Logo
0 800 30 11 77

Як працює внутрішньоматкова спіраль (ВМС) і як її вибрати?

Як працює внутрішньоматкова спіраль (ВМС) і як її вибрати?
Читати 6 хвилин | Створено: 23 червня 2023 | Оновлено: 26 липня 2023 | 47578 47578
Внутрішньоматкова спіраль (ВМС) — це контрацептивний засіб, який імплантується в порожнину матки.

Спіраль захищає жінок від незапланованої вагітності на 98% і знижує ризик запальних захворювань завдяки антисептичним властивостям.

Що таке протизаплідна спіраль?

Протизаплідна спіраль — це невеликий (близько чотирьох сантиметрів), гнучкий пристрій, що вводиться в порожнину матки для запобігання вагітності. Внутрішньоматкову спіраль ставлять на термін від двох до п'яти років (залежно від її виду).

Плюси внутрішньоматкової спіралі полягають у надійному і довготривалому захисті від небажаної вагітності, відсутності значного впливу на гормональний фон і можливості лікувального ефекту (існують спіралі з лікарськими компонентами). Спіраль не підходить жінкам, які не народжували, оскільки може травмувати цервікальний канал, також вона має побічні ефекти в разі неправильно підібраного контрацептива або неврахування протипоказань. Мінуси внутрішньоматкової спіралі:

Під час використання ВМС існує ймовірність запліднення яйцеклітини, тому може статися відторгнення ембріона — мимовільний аборт. Також необхідно самостійно перевіряти нитки спіралі, які звисають у піхву, щоб контролювати її наявність і правильне розташування, оскільки контрацептив може випасти або зсунутися.

Внутрішньоматкова спіраль: види

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Внутрішньоматкові спіралі відрізняються за конфігурацією, механізмом дії та розміром. Спіраль для жінки підбирає гінеколог, враховуючи її анатомічні особливості.

Внутрішньоматкові спіралі поділяються на дві категорії: гормональні та негормональні (металовмісні). Гормональні ВМС виконані із пластику, діючою речовиною є — левоноргестрел (синтетичний прогестерон).

Види внутрішньоматкових спіралей

Вид спіралі

Характеристика

Т-подібна спіраль

Має вигляд літери «Т» з гнучкими плічками із пластику та нейлоновими нитками для швидкого вилучення

Кільцеподібна внутрішньоматкова спіраль

ВМС у формі кільця мінімально травмує матку, але підходить жінкам після двох і більше природних пологів

Петлеподібна спіраль

Підходить для жінок з аномальною будовою статевих органів

Ф-подібна спіраль

Спіраль вирізняється досить великим розміром, має вигляд літери «Ф» із зубцями по всій формі для надійного закріплення в матці

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця видів внутрішньоматкових спіралей

Таблиця видів внутрішньоматкових спіралей

Залежно від матеріалу виготовлення спіральної обмотки розрізняють мідні ВМС, спіралі зі срібним і золотим покриттям. Внутрішньоматкова спіраль зі сріблом має антибактеріальний і протизапальний ефект, її термін експлуатації становить від п'яти до семи років. Спіралі із золотим покриттям абсолютно гіпоалергенні, час експлуатації контрацептива може досягати до дев'яти років.

Як працює спіраль?

Спіраль перешкоджає проникненню сперматозоїдів у порожнину матки і порушує процес запліднення яйцеклітини (через згущення цервікального слизу). Багато видів ВМС мають спермоцимідну дію (призводять до руйнування сперматозоїдів). Гормональні внутрішньоматкові спіралі пригнічують овуляторну функцію (не дають яйцеклітині дозріти для запліднення).

Як ставиться спіраль?

Перед встановленням внутрішньоматкової спіралі необхідно звернутися до гінеколога за консультацією і пройти обстеження, щоб виключити вагітність і протипоказання (наприклад, структурні аномалії матки, фіброміоми, поліпи, гіперплазію матки). Діагностика перед встановленням спіралі включає:

  • кольпоскопію;
  • УЗД малого таза;
  • загальні аналізи крові та сечі;
  • мазок із піхви на мікрофлору та інфекції;
  • цитологічний зішкріб із шийки матки.

Спіраль ставлять на третій-п'ятий день менструального циклу (під час місячних), оскільки в цей час шийка матки привідкрита, що сприяє кращому доступу до органу.

Встановлюють ВМС в амбулаторних умовах, сама установка триває 10-15 хвилин. Після імплантування спіралі лікар може призначити прийом антибіотиків. Також важливо відвідувати гінеколога один раз на півроку-рік для контролю правильного розташування спіралі в матці та відсутності запалень.

Чи боляче ставити спіраль?

Ставити спіраль не боляче, може відчуватися невеликий дискомфорт. У разі сильної чутливості до болю лікар може використовувати місцеві анестетики.

До якого віку можна ставити спіраль?

Спіраль можна ставити жінкам, які народжували, з 18-20 років до будь-якого віку, важлива відсутність протипоказань. Спіраль не потрібна жінкам під час менопаузи з контрацептивною метою, але може бути використана для лікувального ефекту. Гормональна спіраль допомагає збалансувати рівень гормонів, перешкоджає розвитку патологічних процесів (гіперплазії ендометрія, ендометріозу, утворенню міом).

Спіраль у разі ендометріозу

Гормональна внутрішньоматкова спіраль може використовуватися під час лікування ендометріозу (патологічного розростання слизової оболонки матки). Активні компоненти, які містить спіраль, стоншують ендометрій, зупиняють і запобігають його розростанню.

Скільки можна ходити зі спіраллю?

Ходити зі спіраллю можна протягом її експлуатаційного терміну, який залежить від виду, конструкції та виробника ВМС. Крім того, час носіння спіралі залежить від індивідуальних особливостей жінки, тому при встановленому внутрішньоматковому контрацептиві важливо регулярно (один раз на 6-12 місяців) відвідувати гінеколога.

Що буде, якщо вчасно не видалити спіраль?

Якщо спіраль стоїть довше терміну, можуть розвинутися наслідки. Ускладнення при невидаленій вчасно спіралі:

  • ендометрит (запалення слизової оболонки матки);
  • кіста яєчників;
  • запалення придатків матки (оофорит, сальпінгоофорит);
  • синдром хронічного тазового болю.

Після закінчення терміну використання спіралі знижується її ефективність через окислювальні процеси, тому існує ризик вагітності, зокрема позаматкової. Крім того, тривале і неконтрольоване носіння внутрішньоматкового контрацептива може викликати його вростання в стінки матки, що може призвести до порушення репродуктивної функції аж до безпліддя.

Як видалити внутрішньоматкову спіраль?

Видалити внутрішньоматкову спіраль можна за бажання жінки в будь-який час, після закінчення її терміну експлуатації або в разі запальних гінекологічних захворювань (на час лікування). Вилучає спіраль гінеколог в амбулаторних умовах, найкомфортніше виймання спіралі проходить під час місячних. Процедура займає 5-10 хвилин, після чого проводиться контрольне гінекологічне УЗД.

Чи може спіраль піти в матку?

Спіраль може піти в порожнину матки, тому її нитки (спеціальні «вусики», що звисають у піхву) жінка повинна самостійно контролювати в домашніх умовах. Зрушення спіралі може знизити її ефективність. У разі відчуття дискомфорту в піхві, зміни положення ниток або неможливості їх намацати слід звернутися до гінеколога.

Внутрішньоматкова спіраль: наслідки

ВМС можуть викликати ускладнення на етапі її встановлення або в процесі носіння.

Наслідки внутрішньоматкової спіралі

Наслідки внутрішньоматкової спіралі

Можливі наслідки внутрішньоматкової спіралі:

  • перфорація матки (проникнення контрацептива повністю або частково в матковий м'яз);
  • випадання спіралі (через неправильно підібраний пристрій);
  • зміна менструального циклу (нерегулярність або відсутність місячних);
  • гіперменорея (рясні, тривалі та болісні місячні);
  • запалення слизової оболонки матки (ендометрит);
  • кров'янисті мажучі виділення в період між місячними.

Після видалення спіралі у жінки можуть спостерігатися ниючі болі внизу живота і кров'янисті виділення. Неприємні симптоми в нормі мають зникнути через два-три дні.

Що робити, щоб уникнути наслідків від ВМС?

Щоб уникнути наслідків перед установкою внутрішньоматкової спіралі, необхідно пройти комплексне обстеження у гінеколога, щоб виключити протипоказання. Крім того, необхідно дотримуватися правил перед імплантацією внутрішньоматкового контрацептива і у відновлювальний період після його вилучення. Правила експлуатації ВМС:

  • утриматися від статевого контакту за два-три дні до встановлення внутрішньоматкового контрацептива;
  • у перший тиждень після встановлення спіралі виключити гарячі ванни, сауни і лазні, обмежити фізичні навантаження;
  • регулярно контролювати положення спіральних ниток у піхві.

Спіраль не можна носити більше призначеного терміну. Після вилучення контрацептива важливо провести гінекологічне УЗД і проходити планові огляди у гінеколога.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Як працює внутрішньоматкова спіраль (ВМС) і як її вибрати? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що краще — спіраль чи протизаплідні таблетки?

Внутрішньоматкова спіраль — надійний і довгостроковий метод контрацепції, який підходить жінкам, які народжували і мають одного статевого партнера. Внутрішньоматкова спіраль не впливає на гормональний фон і органи ШКТ, на відміну від протизаплідних таблеток.

Таблетовані контрацептиви захищають від небажаної вагітності на 99,7% (за умови суворого щоденного прийому), перешкоджаючи настанню овуляції. Позитивний вплив гормональних таблеток полягає в зниженні ризику розвитку кіст яєчників і раку ендометрія, поліпшенні стану шкіри в разі акне. Протизаплідні таблетки мають негативні побічні ефекти: порушення обміну речовин, набір ваги, перепади настрою.

Під час підбору протизаплідних засобів необхідно враховувати гормональний фон, статеву активність, вік жінки. Гінеколог призначає контрацептиви індивідуально за результатами обстежень.

2. Чи можлива вагітність зі спіраллю?

Внутрішньоматкова спіраль є надійним методом контрацепції та захищає від небажаної вагітності на 98%. Вагітність за спіралі може настати в разі зміщення пристрою в порожнині матки або її випадання, тому в разі дискомфорту та відчуття чужорідного тіла в ділянці малого таза необхідно звернутися до гінеколога.

3. Як прибрати спіраль самостійно?

Прибирати спіраль самостійно заборонено через високий ризик травмування матки та зовнішніх статевих органів і їх інфікування. Самостійне вилучення може спровокувати внутрішню кровотечу, що небезпечно для життя.

4. Чому я набираю вагу зі спіраллю?

Внутрішньоматкова спіраль будь-якого виду не впливає на набір ваги. Гормональні ВМС не змінюють гормональний фон і не можуть спровокувати порушення обміну речовин.

Набір ваги може відбутися під час застосування комбінованих оральних контрацептивів (КОК), які містять синтетичні аналоги жіночих статевих гормонів, що впливають на гормональну систему, створюючи перешкоди для настання вагітності.

5. Чи можна прибрати спіраль без місячних?

Прибрати спіраль можна не чекаючи місячних. Під час менструації процедура вилучення полегшена природним розкриттям шийкового каналу матки.

6. Чи можна ставити спіраль без місячних?

Внутрішньоматкову спіраль можна ставити в будь-який день циклу, але встановлювати її під час місячних доцільно через розширення шийки матки. Перед встановленням контрацептиву важливо переконатися у відсутності вагітності.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Як працює внутрішньоматкова спіраль (ВМС) і як її вибрати?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Як працює внутрішньоматкова спіраль (ВМС) і як її вибрати?
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 3 тижні тому
Які види контрацепції краще використовувати жінкам, які не народжували?
Відповісти
Анна 9 місяців тому
Добрий день. На скільки часу ставиться золота спіраль для контрацепції?
Відповісти
Добрий день. Спіралі із золотом повністю сумісні з біологічними тканинами, не піддаються руйнуванню (окисленню) і не викликають алергічних реакцій, тому термін їхнього носіння може сягати до 10 років. У будь-якому разі потрібно проходити планові огляди в гінеколога щонайменше один раз на рік.
Поліна 9 місяців тому
Добрий день. Чи можна використовувати спіраль як засіб контрацепції жінкам, які не народжували?
Відповісти
Добрий день. Встановлювати внутрішньоматкову спіраль жінкам, що не народжували, не рекомендується, оскільки можна пошкодити матку під час введення виробу, спровокувати розвиток ендометриту або запалення органів малого таза. Для жінок, які не народжували, краще використовувати інші методи контрацепції.
Катерина 10 місяців тому
Добрий день. Яка внутрішньоматкова спіраль краща?
Відповісти
Добрий день. Спіралі відрізняються формою і матеріалом: розрізняють мідні, золоті, срібні та гормональні. Спіралі зі сріблом і золотом вирізняються тривалим терміном експлуатації (до 10 років), також мають антибактеріальний і протизапальний ефект. Гормональні спіралі знижують ризик розвитку ендометріозу і міом матки. Підбір і встановлення внутрішньоматкової спіралі має здійснювати гінеколог.
Валерія 10 місяців тому
Доброго дня! Внутрішньоматкова спіраль зі сріблом захищає від гінекологічних запальних захворювань?
Відповісти
Здрастуйте. Спіраль зі сріблом забезпечує надійне запобігання небажаній вагітності, а також чинить дезінфікуючу та протизапальну дії, тому знижує ризик запальних захворювань. Але, незважаючи на бактерицидний ефект, спіраль не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Наталія 10 місяців тому
Добрий день. Скажіть, будь ласка, на який день місячних ставлять спіраль Мірейн?
Відповісти
Добрий день. Внутрішньоматкову спіраль слід ставити на третій-четвертий день менструального циклу. Під час місячних шийка матки природним чином розширюється, що робить процес установки легшим і безболіснішим.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!