Logo
0 800 30 11 77

Питання та відповіді стор. 4

Доброго дня, близько місяця тому мені діагностували хворобу Крона. Чи можна за хвороби Крона мати дітей? Чи під час вагітності може статися загострення? Чи може моя хвороба зашкодити майбутній дитині?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день. Хвороба Крона — невиліковне, хронічне захворювання аутоімунного характеру. Після введення в стійку ремісію, за погодження лікаря- гастроентеролога, можна починати планувати вагітність. На етапі планування необхідно отримати консультацію лікаря-генетика, щоб виключити ризики для майбутньої дитини. Звісно вагітність це стрес, і як будь-який стрес може спровокувати загострення хвороби, в такому випадку пацієнтка перебуває під посиленим наглядом лікарів до пологів.

Чернявська Марина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог, сімейний лікар. Вища категорія. Стаж роботи більше 30 років.
Добрий вечір, через підвищену температуру, нудоту і блювоту, біль у правому підребер'ї, а також гіркоту в ротовій порожнині я прийшла до гастроентеролога. Після обстеження в мене діагностували запалення жовчного міхура. Я вже почала лікування, але біль ще не минув. Чи можна робити масаж у разі холециститу чи краще почекати до повного одужання?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день. За умови збереження больових відчуттів після повного курсу лікування, рекомендовано звернутись повторно до лікаря для дообстеження і виявлення джерела болю. На період лікування фізичні навантаження, в тому числі масаж, протипоказані.

Чернявська Марина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог, сімейний лікар. Вища категорія. Стаж роботи більше 30 років.
Здрастуйте, я прийшла до лікаря через сильну діарею з домішками крові, біль у животі та різку втрату ваги. Гастроентеролог поставив діагноз "виразковий коліт" і підібрав курс лікування. Чи можна вагітніти в разі виразкового коліту чи спочатку потрібно вилікувати захворювання? Заздалегідь дякую.
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день. Хвороба неспецифічний виразковий коліт невиліковна — це хронічне захворювання аутоімунного генезу. За умови проходження лікування та підтвердження лікарем стадії ремісії (клінічно, лабораторно, інструментально тощо) та за попередньої консультації гінеколога, проктолога та гастроентеролога, можна планувати вагітність.

Давидянц Ольга Ярославівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія. Стаж роботи 28 років.
Добрий вечір, гастроентеролог діагностував хронічний панкреатит і підібрав курс медикаментозної терапії для його контролю. Зараз у мене немає жодних симптомів. Підкажіть, а чи можна за панкреатиту робити фізичні вправи? Чи заняття можуть спричинити загострення захворювання?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день. Після проходженння повного курсу лікування, та за відсутності симптомів загострення захворювання, легкі фізичні навантаженння не протипоказані (гімнастика, аеробні та кардіовправи, хотьба тощо).

Давидянц Ольга Ярославівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія. Стаж роботи 28 років.
Добрий вечір, я звернулася до терапевта через млявість і втому, часті запаморочення, дзвін у вухах, а також через випадіння волосся і постійне необґрунтоване занепокоєння. Лікар призначив дослідження на рівень феритину. Чи можна чистити зуби перед аналізом на феритин? І яка потрібна підготовка?
Відповідь: 22.01.2024

Вітаємо Вас в ОН Клінік Кропивницький. Забезпечення точності результатів передбачає дотримання конкретних правил перед здачею аналізів. Феритин – це білок, що вказує на резерви заліза в організмі людини, його недостаток або надлишок. Для правильного аналізу рівня феритину рекомендується здавати його натщесерце, після останнього прийому їжі має минути не менше 8 годин (зазначено, краще 12 годин), за 2-3 дні виключити з раціону продукти червоного кольору, припинити прийом препаратів вісмуту та заліза, утриматися від кави, соку та чаю, можна випити трошки води без газу і цукру, утриматися від куріння та чищення зубів.

Кузьо Аліна Йосипівна
Медична сестра. Досвід роботи 7 років.
Здрастуйте, у мене м'язова слабкість, надмірна пітливість і ламкість волосся та нігтів. Лікар підозрює дефіцит вітаміну Д, для підтвердження діагнозу направив мене на аналіз крові. У мене є питання щодо підготовки: чи можна їсти під час аналізу перед аналізом на вітамін Д?
Відповідь: 22.01.2024

Вітаємо Вас в ОН Клінік Кропивницький. Для забезпечення надійних результатів будь-яких аналізів необхідно відноситися відповідально до процесу їх підготовки та здачі. Необхідно дотримуватись певних правил, а саме: зберігати звичний режим харчування, іноді застосувати дієту, не вживати алкоголь, медичні препарати, не палити, виключити фізичні та нервові навантаження. Аналіз же на вітамін Д здавати необхідно зранку натщесерце, напередодні не перевантажувати організм їжею, можна воду без газу і цукру. Зауважу, що при даних скаргах, проблема може бути не тільки у дефіциті вітаміну Д, краще зробити всебічне обстеження, здати ще інші аналізи.

Кузьо Аліна Йосипівна
Медична сестра. Досвід роботи 7 років.
Добрий день, через загальну слабкість, постійну втому, головні болі та дратівливість я звернулася до сімейного лікаря. На консультації лікар призначив різні обстеження, серед яких і розгорнутий аналіз крові. Скажіть, чи можна тримати піст, коли здаєш аналізи?
Відповідь: 22.01.2024

Вітаємо Вас в ОН Клінік Кропивницький. Дотримання посту може мати на організм як позитивний, так і негативний вплив. З корисного: зниження ваги, контроль вживання їжі, нормалізація тиску, зменшення серцевих захворювань. Водночас, голодування під час посту може призвести до втрати поживних речовин, дефіциту енергії, погіршення здоров’я, особливо у людей з проблемами зі здоров’ям та вагітних. Зміна в режимі та якості харчування під час посту може вплинути на стан організму в цілому, проте коли здаєш розгорнутий аналіз крові, дотримуватись посту можна, на основні показники це суттєво не вплине.

Кузьо Аліна Йосипівна
Медична сестра. Досвід роботи 7 років.
Добрий день, раніше в мене не було проблем зі здоров'ям, проте близько трьох тижнів тому почалися болі в задньому проході, а сьогодні я побачила домішки гною на серветці після дефекації. Чому виділяється гній з ануса? Що робити?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день, у зв'язку з вашими перерахованими вище скаргами можна припустити, що у вас гнійний криптит або хронічна анальна тріщина, ускладнена криптитом. Криптит небезпечний поширенням інфекцій у параректальній клітковині з ускладненням до флегмони таза та ураженням діафрагми таза, що може загрожувати ураженням органів малого таза. Тому для встановлення точного діагнозу необхідно записатися на прийом до лікаря проктолога з великим оглядом — пальцевим, аноскопією, ректороманоскопією.

Потеряйко Валентин Васильович
Лікар-проктолог. Перша категорія. Досвід роботи 17 років.
Здрастуйте, через виражений біль у ділянці ануса, почервоніння і подразнення тканин навколо сфінктера, а також утруднену дефекацію я звернулася до проктолога. Після ректоскопії лікар діагностував ректальний свищ. Можете сказати, чим небезпечний ректальний свищ?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день, ректальна нориця небезпечна виникненням хронічного парапроктиту норицевої форми, який спричиняє біль, печіння, підвищення температури тіла в ділянці нориці та виділення калових мас із зовнішнього отвору нориці. Інфекція, яка поширюється в ділянці параректальної клітковини, що надалі може спричинити флегмону таза і поширення норицевих ходів у тій самій параректальній клітковині, погіршить і ускладнить хірургічне лікування. У цій ситуації рекомендовано оперативне лікування в плановому порядку у вигляді хірургічного висічення свища в умовах стаціонару.

Потеряйко Валентин Васильович
Лікар-проктолог. Перша категорія. Досвід роботи 17 років.
Здрастуйте, у мене в'язкі виділення з уретри, болі в нижній частині живота, а також свербіж, печіння і дискомфорт під час сечовипускання. Після огляду та обстежень лікар діагностував уретрит і підібрав курс терапії. Скажіть, а чи можна ходити в лазню за уретриту? Які є обмеження до завершення лікування?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день, уретрит – це запальний процес сечовипускального каналу. На період проходження курсу терапії уретриту протипоказано переохолодження і перегрівання, необхідно уникати відвідування лазні, сауни, басейнів, джакузі, рекомендовано відмовитися від алкогольних напоїв, необхідно дотримуватися дієти (виключити гостре, солоне, копчене, смажене), утриматися від статевих контактів. Дотримання всіх цих чинників допоможе уникнути ускладнень під час лікування.

Ткаченко Вадим Олександрович
Лікар-уролог. Досвід роботи 2 роки.
Добрий день, уже близько місяця в мене часті позиви до сечовипускання, як удень, так і вночі. Також я звернув увагу, що вихід сечі утруднений, а струмінь урини дуже млявий. Коли прийшов до уролога, то він діагностував гіперплазію передміхурової залози. Який розмір аденоми простати вважається великим? І чим небезпечне захворювання?
Відповідь: 22.01.2024

Добрий день, нормою передміхурової залози заведено вважати до 25 сантиметрів кубічних, все що вище вже розглядається як відхилення від норми. Під час діагностики цього захворювання оцінюються такі показники, як простат специфічний антиген (ПСА), об'єм залози на момент дослідження плюс об'єм залишкової сечі, потім виставляється ступінь гіперплазії передміхурової залози. Це захворювання небезпечне наступним — гострою затримкою сечі, хронічною затримкою сечі, раковим станом. Тому рекомендую записатися на обстеження і лікування до лікаря уролога.

Ткаченко Вадим Олександрович
Лікар-уролог. Досвід роботи 2 роки.
Доброго дня, близько трьох місяців тому трихолог діагностував у мене випадіння волосся, причиною якого стала хіміотерапія. Як швидко прогресує алопеція? І чи може волосся почати рости після завершення лікування онкології, чи алопеція призведе до повного і незворотного облисіння?
Відповідь: 22.01.2024

Доброго дня. На волосистій частині голови більша частина волосся знаходиться в фазі анагену (швидкого росту). Основною характеристикою анагенового волосяного фолікула є те, що в ньому відбувається активне ділення епітеліальних клітин. Внаслідок прямого впливу токсичних речовин під час хіміотерапії спостерігається швидке знищення цих клітин, що призводить до інтенсивного випадіння волосся (алопеції). Зазвичай втрата волосся є тимчасовою, і вони починають відновлюватися протягом 3-6 місяців після закінчення хіміотерапії. У окремих пацієнтів нове волосся може мати інший колір і текстуру, але ці зміни є тимчасовими.

Озірська Наталія Сергіївна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія. Досвід роботи 15 років.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.