Logo
0 800 30 11 77

Фіброміома: причини, симптоми та способи лікування

Фіброміома: причини, симптоми та способи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 22 листопада 2023 | Оновлено: 22 листопада 2023 | 9974 9974
За статистикою, фіброміоми матки розвиваються у двох із трьох жінок у світі. Найчастіше доброякісні пухлини матки виникають у віці від 30-50 років під впливом гормонів (естрогену і прогестерону).

Що таке фіброміома?

Фіброміома — це доброякісне новоутворення, яке утворюється з фіброзної тканини в матці. На діагностиці, лікуванні та профілактиці фіброміоми спеціалізується гінеколог.

Які причини розвитку фіброміоми?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

До розвитку фіброміоми можуть призвести генні мутації, які впливають на м'язові тканини органів і сприяють патологічним змінам у клітинах. Інші причини фіброміоми матки:

  • спадкова схильність;
  • надмірна вага;
  • ранній початок місячних (до 10 років);
  • підвищений інсуліноподібний фактор росту;
  • дефіцит вітаміну D;
  • зловживання алкоголем;
  • пізнє настання менопаузи (після 55 років);
  • безконтрольне приймання ліків.

Доброякісна пухлина може розвинутися через коливання гормонів естрогену і прогестерону, які спричиняють потовщення ендометрія (внутрішнього шару матки). Через гормональні зміни фіброміома матки може виникати і збільшуватися в розмірах під час вагітності, а під час клімаксу самостійно зменшуватися.

Порушення позаклітинного матриксу призводить до злипання клітин між собою, що робить їх в'язкими і волокнистими, сприяючи підвищенню ймовірності утворення пухлини матки. Ризик появи фіброміоми збільшується за частого споживання жирного червоного м'яса (свинини, баранини), відсутності в раціоні зелених овочів і фруктів, молочних продуктів.

Симптоми фіброміоми

Фіброміома матки малих розмірів протікає безсимптомно або має неяскраво виражені симптоми, що ускладнює її діагностику. Першою ознакою фіброміоми матки зазвичай є тягнучий біль у ділянці живота, який посилюється перед місячними (через потовщення ендометрія). Інші симптоми фіброміоми:

У разі фіброміоми матки можуть виникати болі в ділянці таза та попереку через механічний тиск на сусідні структури (м'язи, нерви і суглоби) та органи (сечовий міхур, пряму і товсту кишку). Фіброміома матки великих розмірів може призвести до збільшення живота в розмірах.

Кровотеча за фіброміоми може виникнути через зміну структури матки, збільшення кількості кровоносних судин у пухлині, порушення оновлення ендометрія і пошкодження новоутворення. Пухлина також може блокувати фаллопієві труби, ускладнюючи процес запліднення яйцеклітини та імплантації ембріона.

Види фіброміоми

Фіброміоми матки класифікують залежно від локалізації доброякісної пухлини та її структури.

Види фіброміоми

Тип

Локалізація

Структура

Характеристика

Інтрамуральні фіброміоми матки

Всередині м'язових стінок матки

Пухлини залишаються всередині тіла матки і можуть спричиняти збільшення розмірів органу.

Можуть призвести до збільшення матки, спричиняючи болі внизу живота і зміни в менструальному циклі. За відсутності лікування пухлина може чинити тиск на сусідні органи, спричиняючи хронічний больовий синдром.

Субмукозні фіброміоми матки

Під слизовим шаром матки (ендометрієм)

Можуть мати широку основу або тонку ніжку, іноді виступають у порожнину матки або назовні.

Впливають на форму і структуру тканин матки, спричиняють болісні та тривалі місячні.

Вузлові фіброміоми матки

Всередині матки

Зазвичай мають щільну структуру, округлу форму, можуть призводити до появи виступів у матці, які відчуваються під час пальцевого обстеження.

Часто здавлюють сечовий міхур і пряму кишку, призводячи до болю і дискомфорту під час сечовипускання і дефекації. Вузлова фіброміома матки може вплинути на зачаття і спричинити ускладнення під час вагітності (викидень, зміна положення плода, передчасні пологи).

 

Субсерозні фіброміоми

Під серозною (зовнішньою) оболонкою матки

Зазвичай мають широку основу, виступають у черевну порожнину.

У разі збільшення розміру пухлина може здавлювати органи черевної порожнини і пряму кишку, спричиняючи болі в животі, утруднення і дискомфорт під час дефекації.

Фіброміоми можуть бути одиничними або множинними (при появі більше двох пухлин у матці). Розвиток кількох новоутворень зазвичай спричинений гормональними порушеннями, через які відбуваються зміни в клітинах і тканинах репродуктивного органу.

Стадії та розміри фіброміоми

Під час опису фіброміоми лікарі для зручності використовують не стадії (як під час характеристики захворювань внутрішніх органів), а порівняння пухлини зі збільшенням матки під час вагітності. Розміри фіброміоми матки:

  • два-три см (відповідає чотирьом-п'яти тижням вагітності);
  • п'ять-шість см (фіброміома збільшується до розмірів матки на 10-12 тижні);
  • більше восьми см (розмір пухлини відповідає 13-15 тижню вагітності).

Фіброміома тіла матки за розмірами може відповідати рисовому зерну, грейпфруту або дині. У разі збільшення пухлини підвищується ризик деформації внутрішньої та зовнішньої частин матки, а також «заповнення» новоутворенням ділянки таза і шлунка.

Як діагностують фіброміому?

Позбутися фіброміоми матки допоможе гінеколог після визначення типу, точної локалізації та розміру пухлини. Діагностика фіброміоми матки включає:

  • аналіз скарг. Лікар запитує пацієнтку про наявність ознак, час їх появи, інтенсивність і локалізацію болю;
  • збір особистого та сімейного анамнезу. Гінеколог уточнює інформацію про наявність спадкової схильності, гормонального збою, нещодавньої вагітності, а також наявність шкідливих звичок;
  • пальпацію живота. Промацування органів черевної порожнини необхідне для визначення розміру і форми матки, виявлення пухлин і точної локалізації болю;
  • фізичний огляд. Передбачає огляд на гінекологічному кріслі, проводиться для оцінки стану репродуктивних органів, виявлення змін у слизовій оболонці;
  • гінекологічне УЗД. Призначається для визначення розмірів, форми, положення і структури фіброміоми, виявлення здавлювання сусідніх органів, наявності кістозних утворень або відкладень кальцію в новоутворенні;
  • КТ органів малого таза. Використовується для оцінки форми і розмірів пухлини, діагностики множинних фіброміом, планування оперативного втручання;
  • МРТ органів малого таза. Застосовується для виявлення кістозних змін у пухлині, оцінки її впливу на стінки матки та навколишні тканини;
  • гістероскопію. Передбачає введення в порожнину матки тонкої трубки з камерою на кінці, застосовується для виявлення пухлин, які ростуть всередині порожнини матки;
  • лапароскопію. Проводиться за допомогою введення спеціальних інструментів через невеликі розрізи в черевній порожнині, використовується для діагностики пухлин, які розташовані на поверхні матки, за неможливості визначення типу або локалізації фіброміоми за допомогою інших методів обстеження;
  • гістеросальпінгографію (контрастне рентгенологічне дослідження). Допомагає виявити деформації та потовщення в порожнині матки, виявити пухлини (фіброміоми, поліпи);
  • біопсію. Передбачає забір невеликої ділянки патологічних тканин із пухлини для виявлення природи новоутворення (доброякісна або злоякісна).

У разі підозри на фіброміому лікар може призначити гістеросонографію — метод обстеження, що комбінує ультразвук і введення в порожнину матки фізіологічного розчину з подальшою візуалізацією. Дослідження забезпечує більш чітке зображення порожнини матки порівняно зі звичайним ультразвуком, що дає змогу оцінити форму, розмір і структуру матки.

У разі фіброміоми гінеколог також призначає лабораторні аналізи крові. Дослідження необхідні для виявлення причини пухлини, оцінки згортання крові, виявлення гормонального збою.

Чим небезпечна фіброміома матки?

У 99% випадків фіброміоми є доброякісними новоутвореннями і не підвищують ризик розвитку раку репродуктивних органів. Ускладнення фіброміоми матки:

  • зниження кількості еритроцитів (анемія);
  • блокування маткових труб і безпліддя;
  • хронічний больовий синдром у спині та животі;
  • здавлювання кровоносних судин;
  • абсцес (скупчення гною);
  • перекручування ніжки пухлини.

Фіброміома може здавлювати сечовий міхур, призводячи до неможливості його повного спорожнення. У результаті підвищується ризик розвитку бактеріальної інфекції в органах сечовидільної системи.

Чи може фіброміома зникнути сама?

Фіброміома зазвичай не розсмоктується самостійно, оскільки складається з фіброзної щільної тканини. Однак фіброміома матки може зменшитися в розмірах і призупинити зростання в менопаузі (через різке зниження естрогенів в організмі).

Чи потрібно видаляти фіброміому?

Рішення про необхідність видалення фіброміоми матки приймається спільно гінекологом і пацієнткою. Висічення пухлини може бути показано в разі великого розміру новоутворення, наявності маткових кровотеч, чинення тиску на сусідні органи, блокування фаллопієвих труб і безпліддя.

Чи існує спосіб лікування фіброміоми без операції?

Лікування фіброміоми без операції можливе, проте курс медикаментозної терапії спрямований на зменшення розмірів пухлини та контроль симптомів. Ухвалення рішення про тип лікування (медикаментозний або хірургічний) може залежати від кількості пухлин і репродуктивних планів пацієнтки.

Як проходить медикаментозне лікування фіброміоми?

Курс лікування фіброміом матки залежить від її типу (вузлова, субсерозна), кількості, локалізації. Медикаментозне лікування фіброміоми матки може включати:

  • знеболювальні препарати. Використовуються для зменшення больового синдрому та дискомфорту в животі й тазовій ділянці, зняття запалення;
  • добавки заліза. Допомагають заповнити дефіцит заліза в організмі, підвищують рівень гемоглобіну в крові, запобігають або лікують анемію;
  • агоністи або антагоністи гонадотропін-рилізинг-гормону. Пригнічують вироблення гормонів, які контролюють роботу яєчників, що тимчасово знижує рівень естрогенів і може призвести до зменшення фіброміоми;
  • транексамову кислоту. У разі фіброміоми допомагає зупинити кровотечі, сповільнюючи руйнування згустків крові;
  • нестероїдні протизапальні препарати. Знижують больовий синдром і зменшують запалення в організмі, допомагаючи контролювати симптоми.

Для зменшення розмірів пухлини за фіброміоми можуть застосовуватися пероральні протизаплідні засоби (КОК, міні-пілі), внутрішньоматкові спіралі (наприклад, Мірена), гормональні ін'єкції. Контрацептиви допомагають зменшити інтенсивність кровотеч і полегшити симптоми завдяки підтримці стабільного гормонального фону. Гінеколог також може призначити свічки в разі фіброміоми матки для зняття спазмів і лікування інфекцій (у разі інфікування слизової оболонки органу).

Коли призначають операцію з видалення фіброміоми?

Операція на фіброміому зазвичай проводиться за великого розміру пухлини. Інші показання до оперативного лікування фіброміоми матки:

  • швидке зростання пухлини (більше одного см на рік);
  • наявність маткових кровотеч;
  • виражений больовий синдром;
  • неможливість зачати дитину;
  • планування вагітності;
  • здавлювання сусідніх органів або нервів.

Тип оперативного втручання залежить від характеристик пухлини та побажань пацієнтки. Операція також рекомендована в разі неефективності медикаментозного лікування.

Як підготуватися до видалення фіброміоми?

Перед висіченням пухлини необхідно повідомити лікаря про прийняті лікарські засоби. За необхідності гінеколог призупинить прийом або змінить дозування препаратів. Підготовка до видалення фіброми:

  • інструментальні дослідження матки (наприклад, УЗД, МРТ, гістероскопія);
  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • флюорографія;
  • відмова від тютюнопаління (за тиждень до операції);
  • обмеження алкогольних напоїв.

Хірург направить на здачу загальних аналізів сечі та крові з лейкоцитарною формулою. Лабораторні дослідження напередодні операції також включають коагулограму (для оцінки згортання крові), тести на ВІЛ, сифіліс, гепатити В і С.

Як видаляють фіброміому лапароскопічним методом?

Операція з видалення фіброми може проводитися відкритим (через один великий розріз) або лапароскопічним (через кілька невеликих проколів) методом. Хірургічне втручання проводиться під загальною анестезією. Етапи лапароскопії фіброміоми матки:

  1. Хірург обробляє операційне поле за допомогою антисептичних засобів.
  2. Лікар робить кілька розрізів (зазвичай чотири) діаметром до одного см у черевній стінці, через які вводить спеціальні інструменти.
  3. У черевну порожнину пацієнта вводиться вуглекислий газ для забезпечення кращого огляду.
  4. Хірург оглядає органи, оцінює положення і кровопостачання пухлини.
  5. За допомогою лапароскопа та електрокоагулятора лікар обережно висікає фіброміому (залежно від розміру новоутворення може видалятися повністю або частинами).
  6. Після висічення пухлини лікар витягує інструменти, накладає косметичні шви і закриває розрізи стерильними пов'язками.

Тривалість операції залежить від кількості, розміру та локалізації новоутворення. Зазвичай оперативне втручання не перевищує півгодини. Видалити фіброміому матки можна в хірургії медичного центру ОН Клінік.

Чи боляче під час хірургічного видалення фіброміоми?

Під час хірургічного видалення фіброміоми не боляче, оскільки оперативне втручання проводиться під загальною анестезією (наркозом). Після висічення пухлини пацієнтка може відчувати біль у ділянці розрізів, однак під час лапароскопічної операції здорові тканини практично не ушкоджуються, що зводить хворобливі відчуття до мінімуму.

Відновлювальний період після видалення фіброміоми

Реабілітація після видалення новоутворення матки лапароскопічним методом зазвичай не перевищує п'яти-семи днів. Рекомендації для відновного періоду після операції з видалення фіброміоми:

  • приймання лікарських препаратів, призначених лікарем (наприклад, антибіотиків, знеболювальних засобів);
  • зміна стерильних пов'язок;
  • повільна ходьба після операції (для активізації кровообігу).

Після видалення фіброміоми матки лікар також може порекомендувати дотримання дієти для зменшення запалення в організмі та запобігання закрепам. Під час реабілітаційного періоду пацієнтці потрібно уникати жирних, смажених і гострих продуктів, їжу краще готувати на парі, варити або запікати.

Що не можна після видалення фіброміоми?

Після видалення пухлини матки потрібно відмовитися від різких рухів (нахилів, поворотів) для запобігання відкриття швів і початку кровотечі. Інші протипоказання після видалення фіброміоми матки:

  • інтенсивні фізичні навантаження;
  • підняття і переміщення важких предметів;
  • відвідування сауни, лазні та прийняття гарячої ванни;
  • вагінальні статеві акти (до повного загоєння);
  • відвідування басейнів і відкритих водойм;
  • куріння і вживання алкоголю.

Для запобігання зневодненню та підтримання нормального функціонування органів і систем організму необхідно пити достатню кількість води. У разі появи вираженого больового синдрому, кровотечі, підвищення температури тіла необхідно звернутися до лікаря.

Фіброміома матки та вагітність

Завагітніти з фіброміомою матки можна, якщо пухлина не блокує фаллопієві труби. Однак під впливом гормонів (зокрема естрогену) підвищується ймовірність зростання пухлини і розвитку ускладнень. Ризики фіброміоми під час вагітності:

  • викидень у першому-другому триместрах;
  • патологічне розташування плаценти;
  • передчасні пологи;
  • відшарування плаценти;
  • післяпологова кровотеча.

У разі фіброміоми підвищується ризик зупинки пологової діяльності через блокування родових шляхів пухлиною. У разі неможливості природних пологів лікар може прийняти рішення про проведення кесаревого розтину.

Дієта за фіброміоми матки: основні правила харчування та меню

Дієта за міоми має бути корисною і збалансованою, містити білки, корисні жири і вуглеводи. Правила харчування за фіброміоми:

  1. Збільшення споживання клітковини (міститься у свіжих овочах і фруктах, цільнозернових продуктах і бобах) для підтримання нормальної роботи кишківника і поліпшення загального здоров'я.
  2. Вибір нежирних джерел білка (курки, індички, риби).
  3. Включення в раціон корисних жирів (оливкової олії, авокадо, горіхів і насіння).
  4. Обмеження споживання оброблених продуктів, а також продуктів з великою кількістю цукру, солі та ароматизаторів.
  5. Зменшення кофеїну та алкоголю через їхній вплив на гормональний фон.
  6. Регулярне вживання їжі невеликими порціями для підтримання стабільного рівня цукру в крові та запобігання різким коливанням інсуліну.

Також важливо включити в раціон продукти, багаті на кальцій (молоко, темні листові овочі) і вітамін D (рибу, яєчні жовтки) через їхню користь для здоров'я кісток і м'язів. Необхідно пити достатню кількість води для підтримання гідратації організму.

У разі фіброміоми матки їжу рекомендується готувати на парі, варити, запікати в духовці або вживати в сирому вигляді. Нижче представлено збалансоване меню на тиждень.

Меню на тиждень за фіброміоми матки

День тижня

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Омлет з овочами

Волоські горіхи

Курячий салат із руколою та оливковою олією

Яблуко

Запечена риба з кіноа

Вівторок

Мюслі з ягодами

Тост з авокадо та лососем

Паста з цільнозернового борошна з томатним соусом і овочами

Фрукти або ягоди

Гарбузовий крем-суп

Середа

Сирна запіканка з яблуком

Мигдаль

Куряча грудка з картоплею та броколі

Грейпфрут

Плов з куркою та салатом

Четвер

Вівсянка з медом і горіхами

Натуральний йогурт

Суп-пюре з броколі

Банан

Індичка на парі з картоплею

П'ятниця

Тости з авокадо та помідорами

Зелений смузі

Рисова локшина з овочами та куркою

Йогурт і ягоди

Тунець з картоплею та шпинатом

Субота

Омлет із двох яєць з сиром

Волоські горіхи

Овочевий салат з рибою

Фреш з апельсина

Курячі котлети з булгуром

Неділя

Гранола з йогуртом

Овочевий смузі

Запечена куряча грудка з картоплею та спаржею

Яблуко з горіхами

Овочі на грилі з лососем

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Фіброміома: причини, симптоми та способи лікування - Андрус Ганна Михайлівна
Андрус Ганна Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна народжувати за фіброміоми?

Можливість природних пологів за фіброміоми залежить від розміру і локалізації пухлини. У разі блокування пологових шляхів лікар рекомендує кесарів розтин, щоб забезпечити безпечні пологи і запобігти пошкодженню пухлини.

2. Чому росте фіброміома?

Фіброміома зростає під час гормональних змін, які можуть бути пов'язані зі статевим дозріванням, менструальним циклом (перед місячними), вагітністю та пологами. Швидке зростання пухлини також може бути пов'язане з ендокринними патологіями і збільшеною активністю щитовидної залози.

3. Чи можна робити лазерну епіляцію за фіброміоми?

Лазерна епіляція за фіброміоми не протипоказана, оскільки під час процедури здійснюється вплив на фолікули волосся. Лазерне випромінювання не досягає внутрішніх органів, тому не може мати негативний вплив на пухлину або матку.

4. Що не можна при фіброміомі?

За фіброміоми не можна піднімати важкі предмети через ризик розриву новоутворення. Відвідувати солярії та сауни зазвичай не протипоказано за винятком неконтрольованих маткових кровотеч.

5. Фіброміома матки: видаляти чи ні?

Рішення про видалення фіброміоми ухвалюється з урахуванням розміру і швидкості збільшення пухлини в розмірах, локалізації та наявності симптомів у пацієнтки. Одним із показань до висічення новоутворення матки також є безпліддя і планування вагітності.

6. Фіброміома і міома — у чому різниця?

Міома матки і фіброміома — доброякісні пухлини, які можуть розташовуватися всередині м'язових стінок, під слизовим або серозним шаром, а також усередині матки. Відмінність полягає тільки в структурі новоутворення: міома переважно складається з м'язових тканин, а фіброміома — з фіброзних.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Фіброміома: причини, симптоми та способи лікування
Лікар акушер-гінеколог.
Фіброміома: причини, симптоми та способи лікування
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ліна 1 місяць тому
Здрастуйте, я для себе займаюся спортом, ходжу в тренажерний зал кожні два-три дні, а також плаваю в басейні. Учора я була на прийомі у лікаря і дізналася, що у мене фіброміома. Підкажіть, чи можна за фіброміоми займатися спортом? Якщо так, то які існують обмеження?
Відповісти
Добрий день, зазвичай за фіброміоми матки дозволено займатися спортом. Однак рекомендується уникати інтенсивних фізичних навантажень, підняття важких предметів, а також контактних видів спорту. Корисними можуть бути плавання, йога та ходьба, які сприяють загальному здоров'ю.
Валерія 2 місяці тому
Добрий день, у мене хронічний психологічний стрес уже близько двох років. Скажіть, чи може психосоматика призвести до фіброміоми матки? Як цього уникнути? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня, наукові докази, що пов'язують психосоматику з розвитком міоми матки, обмежені. Однак постійні психологічні навантаження можуть впливати на гормональний баланс та імунну систему, сприяючи розвитку пухлини. Для мінімізації ризику рекомендується вести здоровий спосіб життя, включно з регулярними фізичними навантаженнями, збалансованим харчуванням та ефективним управлінням стресом через методи релаксації та психологічну підтримку.
Поліна 3 місяці тому
Здрастуйте, я впевнена, що в мене фіброміома (діагноз поставили близько року тому). Тоді лікар сказав, що можна не видаляти, оскільки не було симптомів. Три дні тому в мене почалися болі в попереку і мажучі виділення з піхви. Чи потрібно видаляти матку за фіброміоми?
Відповісти
Добрий день, видалення матки за фіброміоми є крайнім варіантом (наприклад, у разі незворотного пошкодження органу пухлиною). У більшості випадків пухлину видаляють відкритим або лапароскопічним методом без пошкодження матки або навколишніх тканин.
Вікторія 4 місяці тому
Добрий вечір, близько тижня тому гінеколог виявив у мене доброякісну пухлину матки. Після УЗД лікар сказав, що фіброміома маленька, видаляти не потрібно. Але я забула уточнити один момент: чи можна засмагати за фіброміоми матки?
Відповісти
Добрий вечір, зазвичай засмага не протипоказана за фіброміоми матки. Однак важливо уникати тривалого перебування на сонці і використовувати сонцезахисний крем, щоб запобігти появі опіків.
Дарина 4 місяці тому
Добрий день, у мене виявили фіброміому матки під час профілактичного огляду. Вона маленька (близько п'яти мм), не завдає болю і не викликає симптомів. Скажіть, чи можна займатися йогою за фіброміоми?
Відповісти
Здрастуйте, заняття йогою в разі фіброміоми матки може бути корисним, оскільки фізична активність допомагає зменшити рівень стресу, поліпшити гнучкість і кровообіг. Однак перед заняттями необхідно проконсультуватися з гінекологом для виключення протипоказань.
Лариса 4 місяці тому
Доброго дня, а чи можна вилікувати фіброміому матки календулою? Я читала в Інтернеті, що її можна приймати перорально або робити компреси.
Відповісти
Добрий день, пероральне вживання календули або використання її у вигляді компресів у разі фіброміоми матки може бути небезпечним для здоров'я. Небажані ефекти можуть включати алергічні реакції, подразнення шкіри і погіршення симптомів.
Тетяна 5 місяців тому
Добрий день, я не люблю лікуватися лікарськими препаратами, тому намагаюся використовувати народні методи терапії. Розкажіть, як допомагає картопляний сік у разі фіброміоми?
Відповісти
Доброго дня, картопляний сік іноді рекомендується в народній медицині як засіб, що може допомогти в разі фіброміоми матки завдяки вмісту антиоксидантів і корисних речовин. Однак варто зазначити, що наукових доказів ефективності зазначеного методу немає.
Людмила 5 місяців тому
Доброго дня, у мене виражений передменструальний синдром уже кілька років, на що я раніше не звертала уваги. Однак сім-вісім днів тому в мене з'явилися болі в животі (особливо під час статевих актів). Як розпізнати фіброміому?
Відповісти
Добрий день, фіброміому матки можна розпізнати за такими симптомами: болісні або незвично рясні менструації, збільшення об'єму або відчуття тиску внизу живота, часте сечовипускання, болі внизу живота або в попереку. У разі появи однієї або декількох ознак необхідно записатися до гінеколога для виключення патології.
Юлія 5 місяців тому
Добрий день, мені 35 років, кілька тижнів тому місячні стали ряснішими, з'явилися болі в животі та попереку. Коли я прийшла до гінеколога, лікар діагностував фіброміому. Підкажіть, як зменшити фіброміому медикаментозно?
Відповісти
Здрастуйте, лікування фіброміом матки може включати використання гормональних контрацептивів, які можуть збалансувати рівень естрогенів і зменшити розмір пухлини. Гінеколог також може призначити агоністи або антагоністи гонадотропін-рилізинг-гормону для зменшення пухлини в розмірах.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!