Logo
0 800 30 11 77

Сексуальне виховання: як говорити з дитиною про секс?

Сексуальне виховання: як говорити з дитиною про секс?
Читати 17 хвилин | Створено: 22 листопада 2023 | Оновлено: 1 березня 2024 | 5578 5578
Лікарка-психологиня, тренерка зі статевого виховання Галина Лисяна розповідає про сексуальне виховання: навіщо воно потрібно, коли починати розмови про секс з дітьми та про що саме говорити.

Що таке сексуальне виховання?

Сексуальне виховання — це процес систематичного поетапного впливу на психіку та поведінку дитини з метою формування у неї певної активної свідомої позиції у сфері статевих відносин та здорового, турботливого ставлення до власної сексуальності та поваги до сексуальності інших.

Сексуальне виховання включає в себе не лише сексуальну просвіту (надання інформації стосовно людської сексуальності, анатомії, фізіології, психології взаємин), а й процес виховання (формування відповідних навичок). Сексуальне виховання дітей передбачає:

  • формування статевої самосвідомості (свідомого та відповідального підходу до сексуального життя);
  • вміння дбати про сексуальну безпеку, статеве здоров'я та психіку в цілому;
  • говорити «стоп», «тут мене не чіпати», «я цього не хочу»;
  • розвиток асертивності (здатності дитини не залежати від зовнішніх впливів та оцінок, самостійно регулювати власну поведінку та відповідати за неї);
  • кликати на допомогу;
  • шукати за необхідністю підтримку;
  • вміння проявляти любовні почуття;
  • формування взаємоповаги.

Сексуальне виховання — тривалий процес, який допомагає дітям підготуватися до фізичних та емоційних змін і впоратися з ними в міру дорослішання.

Навіщо потрібно займатися сексуальним вихованням дитини?

Сексуальність як природна частина людського життя має свою динаміку: зароджується, розвивається та впливає на нас, незалежно від того, хочемо ми цього чи ні. З великою частиною інформації, яку дитина отримує на уроках, за межами школи, вона може не стискатися. А от з сексуальністю, змінами в тілі та психіці під час статевого дозрівання, збудженням (власним та інших людей), закоханістю, побудовою взаємин зустрічається кожен. Така людська природа. І щоб сексуальність була безпечною, гармонійною, спокусливою та манкою сферою життя, яка приносить задоволення та додає життєвих сил, потрібно про неї говорити.

Заборона на сексуальність і розмови довкола неї не вирішують проблем, а мають зворотній ефект. Табуйована сексуальність не знає своїх меж та не розуміє своїх процесів, відтак збільшується ризик насилля, експлуатації людей (бо ж як захистити те, що немає назви чи покрите шаром нестерпного сорому та вини). Навколо табуйованої сексуальності породжується багато небезпечних міфів (наприклад, випити йоду, щоб не завагітніти), формуються неврози. На жаль, за статистикою, кожна четверта-п’ята дитина в Україні до повноліття зазнала сексуального насилля.

Статеве виховання не лише є профілактикою сексуального та ґендерно зумовленого насилля, поширення ІПСШ, ВІЛ, небажаних вагітностей та підліткових абортів, а й гармонізує особистість, робить її самосвідомою та відповідальною у сфері статевих взаємин.

Яких правил слід дотримуватись у розмові з дитиною про секс?

За сексуального виховання дитини будь-якого віку рекомендується дотримуватися основних правил, які допоможуть спростити цей процес та побудувати довірчі взаємовідносини. Ключові принципи статевого виховання дитини:

  1. Потоваришувати з власною сексуальністю батькам та вчителям. Розмови про секс в нормі не мають викликати надмірної емоційної реакції. Можливі зніяковіння, розгубленість, оскільки тема інтимна та покоління батьків зазвичай росло без належної просвіти. Напруга та скованість в тілі, незрозумілі сильні неприємні переживання можуть бути маркери, що стосовно вашої сексуальності були допущені неналежні вчинки.
  2. Бути щирими та сміливішими. Ваша залученість та небайдужість породять довіру. Добре, що дитина йде до вас з питаннями. Якщо її цікавість не втамується вдома, вона шукатиме відповідей далі та знайде того, хто їх надасть. Але ця інформація може бути не завжди коректна, чи не завжди наміри того, хто розповідає, можуть бути хорошими. Повірте, ви інформацією дитині не зашкодите. Діти в чотири роки спокійно реагують на те, що вони потрапили в мамин животик через те, що пеніс увійшов у вагіну. Є чимало секс-просвітної літератури відповідно до віку дитини.
  3. Бути доброзичливими. Надаючи дитині інформацію чи розвиваючи в ній певний навик, батьки мають розуміти, що вони це роблять задля безпеки та здоров'я своєї дитини.
  4. На собі не показувати. Уже наймолодших діток ми вчимо правилу «тут мене не торкатись». Це правило двостороннє — діти теж не мають торкатись геніталій дорослих.
  5. У власний досвід не впускати. Є інтимні ділянки тіла, а є душі. Діти можуть цікавитись, як у вас з партнером, який у вас був перший раз, скільки разів на тиждень ви займаєтесь сексом. Іноді питання породженні цікавістю, а подекуди — провокацією, бажанням загнати в глухий кут. Але дітям не місце в сексуальній сфері батьків. Для них це шкідливо. Дорослі мають спокійно та виважено виставити межу. Більше того, ви таким чином дасте дітям приклад, як захищати свої інтимні, душевні межі. Так само і батьки не мають своєю допитливістю ламати межі дітей, розпитуючи їх: «А чи було вже? З ким? Скільки разів? І як тобі?». Коли діти та батьки діляться особистим сексуальним досвідом, це стимулює фантазію та формує нездорові приховано-інцестуальні стосунки.
  6. Потрібно попереджати про ризик, але не залякувати. Сексуальність — це не лише солодка спокуса, а це може бути небезпечно для здоров'я та психіки. Говорити з дітьми про поганих людей, погані вчинки, погані секрети, захворювання, небажану вагітність. Але я б не радила вмикати відео з процесом виконання аборту чи показувати фото уражених геніталій.
  7. Без міфів та легенд (капуст, лелек та того, що хтось дитину «підкинув»). Дитині важливо усвідомлювати історію своєї появи на світ, як її чекали, як її хотіли.
  8. Усі процеси та органи мають свої імена: секс, вульва, піхва, ерекція, еякуляція, менструація, полюція. Дітям важливо знати ці назви.

Як батькам опанувати хвилювання та підготуватися до розмови з дитиною про секс?

Якщо ви ніяковієте перед розмовою з дитиною про секс, вам необхідно зрозуміти, що хвилювання — це нормально. Тема інтимна та делікатна, збурює різні переживання. Нормально, що інтонаційно вона звучить дещо по-іншому, ніж, наприклад, розділ з арифметики.

Добре, якщо перед розмовою батьки вже знайшли відповідну літературу, самі її опрацювали, подивились навчальні відео чи лекції. Якщо ж ні, й питання дитини для дорослого стали несподіванкою, можна відповісти: «Дякую, що запитуєш про важливе. Я пошукаю інформацію та ввечері поговоримо, гаразд?». І пам'ятайте, в будь якій-незрозумілій ситуації ви можете:

  • глибоко дихати з подовженим спокійним видихом;
  • розуміти, що ви не одні, інші батьки проходять той самий шлях (можете обмінюватись досвідом);
  • ви завжди можете звернутись до спеціалістів.

В інтернеті доступні соціальні канали з просвітницькими роликами, є дитячі психологи, які можуть допомогти в питаннях сексуального виховання дітей.

Коли починати говорити з дитиною про секс?

Уже в три роки батькам варто навчити дитину «правилу трусиків». Воно полягає в тому, що ділянки тіла, які прикриває спідня білизна, ніхто не має торкатись чи показувати. Вчимо дитину гучно казати фразу з простягнутою вперед долонею: «Стоп! Тут мене торкатися не можна». Говоримо дитині, що її тіло належить їй, і лише вона вирішує, хоче вона обіймів, наприклад, з цією родичкою, людиною чи ні. Її «ні» має значення. Також з трьох років дітей можна самостійно навчати мити статеві органи, щоб уже з п’яти років дитина сама могла впоратися з інтимною гігієною.

Зазвичай у віці від трьох років з'являється перше питання: «Звідки я взявся?». Відповідь має бути простою та зрозумілою: «Клітинка від мами та від тата об'єдналися у маминому животику». За деякий час дитині стане цікаво, як саме клітинки там з'явилися. Слід називати речі своїми іменами: «Пеніс увійшов до вагіни». Наголошуємо на тому, що сексом займаються виключно дорослі, адже лише їх тіла до цього готові.

Як почати розмовляти про секс з підлітком, якщо раніше такі теми не обговорювали?

Чесно кажучи, не так важливо, ЯК почати розмову, як уявити, що може статись, якщо дитина важливої інформації не отримає. Якщо у вас є довірливі, теплі стосунки з дитиною, ви цікавитесь її життям у школі, її переживаннями, її внутрішнім світом, ви знаєте свою дитину як людину (який у неї характер, цінності, пріоритети, яку музику слухає, яких і чому друзів обирає, що її змушує сміятись, а що плакати), то діалог про секс, гігієну, сексуальну безпеку вийде невимушеним та природним.

Якщо між вами існує бар'єр, то це ніколи не пізно виправити. Аби лише ви цього захотіли. Щонайменше можна вибрати вдалий час та місце розмови. Розпочати можна з фрази: «Я хочу обсудити з тобою деякі питання, що стосуються твого розвитку, безпеки та здоров'я». Можна подарувати секс-просвітницьку книгу чи подивитись просвітницьке відео (наприклад, про сексуальну безпеку тощо), запросити до його обговорення.

Я б не хотіла давати якісь універсальні поради, адже батьки краще знають свою дитину, як до неї підійти, та стилістику обговорень важливих питань у власній сім’ї.

Про що саме слід розмовляти та що таке «розмови про секс» з дитиною?

У рамках статевого виховання батьки можуть розмовляти з дитиною на всі теми, які її хвилюють. Відповіді мають враховувати вікові особливості дитини. Якщо дитина не задає питань про секс, то батьки можуть розпочати таке спілкування першими. При цьому важливо не примушувати дитину, а слідувати за її інтересами та цікавістю.

Наскільки детально треба розповідати дитині про секс?

Детальність розмов про секс залежить від вікової категорії дитини. Чим доросліша дитина, тим більше нових деталей та аспектів має відкриватись для неї в розмовах про секс та сексуальність. У три роки навчаємо дітей «правилу трусиків», казати «ні» тим проявам до неї, яких їй не хочеться чи які їй неприємні. Статеве виховання підлітків може включати не лише обговорення фізіологічних змін у тілі, а й розмови на теми сексуального здоров’я, готовності до сексу, прояву почуттів і поваги до сексуальності та сексуального життя інших людей.

Що розказати про секс дітям дошкільного віку?

Дітей дошкільного віку слід навчити «правилу трусиків» та пояснити, як правильно мити геніталії. Батькам можна розповідати, звідки дитина взялась, хто такі хлопчики та дівчатка, чоловіки та жінки, чим вони схожі та чим відмінні.

Як розмовляти та що розказати про секс підліткам?

Підліткам у рамках сексуального виховання можна розповідати про основи анатомії, фізіології статевих органів і систем, говорити про зміни в тілі та психіці, які на них чекають у зв'язку з їх ростом та розвитком сексуальності. Батьки можуть говорити з дітьми про стосунки, прояви любові, близькість, цінність їх життя та здоров’я. Варто розповісти про секс, психологічну та фізіологічну готовність до нього, ризики, пов'язані з ним, контрацепцію, піднімати питання різності людських сексуальності та вподобань і рівності, взаємоповаги між людьми. З підлітками можна обговорювати непрості етичні питання: як діяти при виявленні захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗППП), що робити при настанні небажаної вагітності тощо.

Що робити, якщо дитина не задає питань про секс?

Якщо дитина не задає питань про секс, батьки можуть розпочати розмову першими. Можна почати з фрази: «Я б хотіла обговорити важливе питання стосовно твого здоров'я». Дитина має відчувати, що ви на її боці, що вам дійсно не байдуже, що її життя, здоров'я та її доля вас хвилюють).

Також можна розпочати з подарунку секс-просвітницької літератури чи перегляду відеороликів, запросити до обговорення. Не примушувати, йти за дитиною, її потребою та цікавістю.

Також варто зрозуміти, чому дитина не цікавиться у вас: вона не довіряє вам чи через власну хитку самооцінку. Можливо, в неї є якісь комплекси (вона не вірить, що подобається комусь), чи переживає особисту драму. Цікавтесь, чи все гаразд з дитиною.

Чи треба розмовляти з дітьми про мастурбацію?

Так, з дітьми треба розмовляти про мастурбацію. Діти мають знати, що це нормальний прояв людської сексуальності. Варто розповісти, що торкатись себе треба чистими руками, за безпечних умов, за закритими дверима наодинці.

Що розповісти дітям про порно?

У рамках сексуального виховання не варто уникати теми порноматеріалів. Слід розповісти дітям, що порно — це монтаж. Між зйомками у акторів є паузи, перерви на обід. Пояснити, що у таких відео показано перебільшену тривалість статевого акту, а розміри статевих органів порноакторів нерідко зазнають пластичного втручання та можуть не відповідати дійсності (природним розмірам). Актори можуть бути під впливом анальгетиків. В порно зазвичай відсутня прелюдія, можуть бути наявні елементи насилля, а актори не використовують презервативів, що є небезпечним для здоров’я.

Варто розуміти, що мета порно — збуджувати. При звичайному занятті сексом у людини значно більше каналів стимуляції: тактильний, звуковий, нюховий, візуальний. У порноматеріалах є лише візуальний та аудіальний канали стимуляції, відповідно вони мають бути перебільшеними, щоб компенсувати відсутність інших.

Що розповісти дітям про сексуальні зловживання та безпеку?

В розмові з дітьми про сексуальні зловживання та безпеку батькам треба пояснювати, що є погані люди, які роблять погані вчинки (ґвалтують, розбещують, експлуатують, використовують своє становище задля сексуального задоволення всупереч волі іншої людини). Дитині важливо прислухатися до свого тіла та відчувати його підказки у вигляді емоцій (насторога, страх, огида). Вони дають змогу розпізнати, що щось відбувається не так. Батькам слід дати розуміння дитині чи підлітку, що її тіло належить лише їй, що її здоров'я надцінне. Навчати дитину відстоювати себе, кликати на допомогу тощо. Не зайвими будуть уроки з самооборони.

Також важливо підняти питання безпеки в інтернеті, секстингу (інтимного листування). Пояснити, чому не можна відправляти оголені фото, що варто відправляти лише ті світлини, які дитина готова буде побачити на білборді перед школою. Слід також попередити, що недоброзичливі люди в інтернеті нерідко видають себе за інших, з гарними намірами, щоб «втертися» в довіру.

Що ще може включати сексуальне виховання дитини?

Сексуальне виховання охоплює чимало сфер: фізіологію, анатомію, психологію стосунків, етику. Першочерговими мають бути теплі довірливі стосунки з батьками, висока стабільна самооцінка дитини, її впевненість в собі, вміння будувати діалог, чути та бути почутим. Далі на цю основу будуть нашаровуватись, як намистини, знання про гігієну, про зміни в тілі (як хлопчиків, так і дівчаток), про різні форми та прояви любові, інформація про секс та сексуальну безпеку.

Де можна батькам знайти інформацію про сексуальне виховання дітей?

Інформацію про статеве виховання дітей можна знайти в книгарнях. Книжкові ринки також багаті на секс-просвітницьку літературу відповідно до вікової категорії дитини. В YouTube є соціальні канали з просвітницькими роликами. Час від часу проводяться лекції для батьків зі статевого виховання. На жаль, ця сфера не дуже популярна, але є тренери зі статевого виховання, психологи-сексологи, дитячі психологи, які можуть допомогти в питаннях сексуальної освіти дітей.

Інформацію про сексуальне виховання можна знайти на наведених нижче інтернет-ресурсах. На них є корисна інформація, як для батьків, так і для дітей:

  • #stop_sexтинг — інформаційно-освітня кампанія, створена з метою захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті;
  • Dialog Hub — лекції в контексті неформальної освіти про секс, стосунки, ВІЛ, психологію та пізнання свого тіла для підлітків та їх батьків;
  • Служба Порятунку Дітей — міжнародна благодійна організація, метою якої є захист дітей від сексуального насильства та експлуатації та допомога постраждалим дітям.

Я на своїх сторінках часто пишу про статеве виховання та психосексуальний розвиток (моя сторінка в Instagram — Галина Лисяна, сторінка у Facebook — Записки лікаря-психолога).

Також можу порадити книги для дітей різної вікової категорії. Література про статеве виховання для наймолодших (віком від 3-4 років та для молодших школярів):

  • «Не в капусті й не лелека» авторки Анни Герцог, ілюстрації для видання підготувала художниця Жоель Турлоніас;
  • «Відверта розмова про “ЦЕ”» під редакцією Пере Фонт Кабре;
  • «Звідки я взявся. Правдиві відповіді на “незручні” питання», Хосе Р. Діас Морфа, Катерина Марасі Кандія.

Література про статеве виховання для препубертатного та підліткового віку:

  • «Книга для дівчат. Посібник зі статевого дозрівання від Еллен та Ніни», Ніна Брокман, Еллен Сантеккен Дал;
  • «Як я дорослішаю. Посібник для хлопців», Філ Вілкінсон;
  • «Путівник по дорослішанню», Аніта Ганері;
  • «Діти та батьки в інтернеті: путівник для безпечної подорожі», Анастасія Дьякова та Аліна Касілова.

Для старших підлітків є гарна книга про сексуальне виховання «Sex. Наука в коміксах» авторів Ларрі Ґонік та Крістін ДеВо.

Як займатися сексуальним вихованням дитини, якщо для мене ця тема проблемна?

Якщо для батьків теми сексу та сексуальності є проблемними, можна займатись власною сексуальною освітою паралельно зі статевою освітою дитини. Також можна до просвіти дитини звернутися до сексолога чи психотерапевта, які допоможуть у роботі з проблемністю цієї теми.

Якщо ж ви залишите все так, як є, чи перекинете виховання на партнера, дитина все одно несвідомо «зчитає» з вас напружене хворобливе ставлення до сексуальності. Діти найкраще навчаються на прикладах. Неможливо навчити дитину цінувати себе, якщо батьки цього не роблять по відношенню до себе. Аналогічно з сексуальністю: здорова сексуальність батьків — це вже половина статевого виховання дитини.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Сексуальне виховання: як говорити з дитиною про секс?
Лікарка-психологиня, акредитована гештальт-терапевтка, тренерка зі статевого виховання, авторка ряду публікацій у ЗМІ, ТV-експертка.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 3 місяці тому
Добрий день, я багато читаю про статеве виховання, проте не зовсім розумію, навіщо дітям розповідати про секс? Я і мої однолітки все дізнавалися вже на практиці. Розкажіть, чому важливе статеве виховання хлопчиків? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Вітаю, статеве виховання хлопчиків відіграє ключову роль у формуванні їхнього здорового погляду на сексуальність, сприяючи усвідомленій і відповідальній поведінці. Це навчання допомагає запобігати ризикам небажаної вагітності та інфекцій, а також створює основу для формування шанобливих і гармонійних стосунків у майбутньому. Важливо включати в діалог аспекти згоди, поваги та розуміння в сексуальній сфері, сприяючи психологічному благополуччю дітей.
Юлія 3 місяці тому
Вітаю, я виховую сина сама, мені трохи незручно розмовляти з ним про секс, проте здоров'я та безпека важливіші. Тож підкажіть, які основні правила безпечної статевої поведінки потрібно пояснити синові?
Відповісти
Добрий день, поясніть синові важливість згоди в сексуальних стосунках і необхідність поваги до партнера. Розкажіть про використання презервативів для захисту від вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Підкресліть значення відповідального і здорового підходу до сексу, підтримуючи відкритість і довіру в обговоренні цих питань.
Алла 4 місяці тому
Добрий вечір, моїй донечці 14 років, я починаю помічати, що її цікавлять хлопчики, тому вважаю важливим розповісти про методи контрацепції та захисту від венеричних захворювань. У мене таке питання: як пояснити дитині, що таке презервативи?
Відповісти
Добрий вечір, презервативи — це спеціальні прокладки з гуми або латексу, які надягають на статевий член або піхву для запобігання вагітності та захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Потрібно пояснити, що використання презервативів є відповідальним кроком у сексуальних стосунках і способом зберегти своє та партнера здоров'я.
Вікторія 4 місяці тому
Вітаю, моїй доньці 12 років, вважаю за необхідне розповісти дитині про секс і контрацепцію, щоб уникнути небажаної та ранньої вагітності, статевих інфекцій. Як правильно проводити бесіди з дітьми про статеве виховання? Можливо, є якісь правила або рекомендації?
Відповісти
Добрий день, до бесід з дітьми про статеве виховання важливо підходити з повагою і відкритістю. Використовуйте просту мову, відповідайте на їхні питання чесно та без сорому. Встановлюйте діалог, підтримуючи довіру, і заохочуйте їхнє почуття власної безпеки та комфорту в обговоренні теми.
Анастасія 4 місяці тому
Добрий день, я розумію, чому для дітей важлива сексуальна освіта. Нас у школі такого не вчили, у дитини теж немає нічого подібного. Однак я впевнена, що це неправильно, тому хочу розповісти синові все, що потрібно знати. Підкажіть, що саме потрібно повідомити дитині?
Відповісти
Ткаченко Анастасія Анастасія 4 місяці тому
Вітаю, важливо почати з базової інформації про будову тіла, менструації (для дівчаток), полюції (для хлопчиків) та емоційні зміни підлітків. Також потрібно пояснити важливість дотримання особистої гігієни, безпечного сексу, взаємоповаги та згоди у стосунках. Потрібно бути відкритим для обговорення, створити довірчу обстановку, щоб дитина почувалася комфортно, могла ставити запитання і ділитися своїми переживаннями та турботами.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!