Logo
0 800 30 77 33

Питання та відповіді стор. 4

Добрий вечір, за останні два роки я набрала 10 зайвих кілограмів, яких хотіла б позбутися. Я звернулася до дієтолога та нутриціолога, обидва фахівці видали перелік необхідних лабораторних аналізів, які потрібно здати перед початком схуднення. Одним із тестів є аналіз на холестерин. Скажіть, у якому аналізі видно холестерин? Чи достатньо здати загальний аналіз крові, чи потрібно здавати окремий тест?
Відповідь: 26.06.2024

Доброго дня! Холестерин можна здавати як окремий показник, оскільки він не входить до переліку показників загального аналізу крові. Також дослідження рівня холестерину можна провести у складі загального біохімічного аналізу крові або ліпідограми. Аналіз рекомендується здавати вранці, строго натщесерце. Напередодні перед здачею аналізу слід утриматися від вживання жирної їжі та алкоголю. За півгодини до забору крові не рекомендується палити та займатися фізичними навантаженнями. Це допоможе отримати найбільш точні результати дослідження.

Добрий день, у мого дідуся є проблеми з алкоголем, він випиває по кілька келихів пива щодня. Коли у нього з'явилися болі в животі, то він почав турбуватися, і вирішив повністю відмовитися від алкогольних напоїв. За який час відновлюється печінка після відмови від алкоголю? Як перевірити стан печінки, щоб унеможливити незворотні зміни?
Відповідь: 26.06.2024

Добрий день. Дійсно, за регулярного вживання навіть неміцних напоїв можна отримати захворювання, що має назву гепатит (це алкогольний, а є і вірусний...), і відмова від фактора, який ушкоджував, поліпшить стан печінки. Щоб судити про порушення функції печінки, необхідно здати щонайменше кров — печінкові проби, пройти обстеження (візуалізація печінки — це і УЗД, і еластографія), ось тоді й можна судити про стадію і глибину ураження печінки. А біль у животі в людини, яка п'є, може бути пов'язаний і не тільки із захворюванням печінки.

Коваленко Олександра Миколаївна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія. Кандидат медичних наук.
Добрий день, мені 45 років, уже є перші ознаки менопаузи: місячні стали нерегулярними і дуже мізерними, з'явилися головні болі, змінився апетит. Інших ознак клімаксу в мене не було, проте днями в мене почалося підтікання сечі під час кашлю, чхання та сміху (навіть попри те, що сечовий міхур неповний). Виділяється буквально кілька крапель, але мене все одно це турбує. Що робити в разі нетримання сечі, яке виникає під час чхання?
Відповідь: 26.06.2024

Добрий день, на жаль, у менопаузальному періоді та постменопаузі у жінок фізіологічно знижується вироблення жіночих статевих гормонів, зокрема, естрогенів. Описаний стан дуже схожий на генітоурінарний синдром, він включає такі зміни як атрофічний вагініт (проявляється сухістю, свербінням у піхві). Так само атрофічні зміни можуть бути в нижніх сечовивідних шляхах і проявлятися як нетримання сечі. У вашому випадку описано стан, який називається «стресове нетримання сечі». На початкових етапах такі зміни можна лікувати консервативно, включно з гормональною терапією (якщо це можливо у вашому випадку), апаратними методиками і використанням PRP-терапії. Курс підбирається індивідуально і досить ефективний на початкових етапах. З плином часу без терапії можливе погіршення станів і лікування на більш пізніх етапах включає в себе хірургічне. Для більш точно інформації краще проконсультуватися з лікарем.

Очеретна Юлія Сергіївна
Лікар акушер-гінеколог.
Доброго ранку, я прийшла до дерматолога через товсті плями на шкірі, які мали рожевий колір, супроводжувалися свербінням і печінням, лущення і сухості шкірних покривів. Після огляду шкірних покривів, пальпації плям і проведення цифрової дерматоскопії лікар діагностував псоріаз. Мені вже призначили медикаментозний курс терапії, проте плями все одно залишаються на шкірі (хоч і стали світлішими). Скажіть, чи можна скрабувати псоріаз? Чи допоможе це прибрати плями?
Відповідь: 26.06.2024

Доброго дня! Плями після проходження висипань можуть зберігатися від 2-х місяців і до пів року, все індивідуально. Скраб не потрібно використовувати, оскільки частинки можуть пошкодити шкіру, і не варто забувати про феномен Кебнера, за механічної травми в місцях контакту можуть утворюватися нові бляшки. З лікувального розгляньте препарати з діючою речовиною, такролімус, третиноїн.

Дворцова Ольга Володимирівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог.
Добрий вечір, у мене завжди були проблеми зі шлунково-кишковим трактом: то гастрит, то виразка, то панкреатит. Коли я звернулася до гастроентеролога через тягнучі болі у верхній частині живота, пожовтіння шкіри, печію і неприємний присмак у роті, то лікар одразу сказав, що мені треба здати аналізи і пройти ультразвукове дослідження органів ШКТ. Скажіть, а чи можна вечеряти перед УЗД черевної порожнини? Чи є якісь обмеження перед дослідженням?
Відповідь: 26.06.2024

Є певні рекомендації, щодо підготовки перед ультразвуковим обстеженням органів черевної порожнини. Його рекомендується робити натще (бажано вранці). Якщо обстеження проводиться протягом дня, то перерва між останнім прийомом їжі та обстеженням повинна бути мінімум 4-6 год. Воду пити можна, але не перед процедурою. Ввечері перед дослідженням виключаються газоутворюючі продукти — бобові, сирі овочі та фрукти, молоко, солодощі, чорний хліб та газовані напої. Крім того, не можна курити перед УЗД, а також приймати лікарські препарати. Якщо ж прийом медикаментів є обов’язковим, про це необхідно повідомити лікаря, який робить обстеження та оцінює його результат. В описаному конкретному випадку лікар-гастроентеролог міг запідозрити жовчно-кам’яну хворобу, конкремент жовчного міхура та, як наслідок, механічну жовтяницю. Це стан, який розвивається при порушенні відтоку жовчі через жовчовивідні шляхи (потрапляння каменю в жовчну протоку). Головними симптомами є біль у правій підреберній ділянці, диспепсичні явища та пожовтіння шкіри. Також може бути багато інших діагнозів з подібною симптоматикою, наприклад, порушення відтоку жовчі через здавлення жовчовивідних шляхів пухлиною. Але в цьому випадку присутня додаткова клінічна картина та значна тривалість розвитку процесу. Зволікати з такими симптомами не можна! Біль самостійно не припиниться, а блокування відтоку жовчі може привести до вкрай негативних наслідків (розриву жовчного міхура з подальшим розвитком перитоніту).

Здрастуйте, я прийшла до ендокринолога через припухлість у ділянці шиї, швидку стомлюваність, прискорене серцебиття, тремор пальців рук і різку втрату ваги (при тому, що апетит у мене посилився). Лікар призначив лабораторні дослідження крові для оцінки гормонального фону і сказав обов'язково пройти ультразвукове дослідження щитоподібної залози. Лікар сказав, що в принципі ніяка підготовка (наприклад, відмова від води та їжі) не потрібна. Однак перед дослідженням бажано утриматися від куріння. Можете підказати, чому не можна курити перед УЗД щитовидки?
Відповідь: 26.06.2024

Особливої підготовки обстеження щитоподібної залози не вимагає. Проте, УЗД потрібно відкласти, якщо є сильні пошкодження шкіри в ділянці шиї. За кілька днів до процедури слід відмовитися від алкоголю, перед обстеженням утриматись від вживання кофеїну, УЗД краще проводити натще пацієнтам з підвищеним блювотним рефлексом. Якщо пацієнт приймає ліки, про це необхідно повідомити лікаря, щоб опис результатів не був хибний. Безпосередньо перед процедурою не можна палити. Воно може впливати на кровообіг у тілі, зокрема у ділянці шиї, де знаходиться залоза. Це може призвести до тимчасових змін у кровопостачанні залози, що ускладнює оцінку її стану під час УЗД. Тютюн може викликати тимчасове набухання або інші зміни в тканинах щитоподібної залози, що може вплинути на точність оцінки структури та розміру залози під час УЗД. В описаному випадку лікар-ендокринолог ймовірніше запідозрив гіпертиреоз, клінічними проявами якого є: втрата ваги, дратівливість, безсоння, тремор рук, пітливість та гіперемія шкіри, потовщення шиї, відчуття стискання в шиї, задишку, серцебиття. При об’єктивному обстеженні щитоподібна залоза нормальних розмірів або збільшена. Для підтвердження діагнозу потрібно визначити рівень гормонів щитоподібної залози та провести ультразвукове обстеження, за допомогою якого можна визначити об’єм залози, оцінити її структуру та виявити вузли. У разі раптового погіршення стану можливий розвиток тиреотоксичного кризу, що перебігає з розладами свідомості включно до коми, з високою температурою тіла, з поліорганною недостатністю та виникненням шоку.

Добрий вечір, кілька днів тому я відчула свербіж у ділянці верхівки, доторкнулася до шкіри голови пальцями і відчула невелику тверду пляму, під час натискання на яку виділяється жовта рідина. Чому на голові з'являються скоринки? Чи можна їх просто зрізати, чи це може спричинити небажані наслідки?
Відповідь: 25.06.2024

Добрий вечір! В жодному разі не можна здирати або зрізати будь-які кірочки та новоутворення. Якщо ви самостійно позбудетесь кірочок, то лікар не зможе побачити всю клінічну картину та якісно оцінити ії. Тому перше, що треба зробити, це прийти на прийом до дерматолога на огляд. Причини виникнення кірочок настільки різноманітні, що лише після повної діагностики можна визначитись зі шляхом позбавлення кірочок:

  1. Лікування причини виникнення.
  2. Позбавлення наслідків.

Так це може бути і спадковість, і алергічна реакція, імунодефіцит та ін. Лікар дерматолог, за потреби, може направити і до хірурга (наприклад, якщо причиною виникнення кірочок є атерома).

Устинська Інна Іванівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Вища категорія.
Добрий вечір, я звернулася до проктолога через дискомфорт, свербіж і печіння в анусі, а також кров'янисті виділення із заднього проходу (кілька крапель крові я бачила на туалетному папері після дефекації). Лікар провів огляд і призначив ректоскопію через кілька днів (одразу провести не могли, оскільки до процедури потрібна попередня підготовка). Однак у мене почалися місячні. Чи можна робити ректоскопію під час менструації? Чи краще відкласти ендоскопію на тиждень?
Відповідь: 25.06.2024

Якщо огляд плановий, то ректороманоскопію можна відстрочити до закінчення менструації. Проте, якщо є гостра необхідність підтвердити чи виключити патологію прямої та сигмовидної кишки, то ректороманоскопія у проктолога (або відеосигмоскопія у лікаря-ендоскопіста) проводиться. При підозрі на запальний процес чи кровотечу з поліпа огляд не протипоказаний, оскільки менструація — це фізіологічний процес, а дану патологію потрібно якнайшвидше лікувати. Для комфортнішого огляду можна використати тампон. Проте деякі хірургічні втручання та маніпуляції не проводять, враховуючи підвищену кровоточивість. Тому менструація не є абсолютним протипоказом до більшості маніпуляцій та операцій.

Будул Віктор Васильович
Лікар хірург-проктолог. Друга категорія.
Добрий вечір, кілька днів тому під час дефекації я відчув дивний дискомфорт. Під час купання я перевірив шкіру заднього проходу і виявив невеликий наріст. Наступного дня я відразу записався на прийом до проктолога, який діагностував кондилому. Скажіть, як припікати кондиломи в анусі чистотілом? Чи можна робити це в домашніх умовах? Якщо так, то як уникнути травмування шкірних покривів і слизових оболонок?
Відповідь: 25.06.2024

Гострокінцеві кондиломи — це новоутворення, викликані вірусом папіломи людини. Без гістологічного дослідження даний діагноз не є підтвердженим, а отже і лікування повинно бути обґрунтованим. Нанесення препарату чистотіла викликає руйнування даного утворення, відповідно, при потраплянні на здорові тканини можна отримати хімічний опік. Краще звернутись до лікаря, ніж займатись самолікуванням. Бо нетрадиційні методи лікування не є високоефективними, частіше використовують метод лазерного видалення з біопсією або кріодеструкцію кондилом. Доповнюють лікування місцевою імуностимулюючою терапією. Обов’язковим є дообстеження статевого партнера.

Будул Віктор Васильович
Лікар хірург-проктолог. Друга категорія.
Добрий вечір, близько місяця тому в мене діагностували міому матки, яка супроводжувалася тривалими місячними, частим сечовипусканням, тягнучим болем і підвищеним здуттям живота. Лікар сказала, що поки що можна не видаляти. Однак, сьогодні в мене почалася досить сильна кровотеча. Скажіть, чим зупинити кровотечу за міоми матки? Наявність кров'янистих виділень вказує на термінову необхідність видалення пухлини?
Відповідь: 25.06.2024

Добрий день! За вашими скаргами я можу припустити, що у вас фіброміома поєднана з ендометріозом і за тактикою лікаря (поки що можна не видаляти) вона не є симптомною! АЛЕ є АМК — аномальна маткова кровотеча! Необхідно зробити гістероскопію з гістологічним дослідженням ендометрія, провести антибактеріальну та протизапальну терапію органів малого таза, а далі за результатами гістероскопії та біопсії — прогестинову терапію (дієногест у таблетованій формі або встановлення внутрішньоматкової системи Мірена з левоноргестрелом). Наявність АМК не вказує на термінове оперативне лікування з приводу видалення фіброматозного вузла або матки! Якщо тільки не спричинено швидким ростом фіброматозних вузлів, ростом у порожнину матки або шийку матки. При такому розташуванні утворень кровотечу неможливо зупинити, окрім як видалення. Будьте здорові! ❤️

Помельнікова Юлія Андріївна
Лікар-гінеколог, дитячий лікар-гінеколог. Вища категорія.
Здрастуйте, у мене була ерозія шийки матки близько п'яти років, жодних симптомів вона не спричиняла, тому спільно з гінекологом було ухвалено рішення спостерігати за змінами. Нещодавно я була на профілактичному огляді, лікар направив на здачу тесту на вірус папіломи людини. За результатами дослідження виявили ВПЛ 16 тип, тому було вирішено припекти ерозію. Після процедури видалені тканини відправили на аналіз, який показав дисплазію. Підкажіть, якщо в мене ВПЛ і дисплазія, то як це лікувати? Яка ймовірність розвитку онкології?
Відповідь: 25.06.2024

Добрий день! Ваш лікар зробив усе правильно! Проста ерозія — це ектопія циліндричного епітелію шийки матки і тактика лікаря — спостереження, оскільки у вас немає скарг і на профілактичних оглядах не було змін у перехідній зоні епітелію. На черговому огляді було виявлено ВПЛ 16 типу і зміни в епітелії, що гістологічно підтверджує діагноз «Дисплазія шийки матки». Подальша тактика лікаря: зробити вакцинацію від ВПЛ вакциною Церварикс або Гардасіл за схемою 0, 2, 6 тричі, санація піхви антибактеріальними та противірусними препаратами, на 5-9 день менструального циклу радіохвильовим апаратом Сургітрон провести видалення всього зміненого епітелію шийки матки. Через 1 міс. після видалення провести контрольну кольпоскопію, РАР тест через 2-4 місяці. За такої схеми лікування ризик розвитку онкології шийки матки менше 1%. Будьте здорові!

Помельнікова Юлія Андріївна
Лікар-гінеколог, дитячий лікар-гінеколог. Вища категорія.
Доброго дня, моїй доньці 13 років, статеве дозрівання почалося близько двох років тому. Спочатку в неї не було жодних симптомів, проте днями на обличчі почали з'являтися запалені червоні горбики та гнійні прищі. Донька запитує, чи можна видавити прищ із гноєм? Якщо так, то як зробити це безпечно? Якщо ні, то як пояснити це доньці з медичної точки зору?
Відповідь: 25.06.2024

Добрий день! Судячи з усього, у вашої дочки акне. Це хронічне захворювання залоз. Пустула (гнійничок) — це запальний елемент із гнійним вмістом. Найнебезпечніше, що може статися, це поширення інфекції, бо обличчя багате на кровоносні судини, і, звісно, залишаться шрами, бо елемент буде механічно видавлюватися! Найкраще, що можна зробити, це підібрати догляд і лікування, щоб уникнути великої кількості запальних елементів.

Дворцова Ольга Володимирівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.