Logo
0 800 30 11 77

Хірургічне видалення поліпів

Хірургічне видалення поліпів
Читати 7 хвилин | Створено: 20 вересня 2021 | Оновлено: 20 вересня 2021 | 218522 218522
Поліпи — це патологічні розростання на слизових оболонках внутрішніх органів. Незважаючи на те, що поліпи є доброякісними утвореннями, вони мають підвищений ризик переродження в злоякісні пухлини.

Види поліпів

Поліпи розрізняються за зовнішнім виглядом, розміром, розташуванням і внутрішньою будовою. Зовні поліпи можуть нагадувати наріст, випинання або гриб. Залежно від будови, розрізняють поліпи на ніжці та «сидячі» поліпи.

Поліпи можуть з'являтися в різних органах, що мають порожнину, зсередини вкриту слизовою оболонкою. За локалізацією розрізняють:

  • назальний поліп;
  • поліп піхви;
  • поліп шийки матки;
  • поліп ендометрію (слизової оболонки матки);
  • поліп жовчного міхура;
  • поліп товстого кишечника;
  • поліп прямої кишки;
  • поліп уретри;
  • поліп сечового міхура.

Поліпи травного і сечовидільного трактів виникають з епітеліальних клітин, що вистилають слизові оболонки кишечника, жовчного міхура, сечового міхура та уретри. Поліп матки утворюється з ендометрію — слизової оболонки матки, яка під дією жіночих статевих гормонів на початку кожного місячного циклу відділяється від поверхні матки та виходить з менструальною кров'ю.

Поліпи можуть бути одиничними та множинними. Залежно від внутрішньої будови, розрізняють наступні види поліпів:

  • запальний поліп (псевдополіпи, що виникає на тлі запалення в органі);
  • гіпертрофічний поліп (розростання нормальної, незміненої слизової оболонки);
  • фіброзний поліп (складається з клітин сполучної тканини);
  • аденоматозний поліп (неопластичний, розростання відбувається з видозмінених клітин слизової оболонки).

Запальні поліпи, як правило, виникають у товстому кишечнику на тлі хронічних запальних захворювань (хвороби Крона, неспецифічного виразкового коліту). Гіпертрофічні та фіброзні поліпи рідко перероджуються в злоякісні пухлини. Найвищий ризик малігнізації (злоякісного переродження) представляють аденоматозні (неопластичні) поліпи.

Причини виникнення поліпів

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Єдиної причини виникнення поліпів не існує. Важливу роль у появі поліпів відіграє генетична схильність. Виникненню поліпів також сприяють часті запальні захворювання, травми, порушення гормонального фону (збій гормонів, що відповідають за розростання тканин), куріння.

Наслідки поліпів

Поліпи відносять до доброякісних передракових змін. Наслідком тривалого існування поліпів може стати їх переродження в злоякісну пухлину.

Розвиток поліпів рідко супроводжується появою будь-яких симптомів. У рідкісних випадках поліпи в матці можуть призводити до періодичних виділень з піхви поза періодом менструацій. Поліпи в задньому проході іноді супроводжуються мокнуттям в області ануса та анальним свербінням. Поліп уретри може перекрити тонкий сечовипускальний канал і призвести до порушень сечовиділення.

Проте в більшості випадків поліпи не провокують появу симптомів. Виявити наявність поліпів можна під час профілактичних оглядів. Жінкам необхідно проходити регулярні профілактичні огляди у гінеколога не рідше за один раз на рік. Виявити поліп піхви або цервікального каналу можна безпосередньо на прийомі під час гінекологічного огляду.

Чоловікам слід щорічно проходити огляд у уролога. У віці 50 років і чоловікам, і жінкам рекомендується пройти профілактичну колоноскопію (ендоскопічний огляд товстого кишечника) з метою виявлення новоутворень.

Незалежно від розташування, поліпи підлягають видаленню. Видалення поліпів проводиться з метою запобігання можливій ​​малігнізації.

Як проводиться видалення поліпів?

Лікування поліпів проводиться хірургічно і полягає в їх видаленні. Медикаментозні методи лікування поліпів (таблетки, вагінальні свічки та свічки від поліпів у задньому проході) малоефективні.

Профілактикою, діагностикою та лікуванням поліпів залежно від їх розташування займаються лікарі різних спеціальностей: гінекологи, урологи, проктологи, оториноларингологи, хірурги. У медичному центрі «ОН Клінік Харків» проводиться малоінвазивне видалення поліпів.

Малоінвазивні (мікрохірургічні) операції проводяться через природні отвори або невеликі розрізи на шкірі без формування відкритої операційної рани, завдяки чому в більшості випадків не вимагають наркозу і проходять під місцевою анестезією або седацією. Резекція (видалення) поліпів малоінвазивним шляхом здійснюється радіохвильовим методом, методами електрокоагуляції та лазерного висічення. Після малоінвазивного втручання не залишається післяопераційної рани або швів, тому мінімізується ризик інфекційних ускладнень.

Видалення поліпів сечового міхура відбуваються за допомогою цистоуретроскопії. Цистоуретроскопія — це оптичний прилад, що дозволяє оглянути слизову оболонку уретри та сечового міхура через сечовипускальний канал. Якщо під час обстеження було виявлено поліп, через тонке отвір у приладі вводиться прилад для коагуляції поліпа. Процедура займає близько 30 хвилин і проводиться під місцевим знеболенням.

Для виявлення і видалення поліпів товстого кишечника, прямої кишки та анального каналу проводять ендоскопічний огляд відділів кишечника: колоноскопію (огляд товстого кишечника), ректоскопію (огляд прямої кишки) та аноскопію (огляд анального каналу і нижньої третини прямої кишки). Видалення поліпів також відбувається через анальний отвір за допомогою ендоскопа і тонкого приладу для видалення поліпа. Лікуванням поліпів товстого кишечника та прямої кишки займаються проктологи.

Видаленням поліпів матки займаються гінекологи. Розрізняють декілька видів поліпів матки:

  • залозистий поліп ендометрію (з клітин залозистого епітелію);
  • фіброзний поліп (сполучнотканинний);
  • змішаний поліп (залозисто-фіброзний);
  • аденоматозний поліп (неопластичний);
  • плацентарний поліп (виникає з клітин плаценти у жінок, які раніше народжували).

Гістероскопія поліпа матки дозволяє виявити поліп цервікального каналу і ендометрію. За гістероскопії оптичний прилад (гістероскоп) вводиться в порожнину матки через піхву і дозволяє оглянути будову ендометрію. Процедура з видалення маткових поліпів називається гістерорезектоскопією. Гістерорезектоскопія займає не більше за годину і проводиться під внутрішньовенним наркозом.

Протипоказання до видалення поліпів

Більшість протипоказань до малоінвазивного видалення поліпів має тимчасовий характер: видаляти поліпи не можна під час вагітності, на тлі гострих інфекційних захворювань, за загострення хронічних хвороб, а також за наявності коагулопатії (порушення згортання крові).

Протипоказанням до видалення поліпів також служить множинний поліпоз (більше десяти поліпів в одній зоні). Множинні поліпи підлягають спостереженню.

Післяопераційний період видалення поліпів

Повне відновлення після видалення поліпів малоінвазивним методом займає не більше, ніж місяць. Уже в день проведення операції ви зможете відправитися додому. Протягом 1-3 днів після маніпуляції можливі помірні больові відчуття, для усунення яких лікар призначить знеболювальні препарати.

Протягом 2-3 тижнів після видалення поліпів (ендометрія, уретри, сечового міхура, прямої кишки) не можна купатися у відкритих водоймах, відвідувати сауну, лазню або басейн. Протягом післяопераційного періоду після видалення поліпів ендометрію, цервікального каналу або шийки матки не можна вести статеве життя. Відновлювальний період після видалення поліпів кишечника вимагає дотримання щадної дієти, яку призначить лікар.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Хірургічне видалення поліпів - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можливе лікування поліпів народними засобами?

Лікування поліпів народними засобами неефективне, тому що не існує лікувальних трав, відварів або фізичних впливів (компресів, примочок), здатних вплинути на зростання поліпів. З огляду на те, що наявність поліпів пов'язана з підвищеним ризиком новоутворень, за виникнення поліпозу необхідно регулярно спостерігатися у лікаря.

2. Чи може поліп жовчного міхура зникнути?

У рідкісних випадках поліпи внутрішніх органів (зокрема і жовчного міхура) можуть зникати самостійно під впливом імунної системи організму або за змін гормонального фону. Проте схильність до поліпозу залишається, тому рекомендується проходити регулярні обстеження гастроентеролога і хірурга.

3. Як довго заживає матка після видалення поліпа?

Період повного відновлення після видалення поліпа матки малоінвазивним методом займає не більше за один місяць. Вже через кілька годин після втручання жінка може відправлятися додому. Протягом декількох днів після операції можуть зберігатися мажучі виділення з піхви. На термін 2-4 тижнів слід відмовитися від статевого життя і купання у водоймах для профілактики занесення інфекції в органи репродуктивної системи.

4. Що не можна робити після видалення поліпа кишечника?

В період реабілітації після видалення поліпа кишечника можна купатися у відкритих і закритих водоймах, відвідувати баню і сауну, займатися спортом. У перші кілька днів після втручання слід виключити з раціону грубу їжу і продукти, що викликають підвищене газоутворення в кишечнику (гострі і жирні страви, хлібобулочні вироби).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Хірургічне видалення поліпів
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Хірургічне видалення поліпів
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Євген 2 роки тому
Протягом півроку турбують скарги на порушення сечовипускання та відхилення струменя сечі. Як зрозуміти, чи можуть мої симптоми бути пов'язані з поліпом у сечовипускальному каналі?
Відповісти
Дизурія (порушене сечовипускання) і відхилення струменя сечі можуть бути симптомами різних захворювань. Для з'ясування причини появи скарг і виключення поліпа уретри необхідно пройти обстеження у лікаря-уролога і цистоуретроскопію. За результатами обстеження лікар зможе поставити діагноз і призначити правильне лікування.
Тетяна 2 роки тому
Через 3 дні мені мають видалити поліп прямої кишки. Чи потрібно буде дотримуватися дієти після операції і які продукти можна їсти?
Відповісти
Протягом 1-2 тижнів після видалення поліпів необхідно дотримуватися дієти. З метою зниження хімічної та механічної подразнювальної дії на кишківник, рекомендується виключити вживання грубої їжі (висівок, термічно необроблених груш), а також продуктів, що посилюють газоутворення в кишківнику (алкоголю, газованих напоїв, хлібобулочних виробів).
Кіра 2 роки тому
Після операції з видалення поліпа ендометрія лікар призначив спостереження і сказав, що поліп може утворитися знову. Яких заходів можна вжити для профілактики появи нових поліпів?
Відповісти
Шляхом хірургічного лікування можна позбутися поліпа, але для профілактики появи нових утворень необхідно вплинути на фактори ризику поліпоутворення. Істотно змінювати спосіб життя після видалення поліпа в матці не потрібно, проте рекомендовано відмовитися від паління, а також пройти діагностику і лікування запальних захворювань репродуктивних органів. Залежно від виду видаленого поліпа (за результатами мікроскопічного дослідження) лікар також може рекомендувати корекцію гормонального фону.
Дмитро 2 роки тому
Протягом півроку періодично турбували скарги на свербіж у ділянці заднього проходу. Під час огляду проктолога було виявлено анальний поліп. Лікар рекомендує вирізати поліп радіохвильовим методом. Чи можна спробувати позбутися поліпа за допомогою мазей або свічок?
Відповісти
Прибрати поліп без операції за допомогою лікарських препаратів неможливо. Наявність симптомів, що супроводжують появу поліпа в ділянці ануса, є показанням до його оперативного видалення. Мазі та свічки можуть бути призначені лікарем для того, щоб тимчасово усунути анальний свербіж.
Аріна 2 роки тому
Під час останнього візиту до гінеколога, у мене виявили поліп у матці. Лікар рекомендує видалити поліп. Чи потрібно вирізати поліп матки, якщо він мене ніяк не турбує?
Відповісти
Показання до хірургічного видалення поліпів матки залежать від багатьох чинників: виду, розміру та кількості поліпів у матці, які визначаються лікарем під час очного обстеження. Оскільки наслідком поліпа в матці може стати його переродження в рак ендометрія, поліп рекомендується видалити, незалежно від наявності або відсутності симптомів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!