Logo
0 800 30 11 77

Що таке пластика обличчя і як вона проводиться?

Що таке пластика обличчя і як вона проводиться?
Читати 9 хвилин | Створено: 2 лютого 2023 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 3466 3466
Пластика обличчя проводиться для корекції естетичних дефектів і усунення зморшок, складок.

Оперативне втручання виконується після консультації пластичного хірурга і проведення необхідних діагностичних обстежень, оскільки необхідно визначити обсяг операції і виключити можливі протипоказання.

Показання до пластики обличчя

Підтяжка обличчя і шиї показана в разі зниження тонусу, провисання (опущення) і в'ялості шкіри. Інші показання до пластики обличчя:

Кругову пластику обличчя (фейсліфтинг) проводять у разі виражених мімічних зморшок чола, перенісся і куточків очей, у разі глибоких носогубних складок. Пластика виконується в разі асиметрії обличчя для корекції його форми.

Підтягнути овал обличчя можна без пластики за допомогою ботулінотерапії або філерів (препаратів на основі гіалуронової кислоти). Однак ефект від процедури тимчасовий і через 1-1,5 року необхідна повторна корекція.

Протипоказання до пластики обличчя

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Пластика обличчя не проводиться в разі гемофілії (порушення згортання крові) і постійного прийому антикоагулянтів (препаратів, що розріджують кров), оскільки збільшується ризик розвитку операційної кровотечі. Інші протипоказання до пластики обличчя:

  • періоди вагітності та лактації (годування груддю);
  • травми або запалення шкіри в зоні проведення пластики.

Пластика обличчя протипоказана під час гострих вірусних інфекцій (ГРВІ, герпес) і в період загострення хронічних патологій (цукрового діабету, захворювань щитоподібної залози), щоб не спровокувати розвиток можливих ускладнень (порушення регенерації тканин, кровотечі). Операцію не проводять за схильності шкіри до утворення келоїдних рубців (розростання сполучної тканини), оскільки в разі їхньої появи ускладнюються рухи, можуть виникати біль і печіння. За наявності запитань щодо можливих протипоказань до операції можна поставити запитання пластичному хірургу.

Підготовка до пластики обличчя

Перед операцією пластичний хірург визначає наявність протипоказань і враховує індивідуальні побажання людини. Підготовка до пластики обличчя:

  • за два-три тижні до операції потрібно відмовитися від куріння через порушення кровопостачання післяопераційної зони і збільшення тривалості періоду реабілітації;
  • безпосередньо перед пластикою не можна наносити на шкірні покриви креми, олії або інші засоби для догляду за шкірою.

Перед операцією хірург збирає анамнез і проводить огляд. Лікар також призначить лабораторне обстеження, що включають загальний і біохімічний аналіз крові, аналіз на гепатит В і С, коагулограму і визначення групи крові.

Перед проведенням хірургічного втручання лікар перевіряє наявність або відсутність у людини алергії на знеболювальні засоби. У разі індивідуальної непереносимості препаратів для наркозу підбираються інші анестезуючі засоби. За необхідності можлива консультація пластичного хірурга онлайн.

Ментопластика (пластика підборіддя)

Ментопластика (геніопластика) — це хірургічна корекція форми і розміру підборіддя. Залежно від мети операції, існують два види ментопластики:

  • ментопластика, що зменшує, — підборіддя зменшується за рахунок видалення фрагмента кістки;
  • ментопластика, що збільшує, — для збільшення підборіддя встановлюється спеціальний імплант.

Існує метод безопераційного збільшення підборіддя за допомогою ін'єкції препаратів гіалуронової кислоти або введення очищеної жирової тканини людини (ліпофілінг). При цьому ефект від процедури зберігається до 1,5 років, оскільки з часом концентрація лікарських засобів у шкірних покривах зменшується і необхідна повторна корекція. Під час ковзної геніопластики хірург виконує розрізи на нижній щелепі та переміщає кістковий фрагмент у потрібне положення для корекції розміру і форми підборіддя.

Геніопластику проводять у разі деформації підборіддя внаслідок травм і недорозвинення нижньої щелепи (мікрогнатії). Інші показання до ментопластики:

  • естетична незадоволеність формою або розміром підборіддя;
  • асиметрія, що призводить до порушення лицьових пропорцій;
  • подвійне підборіддя.

Перед проведенням геніопластики хірург збирає анамнез і проводить огляд. Тривалість операції становить близько 1-1,5 години.

Під час ментопластики хірург робить невеликі розрізи в порожнині рота або в шкірній складці під підборіддям. За необхідності лікар витягує або зміщує фрагменти нижньої щелепи. Для збільшення підборіддя під час ментопластики перед щелепною кісткою поміщає імплант.

Період відновлення пластики підборіддя займає близько двох-трьох тижнів. Реабілітації після ментопластики:

  • перші 7-10 днів необхідно вживати рідку їжу для зменшення рухів підборіддя;
  • протягом двох тижнів необхідно носити фіксуючу пов'язку;
  • перші два-три тижні після операції не можна займатися спортом.

Після кісткової ментопластики можуть бути незначні хворобливі відчуття і набряк у ділянці підборіддя. Для зменшення дискомфорту лікар призначає знеболення.

Після кісткової ментопластики можуть бути незначні хворобливі відчуття і набряк у ділянці підборіддя. Для зменшення дискомфорту лікар призначає знеболювальні препарати.

Отопластика (корекція вух)

Отопластика — хірургічна корекція форми та розміру вушних раковин. Операцію проводять для виправлення набутих або вроджених деформацій і аномалій розташування вух.

Отопластику виконують у разі надто маленької або великої мочки вуха, у разі пошкодження вушних раковин внаслідок опіку або укусу тварин. Інші показання до отопластики:

  • відстовбурченість вушної раковини;
  • естетичний дискомфорт людини через форму або розмір вух.

Перед хірургічною корекцією вух лікар збирає анамнез і виключає наявність протипоказань до проведення оперативного втручання (наприклад, гнійного запалення в ділянці вушної раковини). Операція триває близько однієї години. Хірург виконує розріз за вухами, після чого видаляє або переміщує хрящову тканину.

Після отопластики можуть бути незначний дискомфорт і набряк вушної раковини. Для зменшення хворобливих відчуттів лікар призначає знеболювальні препарати. Реабілітація після отопластики триває до трьох тижнів. Перші 10 днів після операції необхідно носити спеціальну фіксувальну пов'язку на вухах, що захищає вушні раковини від механічних пошкоджень. Для прискорення загоєння після отопластики протягом 10-14 днів не можна торкатися і чухати вуха, а також спати або лежати на боці, на якому проводилася операція.

Блефаропластика (корекція повік)

Блефаропластика — хірургічне втручання, яке виконують для корекції навислої повіки і позбавлення від вікових мішків під очима. Операція проводиться для зміни розрізу і форми очей.

Верхня блефаропластика проводиться з метою видалення надлишків шкіри і жирового прошарку для підняття верхньої повіки. Нижня блефаропластика дає змогу позбутися синців і набряків під очима. За необхідності одночасно підняти шкіру обох повік хірург виконує кругову блефаропластику.

Верхня блефаропластика

Верхня блефаропластика

Пластика повік протипоказана в разі синдрому сухого ока, підвищеного внутрішньоочного тиску і запальних захворювань очей (кон'юнктивіту) і повік (блефариту). Під час виконання блефаропластики хірург робить невеликий розріз у природній складці повіки. Потім лікар видаляє надлишки шкіри, жирової тканини і проводить пластику кругового м'яза ока, після чого накладає косметичний шов. Реабілітація після блефаропластики:

  • протягом тижня після операції не можна носити контактні лінзи;
  • перші 7-10 днів не можна займатися спортом і піднімати важкі предмети;
  • протягом одного-двох тижнів необхідно носити сонцезахисні окуляри.

Блефаропластика безпечна операція з мінімальним ризиком появи ускладнень (рубців, набряків, гематом). Для запобігання розвитку негативних наслідків необхідно дотримуватися рекомендацій хірурга.

Пластика вилиць

Пластика вилиць допомагає прибрати носогубні та носослізні борозни, позбутися вродженої або набутої асиметрії виличних кісток. Хірургічну корекцію проводять у разі провисання м'яких тканин і зниження тонусу шкіри обличчя. Пластику підборіддя і вилиць виконують для того, щоб підтягнути шкіру і зробити риси обличчя більш виразними.

Операцію проводять під місцевим знеболенням. Для пластики вилиць лікар робить розрізи на слизовій оболонці порожнини рота і встановлює спеціальні імпланти. Тривалість хірургічного втручання становить близько 1,5-2 годин.

Протягом кількох днів після пластики вилиць у чоловіків і жінок можливі набряк і хворобливі відчуття під час руху щелепами. Для зменшення болю лікар призначає знеболювальні препарати.

Для того, щоб зробити вилиці виразнішими і зменшити овал обличчя, можна видалити грудки Біша (жирові утворення, розташовані в щічній ділянці). Після операції зникає припухлість і округлість щік, вилиці стають більш окресленими.

Хірург робить надрізи на внутрішніх сторонах щік, витягує грудки Біша і накладає шви. Реабілітація триває близько двох тижнів. Перші п'ять-сім днів необхідно носити компресійну маску, вживати рідку їжу і мінімізувати міміку в ділянці рота і щік. Не можна відвідувати сауни і солярії, займатися спортом.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке пластика обличчя і як вона проводиться? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Коли можна мити голову після отопластики?

Через три дні після отопластики можна сполоснути волосся теплою водою без очищувальних засобів, також можна скористатися сухим шампунем. Через два-три тижні можна мити голову шампунем, при цьому важливо уникати його потрапляння на післяопераційну рану через ризик розвитку запалення.

2. Що не можна робити після пластики підборіддя?

Після пластики підборіддя не можна робити масаж обличчя, скраби та пілінги шкірних покривів, оскільки можна пошкодити шкіру в ділянці післяопераційної рани і занести інфекцію. Протягом двох-трьох тижнів не можна відвідувати солярії, лазні та сауни, оскільки під впливом високих температур сповільнюється загоєння післяопераційної рани.

3. Які аналізи потрібно здати перед пластикою обличчя?

Перед оперативним втручанням лікар збирає анамнез, проводить огляд і направляє на додаткові лабораторні обстеження. Перед пластикою обличчя необхідно здати такі аналізи:

  • загальний і біохімічний (АлАТ, АсАТ, лужна фосфатаза, альфа-амілаза, білірубін фракційно, загальний білок, креатинін) аналізи крові та лейкоформулу;
  • коагулограму;
  • аналіз на рівень глюкози крові;
  • аналіз на антитіла до ВІЛ, гепатиту С, сифілісу;
  • аналіз на поверхневий антиген до вірусу гепатиту В;
  • аналіз на групу крові.

У медичному центрі «ОН Клінік» можна за один раз здати весь передопераційний пакет аналізів. Це вигідніше фінансово і займає менше часу.

4. Який наркоз використовується при пластиці обличчя?

Під час пластики обличчя виконується загальна або місцева анестезія. Хірург підбирає метод знеболювання залежно від обсягу операції. Ментопластика може виконуватися під наркозом або місцевим знеболенням. Отопластику і блефаропластику роблять під місцевою анестезією.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке пластика обличчя і як вона проводиться?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке пластика обличчя і як вона проводиться?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 1 рік тому
Доброго дня, а яка блефаропластика краща — лазерна чи хірургічна?
Відповісти
Добрий день. Під час лазерної блефаропластики хірург видаляє надлишки шкіри і жирової клітковини за допомогою лазерного променя високої температури, водночас одночасно відбувається коагуляція (запаювання) судин, що зменшує ризик кровотечі. Під час виконання хірургічної пластики повік лікар скальпелем видаляє навислу шкіру, що дає змогу позбавити значних косметичних дефектів. Вибір методу проведення блефаропластики залежить від наявності протипоказань до певної методики та індивідуальних побажань пацієнта.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня, яку можна зробити пластику для того, щоб прибрати щоки і зробити вилиці?
Відповісти
Добрий день. Для того, щоб прибрати щоки, необхідно видалити грудки Біша (жирові скупчення в ділянці щік). Зробити риси обличчя виразнішими можна за допомогою встановлення імплантів у ділянці вилиць.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня. Зі скількох років дозволено робити ментопластику?
Відповісти
Добрий день. Нижня щелепа розвивається до 18 років. Робити ментопластику рекомендується після остаточного формування кісткової тканини організму, оскільки за ранньої корекції підборіддя можливі небажані результати операції (асиметрія, недостатній ефект).
Наталія 1 рік тому
Добрий день, коли видно результат після отопластики?
Відповісти
Добрий день. Протягом перших двох тижнів після отопластики відбувається процес активного загоєння, тканини вушної раковини набряклі та почервонілі, тому оцінити результат операції складно. Остаточний ефект після отопластики видно через два місяці.
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Скільки тримається ефект після транскон'юктивальної блефаропластики?
Відповісти
Доброго дня. Остаточний результат після транскон'юктивальної пластики помітний через три-чотири місяці. Тривалість ефекту після операції залежить від індивідуальних особливостей шкіри, в середньому результат після блефаропластики зберігається близько 5-10 років.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!