Питання та відповіді стор. 6

У моєї дитини на пальцях якось дуже швидко з'явилося шість бородавок різного розміру. Скажіть, чому вони могли з'явитися, якщо раніше їх не було взагалі? Чи бородавки можуть вказувати на якусь проблему зі здоров'ям?
Відповідь: 23.12.2021
Добрий день. Бородавки- це один з найпоширеніших проявів ПВІ-папіломавірусної інфекції. Носії вірусу папіломи людини є від 75 до 90% жителів планети. Перший свій набір ВПЛ ми отримуємо в процесі пологів від мами, а потім все життя, поповнюємо його, контактно-побутовим шляхом. Вірус довгий час може перебувати в організмі в дрімає, неактивному стані. При впливі на організм імуносупресивних факторів, на шкірних покривах і слизових оболонках можуть виникати активні прояви. Найпоширеніші прояви ПВІ-бородавки на кистях і стопах, особі, папіломи на шиї, у пахвових западинах, кондиломи на геніталіях та в періанальній зоні. Для виявлення причин появи бородавок, рекомендована консультація лікаря-дерматолога, на прийомі лікар збере анамніз, при необхідності призначить дообстеження, потім зможе призначити оптимальну тактику лікування в конкретному випадку.
Борзенко Вадим Сергійович
Лікар-дерматовенеролог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Стаж роботи 30 років. 
Добрий день, не знаю, що робити. У дитини періодично (два-три рази на рік) з'являються незрозумілі висипання на шкірі (червоні плями різного розміру, які сверблять і сверблять). Після прийому ліків ситуація покращується, але потім все повторюється знову. Що робити?
Відповідь: 23.12.2021
Добрий день. Рекомендована консультація дерматолога, на прийомі лікар зробить ретельний збір анамнезу - з'ясує яка є закономірність у процесі появи висипань (сезонність, особливості раціону харчування, прийом медикаментів, доглядові засоби, побутова хімія, домашні тварини, стрес), оскільки список дуже великий. Після збору анамнезу призначить дообстеження та за його результатами – лікування. Важливим моментом є дотримання всіх рекомендацій лікаря у плані повного виключення контакту з алергенами (харчовими, побутовими тощо) - у цьому запорука успішного лікування.
Борзенко Вадим Сергійович
Лікар-дерматовенеролог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Стаж роботи 30 років. 
Добрий день, дитині поставили діагноз алергічний дерматит. Сказали, що треба уникати побутової хімії, тому що саме вона провокує висипання на шкірі, але при цьому не призначили жодних лікарських препаратів, мазей чи кремів. Скажіть, як правильно лікувати алергічний дерматит у дитини?
Відповідь: 23.12.2021
Доброго дня. Як правило, список алергенів не обмежується однією групою (побутова хімія). У пацієнтів, схильних до алергії, має місце полісенсибілізація - підвищена чутливість до алергенів з різних груп (харчові, лікарські, побутові, мікробні, грибкові, глистові та ін.). Те, у разі, слід уточнити анамнез, пройти додаткові обстеження (здати аналізи , залучити суміжних фахівців) й у залежність від результатів виробити тактику лікування.
Борзенко Вадим Сергійович
Лікар-дерматовенеролог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Стаж роботи 30 років. 
Добрий день. Скажіть, як проводиться судинний тест? Переживаю, що буде боляче та неприємно. Чи правда, що тест дуже ефективний для визначення інтенсивності збудження та обсягу ерекції?
Відповідь: 23.12.2021
Добрий день. Вазоактивний тест (судинний тест) - ін'єкція інсуліновим шприцом у тіло статевого члена складних комбінованих розчинів, швидше за страшно, ніж боляче, процедура хоч і неприємна, але не особливо болюча, за допомогою цих тестів (частіше не одного) підбирається дозування препарату для ін'єкційної корекції еректильної дисфункції. Тести повторюються не частіше, ніж через 2 дні на третій. Якщо йдеться про вимірювання кровотоку в дорсальної артерії, то тут можна говорити про оцінку кровоносної складової ерекції. Рекомендуємо звернутися на консультацію до лікаря уролога, на прийомі лікар докладно розповість про необхідність та ефективність цього тесту.
Колянчіков Олександр Юрійович
Лікар-уролог. Друга категорія. Стаж роботи 15 років.
Скажіть, а як можна за симптомами відрізнити розтягнення зв'язки від розриву? Робила шпагат і відчула різкий біль. Думала, що це нормально, тому що зв'язки розтягуються, але біль не минає понад тиждень (біль відчувається навіть у стані спокою).
Відповідь: 23.12.2021
Добрий день. Зрозуміти одразу розрив зв'язок це чи розтягнення, неможливо. За повного розриву зв'язки скоротиться м'яз і під час пальпації промацуватиметься чітке ущільнення. Рекомендовано консультацію травматолога, лікар проведе огляд і після збирання анамнезу визначить, який вид дослідження необхідний: УЗД, МРТ. За результатами досліджень підбере тактику лікування.
Попов Євген Володимирович
Лікар ортопед-травматолог, дитячий ортопед-травматолог. Вища категорії. Стаж роботи 11 років.
Доброго дня, чи потрібно робити комп'ютерну томографію для підтвердження коронавірусу? Один тест був негативний, а другий позитивний, на рентгені темні плями. І чи потрібно проходити КТ під час лікування ковіда? Заздалегідь дякую.
Відповідь: 13.12.2021
КТ легень, безумовно, найінформативніша методика виявлення їхніх захворювань, зокрема й пневмонії за коронавірусної інфекції. Але показанням до проведення цієї методики за коронавірусної інфекції є зниження сатурації, задишка в стані спокою, тяжкість стану, яку повинен оцінити перед дослідженням клініцист. Необхідність у дослідженні, контролі під час та після лікування, уточненні характеру патології після рентгенологічного дослідження за допомогою КТ також вирішує клініцист.
Біла Наталія Сергіївна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія. Стаж роботи 16 років.
Доброго дня, скажіть, а чи є протипоказання до проведення комп'ютерної томографії. Якщо так, то які? Дитині призначили комп'ютерну томографію всього тіла. Хотілося б дізнатися, чи це небезпечно?
Відповідь: 13.12.2021
Протипоказання до проведення комп'ютерної томографії з констрастуванням: алергічні реакції на йодовмісні контрастні засоби, бронхіальна астма, захворювання нирок, гіпертиреоз, тиреотоксикоз, вагітність, лактація. При призначенні КТ клініцист має враховувати ці протипоказання. Але якщо у пацієнта життєзагрозний стан, а інформативність КТ перевищує ризики виникнення побічних ефектів, дослідження проводять за суворими клінічними показаннями (зокрема і дітям у низькодозних режимах). Дітям (від 0 до 18 років) частіше проводяться МРТ та УЗД, оскільки в основі цих методик, на відміну від КТ, не лежить дія іонізуючого випромінювання. Рішення щодо призначення КТ дитині, дитячий клініцист приймає індивідуально. Все залежить від патології, яка у дитини є і неможливості замінити КТ іншою методикою.
Біла Наталія Сергіївна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія. Стаж роботи 16 років.
А в чому різниця між комп'ютерною томографією та рентгеном? Я просто читала, що і томографія, і рентген – це використання рентгенівських променів. Який метод кращий?
Відповідь: 13.12.2021
Комп'ютерна томографія на відміну звичайної рентгенографії - це пошаровий метод діагностики. Тіло пацієнта за допомогою рентгенівського променя поділяється на тонкі зрізи завтовшки 0,5-1 мм. Потім за допомогою спеціальної програми з обробки зображення відбувається аналіз отриманої інформації лікарем-рентгенологом. Ця інформація більш детальна щодо захворювань легень, кісток, паренхіматозних органів, судин, м'яких тканин.
Біла Наталія Сергіївна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія. Стаж роботи 16 років.
Доброго дня, лікар направив на КТ шлунка, але я боюся робити. Я вагітна (24 тижні), переживаю, що рентгенівське випромінювання може зашкодити дитині. Як мені бути? Чи безпечно проводити КТ у моєму положенні?
Відповідь: 13.12.2021
Комп'ютерна томографія – це рентгелогічний метод діагностики. Рентгенівські промені – іонізуюче випромінювання, яке може негативно впливати на плід. Тому вагітність – відносне протипоказання до дослідження. Краще замінити його безпечнішими для плода методами, УЗД, МРТ. Однак існує ряд показань, небезпечних для життя вагітної жінки та плода, як наприклад, політравма, за них інформативність та користь методу КТ перевищує ризики від впливу випромінювання. Ці суворі показання визначає лише лікар.
Біла Наталія Сергіївна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія. Стаж роботи 16 років.
Здрастуйте, розкажіть, будь ласка, про різницю між звичайною комп'ютерною томографією та комп'ютерною томографією з контрастом. Другий вид є більш інформативним? Цікавить КТ черевної порожнини та малого таза.
Відповідь: 13.12.2021
Під час КТ з контрастуванням, на відміну від звичайного КТ, у вену пацієнта вводиться рентгенконтрастний йодовмісний препарат. Це дозволяє диференціювати багато злоякісних новоутворень від доброякісних, виявляти їх вперше на скринінгу. КТ із констрастуванням - це більш інформативний метод, особливо для діагностики захворювань органів черевної порожнини та малого таза. Перед дослідженням краще звернутися до лікаря-клініциста для уточнення обсягу сканування та доцільності проведення методики.
Біла Наталія Сергіївна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія. Стаж роботи 16 років.
Вітаю! У мене така проблема: тиск зашкалює, зверталася до місцевих лікарів. Вони мені призначили лізиноприл 20 мг вранці та ввечері, починала його пити з 10 мг і стало мені погано (підсилилося серцебиття, аритмія) та 10 мг бісопрололу. Останній мені знижує бодай серцебиття. Тиск 170 на 103, пульс 98 не можу спати. Раніше пила каптоприл 50 та конкор 5. Каптоприл допомагає, але не надовго, максимум 2 години. Від лізиноприлу мене ще й нудить. Конкор, беталок також не тримають. Допоможіть, будь ласка!
Відповідь: 07.12.2021

Вітаю! Судячи з Вашого питання, стан на тлі терапії не покращився, а погіршився. Це може свідчити про те, що у Вас є так звана рефрактерна артеріальна гіпертензія. Такий вид гіпертензії характеризується тим, що лікування не призводить до досягнення цільових цифр артеріального тиску. Серед найпоширеніших причин рефрактерної артеріальної гіпертензії є наступні: порушення правил вимірювання артеріального тиску, неможливість повного перетискання артерії манжеткою внаслідок будь-яких захворювань (атеросклероз, кальциноз) — частіше трапляється у пацієнтів похилого віку, одночасний прийом препаратів, що сприяють підйому АТ, також вторинна артеріальна гіпертензія. Вторинна артеріальна гіпертензія - це гіпертензія, причину виникнення якої вдається встановити. Запідозрити вторинну АГ можна у таких випадках: якщо при правильному лікуванні артеріальний тиск або знижується погано, або не знижується зовсім; якщо АТ, раніше нормалізований за допомогою адекватного лікування, раптом починає виходити з-під контролю з невідомої причини; якщо АТ підвищується раптово до високих значень. Налічується до 70 захворювань та станів, які можуть спричинити цей варіант артеріальної гіпертензії. Розібратися в цьому допоможе не лише лікар-кардіолог, а й лікарі інших спеціальностей. Враховуючи неефективність і погану переносимість терапії, що проводиться, Вам необхідно ретельно обстежуватися і підібрати відповідне лікування в умовах кардіологічного стаціонару.

Фадєєв Павло Олександрович
Лікар-кардіолог, терапевт. Вища категорія. Кандидат медичних наук. Досвід роботи більше 34 років.
Здрастуйте, у мене здавлює в лівій частині грудей, і почуття нестачі повітря, буває невелике запаморочення та мушки перед очима. Що це може бути? Які аналізи здати?
Відповідь: 07.12.2021

Вітаю! Причиною ваших скарг може бути надзвичайно різноманітна кількість захворювань. У зв'язку з запамороченням вам необхідно пройти консультацію невропатолога, а причини миготіння мушок перед очима допоможе зрозуміти лікар-офтальмолог. Причин виникнення здавлення в області грудної клітки також дуже багато. До однієї з найсерйозніших відноситься стенокардія - нападоподібне захворювання, що виникає внаслідок гострої нестачі кровопостачання серцевого м'яза на фоні атеросклерозу судин серця. Болі в грудній клітці можуть виникати не лише внаслідок стенокардії, а й як наслідок інших захворювань. Тому для того, щоб призначити лікування, дуже важливо визначити причину больового синдрому, а для цього необхідно проконсультуватися з лікарем-кардіологом. Якщо біль в області грудної клітки виникає після фізичного навантаження або психоемоційного стресу і триває понад 20 хвилин, необхідно викликати швидку допомогу.

Фадєєв Павло Олександрович
Лікар-кардіолог, терапевт. Вища категорія. Кандидат медичних наук. Досвід роботи більше 34 років.