Logo
0 800 30 11 77

Які виділення перед місячними?

Які виділення перед місячними?
Читати 10 хвилин | Створено: 2 липня 2024 | Оновлено: 2 липня 2024 | 477 477
Регулярні щоденні виділення з піхви є нормальним фізіологічним явищем для жіночого організму. Властивості виділень (консистенція, колір і запах) можуть змінюватися перед місячними.

Що таке вагінальний секрет?

Вагінальний секрет або виділення з піхви — це прозора або білувата рідина, яка продукується піхвою, маткою та шийкою матки під впливом жіночого гормону естрогену. Вагінальний секрет, який здебільшого складається з клітин і бактерій, допомагає очищати та змащувати піхву, а також сприяє нейтралізації шкідливих мікробів та інфекцій. Зміни у виділеннях перед місячними можуть бути ознаками захворювань.

Як виділення змінюються протягом менструального циклу?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Зміни в жіночому секреті відбуваються внаслідок збільшення або зменшення концентрацій гормонів у різні фази циклу. Естрогеновий рівень збільшується в міру наближення до овуляції. При цьому шийка матки виробляє слиз кольору яєчного білка для полегшення руху сперматозоїдів до яйцеклітини. Після овуляції концентрація естрогену падає, а рівень прогестерону підвищується, що призводить до поступового висихання цервікального слизу (жіночого секрету).

Зміни властивостей вагінального секрету впродовж 28-денного циклу

Дні циклу

Характеристики виділень

1-4

Липкі, білі або з жовтуватим відтінком

5-6

Білі, липкі та трохи водянисті

7-9

Кремоподібні (йогуртові) та каламутні

10-14

Дуже рідкі (нагадують сирі яєчні білки)

15-28

Кількість виділень помітно зменшується до настання менструації

У більшості жінок за 28-добового циклу овуляція відбувається на 14-й день (у середньому). Перед виходом яйцеклітини цервікальний слиз набуває слизької та еластичної консистенції, що призводить до підвищення фертильності. За виділеннями, що зменшуються або відсутні, можна зрозуміти, що скоро почнуться місячні.

Які мають бути виділення перед місячними?

Виділення, що відповідають фазі овуляції, можна охарактеризувати як рідкі та слизькі, а перед місячними вагінальний секрет стає густим і менш рясним. Нормальні виділення перед місячними мають бути прозорими, напівпрозорими, молочно-білими або сіро-білими. Також допускається кремова консистенція виділень перед місячними. Важливою ознакою нормальних виділень є відсутність різкого (наприклад, рибного) неприємного запаху, супутнього свербежу, болю в піхві або навколо неї.

Які бувають виділення перед місячними?

Перед місячними може змінюватися кількість, текстура, консистенція, колір і запах виділень. Якщо зміни виходять за рамки допустимих норм, слід записатися на консультацію гінеколога.

Прозорі або білі виділення перед місячними

Прозорі, напівпрозорі або білі виділення перед місячними вказують на відсутність патологій. Крім цього, виділення перед місячними можуть бути кремоподібними. Білясті виділення перед місячними також не є приводом для занепокоєння.

Незалежно від відтінку білого кольору, який може мати будь-яку насиченість, виділення перед місячними не повинні супроводжуватися будь-якими тривожними симптомами (наприклад, печінням або специфічним запахом). Якщо білі виділення перед місячними набувають густої і сирнистої консистенції, це може вказувати на прогресуючу дріжджову інфекцію (молочницю).

Жовті виділення перед місячними

Жовті (а також зелені та сірі) виділення перед місячними належать до ознак інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Можливі причини жовтих виділень перед місячними:

  • піниста і бульбашкова текстура виділень спостерігається за трихомоніазу;
  • каламутний жовтий вагінальний секрет може бути ознакою гонореї та хламідіозу;
  • однією з причин блідо-жовтих виділень з вершковою консистенцією є кандидоз.

За зниження рівня естрогену може виникнути вагініт, супроводжуваний запаленням і витонченням вагінальних стінок. Вагініт проявляється жовтими або зеленувато-жовтими виділеннями перед місячними.

Рожеві виділення перед місячними

Рожевий вагінальний секрет може означати, що починаються місячні. Інші причини рожевих виділень перед місячними:

Фактором ризику виникнення вагінальних травм є необережність під час сексу або використання інтимних іграшок. Якщо рожеві виділення за часом не збігаються з початковим етапом менструації, рекомендується пройти огляд у гінеколога.

Коричневі виділення перед місячними

Коричневі чи червоно-коричневі виділення перед місячними можуть спостерігатися за нерегулярних менструацій або вагітності. Патологічні причини коричневих виділень перед місячними:

Вагінальний секрет також може набувати коричневого відтінку за цервіциту (запалення шийки матки). Ще однією патологією, яка може спровокувати появу світло-коричневих або темно-коричневих виділень перед місячними, є вагінальна атрофія.

Кров'янисті виділення перед місячними

Мізерні кров'янисті виділення перед місячними, що припиняються через кілька діб, можуть виникати після овуляції за відсутності патологій. Причини рясних кров'янистих виділень перед менструацією:

Виділення перед місячними можуть виглядати кров'янистими після травм, у разі ІПСШ і зловживання коагулянтами (ліками, що розріджують кров). Крім цього, виділення з кров'ю перед місячними можуть виникати на фоні приймання гормонів (наприклад, протизаплідних таблеток).

Чорні виділення перед місячними

Чорні виділення перед місячними можуть з'являтися, коли кров тривалий час перебуває в матці. Під дією кисню колір крові змінюється, тому виділення перед менструацією можуть ставати темними (коричневими або чорними). Причини чорних виділень перед менструацією:

  • потрапляння стороннього предмета (наприклад, тампона або презерватива) у піхву;
  • запалення або інфекції органів малого таза;
  • новоутворення шийки матки.

За чорних виділень, що супроводжуються неприємним запахом, високою температурою, спазмами або болем у животі, необхідно проконсультуватися з гінекологом. Лікарська консультація також необхідна в разі почервоніння, висипу, набряку ділянки піхви, свербежу або дискомфорту під час сечовипускання.

Які виділення перед місячними вважаються аномальними?

Аномальними вважаються виділення з піхви, які змінюють колір, запах або консистенцію. Ознаки аномальних виділень перед місячними:

  • сірі, зелені, жовті, рожеві, бежеві, коричневі або червоні виділення перед місячними;
  • пінистий або гнійний вагінальний секрет;
  • білі та грудкуваті (густі виділення перед місячними можуть бути схожі на сир);
  • занадто рясні виділення;
  • виділення перед менструацією з різким, специфічним запахом.

Аномальні виділення можуть супроводжуватися виразками або висипом (наприклад, у вигляді пухирів). Супутніми симптомами виділень, які можуть посилюватися після сексу або сечовипускання, також є набряки, дискомфорт, біль, печіння та свербіж.

Можливі причини аномальних виділень перед місячними

Факторами ризику появи аномальних піхвових виділень є травми (наприклад, через потрапляння сторонніх предметів у піхву). Інші причини аномальних виділень перед місячними:

  • безконтрольний прийом медикаментів;
  • побічні ефекти використання змазок для сексу;
  • перенесені гінекологічні операції;
  • стрес;
  • недотримання правил інтимної гігієни.

Ризик появи патологічних виділень з піхви перед місячними збільшується в разі використання засобів для підмивання з агресивними компонентами. Також аномальні виділення можуть бути наслідком пухлин, запалень та інфекційних захворювань.

Коли виділення перед місячними є ознакою інфекції?

Характерна ознака інфекцій — багато пінистих виділень перед місячними зі свербінням і зміною кольору. Зовнішній вигляд і характеристики виділень перед менструацією за інфекційних хвороб:

  • жовтий, сірий, коричневий, червоний або зелений відтінок;
  • густі, сирнисті або гнійні виділення перед місячними;
  • неприємний (наприклад, рибний) запах.

Передумови для розвитку інфекційних захворювань можуть створюватися за ослабленого імунітету, цукрового діабету, безконтрольного вживання антибіотиків, протизаплідних препаратів і використання агресивних мийних засобів для гігієни статевих органів. Ще однією поширеною причиною ІПСШ є секс без презерватива.

Чому немає виділень перед місячними?

За нормального менструального циклу за кілька днів перед місячними виділення можуть зникнути. Якщо перед місячними немає виділень, але наявні додаткові симптоми (наприклад, подразнення, біль або дискомфорт у зоні піхви), це може вказувати на наявність запального або інфекційного захворювання. Інші причини відсутності виділень перед місячними:

  • гормональний дисбаланс;
  • спринцювання піхви;
  • цукровий діабет;
  • побічні ефекти прийому ліків (наприклад, антигістамінних, гормональних препаратів або антидепресантів).

Відсутність виділень перед місячними, як правило, не вказує на вагітність. Під час вагітності зазвичай спостерігається збільшення кількості вагінального секрету.

Як відрізнити виділення перед місячними та під час вагітності?

Одними з ранніх симптомів вагітності є рясні виділення, які можуть набувати червоного або коричневого кольору. Виділення, що тягнуться, допомагають запобігти поширенню інфекцій з піхви в матку. У третьому триместрі кількість виділень ще більше збільшується, а приблизно на останньому тижні вагітності вони можуть містити липкий желеподібний рожевий слиз (ознака підготовки організму до пологів).

Чи можуть бути виділення з сосків перед місячними?

Мимовільні виділення з обох сосків перед місячними, а також односторонні та кров'янисті виділення вважаються патологією. Причини виділень із грудей перед місячними:

  • доброякісні зміни в протоках молочних залоз (наприклад, фіброзно-кістозна мастопатія);
  • ендокринні порушення (наприклад, гіпотиреоз);
  • хвороби печінки;
  • гормональний дисбаланс;
  • стрес;
  • інфекція або запалення молочних залоз (мастит).

Виділення із сосків також можуть бути наслідком їхнього тертя об одяг або сексуального збудження. Для уточнення причин патологічних виділень із сосків слід записатися на консультацію мамолога та здати аналізи.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Які виділення перед місячними? - Куриляк Тетяна Миколаївна
Куриляк Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 8:00 - 18:00

Популярні питання

1. Коричневі виділення замість місячних — це нормально?

Коричневі виділення перед місячними можуть спостерігатися під час вагітності. Якщо вагітність не підтвердилася під час обстежень, причинами переважання коричневого вагінального секрету можуть бути інфекції, запалення, новоутворення або кровоточивість шийки матки. Також коричневі виділення не виключаються перед першими місячними.

2. Як зрозуміти, що скоро місячні?

Сукупність симптомів, які можуть виникати приблизно за п'ять днів до місячних, називають передменструальним синдромом (ПМС). Ознаки ПМС, які дають змогу зрозуміти, що скоро підуть місячні, включають:

  • набухання і болючість молочних залоз;
  • зміни апетиту;
  • припливи;
  • головний біль;
  • порушення сну;
  • запаморочення;
  • біль у м'язах і суглобах;
  • висип на шкірі;
  • набряклість кінцівок;
  • занепад сил;
  • часті перепади настрою;
  • мізерні або припинені виділення.

Крім скорочення кількості або відсутності виділень, характерними ознаками наближення місячних також можуть бути нудота, закреп, метеоризм, спазми, тяжкість або тиск у нижній частині живота. За тяжкого перебігу ПМС потрібна консультація гінеколога.

3. Якого кольору виділення перед місячними?

У нормі виділення перед місячними мають бути прозорими і білими (відтінки білого можуть бути різними). Темно-жовті, коричневі, червоні, зелені або сірі виділення перед місячними, за яких виникають болі, свербіж, печіння або висип, можуть бути ознаками запалень, інфекційних хвороб, травм або інших проблем.

4. Як зберегти чистоту і приємний запах піхви?

Акуратне щодобове підмивання області вульви з використанням м'якого мила і води є достатнім для гігієни піхви. Корисні бактерії піхви природним чином підтримують її чистоту і нормальну кислотність, завдяки чому запобігає безконтрольному росту патологічних грибків і мікробів. Правила гігієни піхви:

  • уникнення використання ароматизованого мила, гелів і серветок;
  • утримання від підмивання стінок піхви;
  • відмова від тривалого носіння тісної спідньої білизни, купальників або мокрого одягу.

Під час підмивання і протирання промежини слід здійснювати рухи у напрямку до ануса, а не навпаки. Дотримання цього правила є способом профілактики потрапляння бактерій із прямої кишки в піхву.

5. Чи можна спринцюватися, щоб позбутися виділень з піхви?

Спринцювання не слід використовувати для позбавлення від виділень з піхви, оскільки воно може порушити природний баланс піхвової мікрофлори і підвищити ризик розвитку інфекційних захворювань. Нормальні виділення з піхви є природними для життєдіяльності жіночого організму. Вони являють собою механізм, за допомогою якого організм позбувається рідини і старих клітин.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Які виділення перед місячними?
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
Які виділення перед місячними?
Акушер-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 день тому
Добрий вечір. У мене рясні виділення перед місячними — це якесь захворювання чи вагітність?
Відповісти
Добрий день. Збільшення інтенсивності виділень може спостерігатися під час вагітності. Однак супутній свербіж, зміни кольору (наприклад, потемніння) або сирниста консистенція виділень перед менструацією можуть бути ознаками інфекційних хвороб.
Аліна 2 дні тому
Добрий день. Чому тягне низ живота і коричневі виділення перед місячними?
Відповісти
Добрий день. Блідо-коричневі виділення перед місячними можуть пояснюватися відторгненням слизового шару матки. У разі сильного болю внизу живота або переважання темно-коричневих відтінків виділень перед місячними слід звернутися до гінеколога, оскільки симптоматика може вказувати на інфекційні хвороби.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн