувати утримуватися від сексу у випадках, коли оргазм може спровокувати викидень або передчасні пологи.

Як пролактин впливає на оргазм?

Надлишок пролактину призводить до зниження статевого потягу в чоловіків і жінок, внаслідок чого ускладнюється досягнення оргазму. Короткочасний сплеск пролактину після оргазму є нормальним явищем.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Оргазм... усе, що потрібно знати! - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як відбувається оргазм після вазектомії?

Оргазм після вазектомії відбувається так само, як і до стерилізації. Єдина зміна полягає в тому, що в еякуляті відсутні сперматозоїди.

2. Чи можна відчувати оргазм у разі загрози переривання вагітності?

У разі загрози переривання вагітності жінка не втрачає здатності відчувати оргазм. Лікар може порекомендувати утриматися від сексу за наявності ризиків для дитини.

3. Чи можна відчувати оргазм за відсутності матки?

Жінки можуть відчувати оргазм за відсутності матки (після гістеректомії), проте його інтенсивність може зменшитися. Видалення всієї матки має суттєвіший вплив на сексуальну функцію, ніж часткова гістеректомія.

4. Як пролактин впливає на оргазм?

Що вищий рівень пролактину, то нижчий статевий потяг, сексуальне збудження та ймовірність досягнення оргазму. Після оргазму концентрація пролактину знижується і потім відновлюється. Якщо пролактин постійно підвищений (незалежно від частоти оргазмів), необхідно з'ясувати причину, проконсультувавшись із лікарем.

5. Як оргазм впливає на тонус матки під час вагітності?

Оргазм може підвищити тонус і активність матки, тому під час вагітності необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо сексуального життя. Сексуальна активність перед пологами може прискорити і полегшити їх за відсутності протипоказань.

6. Як доводити себе до оргазму?

Одним зі способів доведення себе до оргазму без партнера є мастурбація. Стимуляція геніталій та інших чутливих ділянок тіла може здійснюватися за допомогою рук, секс-іграшок та інших предметів.

7. Як отримують оргазм?

Оргазм виникає після стимуляції статевих органів або ерогенних зон. До них належать яєчка, пеніс, клітор, піхва, анус, соски. Перелік найбільш чутливих ерогенних зон є індивідуальним для кожної людини.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 14 оцінок
Оргазм... усе, що потрібно знати!
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Оргазм... усе, що потрібно знати!
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 7 місяців тому
Добрий день. Що таке оргазм і як його відчути?
Відповісти
Добрий день. Оргазм є найвищою точкою сексуального збудження. Під час оргазму, супроводжуваного відчуттям задоволення, тіло знімає сексуальну напругу. Досягти оргазму можна за рахунок стимуляції статевих органів і ерогенних зон.
Микола 8 місяців тому
Доброго дня. Чи існує жіночий оргазм?
Відповісти
Добрий день. Так, оргазм здатні відчувати представники обох статей.
Олександра 8 місяців тому
Добрий вечір. Чому оргазм такий приємний?
Відповісти
Добрий день. Причина, що пояснює, чому оргазм такий приємний, полягає в тому, що під час оргазму в кров викидаються гормони, які приносять задоволення і позитивні емоції.
Ганна 8 місяців тому
Доброго дня. Що відчуває жінка під час оргазму?
Відповісти
Добрий день. Інтерпретація того, що відчуває жінка під час оргазму, є індивідуальною для кожного організму. Оргазм відчувається як ейфорія, щастя, задоволення, блаженство тощо.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, якщо я отримую оргазм тільки від кунілінгусу, чи є це відхиленням від норми?
Відповісти
Добрий день. Для способів досягнення оргазму поняття «норми» не застосовується. Якщо ви відчуваєте оргазм від кунілінгусу і не можете досягти його іншими способами, це всього лише вказує на індивідуальні особливості організму і не є ознакою патології.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!