Logo
0 800 30 11 77

Поліпи в матці: як проходить видалення та як до нього підготуватися

Поліпи в матці: як проходить видалення та як до нього підготуватися
Читати 9 хвилин | Створено: 15 травня 2024 | Оновлено: 15 травня 2024 | 3194 3194
Поліпи матки (або поліпи ендометрія) виявляють у 20-40% жінок репродуктивного віку з аномальними матковими кровотечами. Пік захворюваності припадає на вікову категорію 40-50 років.

Що таке поліп матки?

Поліпи — це новоутворення, які з'являються на шийці матки або ендометрії (слизовій оболонці внутрішньої частини матки). Поліпи в матці зазвичай не є злоякісними, але можуть спричинити менструальні порушення або знизити фертильність (здатність мати дітей).

Який вигляд має поліп у матці?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Поліпи являють собою круглі або овальні (пальцеподібні) нарости на матці чи шийці матки, розміри яких становлять від кількох міліметрів до кількох сантиметрів. Поодинокі або множинні поліпи прикріплюються до ендометрія широкими основами або тонкими ніжками та простягаються всередину матки. Поліпи не можуть зникнути або вийти з матки без хірургічного втручання. Який вигляд має поліп у матці, можна побачити на фото.

Поліп у матці

Поліп у матці

Чому з'являються поліпи в матці?

Встановити точний перелік чинників, які спровокували гіперплазію ендометрія (розростання слизової оболонки матки), вдається не в кожному випадку. Можливі причини поліпів у матці:

Поліп у матці також може з'являтися на фоні зловживання медикаментами (наприклад, протипухлинними чи гормональними препаратами). Ймовірність переходу поліпів у злоякісну форму підвищується після 60 років, а також за великих новоутворень, кровотеч і полікістозу яєчників.

Види поліпів матки

Залежно від характеристик тканин виділяють три типи поліпів: залозисті, залозисто-кістозні та фіброзні. Класифікація поліпів:

  • за кількістю (один або кілька);
  • за розміром (маленькі чи великі);
  • за розташуванням (горбки можуть розташовуватися в матці або на шийці матки);
  • за типом основи (широка або тонка).

З точки зору гістології близько 1% поліпів є злоякісними. Також під час класифікації поліпів можуть враховуватися особливості кровотеч (наприклад, міжменструальні або постменопаузальні).

Які симптоми поліпів матки?

Гіперплазія та дисплазія (порушення клітинної структури) ендометрія можуть спричиняти болісні, нерегулярні чи рясні менструації. Інші симптоми поліпів у матці:

Характер болісних відчуттів може нагадувати менструальні спазми. На початкових етапах ознаки поліпа в матці можуть бути відсутніми.

Які ознаки злоякісного поліпа матки?

До ознак злоякісного поліпа матки можна віднести тривалий (багатомісячний) біль у животі та аномальні (часті й рясні) кровотечі. Щоб визначити тип поліпа матки, необхідна лабораторна діагностика (гістологія) зразків тканин.

Методи діагностики поліпів матки

За появи симптомів, характерних для поліпів ендометрія чи шийки матки, необхідно звернутися до гінеколога. Способи діагностики поліпів матки:

  • огляд гінеколога;
  • збір анамнезу;
  • лабораторні дослідження мазків і зразків ендометрія;
  • трансвагінальне УЗД (під час обстеження можуть також виявитися поліпи на яєчнику і плацентарні поліпи);
  • гістероскопія (огляд матки гістероскопом).

Перелік обстежень доповнюється аналізами сечі та крові. Діагностика також включає консультацію хірурга.

Як лікують поліпи матки?

Незалежно від того, наскільки швидко ростуть поліпи в матці або шийці матки, вони підлягають хірургічному видаленню (поліпектомії). Медикаментозна терапія гормональними препаратами показана тільки за наявності протипоказань до проведення операції. Таблетки та свічки від поліпів у матці не лікують патологію, а лише призупиняють ріст новоутворень.

Кому показана гістерорезектоскопія?

Гістерорезектоскопію (хірургічне видалення поліпів у матці) призначають за новоутворень, що спричиняють болі, кровотечі, нерегулярні менструації чи безпліддя. Також поліпи в матці та на шийці матки потрібно видаляти перед екстракорпоральним (штучним) заплідненням.

Абсолютні протипоказання до резекції поліпів у матці включають інфекційні захворювання (наприклад, генітальний герпес), вагітність та ішемічну хворобу серця. Відносним протипоказанням до гістерорезектоскопії поліпа ендометрія є рясна вагінальна кровотеча.

Як підготуватися до хірургічного видалення поліпів матки?

За регулярного циклу поліпи в матці видаляють протягом тижня після менструації (за рахунок відсутності виділень полегшується огляд тканин). Після настання менопаузи поліпи в матці можна видаляти в будь-який час. Особливості підготовки до хірургічного видалення поліпів матки та шийки матки:

  • корекція схем прийому ліків (зокрема, тимчасове скасування антикоагулянтів, що перешкоджають згортанню крові);
  • гінекологічний огляд;
  • УЗД органів малого таза;
  • тест на вагітність;
  • консультація терапевта;
  • аналізи крові (клінічний, біохімічний, коагулограма, на глюкозу, інсулін, онкомаркери яєчників, групу крові, резус-фактор, сифіліс, ВІЛ, коронавірус, гепатити B і C);
  • лабораторні дослідження сечі;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма.

Також слід відмовитися від їжі (ввечері напередодні та в день операції) та пиття (за дві години до хірургічного втручання). Крім цього, перед операцією необхідні очищення кишківника клізмою, гігієна статевих органів (приймання ванни або душу) і спорожнення сечового міхура. Відмова від використання засобів контрацепції не є обов'язковою.

Як видаляють поліпи в матці?

Під час операції з видалення поліпів у матці використовується гістероскоп — телескопічний інструмент з мініатюрною камерою та джерелом світла. Він вводиться в матку через піхву та шийку матки, даючи змогу видаляти новоутворення під візуальним контролем. Етапи хірургічного видалення поліпів матки:

  1. Анестезія (внутрішньовенне знеболення).
  2. Антисептична обробка операційного поля.
  3. Розширення шийки матки.
  4. Введення гістероскопа в матку.
  5. Огляд порожнини матки та видалення поліпів.

Операція з видалення поліпів у матці триває впродовж години. Видалений матеріал відправляють на гістологічне дослідження, що дає змогу підтвердити або спростувати наявність ознак онкології.

Відновлювальний період після видалення поліпів матки

Середня тривалість перебування в стаціонарі після операції з видалення поліпів ендометрія становить одну добу. Поширені побічні ефекти гістероскопії поліпів матки:

  • слабкість і нудота (зазвичай минають наступного дня);
  • вагінальні кровотечі та виділення (можуть виникати протягом тижня);
  • рясна менструація (перша після операції);
  • спазми;
  • тазовий біль.

Імовірність виникнення ускладнень збільшується, якщо раніше проводилися операції на матці (наприклад, кесарів розтин або міомектомія). Для полегшення післяопераційних симптомів застосовують спазмолітики та знеболювальні препарати. За анемії, що супроводжується підвищеним ризиком кровотеч, можуть призначатися добавки заліза.

Щоб запобігти поширенню інфекцій, рекомендується користуватися прокладками, а не тампонами. Впродовж доби після видалення поліпа матки не можна вживати алкоголь. До припинення вагінальних виділень з кров'ю необхідно утримуватися від прийняття ванн, відвідування басейнів і статевих контактів.

Графік післяопераційних оглядів складається лікарем. Слід невідкладно відвідати медичний центр за високої температури, інтенсивного болю у животі чи сильної вагінальної кровотечі.

Що буде, якщо не видаляти поліпи матки?

Поліп у матці небезпечний тим, що може перерости в недоброякісну пухлину. Інші наслідки поліпів ендометрія:

  • викидні;
  • збільшення частоти та інтенсивності кровотеч і больового синдрому;
  • безпліддя (ймовірність завагітніти з поліпами в матці зменшується, оскільки новоутворення можуть перешкоджати прикріпленню заплідненої яйцеклітини до матки, а також блокувати шийку матки або фаллопієві труби).

При використанні хірургічного методу терапії поліпи матки в більшості випадків зникають назавжди. Ризик рецидивів після резекції поліпів малоінвазивним шляхом становить 2,5-3,7%.

Чи можуть поліпи матки зникнути або вийти самостійно?

Поліпи матки не зникають самостійно, у тому числі й за використання консервативної терапії та тактики вичікування з постійним спостереженням у гінеколога. Діючі речовини препаратів можуть сприяти уповільненню росту поліпів і тимчасовому полегшенню симптомів поліпів у матці або на шийці матки, які повертаються після завершення курсу медикаментозної терапії. Для запобігання ускладнень необхідно проводити хірургічне лікування поліпів у матці.

Як запобігти появі поліпів матки?

Методи специфічної профілактики, які можна було б використовувати для того, щоб не росли поліпи в матці, не розроблені. Для виявлення гіперплазії ендометрія на ранніх стадіях необхідно проходити гінекологічні огляди (за відсутності скарг — щороку, за підозри на наявність захворювань репродуктивної системи — невідкладно).

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Поліпи в матці: як проходить видалення та як до нього підготуватися - Афанасьєв Ігор Володимирович
Афанасьєв Ігор Володимирович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як зупинити кровотечу при поліпі матки?

За вагінальних кровотеч слід використовувати гігієнічні прокладки. Щоб зупинити кровотечу за поліпа матки, необхідно записатися на прийом до гінеколога, який проведе діагностику та призначить курс лікування.

2. Чому після видалення поліпа не можна піднімати важке?

Підйом важких предметів може збільшити навантаження на тканини, що загоюються, і підвищити ризик кровотеч. Спосіб життя після видалення поліпа в матці передбачає уникнення підйому важких предметів впродовж двох-шести тижнів (з урахуванням лікарських приписів).

3. Аденоматозний поліп матки — це рак?

Аденоматозні поліпи є рідкісними утвореннями на ніжці, які містять гладкі м'язи та залози ендометрія. Зовні вони не відрізняються від звичайних поліпів тіла матки і в більшості випадків не є раковими пухлинами.

4. Як довго заживає матка після видалення поліпа?

У середньому матка заживає протягом двох тижнів після видалення поліпа. За множинних або великих наростів кровотечі можуть виникати до шести тижнів.

5. Чи боляче видаляти поліп у матці?

Видаляти поліп на шийці матки не боляче. Операція проводиться під анестезією і не викликає болісних відчуттів. Післяопераційний біль, що є тимчасовим наслідком гістероскопії поліпа в матці, можна усунути анестетиками.

6. Чи можна вилікувати поліпи матки без операції?

Лікування поліпа матки без операції може проводитися за невеликих розмірів наростів і відсутності ризику ускладнень. Медикаментозна терапія здатна зупинити ріст утворень, але не усунути їх. Поліпи не можуть самоусунутися або вийти з місячними, тому операція є безальтернативним методом лікування.

7. Скільки коштує видалення поліпа матки?

Уточнити ціну діагностики та видалення поліпів матки (гістероскопії та гістерорезектоскопії) в Харкові можна за номером телефону, вказаним на сайті медичного центру «ОН Клінік Харків». Також можна заповнити онлайн-форму запису на прийом.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Поліпи в матці: як проходить видалення та як до нього підготуватися
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія, кандидат медичних наук.
Поліпи в матці: як проходить видалення та як до нього підготуватися
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 2 тижні тому
Доброго дня. Чи допомагає чистотіл від поліпів у матці?
Відповісти
Добрий день. Використання народних методів лікування новоутворень репродуктивної системи супроводжується підвищеним ризиком побічних ефектів. Поліпи в матці прибирають хірургічним методом.
Ганна 1 місяць тому
Добрий вечір. Що робити, якщо поліп матки виявився раком?
Відповісти
Добрий день. Після підтвердження наявності недоброякісних пухлин поліпи ендометрія необхідно видалити. Для отримання додаткових консультацій слід записатися на прийом до гінеколога.
Каріна 1 місяць тому
Доброго ранку. Які антибіотики призначають після видалення поліпа матки?
Відповісти
Добрий день. Види антибіотиків і схеми їхнього приймання підбираються індивідуально з урахуванням стану пацієнтки і ризику ускладнень. За відсутності післяопераційних побічних ефектів застосування антибіотичних препаратів не є обов'язковим.
Ольга 1 місяць тому
Доброго дня. За якої товщини ендометрія роблять вишкрібання?
Відповісти
Добрий день. За товщини ендометрія від чотирьох до п'яти міліметрів рекомендується провести дослідження тканин і оцінити ризик онкології. Позитивний результат аналізів або подальше розростання ендометрія є показаннями для вишкрібання поліпа в матці.
Алла 1 місяць тому
Добрий день. Як можна пояснити виникнення поліпів у матці з погляду психосоматики?
Відповісти
Добрий день. У психосоматиці підвищення ризику виникнення міоми пояснюється індивідуальними особливостями психіки. Медична наука не може підтвердити подібні припущення через відсутність відповідних досліджень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн