Logo
0 800 30 11 77

Чи шкідливі протизаплідні таблетки і як вони впливають на організм жінки?

Чи шкідливі протизаплідні таблетки і як вони впливають на організм жінки?
Читати 7 хвилин | Створено: 18 серпня 2014 | Оновлено: 30 червня 2023 | 488096 488096
Засоби контрацепції захищають від небажаної вагітності, допомагають у плануванні сім'ї та знижують кількість гінекологічних захворювань, пов'язаних із частим дітонародженням.

Одним із найсучасніших методів контрацепції є протизаплідні таблетки.

Як працюють протизаплідні таблетки?

Оральні контрацептиви (ОК) — це різновид гормональних протизаплідних засобів у формі таблеток. Гормональні контрацептивні лікарські препарати містять жіночі статеві гормони — естрогени та прогестерон. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує:

«Ефективність комбінованих пероральних контрацептивів становить 99,7%».

Негормональних протизаплідних таблеток не існує.

У нормі менструальний цикл складається з двох фаз і регулюється гормонами гіпофіза (філікулостимцилюючим і лютеїнізуючим). Під дією гормонів гіпофіза в яєчнику виробляються естрогени і прогестерон, які відповідають за дозрівання фолікула, овуляцію і підготовку ендометрія (слизової оболонки матки) до настання вагітності.

Гормональні протизаплідні таблетки можуть бути однокомпонентними (міні-пілі, що містять тільки прогестерон) і комбінованими (містять естроген і прогестерон). Види комбінованих протизаплідних таблеток:

  • монофазні (всі таблетки містять однакову дозу естрогену і прогестерону);
  • двофазні (всі таблетки містять однакову дозу естрогену, доза прогестерону в другій половині циклу вища);
  • трифазні (21-денний цикл складається з таблеток трьох видів з різними концентраціями естрогену і прогестерону);
  • чотирифазні (28-денний цикл складається з таблеток чотирьох видів із різними концентраціями естрогену і прогестерону).

Протизаплідні таблетки перешкоджають настанню овуляції. Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) також сприяють звуженню статевих шляхів і сповільненому розвитку ендометрія (слизової оболонки матки), щоб імплантація була неможлива, навіть якщо зачаття настало.

Як підібрати протизаплідні таблетки?

Оральні контрацептиви можна приймати тільки за призначенням лікаря. Протизаплідні таблетки не можна купити без рецепта.

Перед початком прийому гормональних контрацептивів гінеколог призначить аналізи крові на вміст жіночих статевих гормонів. Вибір препарату для запобігання залежить від віку, репродуктивних планів, гормонального фону і наявності супутніх захворювань репродуктивної системи.

Таблиця підбору протизаплідних таблеток

Вік

Гіперестрогенний тип

Нормальный тип

Гиперандрогенный тип

До 25 років

Монофазні КОК

Трифазні КОК

Трифазні КОК

25-35 років

Монофазні КОК

Монофазні КОК

Монофазні КОК

Після 35 років

Міні-пілі

Низькодозні препарати

Низькодозні препарати

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Правила підбору протизаплідних таблеток

Правила підбору протизаплідних таблеток

У більшості випадків гінеколог призначить дво- і трифазні контрацептиви, тому що зміна дози гормонів у різні тижні імітує природний жіночий цикл. Міні-пілі показані для матерів-годувальниць. Препарат можна змінити після початку прийому, якщо жінку турбують побічні ефекти.

Протизаплідні таблетки — як приймати?

Пити протизаплідні таблетки необхідно один раз на день, бажано в один і той самий час. Таблетовані препарати приймають строго по порядку (зазвичай таблетки в блістері пронумеровані).

Пити протизаплідні таблетки без перерви можна тривалий час (іноді 5-10 років), поки зберігається потреба оберігатися від небажаної вагітності або є медичні показання до прийому КОК.

Звичайні протизаплідні таблетки після акту не захищають від настання вагітності. Після акту, що стався, гінеколог може призначити гормональний засіб екстреної контрацепції. 

Протизаплідні та алкоголь

Протизаплідні засоби та алкоголь сумісні. Помірні дози алкоголю (150-200 мл вина або 30-50 мл міцних спиртних напоїв) не знижують ефективності оральних контрацептивів.

Дослідження безпеки великих доз спиртного не проводилися, але можна припускати, що при надмірному навантаженні печінки обмін КОК в організмі може змінитися. Жінкам, які страждають на захворювання печінки (гепатит, цироз) і приймають КОК, слід відмовитися від вживання алкоголю.

Як впливають протизаплідні таблетки на організм жінки?

Протизаплідні таблетки багатосторонньо впливають на організм жінки. Статеві гормони, що входять до складу КОК, впливають на репродуктивні органи (матку, яєчники і піхву), обмін речовин і нервову систему.

Таблетовані протизаплідні знижують ризик раку ендометрія, застосовуються для лікування яєчникових кіст і полікістозного синдрому, а також сприяють збереженню оваріального резерву (кількості яйцеклітин). КОК зменшують прояви висипу при акне, а також усувають прояви передменструального синдрому.

Побічні ефекти протизаплідних таблеток

Розрізняють сприятливі та несприятливі побічні ефекти протизаплідних. Позитивний вплив КОК на організм жінки полягає в профілактиці раку ендометрія, усуненні кіст яєчників. КОК також сприяють підтримці щільності кісток у старших жінок (перешкоджають розвитку остеопорозу).

Негативні ефекти протизаплідних виникають не у всіх жінок. Наслідки прийому протизаплідних засобів:

  • зниження лібідо;
  • набір ваги;
  • перепади настрою;
  • підвищена схильність до тромбозів;
  • незначне підвищення ризику раку молочної залози.

Під час приймання протизаплідних також можуть виникнути тягнучі болі внизу живота, головний біль і перепади настрою. Безперервні місячні під час приймання протизаплідних можуть бути ознакою маткової кровотечі. Шкода протизаплідних засобів за умови їх правильного приймання під контролем гінеколога мінімальна.

Скасування контрацептивів також супроводжується порушенням менструального циклу. Збій місячних після протизаплідних є нормою і минає в середньому за два-три місяці.

Вплив протизаплідних таблеток на нервову систему

Вплив протизаплідних таблеток на нервову систему проявляється емоційною лабільністю (перепадами настрою) і зниженням лібідо (статевого інтересу). Після початку прийому оральних контрацептивів також можуть виникнути головні болі.

Як підвищити лібідо під час прийому протизаплідних?

Не існує медичного способу підвищити лібідо під час приймання протизаплідних засобів. Якщо зниження сексуального інтересу збіглося з початком приймання КОК і зберігається довше двох місяців, необхідно звернутися до гінеколога, щоб замінити оральний контрацептив.

Через скільки пройдуть прищі від протизаплідних?

Кількість висипань при акне (прищів) від протизаплідних може знизитися вже через місяць після прийому оральних контрацептивів. Ефект від оральних контрацептивів зберігається на час приймання таблеток.

Протизаплідні засоби в разі нерегулярних актів

Вибір протизаплідних засобів у разі нерегулярних актів залежить від бажання жінки, інтенсивності статевого життя та кількості статевих партнерів. Якщо статеве життя нерегулярне, але статевий партнер один, протизаплідні пігулки залишаються найкращим рішенням внаслідок їхньої високої ефективності. Якщо статеве життя відбувається один-два рази на місяць, а також у разі зміни статевих партнерів — перевагу можна віддати бар'єрним методам контрацепції, адже тільки вони захищають від передачі статевих інфекцій.

Як рахувати менструальний цикл під час приймання протизаплідних

Під час приймання оральних контрацептивів цикл регулюється гормонами, що входять до складу таблеток. Рахувати менструальний цикл під час приймання протизаплідних необхідно з першого дня приймання нового пакування, при цьому псевдоменструації (несправжні місячні під час приймання КОК) відбуваються наприкінці циклу, а не на початку, як під час фізіологічної менструації.

Як перестати пити протизаплідні?

Прийом протизаплідних таблеток необхідно припиняти після консультації гінеколога. Як правило, лікар порекомендує допити розпочату упаковку до кінця, а тільки потім припиняти прийом пероральних контрацептивів.

Якщо КОК було призначено за показаннями (наприклад, у разі полікістозу яєчників), перестати пити протизаплідні можна тільки в тому разі, якщо припинення їх прийому не погіршить перебіг захворювання. Гінеколог може призначити засіб з іншим дозуванням.

Відразу після скасування протизаплідних таблеток необхідно почати використовувати альтернативні засоби контрацепції, якщо не планується вагітність. Через кілька днів після відмови від гормональних контрацептивів може виникнути синдром відміни, який проявляється матковою кровотечею.

Популярні питання

1. Чи можна пити протизаплідні таблетки без семиденної перерви?

Протизаплідні препарати приймаються згідно з інструкцією та за призначенням гінеколога. Існують препарати, які можна пити без щомісячної семиденної перерви. За тривалих схем приймання КОК штучні менструації провокуються один раз за три місяці.

2. Які протизаплідні таблетки знижують вагу?

Побічним ефектом більшості оральних контрацептивів є набір ваги за рахунок затримки води в організмі. Гінеколог зможе підібрати протизаплідні таблетки, які знижують вагу, відштовхуючись від результатів аналізів на жіночі статеві гормони, зданих до початку прийому оральних контрацептивів.

3. Чи можна пити протизаплідні таблетки під час годування груддю?

Комбіновані протизаплідні таблетки під час годування груддю протипоказані. Гінеколог може дозволити прийом однокомпонентних оральних контрацептивів (міні-пілі), які містять тільки прогестерон.

4. Як ідуть місячні після прийому протизаплідних?

Якщо йдуть місячні відразу після скасування протизаплідних, то йдеться про синдром відміни. Кровотеча при синдромі відміни оральних контрацептивів не є істинною менструацією, триває в середньому до п'яти днів. Якщо забути випити одну протизаплідну таблетку, також можуть з'явитися мажучі виділення.

Нормальна менструація відновиться в середньому через два-три (максимум шість) місяців після прийому останньої таблетки протизаплідного засобу. Після відновлення регулярних місячних зберігається фертильність і жінка може завагітніти, незалежно від того, як довго приймала КОК.

5. Чому не припиняються місячні під час приймання протизаплідних?

Справжні місячні під час приймання протизаплідних не йдуть. Місячні в середині циклу під час приймання протизаплідних можуть бути ознакою маткової кровотечі, що має дисгормональну природу (у разі порушення балансу статевих гормонів).

Псевдоменструації (хибні місячні), які виникають наприкінці кожного циклу, є нормою. Виділення під час прийому КОК регулюються гормонами, що входять до складу препаратів, мають меншу інтенсивність порівняно зі звичними менструаціями.

6. Чому немає місячних під час приймання протизаплідних таблеток?

Нормальних місячних під час приймання протизаплідних таблеток немає, тому що гормони, що входять до їхнього складу, блокують менструальний цикл. За відсутності подібного до менструальної кровотечі під час паузи між упаковками пероральних контрацептивів необхідно звернутися до лікаря. Затримка штучних місячних під час приймання протизаплідних може бути ознакою збою в прийомі таблеток або неправильно підібраної дози препарату.

7. Чи йдуть місячні під час прийому протизаплідних?

Природний менструальний цикл при прийомі протизаплідних засобів припиняється. Більшість комбінованих контрацептивів наприкінці кожного циклу містять кілька пігулок-пустушок, які не містять гормонів (або після кожної упаковки робиться семиденна перерва). У цей період у жінки виникає кровотеча, менш інтенсивна, ніж менструація, тривалістю, як правило, три-чотири дні. Кровотеча, що імітує менструацію, не спричиняє хворобливих відчуттів і перешкоджає розростанню ендометрія.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чи шкідливі протизаплідні таблетки і як вони впливають на організм жінки?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Инна 4 тижні тому
Скажіть, будь ласка, як довго можна приймати ОК, декілька місяців чи навіть років????
Відповісти
Доброго дня. Тривалість прийому оральних контрацептивів (ОК) може варіюватися в залежності від багатьох факторів, включаючи медичні показання, вік, репродуктивні плани та інші індивідуальні особливості. Багато жінок приймають ОК протягом багатьох років без проблем. Проте тривалість прийому ОК повинна бути обговорена з гінекологом. Деякі жінки можуть вирішити припинити прийом ОК після досягнення певного віку або після завершення планування сім'ї. У деяких випадках може бути рекомендовано періодично зробити перерву у прийомі ОК для оцінки репродуктивного здоров'я та інших аспектів здоров'я.
Альона 4 тижні тому
Приймаю Жанін, але в мене через декілька днів після закінчення критичних вони почались знову і болять яєчники. Що робити в такому випадку? Припинити прийом чи продовжувати?
Відповісти
Добрий день. Якщо ви відчуваєте біль у яєчниках і маєте проблеми з критичними днями після прийому препарату Жанін, важливо звернутися до гінеколога для консультації та огляду. Лікар зможе оцінити вашу ситуацію і призначити відповідне лікування або змінити схему прийому препарату. Не рекомендується самостійно зупиняти або змінювати дозу лікарського засобу без консультації з лікарем, оскільки це може призвести до негативних наслідків і порушень у здоров'ї.
Марія 5 місяців тому
Приймаю дроспіфем 30 майже 21 день. Чоловік закінчив всередину. Яка можливість завагітніти?
Відповісти
Доброго дня. Дроспіфем 30 дуже ефективний метод контрацепції. Проте, навіть при правильному вживанні, існує дуже низький ризик зачаття (менше 1%), адже ніякі методи контрацепції не є 100% надійними. Якщо у вас виникли будь-які сумніви чи занепокоєння, рекомендую проконсультуватися з гінекологом.
Анна 5 місяців тому
Здрастуйте! Пропила першу упаковку кок, зараз має бути кровотеча відміни, але її немає вже 6 день, робила тест негативний, щоправда, один день 4-й болів трохи живіт, думала, що починаються місячні, і були трохи коричневі виділення, але буквально дві крапельки. Що мені робити, це норм чи потрібно панікувати, і чи пити другу упаковку?
Відповісти
Доброго дня! Важливо пам'ятати, що кожен організм може реагувати індивідуально на прийом контрацептивів. Якщо ви вжили першу упаковку контрацептивів, а кровотеча відсутня, може бути кілька можливих причин: адаптація організму, стрес чи фізичне навантаження, можлива вагітність. Навіть при вживанні контрацептивів, можливість вагітності не можна виключити на 100%. Рекомендую виконати тест на вагітність ще раз для впевненості та звернутися до гінеколога для консультації і отримання індивідуальних порад щодо подальших кроків.
Лєра 5 місяців тому
Доброго дня. Після скасування протизаплідний таблеток немає пмс 2 місяці. Вже два дні сильні болі в поясниці і в низу живота, які можуть бути причини? Тест на вагітність негативний
Відповісти
Доброго дня! Відсутність місячних протягом двох місяців після скасування протизаплідних таблеток може бути пов'язана з реорганізацією гормонального фону організму. Однак, сильні болі в поясниці і внизу живота можуть бути обумовлені різними причинами, ось кілька можливих: гормональні зміни, стрес чи фізичне перенавантаження, зміни у вазі, гінекологічні проблеми, вагітність тощо. У будь-якому випадку, я рекомендую звернутися до гінеколога для докладного аналізу вашого стану та можливого призначення додаткових обстежень, які допоможуть встановити причину змін у менструальному циклі.
Поліна 6 місяців тому
Здрастуйте! Що робити, якщо випила дві таблетки протизаплідних в один день? Випила ввечері і забула, що пила вже вранці.
Відповісти
Здрастуйте! Після випадкового приймання двох таблеток протизаплідних за один день необхідно продовжити приймання оральних контрацептивів через 24 години після приймання другої таблетки. Далі необхідно приймати препарат в один і той самий час доби, що допомагає збалансованій роботі гормонального фону і регулярному прийому лікарського засобу.
Тетяна 7 місяців тому
Добрий день! Мені 42 роки, з'явився постійний статевий партнер. Чи можна пити протизаплідні таблетки після 40?
Відповісти
Добрий день! Прийом оральних контрацептивів можливий у всіх жінок репродуктивного віку. Гінеколог підбере відповідний протизаплідний препарат, що відповідає вашому гормональному фону.
Екатерина 8 місяців тому
Здрастуйте! Після скасування протизаплідних трохи кровило, а потім місячних немає вже два місяці. Це норма? Коли починаються місячні після скасування протизаплідних?
Відповісти
Здрастуйте! Менструація може відновитися через два-шість місяців після закінчення прийому оральних контрацептивів. Незважаючи на відсутність місячних, якщо вагітність не планується, необхідно використовувати інші методи контрацепції.
Наталья 9 місяців тому
Добрий день! Під час менструації зазвичай погано почуваюся. Можна починати пити протизаплідні після місячних?
Відповісти
Добрий день! Зазвичай гінекологи призначають прийом таблетованих контрацептивів з першого дня менструації. Прийом протизаплідних таблеток можна також почати в перші 2-4 дні менструації, після — не рекомендується.
Каріна 10 місяців тому
Здрастуйте! Кинула пити протизаплідні на половині упаковки через те, що отруїлася і від усього блювала. Можна пити далі?
Відповісти
Здрастуйте! Після перерви в прийомі протизаплідних таблеток необхідно звернутися за консультацією до гінеколога і на деякий час повернутися до застосування бар'єрних засобів контрацепції. Лікар визначить, коли можна приймати препарат залежно від його складу.
Ольга 10 місяців тому
Здрастуйте! Почала пити протизаплідні, не дочекавшись місячних, що робити? Лікар сказала треба починати з місячними, у мене болів живіт, я думала, сьогодні почнуться, і випила.
Відповісти
Здрастуйте! У разі несвоєчасного початку прийому контрацептивів необхідно звернутися до гінеколога. Незважаючи на початок прийому протизаплідних таблеток, до консультації з гінекологом необхідно продовжувати оберігатися під час сексу.
Ірина 10 місяців тому
Добрий день! Я кілька днів пропустила протизаплідні таблетки, а чоловік сьогодні закінчив всередину. Чи можна приймати протизаплідні після акту?
Відповісти
Добрий день! Для запобігання зачаття після статевого акту, що стався, можна скористатися засобами екстреної контрацепції після консультації з гінекологом. Протизаплідні таблетки тривалого прийому не захищають від вагітності після акту.
Олександра 11 місяців тому
Доброго дня! Хочу почати пити КОК. Які протизаплідні таблетки краще?
Відповісти
Здрастуйте! Протизаплідні таблетки призначає тільки гінеколог після здачі аналізів на статеві гормони. Лікар підбере відповідний препарат залежно від гормонального фону, віку, репродуктивних планів і наявності супутніх захворювань.
Світлана 11 місяців тому
Добрий день! Починаю приймати гормональні таблетки від вагітності. Чи можна закінчувати всередину під час прийому протизаплідних?
Відповісти
Добрий день! Гормональні оральні контрацептиви надійно захищають від настання вагітності, в тому числі під час еякляції в піхву. Необхідно пам'ятати, що таблетовані контрацептиви не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Анастасія 11 місяців тому
Добрий день! Боюся, що, незважаючи на прийом ОК, завагітнію, і таблетки зашкодять дитині. Що буде, якщо пити протизаплідні під час вагітності?
Відповісти
Добрий день! Якщо вагітність настає на тлі приймання оральних контрацептивів (як правило, якщо жінка пропускає дозу), гормональні протизаплідні не шкодять розвитку плода. Припинити прийом оральних протизаплідних необхідно відразу після того, як стало відомо про настання вагітності.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!