Logo
0 800 30 11 77

Стоп-цукор: ТОП-5 корисних дитячих перекусів

Стоп-цукор: ТОП-5 корисних дитячих перекусів
Читати 5 хвилин | Створено: 3 січня 2020 | Оновлено: 3 січня 2020 | 9222 9222
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує дітям та дорослим скоротити добове споживання цукру до 10% від загальної кількості споживаних калорій.

Дітям:

  • від 4 до 6 років допустимо вживання не більше за 19 г цукру на добу (5 чайних ложок);
  • у віці 7-10 років — 24 г (6 чайних ложок);
  • старше 11 років — 30 г (7 чайних ложок).

Зернові сніданки, снеки, торти, цукерки, печиво, тістечка та інші кондитерські та хлібобулочні вироби, а також фруктові соки належать до продуктів з високим вмістом цукру. Спробуйте знайти їм альтернативу, але пам'ятайте: перекушування не повинні замінювати повноцінні сніданки, обіди або вечері.

ТОП-5 корисних дитячих перекусів

Фруктовий йогурт

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Британські дієтологи радять батькам самостійно готувати йогурти для дітей, додаючи до чистого йогурту свіжі фрукти. Для приготування йогурту візьміть нежирний йогурт без добавок або приготуйте його самі з магазинної закваски. В отриману масу додайте нарізані кружальцями або кубиками банани, персики, апельсини, манго або інші солодкі або кисло-солодкі фрукти. У сезон можна використовувати ягоди (малину, полуницю, смородину, чорницю), збиті блендером.

Якщо немає йогурту, приготуйте смузі з кефіру. Візьміть нежирний кефір, додайте порізаний банан і ложку меду, збийте в блендері. Це смачно та поживно.

Печиво з фініками

Випічка без цукру також може бути смачною. Найпростіший рецепт печива — фініки (інжир, родзинки) та вівсяні пластівці. Розтопіть 20 г вершкового масла і дайте йому охолонути. У мисці збийте віночком яйце, додайте масло і перемішайте. Всипте в отриману масу 2-3 ст. л. вівсяних пластівців та 2-3 ст. л. борошна (житнього, пшеничного). Доведіть до однорідної маси. Залийте 7-9 шт фініків окропом на 3-5 хвилин, поріжте їх дольками. Додайте в тісто 1 ч. л. розпушувача та фініки. Випікати печиво краще в духовці на пергаментному папері трохи більше за 15 хвилин за 180 градусів. Замість фініків можна додати в тісто пюре із двох бананів.

Апельсинове сирне желе

Желе — ідеальний ПХ-десерт, який порадує будь-яку дитину та навіть дорослу. Залийте 7 г желатину 50 мл води та поставте на вогонь, помішуйте до повного розчинення, але не доводьте до кипіння. Додайте в масу 200 г знежиреного сиру кімнатної температури, нарізані часточками апельсини, збийте інгредієнти в блендері. Розлийте отриману масу формами, поставте в холодильник на пару годин до загустіння. Готове желе полийте медом і прикрасьте листком м'яти. Замість сиру можна використовувати будь-яке фруктове пюре (збити в блендері до однорідної консистенції).

Пастила з яблук

Пастила — некалорійні та смачні ласощі, які можна брати з собою в дорогу як перекушування. У складі десерту містяться натуральні фрукти та ягоди. Найсмачнішою і найпростішою у приготуванні пастилою вважається яблучна.

У глибоку миску покладіть 2 кг яблук будь-якого солодкого сорту, налийте пів склянки води кімнатної температури, запікайте в духовці за температури 170 градусів щонайменше 30-40 хвилин. Охолоджені печені яблука перетріть через сито. Отримане пюре потрібно проварити в каструлі на невеликому вогні, постійно помішуючи, поки воно не загусне. В отриману масу можна додати трохи цукру (не більше зп 50-100 г) і збити блендером.

Застеліть лист пергаментом, викладіть пюре і близько години сушіть пастилу в духовці за температури не більше за 130 градусів, поки вона не стане вологою. За готовності розріжте її на смужки однакової довжини. Десерт зберігається близько 3-х місяців у звичайній скляній банці з щільно закритою кришкою.

Лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків» Аліна Борисюк радить:

«Як перекушування незамінні горіхи та сухофрукти. Наприклад, курага та родзинки багаті залізом, марганцем та фосфором, які збагачують дитячий організм мінералами та зміцнюють кістки. Арахіс і багато інших горіхів допомагають регулювати рівень цукру в крові та нормалізують метаболізм».

Солодка шаурма

Якщо дитина не любить горіхи та сухофрукти, за пару хвилин приготуйте смачну солодку шаурму, у якій буде складно вловити смак інгредієнтів, що не подобаються. Розітріть 100 г нежирного сиру з 2 ст. л. вершків або сметани, додайте ложку меду та перемішайте до однорідної маси. Намажте тонкий лаваш сумішшю, викладіть подрібнені горіхи або тонко нарізані смужками сухофрукти. Загорніть лаваш як шаурму. Пальчики оближеш!

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Ольга Мікусько-Петрова каже:

«Не можна повністю позбавляти дітей цукру. Нестача цукру негативно впливає на роботу головного мозку, рухову активність та настрій дитини. Однак дорослі зобов'язані стежити за дитячим меню та контролювати добову норму цукру».

Якщо маєте можливість, не лінуйтеся готувати вдома, адже несолодкі покупні продукти часто містять прихований цукор. І, звичайно, виховуйте у собі любов до правильного харчування. Діти копіюють поведінку та спосіб життя дорослих, зокрема і харчові звички.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Стоп-цукор: ТОП-5 корисних дитячих перекусів - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стоп-цукор: ТОП-5 корисних дитячих перекусів
Лікар педіатр. Вища категорія.
Стоп-цукор: ТОП-5 корисних дитячих перекусів
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!