Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як правильно мити овочі та фрукти?

Як правильно мити овочі та фрукти?
Читати 6 хвилин | Створено: 7 липня 2023 | Оновлено: 6 липня 2023 | 5499 5499
1

Навіщо потрібно мити фрукти та овочі?

Свіжі фрукти, овочі, зелень — джерело різних вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Щоб отримати від них максимум користі, перед вживанням у їжу свіжі фрукти та овочі рекомендується ретельно промити водою, очистивши від усіх забруднень і мікробів.

За даними FDA (управління санітарного нагляду за якістю та безпекою продуктів), майже 48 мільйонів людей щорічно хворіють на різні кишкові інфекції через немиті або погано промиті овочі, фрукти, зелень і ягоди. Небезпека немитих овочів і фруктів:

  1. На етапі вирощування на фрукти, ягоди, овочі та зелень потрапляють різні забруднення, екскременти тварин, пестициди — хімічні препарати, які використовують для обробки від комах.
  2. Під час збору врожаю на продукти можуть потрапляти шкідливі мікроорганізми, які здатні провокувати харчові отруєння у людей.
  3. Безліч процесів, які проходить зібраний урожай — транспортування, пакування та реалізацію, здатні збільшити ризик зараження плодів.

Мити необхідно всі фрукти, овочі та ягоди. Не тільки ті, що вживають сирими прямо зі шкіркою, а й ті, які спершу потрібно очистити: кавуни, дині, банани, апельсини, гранати, ківі та інші. Під час нарізання або очищення фруктів і овочів від шкірки, мікроби, що знаходяться на поверхні продуктів, через контакт зі шкірою рук можуть потрапити всередину організму людини. Тому важливо ретельно вимити і шкірку.

Правильне миття свіжих фруктів і овочів — перевірений спосіб видалення мікробів з поверхні плоду перед вживанням. Якщо не мити овочі та фрукти, можна заразитися: 

  • бактеріями роду Salmonella, які викликають захворювання сальмонельоз (характеризується появою гострої діареї, лихоманки, шлункових спазмів);
  • бактеріями роду Shigella, які спричиняють гостру кишкову інфекцію — дизентерію (характеризується появою частих рідких випорожнень, слабкості, нудоти, підвищення температури тіла);
  • бактеріями Listeria monocytogenes, що спричиняють гостре інфекційне захворювання — лістеріоз (характеризується появою гарячки, діареї, слабкості м'язів, головними болями, судомами, сплутаністю свідомості). 

У разі виявлення у себе або ваших близьких симптомів кишкової інфекції, зверніться за консультацією до інфектолога.

2

Що використовувати для миття фруктів і овочів?

Експерти Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) і Центру з контролю за захворюваннями (CDC), для миття свіжих фруктів і овочів рекомендують використовувати тільки чисту прохолодну воду і спеціальну щіточку для овочів і фруктів з товстою шкіркою. Інші популярні засоби для миття овочів і фруктів:

  • вода з додаванням солі;
  • натуральний харчовий оцет; 
  • харчова сода;
  • спеціальне мило для овочів і фруктів.

Миття овочів і фруктів содою або оцтом не мають під собою наукової доказової бази, тому їх використання необов'язкове, до того ж оцет і сіль можуть змінити смак плодів. Використання спеціального мила для овочів і фруктів також не схвалено FDA, через низьку ефективність застосування засобу, порівняно зі звичайною чистою водою.

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

3

Що не можна використовувати для миття фруктів і овочів?

Для миття ягід, фруктів і овочів не рекомендується використовувати мило, засоби для миття посуду, відбілювачі, спирт, а також будь-які мийні та чистячі засоби, які для цього не призначені. Дезінфікувати овочі та фрукти необхідно тільки чистими руками в чистому посуді або мийці.

Для миття фруктів, овочів і ягід не можна використовувати: 

  • посудомийну машину (на овочі та фрукти в посудомийці можуть потрапити залишки мийного засобу);
  • будь-які хімічні засоби, зокрема спиртовмісні (частинки засобів після миття можуть залишитися на шкірці продуктів і потім потрапити в організм);
  • брудну воду.

Якщо є сумніви в безпеці води, її необхідно знезаразити. Для цього рекомендується прокип'ятити воду щонайменше 10 хвилин, остудити, дати відстоятися і перелити в чисту ємність, уникаючи потрапляння осаду. Також для знезараження води рекомендується використовувати спеціальні засоби з активним хлором, які можна знайти в продажу.

4

Якою водою мити фрукти та овочі?

Вода для миття овочів і фруктів має бути прохолодною і чистою. Занадто гаряча вода може вплинути на якість і смак плодів. Для миття плодоовочевої продукції з твердою шкіркою (яблука, груші, банани, апельсини, коренеплоди, баштанні) рекомендується використовувати проточну воду кімнатної температури.

5

Крок 1. Вимийте руки та підготуйте посуд для миття

Крок 1. Вимийте руки та підготуйте посуд для миття

Крок 1. Вимийте руки та підготуйте посуд для миття

  • ретельно помийте руки з милом під проточною водою;
  • вимийте мийку або посуд, у якому будете мити фрукти та овочі.
6

Крок 2. Підготуйте плоди для миття

Крок 2. Підготуйте плоди для миття

Крок 2. Підготуйте плоди для миття

  • дістаньте плоди з пакета або іншої упаковки;
  • видаліть наклейки з продуктів, якщо вони є;
  • огляньте плоди на предмет пошкоджень або гнилі;
  • пошкоджені ділянки плодів виріжте ножем.
7

Крок 3. Правильно вимийте фрукти та овочі

Крок 3. Правильно вимийте фрукти та овочі

Крок 3. Правильно вимийте фрукти та овочі

  • помістіть фрукти й овочі в мийку або миску з водою;
  • акуратно потріть продукти, очищаючи від бруду, пестицидів, бактерій та інших забруднень;
  • використовуйте щітку або губку для очищення овочів, фруктів і баштанних із твердою шкіркою;
  • не використовуйте мило для рук, чистячі та мийні засоби, відбілювач або спирт на продуктах.
8

Крок 4. Використовуйте додаткові засоби для миття

Крок 4. Використовуйте додаткові засоби для миття

Крок 4. Використовуйте додаткові засоби для миття

  • розчиніть одну чайну ложку солі або соди в склянці теплої води;
  • остудіть воду;
  • занурте в розчин на п'ять хвилин ягоди або фрукти;
  • дістаньте плоди з розчину і ретельно промийте чистою водою.
9

Крок 5. Після миття висушіть фрукти та овочі

Крок 5. Після миття висушіть фрукти та овочі

Крок 5. Після миття висушіть фрукти та овочі

  • просушіть плоди чистим паперовим або тканинним рушником; 
  • ягоди можна розкласти на рушник і акуратно їх промокнути, не пошкодивши;
  • зелень рекомендується сушити в спеціальній сушарці з центрифугою.
10

Як помити ягоди, не пом'явши їх?

Ягоди вирізняються тонкою і ніжною шкіркою, тому їх необхідно мити дуже обережно. Робити це варто безпосередньо перед їжею, оскільки зберігати промиті плоди не рекомендується. Правила миття ягід:

  • для миття не рекомендується використовувати щіточки або інші чистячі предмети — поверхню ягід легко пошкодити;
  • мити ягоди (наприклад, малину, полуницю, ожину, лохину, суницю), краще в стоячій воді, а не під напором, що може пошкодити ніжну шкірку;
  • щоб вода добре стекла з плодів, використовуйте сито і паперові рушники;
  • якщо шкірка ягід досить щільна, як у чорної смородини чи аґрусу, то для сушіння плодів можна використовувати ручну сушарку з механічною центрифугою.

Часто для миття ягід використовують розчин солі або соди. Передбачається, що додавання солі та харчової соди у воду здатне вбити дрібних комах і очистити плоди від пестицидів і бактерій. На думку FDA, використання солі, натурального оцту і соди не завдає шкоди організму людини, але не є обов'язковим.

11

Чи потрібно мити малину перед тим як їсти?

Малину, як і інші ягоди, необхідно обов'язково мити безпосередньо перед їжею. З огляду на ніжну структуру ягоди, її не можна мити в проточній воді, під напором із крана. Щоб дезінфікувати малину й очистити її від забруднень, ягоди необхідно помістити в прохолодну воду і злегка промити чистими руками. Після цього малину рекомендується викласти на суху паперову серветку або чистий текстильний рушник і злегка промокнути.

Використовувати для миття малини мило, різні мийні та дезінфікуючі засоби, зокрема на спиртовій основі, не можна. Зберігати ягоди після миття не рекомендується, оскільки зайва волога може спровокувати швидке псування плодів.

12

Як правильно мити кавуни та великі баштанні?

Перед розрізанням великі баштанні культури (кавуни, дині, гарбузи) також необхідно мити в холодній проточній воді. Головна мета ретельного миття — позбутися всіх забруднень і мікробів, які можуть потрапити на внутрішню частину плода під час його розрізання.

Щоб відмити всі забруднення, можна використовувати щітку, губку або ганчірку. Не варто додавати у воду мило або інші засоби для миття. Після промивання кавун необхідно насухо витерти за допомогою паперових серветок або чистого рушника, щоб прибрати можливі залишки забруднень і бактерій з поверхні шкірки.

13

Як відмити коренеплоди?

Для миття картоплі, моркви, буряка або інших коренеплодів досить використовувати прохолодну, проточну воду і чисту щіточку. Промивати необхідно кожен коренеплід, очищаючи шкірку від залишків землі та інших забруднень за допомогою щітки. Після очищення щіткою слід обполоснути овочі в чистій проточній воді й насухо промокнути паперовим або тканинним рушником. Мити овочі перед зберіганням у холодильнику не потрібно — це призводить до швидкого псування продуктів.

14

Як промити зелень?

Листову зелень (салат, петрушку, розмарин, базилік, шпинат) краще мити в стоячій воді, періодично змінюючи її. У такий самий спосіб можна помити цвітну капусту, кале і броколі. Листовий салат і капусту кале зручніше мити, відокремивши листки, а цвітну капусту і броколі — розібравши на суцвіття. Замочування у воді позбавляє продукти від піску, землі та дрібних комах, які можуть ховатися в щільній зелені. Необхідно помістити зелень у ємність із прохолодною водою та залишити на кілька хвилин. Після чого слід добре промити зелень, змінюючи воду кілька разів. 

Після миття, зелень необхідно просушити за допомогою ручної центрифуги, паперових або тканинних рушників.

Інфектологія в ОН Клінік Дніпро

Як правильно мити овочі та фрукти? - Кравченко Олена Миколаївна
Кравченко Олена Миколаївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як правильно мити овочі та фрукти?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Як правильно мити овочі та фрукти?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліса 9 місяців тому
Здрастуйте. Як правильно мити абрикоси?
Відповісти
Доброго дня. У абрикос ніжна шкірка, тому, щоб її не пошкодити, необхідно злегка потерти руками поверхню плода під водою, обполоснути і після обережно промокнути серветкою або рушником. Для миття абрикос не можна використовувати сильний напір води, щітки або губки.
Ольга 9 місяців тому
Добрий день! Чи можна мити фрукти мийним засобом?
Відповісти
Добрий день. Для миття фруктів не можна використовувати будь-які мийні засоби, оскільки це збільшує можливість отруєння хімікатами. Щоб відмити можливі забруднення з фруктів, рекомендується використовувати чисту прохолодну воду, за необхідності плоди можна помити за допомогою чистої щіточки.
Максим 9 місяців тому
Доброго дня. Що буде, якщо не мити фрукти?
Відповісти
Доброго дня. Якщо не мити фрукти перед їжею, в організм людини можуть потрапити різноманітні бактерії, здатні викликати гострі інфекційні кишкові захворювання (наприклад, дизентерію, сальмонельоз, лістеріоз). З огляду на негативні наслідки на організм людини, не варто ризикувати і краще ретельно мити фрукти.
Кирило 9 місяців тому
Доброго дня! Як помити виноград?
Відповісти
Доброго дня. Спочатку промийте кисть винограду під проточною водою, а потім помістіть її в теплу воду на 15-20 хвилин. Після цього обережно відокремте ягоди та здійсніть повторну ретельну мийку, щоб прибрати забруднення з так званого «живого місця» — місця з'єднання плоду з гілкою. Виноград рекомендується мити безпосередньо перед вживанням. Не використовуйте для миття винограду мило та інші мийні засоби. Деякі люди для миття винограду у воду додають соду або оцет, це не обов'язково.
Марина 9 місяців тому
Добрий день. Чи можна мити фрукти господарським милом?
Відповісти
Добрий день. Ні, використовувати для миття фруктів господарське мило та інші мийні засоби не рекомендується. Господарське мило містить хімічні речовини, які можуть залишатися на поверхні фруктів і бути небезпечними для здоров'я під час їх вживання. Щоб прибрати забруднення з плодів достатньо чистої прохолодної води.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!