Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як правильно користуватися тампонами під час місячних?

Як правильно користуватися тампонами під час місячних?
Читати 6 хвилин | Створено: 19 травня 2023 | Оновлено: 25 серпня 2023 | 72288 72288
1

Правила гігієни під час місячних

Для попередження протікання менструальної крові існують різні види засобів особистої гігієни (тампони, прокладки, менструальні чаші).

З початком підліткового періоду у дівчаток з'являється волосся на лобку, підвищується активність потових залоз і настає менструація. Правильна інтимна гігієна підлітка дає змогу запобігти розмноженню бактерій, появі неприємного запаху і запалення статевих органів.

Під час місячних необхідно підмиватися щонайменше три-чотири рази на день: мити статеві органи потрібно в напрямку спереду назад (від лобка до анального отвору), щоб мікроорганізми із заднього проходу не потрапили в піхву. Вода має бути теплою, проточною. Після гігієнічних процедур достатньо акуратно промокнути шкірні покриви сухим рушником. Інші правила гігієни під час місячних:

  • спідня білизна має бути бавовняна, оскільки щільні тканини можуть затримувати вологу і тепло, даючи змогу патогенним мікроорганізмам розмножуватися;
  • не рекомендується використовувати ароматизований туалетний папір, тампони або прокладки, щоб не подразнювати шкіру і порушувати її природний pH (кислотність);
  • необхідно пити достатню кількість рідини, щоб запобігти затримці патогенних мікроорганізмів у сечовивідних шляхах і розвитку інфекції (наприклад, вагінального кандидозу).

Важливо контролювати тривалість менструального циклу: нерегулярні менструації можуть бути ознакою гінекологічних (ендометріозу, поліпів, лейоміоми) або ендокринних (цукрового діабету, патологій щитоподібної залози) захворювань. Для профілактики та своєчасної діагностики захворювань статевих органів необхідно щорічно проходити огляд у гінеколога.

2

Що таке тампони?

Тампони — це засіб жіночої гігієни у вигляді невеликого валика циліндричної форми, що вводиться в піхву і вбирає менструальну кров. Переваги використання тампонів включають менший ризик протікань і можливість вести активний спосіб життя (займатися спортом, танцювати, плавати) під час місячних.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Види тампонів

Існують тампони різних розмірів і ступеня поглинання (абсорбції), що дає змогу підібрати засоби особистої гігієни з урахуванням індивідуальних потреб та інтенсивності виділень. Залежно від зовнішнього вигляду, існують такі види тампонів:

  • тампони-губки (без мотузочки);
  • тампони з аплікатором, який допомагає ввести засіб інтимної гігієни в піхву і забезпечує його правильне розташування.

Органічні тампони складаються з натуральних компонентів і є гіпоалергенними, біорозкладними. Для правильного підбору розміру і виду тампона можна записатися на консультацію гінеколога.

4

Як правильно вибрати тампони?

На упаковці тампонів вказується кількість крапель: що більше крапель, то більше виділень тампон може увібрати. Засоби легкого поглинання (дві-три краплі) використовують у разі не рясних менструацій, а також у перші й останні дні менструального циклу. Тампони з «супер» (чотири-п'ять крапель) або «супер-плюс» (шість-вісім крапель) поглинанням більші за розміром і підходять у разі виражених кровотеч.

Розміри тампонів за краплями

Розміри тампонів за краплями

Тампони безпечні для незайманих, оскільки дівоча пліва досить еластична і пошкодити її засобами особистої гігієни вкрай складно. Для більшого комфорту під час перших використань рекомендується обирати міні-тампони, які коротші та вужчі за стандартні засоби особистої гігієни і відповідають легкому поглинанню (дві краплі).

5

Як користуватися тампонами?

Тампон вводиться всередину піхви, де він поступово розширюється, вбираючи менструальну кров. Техніка введення тампона:

6

Крок 1. Вимийте руки перед введенням тампона

Крок 1. Вимийте руки перед введенням тампона

Крок 1. Вимийте руки перед введенням тампона

  • ретельно помийте руки з милом під проточною водою;
  • витріть руки серветкою або паперовим рушником;
  • за неможливості вимити руки протріть їх антибактеріальною серветкою без ароматизаторів.
7

Крок 2. Розпакуйте упаковку з тампоном

Крок 2. Розпакуйте упаковку з тампоном

Крок 2. Розпакуйте упаковку з тампоном

  • візьміть тампон у руку і знайдіть індикацію (стрілку або пунктирну лінію);
  • поверніть верхню і нижню частини індивідуальної упаковки тампона в протилежних напрямках і видаліть обгортку;
  • після розпакування не кладіть тампон на неочищені поверхні (наприклад, стіл).
8

Крок 3. Введіть тампон у піхву

Крок 3. Введіть тампон у піхву

Крок 3. Введіть тампон у піхву

  • розслабтеся і займіть зручну позу (стоячи, широко розставивши ноги, або сидячи на унітазі);
  • розведіть зовнішні статеві губи, щоб полегшити доступ до піхви;
  • помістіть верхній кінець тампона в отвір піхви й акуратно вводьте його, рухаючи у напрямку до тазу;
  • перевірте положення тампона (після введення тампон не повинен викликати болю або дискомфорту).
9

Крок 4. Вийміть тампон

​​​​​​​Крок 4. Вийміть тампон

Крок 4. Вийміть тампон

  • вимийте руки з милом під проточною водою;
  • займіть зручну позу і розслабтеся;
  • акуратно витягніть тампон за спеціальний шнурок або проріз.

Засіб особистої гігієни необхідно міняти в міру його «заповнення» менструальною кров'ю. Для того, щоб зрозуміти, що тампон повний, можна злегка потягнути за шнур повернення: якщо тампон рухається, потрібно його витягнути і замінити, якщо не рухається — немає потреби в заміні.

10

Як глибоко вводити тампон?

Тампон слід вводити на глибину чотири-сім сантиметрів: засіб особистої гігієни має розташовуватися в середній третині піхви, за умови правильного введення він не повинен відчуватися. Відчуття дискомфорту може виникнути через неправильно підібраний розмір або неповне введення засобу особистої гігієни в піхву.

11

Скільки годин можна носити тампони?

Носити тампон можна від чотирьох до восьми годин. У разі тривалішого використання засобів особистої гігієни створюється сприятливе середовище для розмноження бактерій і збільшується ризик розвитку інфекції. Не слід часто (кожні одну-дві години) міняти тампони без потреби, оскільки може виникнути подразнення слизової оболонки або порушення балансу мікрофлори піхви.

12

Чому розвивається синдром токсичного шоку?

Синдром токсичного шоку — це виражена інтоксикація організму, яка з'являється через тривале використання тампона. У результаті в піхві виникають сприятливі умови для росту та розмноження бактерій, які виділяють токсин. Симптоми синдрому токсичного шоку:

  • раптове підвищення температури тіла;
  • низький кров'яний тиск;
  • блювота або діарея;
  • головний біль;
  • почервоніння очей, рота і горла;
  • запаморочення, непритомність;
  • судоми.

Синдром токсичного шоку виникає рідко (приблизно у трьох-чотирьох жінок зі 100 тисяч, які користуються тампонами), однак відсутність своєчасного лікування може призвести до ниркової недостатності та летального результату. Для запобігання розвитку інтоксикації потрібно регулярно міняти тампони. За появи ознак токсичного шоку від тампона слід самостійно дістати тампон і терміново звернутися по медичну допомогу до гінеколога. Лікар проведе огляд і призначить антибактеріальну терапію.

13

Чи можна використовувати тампони незайманим?

Незайманим дівчатам можна використовувати тампони: дівоча пліва еластична і не ушкоджується при введенні засобів особистої гігієни в піхву. Для попередження дискомфорту рекомендується використовувати тампони невеликого розміру.

14

Як визначити кількість крапель у тампонах?

Кількість крапель вказується на упаковці. Що більше крапель, то більше виділень тампон може ввібрати.

15

Чому боляче вставляти тампон?

Вставляти тампон може бути боляче через сильне напруження м'язів піхви, неправильний напрямок введення або великий розмір тампона. Для запобігання дискомфорту необхідно розслабитися, зайняти зручну позу і підібрати правильний розмір засобу особистої гігієни.

16

Чи можна ходити в туалет із тампоном?

З тампоном можна ходити в туалет. Засіб особистої гігієни вводиться в піхву і не заважає сечовипусканню і дефекації.

17

Чи можна займатися сексом із тампоном?

Не рекомендується займатися сексом із тампоном. Під час статевого акту тампон може зміститися, викликати дискомфорт або пошкодити слизову оболонку піхви.

18

Чи можна після медикаментозного аборту використовувати тампони?

Протягом перших двох-трьох днів після медикаментозного аборту не рекомендується використовувати тампони, оскільки можливий розвиток інфекції. Замінити тампони можна на прокладки.

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Як правильно користуватися тампонами під час місячних? - Вальковська Марія Григоріївна
Вальковська Марія Григоріївна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Як правильно користуватися тампонами під час місячних?
Лікар акушер-гінеколог. Друга категорія.
Як правильно користуватися тампонами під час місячних?
Акушер-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 10 місяців тому
Доброго дня, що краще — тампони чи прокладки?
Відповісти
Добрий день. Кожна жінка індивідуально вирішує, якими засобами особистої гігієни користуватися. Плюсами прокладок є те, що їх можна легко кріпити і знімати, під час сну можна використовувати «нічні» прокладки (вони більші за розміром і краще вбирають). Переваги використання тампонів: менший ризик протікань, можливість купатися і займатися спортом під час місячних.
Людмила 10 місяців тому
Доброго дня, а чи можна спати з тампоном?
Відповісти
Добрий день. Ні, вводити тампон на ніч не рекомендується. Шкода тампона в разі тривалого використання полягає в розвитку токсичного шоку (вираженої інтоксикації організму).
Світлана 11 місяців тому
Добрий день, які ознаки того, що тампон залишився всередині?
Відповісти
Добрий день. Ознаки, які вказують на те, що тампон залишився всередині: відсутність нитки, неприємний запах у ділянці статевих органів, дискомфорт і хворобливі відчуття в піхві.
Анна 11 місяців тому
Доброго дня. Куди потрібно вставляти тампон?
Відповісти
Доброго дня. Тампон необхідно вставляти в піхву приблизно на чотири-сім сантиметрів всередину.
Ольга 11 місяців тому
Добрий день, а як користуватися тампонами вперше?
Відповісти
Добрий день. Перед введенням тампона необхідно помити руки, розслабитися і зайняти зручну позу. Вводити засіб особистої гігієни в піхву потрібно повільно й акуратно. Щоб вийняти тампон, необхідно легко потягнути за нитку.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!