Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являються зморшки та як їх позбутися?

Чому з'являються зморшки та як їх позбутися?
Читати 11 хвилин | Створено: 19 серпня 2022 | Оновлено: 10 квітня 2023 | 400830 400830
Поява зморшок є природним етапом старіння шкіри обличчя, рук та шиї. Локалізація, глибина і кількість зморшок можуть змінюватись залежно від статі, віку, типу та кольору шкіри, статури.

Що таке зморшки?

Зморшки — лінії та складки, які з'являються на шкірі навколо очей та губ, на шиї, руках з віком. Уповільнити появу зморшок допоможе дерматолог, який після визначення типу шкіри допоможе підібрати зволожувальні засоби для обличчя та тіла.

Види та причини появи зморшок

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Зморшки розрізняються за розміром, місцем розташування, глибиною та причиною появи. Види зморшок з локалізації:

  • зморшки маріонетки. Схожі на вертикальні лінії, що проходять від куточків губ до підборіддя;
  • гусячі лапки. З'являються у куточках очей, зазвичай є тонкими та неглибокими;
  • кролячі зморшки. Утворюються на бічній або верхній поверхні носа, іноді розходяться у бік нижньої повіки або щік;
  • кільця Венери. Горизонтальні зморшки-складки, що з'являються на шиї (нагадують глибокі борозни);
  • кисетні зморшки. Вертикальні складки, що утворюються між верхньою губою та носом.

Розрізняють динамічні (мімічні) та статичні зморшки. Мімічні зморшки є тимчасовими та з'являються через підвищену активність м'язів обличчя (наприклад, під час сміху, здивування чи страху). Статичні зморшки утворюються через втрату шкірою колагену та еластину. Ширина та довжина статичних зморшок може збільшуватися з віком.

Зморшки на шиї, руках та обличчі з'являються через вікові зміни, оскільки шкіра стає менш еластичною, в'ялою та обвислою. Також з віком знижується вироблення натуральних олій та зменшується кількість жиру в глибоких шарах шкіри, що призводить до підвищеної сухості та появи зморшок, заломів на обличчі. Інші причини появи зморшок:

  • дія ультрафіолетового світла. Ультрафіолетові промені пошкоджують сполучну тканину шкіри, руйнуючи волокна еластину та колагену, що призводить до провисання шкіри та передчасного старіння;
  • куріння. Тютюн звужує кровоносні судини, що зменшує приплив поживних речовин (наприклад, кисню) та крові до клітин шкіри, знижує вироблення колагену, прискорюючи природний процес старіння;
  • алкогольні напої. Алкоголь зневоднює шкіру, сприяючи появі зморшок на шиї та обличчі;
  • повторювані вирази обличчя. Рухи та вирази обличчя призводять до появи тонких ліній та зморшок, утворюючи під поверхнею шкіри борозни. З віком через втрату еластичності шкіри борозни стають зморшками;
  • вплив забруднювальних речовин (наприклад, сажі, бруду, пилу, диму, двоокису азоту). Тверді та рідкі частинки забивають пори, призводячи до руйнування колагену.

Також прискорити появу складок на лобі та зморшок на обличчі може променева терапія. За лікування онкологічних захворювань променева терапія впливає на ракові клітини, що призводить до підвищення чутливості, лущення, сухості, свербежу шкіри, а також утворенню неглибоких зморшок і плям, схожих на сонячні опіки.

До передчасної появи зморшок може призвести також відмова від зняття макіяжу. Залишки косметичних засобів закупорюють пори, обмежуючи можливість організму виробляти білки колагену.

Типи старіння обличчя

Поява зморшок на лобі, шиї та обличчі, їх глибина та кількість пов'язані з типом старіння обличчя. На тип старіння впливають статура, тип шкіри (суха, жирна, комбінована, нормальна), розвиненість м'язів обличчя та кількість підшкірно-жирової клітковини.

Типи старіння обличчя

Морфотип

Характерні риси

Хто схильний

Втомлений тип старіння

Тьмяний колір шкіри, опущені куточки рота та очей, зменшення тонусу та тургору м'язів обличчя. Поява носогубних зморшок, слізних борозен.

Жінки з ромбоподібною та овальною формою обличчя, комбінованим або нормальним типами шкіри.

Деформаційний (пастозний) тип старіння

За пастозного типу старіння спостерігаються невелика кількість мімічних зморшок, купероз (судинні зірочки), брили на щоках, мішки під очима, в'ялість шкіри та друге підборіддя.

Жінки, схильні до повноти, з жирним чи комбінованим типом шкіри.

Дрібнозморшковий тип старіння

Зморшки в області чола і навколо губ, гусячі лапки у куточках очей, опущені повіки. Зменшення об’єму обличчя, відсутність в'ялості та набряклості шкіри.

Жінки з сухою шкірою обличчя або яскраво вираженою мімікою.

Мускульний (м’язовий) тип старіння

Чіткий овал обличчя, невелика кількість дрібних зморшок, глибокі носогубні складки, заломи на лобі, складчастість верхньої повіки, порушення пігментації. За м'язового типу старіння зберігається еластичність шкіри.

Жінки зі слабко вираженою підшкірно-жировою клітковиною, але з добре розвиненими м'язами обличчя.

Комбінований тип старіння

Дрібні неглибокі зморшки на сухих ділянках шкіри, пастозність (набряклість) в області щік, поява носогубних складок.

Жінки, які схильні до набряку або мають комбінований тип шкіри обличчя.

Визначити тип старіння шкіри обличчя зможе дерматолог. Після огляду лікар також підбере косметичні та доглядові засоби для шкіри, вправи, а за потреби порекомендує масаж, уколи ботоксу, плазмоліфтинг або мезотерапію.

Зморшки на лобі

Зморшки на лобі з'являються через вікові зміни або генетичну схильність. Зменшити міжбрівні зморшки та складки на лобі можна за допомогою споживання не менше, ніж восьми склянок рідини (наприклад, води з лимоном або фруктових компотів), для запобігання зневодненню та сухості шкіри.

Уповільнити появу зморшок на лобі допоможе збалансована дієта. Ризик сухості шкіри знижується за споживання продуктів з ліноленовою кислотою (оливкової, горіхової, макової олії) та вітаміном С (солодкого перцю, обліпихи, смородини, цитрусових, помідорів, яблук). З раціону необхідно виключити продукти з високим вмістом вуглеводів та жирів (підвищують ризик атрофії шкіри та утворення зморшок).

Зморшки під очима

Оскільки під очними яблуками знаходиться тонка шкіра з кровоносними судинами, за втрати здатності до самооновлення через вікові зміни зморшки під очима з'являються насамперед. Запобігти ранній появі зморшок під очима можуть поліфеноли та хімічні сполуки, які містяться в гранатах та зеленому чаї, правильно підібрані доглядові засоби, у складі яких є вітамін С.

Зморшки навколо рота

Зморшки навколо рота з'являються через втрату еластину, колагену, глікозаміногліканів (ГАГ), які сприяють зволоженню та еластичності шкіри. Складки та зморшки можуть з'являтися над верхньою губою, з боків губ, вертикально від рота до підборіддя або безпосередньо на самих губах.

Підвищити пружність та прискорити оновлення клітин шкіри навколо губ допоможуть ефірні олії. Типи ефірних олій для зменшення зморшок навколо губ:

  • сандалове дерево (має протизапальну дію);
  • ладан (збільшує оборот клітин);
  • лаванда (має ранозагоювальні властивості);
  • лимон (містить антиоксиданти).

Для підвищення еластичності шкіри можна використовувати рослинні олії (кокосова, оливкова, соняшникова, касторова та олія виноградних кісточок). Однак перед використанням ефірних або рослинних олій рекомендується отримати консультацію дерматолога, оскільки не можна виключати ймовірність підвищеної чутливості до компонентів олій та розвитку алергічної реакції після нанесення олій на губи.

Як працює масаж для обличчя від зморшок?

Масаж для обличчя від зморшок підвищує тонус шкіри, знімає набряки та покращує кровообіг. Також під час масажу шкіра насичується киснем, що дозволяє прискорити регенеративні процеси та запобігти ранній появі зморшок.

Які мазі можна використати від зморшок?

Догляд за шкірою обличчя від зморшок може включати креми, мазі та маски. Мазі від зморшок:

  • ретинова мазь від зморшок. Мазі, що містять ретиноїди, дозволяють зменшити шорсткість, пігментні плями та дрібні зморшки. Мазь може спричинити сухість, печіння, почервоніння, свербіж. Уникнути опіку шкіри допоможе сонцезахисний крем, який потрібно наносити поверх мазі;
  • метилурацилова мазь від зморшок. Сприяє прискоренню оновлення клітин шкіри, нормалізує обмін нуклеїнових кислот, прискорює відновлення тканин.

Креми від зморшок, що мають у складі альфа-гідроксикислоти (молочну та гліколеву кислоти), дозволяють позбутися верхнього шару омертвілої шкіри та стимулюють ріст нових клітин, призводячи до омолодження шкіри обличчя. За сухої шкіри дерматолог може рекомендувати використання масок від зморшок для зволоження шкіри.

Які вправи допомагають від зморшок?

Регулярні вправи для обличчя від зморшок допоможуть зміцнити м'язи під шкірою обличчя, зробити нижню та верхню частину щік більш підтягнутими та еластичними. Розвинені м'язи обличчя допомагають запобігти зменшенню жирових відкладень, обвисанню і в'ялості шкіри обличчя, а також уповільнити процес старіння.

Гімнастика для обличчя від зморшок не допоможе повністю позбутися складок та ліній на обличчі, проте дозволить зробити їх менш помітними. Комплекс вправ складає дерматолог залежно від типу старіння шкіри, віку та стану шкіри.

Дарсонваль від зморшок

Дарсонваль має косметичний та терапевтичний ефект на шкіру обличчя за допомогою високочастотних імпульсних електричних струмів. Дарсонваль від зморшок використовується для покращення живлення тканин, розширення кровоносних судин та активізації кровообігу.

Дерматолог може порекомендувати курс дарсонвалю для досягнення ефекту ліфтингу (підтяжки) шкіри обличчя. Також дарсонваль посилює дію кремів або мазей, що використовуються, тому часто входить у комплексну терапію для візуального омолодження шкіри.

Як позбутися зморшок за допомогою пластики?

Підтяжка обличчя — пластична операція, яка дає змогу розгладити виражені зморшки на лобі та переніссі, позбутися носогубних складок і в'ялості шкіри. Перед виконанням підтяжки хірург збирає анамнез, проводить огляд і призначає додаткові методи обстеження (загальний і біохімічний аналіз крові, коагулограму, аналіз на гепатит В і С).

Пластика обличчя проводиться під загальною анестезією. Тривалість операції становить близько двох-трьох годин. У медичному центрі «ОН Клінік Харків» можна зробити кругову (дає змогу прибрати зморшки в ділянці чола, скронь, брів, щік, куточків рота та шиї) та ендоскопічну (проводиться для корекції зморшок у зоні брів, чола та губ) підтяжку. Техніка виконання пластики обличчя:

  1. Хірург проводить передопераційну розмітку шкіри.
  2. Розрізає шкірні покриви.
  3. Видаляє надлишки жирової клітковини і підтягує шкіру.
  4. Накладає шви.

Протягом двох-трьох тижнів після пластичної операції з видалення зморшок необхідно носити компресійну пов'язку, щоб зменшити набряк і хворобливі відчуття. Протягом місяця після пластики потрібно використовувати сонцезахисний крем для попередження пігментації шкіри в зоні проведення операції. Тривалість ефекту після підтяжки зморшок на обличчі становить близько 10-15 років.

Блефаропластика — це хірургічне втручання, яке допомагає позбутися зморшок під очима, змінити форму повік і розріз очей. Під час операції хірург робить невеликий розріз у природній складці повіки, видаляє надлишки шкіри, жирової тканини і проводить пластику кругового м'яза ока, після чого накладає косметичний шов. Відновлення після блефаропластики триває один-два тижні, упродовж реабілітаційного періоду не можна носити контактні лінзи і піднімати важкі предмети, щоб уникнути підвищення тиску і виникнення кровотечі.

Дерматологія в ОН Клінік Черкаси

Чому з'являються зморшки та як їх позбутися? - Озірська Наталія Сергіївна
Озірська Наталія Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як усунути глибокі зморшки?

Прибрати глибокі зморшки зазвичай можна за допомогою курсу мезотерапії або плазмоліфтингу. Однак дерматолог також може направити до пластичного хірурга для підтяжки обличчя та усунення подвійного підборіддя, складок та глибоких зморшок лоба.

2. Як проводяться уколи від зморшок?

Уколи від зморшок на лобі робить дерматолог, який після огляду шкіри обличчя визначає тип препарату, який вводитиметься під шкіру (залежить від чутливості шкіри, кількості, локалізації та глибини зморшок). Ботокс від зморшок блокує нервові сигнали, дозволяючи розслабити м'язи та прибрати зморшки на термін від трьох до шести місяців. Протипоказання до ін'єкцій ботоксу:

  • нервово-м'язові захворювання (наприклад, міастенія або розсіяний склероз);
  • вагітність або грудне вигодовування;
  • запальні захворювання шкіри в області ін'єкції;
  • опущення повік (птоз);
  • глибокі рубці на обличчі.

Також лікар може рекомендувати плазмоліфтинг, що передбачає введення під шкіру ін'єкцій із плазмою, збагаченою тромбоцитами. Плазмоліфтинг дозволяє омолодити шкіру обличчя за допомогою підвищення її еластичності та пружності.

3. Як працюють тейпи від зморшок?

Тейпи — еластичні стрічки з натуральної бавовни, що мають клейову основу. Прикріплення тейпів від зморшок дозволяє зменшити тиск на кровоносні судини, покращити приплив крові та забезпечити живлення клітин шкіри поживними речовинами. Тейпування дозволяє знизити гіпертонус м'язів обличчя і розгладити мімічні зморшки.

4. Як прибрати зморшки під очима?

Прибрати зморшки під очима можна за допомогою уколів ботокса. Також дерматолог може рекомендувати мезотерапію (підшкірне введення колагену, гіалуронової кислоти та поживних речовин), завдяки якій покращується стан шкіри, зменшуються зморшки, підвищується еластичність та зволожується шкіра.

Робити уколи ботокса та гіалуронової кислоти самостійно не можна через ризик появи кровотечі, синців та потрапляння інфекції, відмирання тканин. Неправильне введення речовин під шкіру може спричинити м'язовий параліч, пошкодження очей або параліч Белла. Для запобігання ускладненням слід звернутися до дерматолога, який проведе тест на чутливість до препаратів та визначить кількість необхідних процедур.

5. Як прибрати зморшки на лобі?

Прибрати зморшки на лобі можна за допомогою бланшування. Перед бланшуванням зморшок шкіра обробляється кремом, що анестезує. Дерматолог вводить філер на основі гіалуронової кислоти поверхнево під зморшку, розгладжуючи її та створюючи запас поживних речовин для подальшого самостійного омолодження шкіри.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чому з'являються зморшки та як їх позбутися?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 1 рік тому
Добрий день. Я прочитала в інтернеті, що метилурацил мазь допомагає позбутися глибоких зморшок. Як використовувати метилурацил мазь від зморшок?
Відповісти
Здрастуйте, метилурацил мазь не допоможе позбутися глибоких зморшок. Також мазі та креми має призначати дерматолог, оскільки мазь може не підходити для типу шкіри, мати протипоказання або бути неефективною через локалізацію та глибину зморшок.
Катя 1 рік тому
Добрий день, у мене з'явилися зморшки навколо губ. Що робити? Візуально вони схожі на тонкі ниточки білого кольору. Йти до дерматолога чи може просто купити гігієнічну помаду для пом'якшення губ?
Відповісти
Здрастуйте, гігієнічна помада не допоможе усунути зморшки навколо губ. Необхідно звернутися до дерматолога для підбору засобів (наприклад, мазей або кремів) для догляду за шкірою обличчя. Лікар також може порекомендувати використання ін'єкційних препаратів, у складі яких будуть гіалуронова кислота, вітаміни та поживні речовини.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, мені 40 років і в мене ще немає явних зморшок (окрім зморшок у куточках очей), а в моєї подруги (їй 35) уже видно зморшки в ділянці губ, шиї та очей. Підкажіть, коли з'являються зморшки у жінок чи у всіх по-різному?
Відповісти
Добрий день, «гусячі лапки» з'являються у віці від 28 до 35 років, а зморшки на переніссі, лобі, в ділянці очей і рота стають вираженими у віці 35-45 років. Через генетичну схильність, куріння, зловживання алкоголем, постійне перебування на сонці зморшки можуть з'явитися раніше.
Анна 1 рік тому
Добрий день. Як прибрати дрібні зморшки? Чи варто відразу записуватися на уколи ботокса? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, уколи ботокса є не єдиним варіантом для усунення зморшок. У разі дрібних зморшок у куточках очей, біля губ і носа можуть допомогти зволожувальні засоби для догляду, які підбере дерматолог, залежно від типу шкіри та віку.
Христина 1 рік тому
Здрастуйте. Після роботи протягом двох років в Іспанії під палючим сонцем у мене різко постаріла шкіра обличчя. Як уповільнити старіння шкіри? Чи може допомогти подушка від зморшок?
Відповісти
Добрий день, сповільнити старіння шкіри допоможе дерматолог, який після визначення типу шкіри підбере засоби для догляду, запропонує курс плазмоліфтингу, мезотерапії або уколи ботокса. Подушка від зморшок дає змогу запобігти ранній появі зморшок між щоками та носом, під очима та на лобі завдяки формі та матеріалу наповнювача, проте не допоможе усунути наявні зморшки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!