Logo
0 800 30 11 77

Маткова кровотеча: види, діагностика та способи лікування

Маткова кровотеча: види, діагностика та способи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 26 січня 2024 | Оновлено: 26 січня 2024 | 10137 10137
У жінок репродуктивного віку щомісяця відбуваються кровотечі з матки – менструації. Хаотичні кровотечі (в будь-який день циклу) можуть свідчити про гінекологічну патологію.

Що таке маткова кровотеча?

Маткова кровотеча – це виділення крові з матки. Природні менструальні кровотечі в нормі настають із постійною періодичністю з інтервалом 21-35 діб і тривають три-сім днів. Маткові кровотечі в середині циклу, надто рясні (з крововтратою понад 150 мілілітрів за один період менструації) і тривалі (з тривалістю понад сім днів) є патологічними і потребують консультації гінеколога.

Причини та види маткової кровотечі

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Маткові кровотечі можуть бути спровоковані гінекологічними захворюваннями, фізичними травмами статевих органів або патологіями під час вагітності. Причини маткової кровотечі:

  • мимовільне переривання вагітності (викидень);
  • гормональні порушення (на тлі захворювань щитоподібної залози, гіпофіза або надниркових залоз, порушення обміну речовин, приймання гормональних препаратів, зокрема оральних контрацептивів);
  • патології яєчників (наприклад, синдром полікістозних або резистентних яєчників, їх недостатність);
  • запальні захворювання репродуктивної системи (цервіцит, ендометрит, оофорит, аднексит);
  • патології матки (ендометріоз, аденоміоз, поліпи в матці, міома, гіперплазія, рак матки);
  • травмування матки (під час хірургічного аборту, операції на статевих органах, внаслідок зсуву або обертання внутрішньоматкової спіралі, після діагностичних маніпуляцій);
  • захворювання крові (тромбоцитарні розлади, коагулопатія, лейкемія, хвороба Віллебранда);
  • неконтрольований прийом препаратів, що впливають на згортання крові;
  • позаматкова вагітність.

Кровотечі з матки поділяються на функціональні (природні, наприклад, менструація або втрата крові під час пологів) і патологічні, які пов'язані з порушеннями в репродуктивній системі або спричинені хірургічними втручаннями на статевих органах (після аборту, ускладнених пологів, кесаревого розтину). Види маткових кровотеч класифікуються за віком жінки, за причинами виникнення і формою протікання.

Класифікація маткових кровотеч 

За віком жінки

Ювенільна кровотеча

Відбувається в пубертатний період і пов'язана з гормональними змінами

Маткова кровотеча в репродуктивному віці

Виникають у жінок репродуктивного віку через органічні патології або гормональні порушення

Клімактерична кровотеча

Настають у періоди пременопаузи або менопаузи 

За причинами виникнення (за системою PALM-COEIN, наданою Міжнародною федерацією акушерства та гінекології)

Маткова кровотеча, спричинена структурними патологіями матки

Провокується патологічним розростанням м'язової та сполучної тканини матки (аденоміозом, гіперплазією) або розвитком новоутворень у ній (поліпів, лейоміоми, фіброміоми, ракової пухлини)

Дисфункціональна кровотеча (не пов'язана з органічними ураженнями матки)

З'являються через овуляторну дисфункцію, порушення згортання крові, захворювання ендометрія (ендометрит)

Ятрогенна (проривна) маткова кровотеча

Виникають внаслідок хірургічних або діагностичних маніпуляцій, а також на тлі прийому деяких лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків, антиконвульсантів, КОК)

Кровотеча нез'ясованого генезу

Без певної причини

За формою протікання 

Гостра маткова кровотеча

Раптова, рясна кровотеча, що вимагає термінової медичної допомоги

Хронічна кровотеча з матки

Кровотеча, яка періодично з'являється в різний час (хаотично)

Міжменструальна кровотеча

З'являється в середині циклу

Маткова кровотеча під час клімаксу може виникати через витончення, атрофію і патологічне розростання тканин матки, а також вказувати на розвиток доброякісних або злоякісних новоутворень. Акушерська кровотеча виникає під час або після ускладнених пологів.

Аномальна маткова кровотеча (АМК)

Аномальні маткові кровотечі – це кров'яні виділення, які відрізняються від звичайних менструацій тривалістю, рясністю і періодичністю і можуть з'являтися в будь-який період циклу. АМК можуть бути спровоковані запальними захворюваннями статевої системи, патологічними змінами в структурі репродуктивних органів і новоутвореннями. Їх інтенсивність може варіюватися від мажучих виділень до рясних крововтрат.

Дисфункціональна маткова кровотеча (ДМК)

Дисфункціональна маткова кровотеча – це виділення крові з матки, які відбуваються в будь-який день менструального циклу і викликані функціональними збоями в репродуктивній системі. ДМК можуть відбуватися у жінок у репродуктивному періоді, їхньою причиною є гормональні порушення, що призводять до дисфункції яєчників (порушеного синтезу прогестерону та естрогену). Види ДМК:

  • овуляторні маткові кровотечі (виникають у жінок репродуктивного віку через різке зниження синтезу естрогенів у яєчниках);
  • ановуляторні маткові кровотечі (розвиваються внаслідок ановуляції – порушення овуляторного процесу, за якого яйцеклітина не виходить з яєчника).

Овуляторні маткові кровотечі можуть спровокуватися тривалим стресом, хронічною перевтомою або штучним перериванням вагітності. Кровотечі у підлітків до настання місячних також вважаються дисфункціональними і вказують на перебудову гормонального фону.

Симптоми маткової кровотечі

Ознаки патологічної кровотечі з матки відрізняються залежно від причини. Загальні симптоми маткової кровотечі:

  • часті місячні (менструальний цикл тривалістю менше 24 днів);
  • інтенсивні та тривалі менструації (тривають понад сім днів, зі згустками, сильними болями в животі);
  • несподівані кров'янисті виділення в середині менструального циклу;
  • слабкість, запаморочення, втрата свідомості під час місячних.

На гінекологічні патології можуть вказувати маткові кровотечі різної рясності після статевого акту або фізичних навантажень (наприклад, підняття важких предметів). Хронічні маткові кровотечі супроводжуються систематичними кров'яними виділеннями з матки між місячними.

Симптоми маткової кровотечі

Симптоми маткової кровотечі

Як відрізнити маткову кровотечу від місячних?

Відрізнити маткову кровотечу від місячних складно, якщо вони виникають у період менструації. Ознаки, які вказують на патологічну маткову кровотечу:

  • менструація триває понад сім днів;
  • збільшилася рясність місячних (потрібно міняти засоби гігієни частіше, ніж зазвичай);
  • кровотечі з великою кількістю згустків;
  • хворобливі менструації (з'явився або посилився біль внизу живота під час місячних);
  • коричневі мажучі виділення до або після місячних.

Патологічні маткові кровотечі можуть з'явитися в будь-який день циклу, за інтенсивністю вони можуть варіюватися від мажучих виділень до рясних крововтрат. Будь-які порушення менструального циклу (нерегулярність, затримки, зміна інтервалу між місячними) можуть вказувати на гінекологічні патології або гормональний дисбаланс і потребують діагностики.

Чим небезпечна маткова кровотеча?

Маткова кровотеча небезпечна ускладненнями і причиною, яка її спричинила, оскільки АМК свідчить про патологію в репродуктивній системі, що розвивається. У разі хронічної крововтрати може розвинутися анемія, а в разі гострої – втрата свідомості і геморагічний шок (ургентний стан, викликаний зниженням кількості циркулюючої крові).

Недіагностовані гінекологічні захворювання та відсутність їхнього лікування можуть призвести до наслідків у репродуктивній (безпліддя, невиношування вагітності), сечовидільній (наприклад, блокування сечовивідних шляхів зростаючою міомою матки) та ендокринній системах. Профілактикою АМК і ДМК є регулярні профілактичні обстеження у гінеколога не менше одного разу на рік.

Чи може сама зупинитися маткова кровотеча?

Виділення крові з матки можуть бути періодичними: проявлятися мажучими виділеннями, бути помірними і короткочасними або «зливатися» з менструаціями. Гостра маткова кровотеча, як правило, не може зупинитися сама і потребує медичної допомоги.

Скільки триває маткова кровотеча?

Тривалість маткової кровотечі залежить від індивідуальних особливостей жінки та від причини, яка її спричинила. Маткова кровотеча може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Що робити в разі маткової кровотечі?

У разі хронічної маткової кровотечі (регулярних кров'янистих виділень, збільшення тривалості та рясності місячних, збоїв менструального циклу) необхідна консультація гінеколога. Лікар проведе обстеження і призначить необхідне лікування.

У разі гострої кровотечі необхідно звернутися по медичну допомогу. До приїзду невідкладної допомоги необхідно прийняти лежаче положення, невеликими порціями пити чисту негазовану воду (щоб уникнути зневоднення), на живіт можна прикласти холод (наприклад, лід, загорнутий у пакет).

Як діагностують причину маткової кровотечі?

Для визначення причин маткової кровотечі необхідно звернутися до гінеколога для обстеження. Діагностика маткової кровотечі включає:

  • збір анамнезу (даних про вік, менструальний цикл, вагітність і пологи, хірургічні втручання на органах статевої системи);
  • огляд на гінекологічному кріслі та кольпоскопію (інструментальне дослідження слизових оболонок піхви та шийки матки збільшувальним приладом – кольпоскопом);
  • мазок із цервікального каналу на цитологію (для виявлення атипових клітин);
  • зішкріб із піхви на визначення мікрофлори;
  • гінекологічне УЗД (для оцінки стану ендометрія і міометрія матки, фаллопієвих труб, яєчників, виявлення новоутворень і розростань тканин);
  • клінічний і біохімічний аналізи крові та коагулограма;
  • тести на гормони.

Для огляду слизової оболонки матки гінеколог може провести гістероскопію (дослідження ендометрія за допомогою гістероскопа, тонкої трубки з підсвічуванням, яку вводять у піхву для огляду шийки і внутрішньої частини матки). За необхідності може бути проведена біопсія – взяття зразка патологічно змінених тканин для дослідження його клітинної будови. Також лікар може призначити консультацію ендокринолога і скерувати на УЗД щитоподібної залози та надниркових залоз.

Як лікують маткову кровотечу?

Першим етапом лікування маткової кровотечі є її зупинка. Методи зупинки маткової кровотечі:

  • медикаментозне (за допомогою кровоспинних препаратів і засобів для скорочення матки);
  • хірургічний (за допомогою гістероскопії, кріодеструкції або абляції ендометрія матки).

Хірургічний метод зупинки кровотечі застосовується в разі неефективності медикаментозної терапії. Кровоспинні препарати приймаються під контролем лікаря. Самостійне лікування гострих кровотеч заборонено через високий ризик її посилення.

Маткова кровотеча є симптомом гінекологічних патологій, тому терапія спрямована на лікування її причини (захворювання, яке її спровокувало). Лікування АМК і ДМК гінеколог призначає після комплексної діагностики.

Лікування маткової кровотечі

Патологія, за якої виникають виділення крові з матки 

Терапія

Поліпи матки

Проводиться поліпектомія – висічення новоутворень із матки під час гістероскопії.

Міома матки

  1. Гормональна терапія (при одиничному утворенні розміром не більше трьох сантиметрів).
  2. Міомектомія – хірургічне видалення пухлини з матки (лапароскопічним методом або за допомогою гістерорезектоскопії).

Ендометріоз

Застосовується гормональна терапія (за допомогою комбінованих оральних контрацептивів, внутрішньоматкової спіралі, агоністів, антагоністів гонадотропін-рилізинг-гормону).

Синдром полікістозних яєчників

  1. Гормональна терапія (спрямована на нормалізацію менструального циклу, овуляції та синтезу статевих гормонів).
  2. Хірургічне видалення кіст лапароскопічним методом.

Запальні захворювання органів репродуктивної системи (ендометрит, аднексит, оофорит)

Терапія залежить від причин запального процесу. У разі бактеріальних інфекцій застосовують антибіотики та протизапальні препарати.

У період відновлення після перенесеної маткової кровотечі гінеколог може призначити препарати для нормалізації менструального циклу, вітамінні комплекси та залізовмісні препарати. Також лікар може рекомендувати скорегувати раціон і спосіб життя, враховуючи індивідуальні особливості організму.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Маткова кровотеча: види, діагностика та способи лікування - Мандзяк Тетяна Ігорівна
Мандзяк Тетяна Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що не можна робити під час маткової кровотечі?

У разі маткової кровотечі не можна самостійно приймати будь-які лікарські препарати, а також робити спринцювання, приймати ванну, класти грілку на живіт, пити гарячі напої. У разі гострої кровотечі не можна перебувати в стоячому положенні або активно рухатися.

2. Як зупинити маткову кровотечу в домашніх умовах?

Зупинити маткову кровотечу в домашніх умовах не можна. Кровоспинні препарати призначає гінеколог, також він контролює їхню ефективність і реакцію організму жінки. Самостійні спроби зупинити маткову кровотечу можуть посилити крововтрати і викликати ускладнення (аж до видалення матки). У разі раптової та інтенсивної кровотечі необхідно звернутися по невідкладну медичну допомогу, оскільки рясні крововтрати небезпечні для життя.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 6 оцінок
Маткова кровотеча: види, діагностика та способи лікування
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Маткова кровотеча: види, діагностика та способи лікування
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 1 місяць тому
Доброго дня. Як зупинити маткову кровотечу в разі ендометріозу?
Відповісти
Доброго дня. Кровотечі за ендометріозу можуть посилитися під час місячних, після статевого акту або фізичних навантажень. Зупинити маткову кровотечу можна за допомогою препаратів, які призначить гінеколог. Ендометріоз лікується медикаментозно або хірургічно.
Жанна 2 місяці тому
Добрий день. Коли застосовується гормональний гемостаз у разі маткової кровотечі?
Відповісти
Добрий день. Гормональний гемостаз застосовують у разі тривалої маткової кровотечі з наявністю анемізації (низьким рівнем гемоглобіну в крові). Гемостаз призначає гінеколог після обстеження, враховуючи результати діагностики, загальний стан та індивідуальні особливості жінки.
Анна 2 місяці тому
Доброго дня. Що може бути, якщо болить низ живота і йде кров, не місячні?
Відповісти
Доброго дня. Маткова кровотеча і болі в животі можуть виникнути через низку причин: розвиток патологій у репродуктивній системі (запальних захворюваннях або новоутвореннях матки і яєчників), у разі позаматкової вагітності або викидня. Для діагностики необхідно негайно звернутися до гінеколога.
Світлана 2 місяці тому
Доброго дня. Як зупинити занадто рясну маткову кровотечу зі згустками?
Відповісти
Доброго дня. У разі рясних маткових крововтрат необхідно викликати невідкладну медичну допомогу, щоб не допустити розвитку ускладнень і ургентного стану (втрати свідомості, геморагічного шоку). До приїзду швидкої допомоги слід прийняти лежаче положення, прикласти холод до живота і пити чисту воду невеликими порціями.
Марина 2 місяці тому
Здрастуйте! Як пити тренакса 500 при матковій кровотечі?
Відповісти
Доброго дня. Гемостатичні (кровоспинні) засоби за маткової кровотечі гінеколог призначає після огляду, з'ясування можливої причини та оцінки ступеня крововтрати. Самостійне лікування кровотеч може погіршити стан жінки, а також призвести до ускладнень. Будь-які кров'янисті виділення, крім менструацій, і надто рясні місячні вказують на патологію в репродуктивній системі й потребують діагностики в гінеколога.
Катерина 3 місяці тому
Добрий день. Чи ефективний дезаміноокситоцин у разі маткових кровотеч після пологів?
Відповісти
Добрий день. Застосування препаратів, які викликають скорочення матки, можна проводити тільки за медичними показаннями за призначенням гінеколога, а також в умовах стаціонару. У разі кровотечі після пологів необхідна медична допомога.
Ольга 3 місяці тому
Добрий день. Чи можна пити гемотран у разі маткової кровотечі?
Відповісти
Добрий день. Препарати для зупинки маткової кровотечі необхідно пити за призначенням гінеколога і під його контролем, оскільки кровоспинні засоби мають різну дію. У разі виділень крові з матки в середині менструального циклу, за рясних і тривалих місячних, порушень циклу потрібно звернутися до лікаря за консультацією. Аномальні кровотечі вказують на розвиток патології в репродуктивній системі, які можуть призвести до ускладнень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!