Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Лазерна епіляція та гормони: що потрібно знати?

Лазерна епіляція та гормони: що потрібно знати?
Читати 6 хвилин | Створено: 15 серпня 2023 | Оновлено: 15 серпня 2023 | 10780 10780
1. Принцип дії лазерної епіляції 2. Що таке гормонозалежні зони росту волосся? 3. Які гормони пов'язані з ростом волосся? 4. Як прийом гормонів впливає на ріст волосся? 5. Які гормони можна пити під час лазерної епіляції? 6. Прийом яких гормонів може негативно вплинути на результат лазерної епіляції? 7. Чи можна робити лазерну епіляцію за гормонального збою? 8. Які аналізи на гормони здати перед лазерною епіляцією? 9. Чи впливає лазерна епіляція на рівень гормонів? 10. Чи може бути гормональний збій після лазерної епіляції? 11. Як зрозуміти, що лазерна епіляція не допомагає? 12. Через скільки починає рости волосся після лазерної епіляції? 13. Що робити, якщо після лазерної епіляції волосся росте сильніше? 14. Як домогтися максимальної ефективності лазерної епіляції? 15. Що буде, якщо пропустити сеанс лазерної епіляції? 16. Що буде, якщо робити лазерну епіляцію частіше?
1

Принцип дії лазерної епіляції

Гормони — це хімічні речовини, які виробляються різними залозами і виконують ключові ролі в регулюванні фізіологічних процесів. Вони діють як месенджери, що передають сигнали між органами і системами, допомагаючи підтримувати баланс усередині організму. Гормони відповідають за регуляцію обміну речовин, сну і неспання, розмноження, а також за ріст волосся на голові й тілі.

Лазерна епіляція заснована на принципі селективного фототермолізу, згідно з яким світлове випромінювання з певною довжиною хвилі може вибірково впливати на структури шкіри (наприклад, мелатонін, колаген). У процесі процедури використовується спеціальний прилад, що генерує пучок високоенергетичного світла, який поглинається волоссям, що містить пігмент меланін, і перетворюється на теплову енергію. Принцип дії лазерної епіляції:

  1. Напрямок лазерного світла. Під час процедури фахівець направляє вузький пучок інтенсивного лазерного променя на оброблювану ділянку шкіри.
  2. Поглинання світла. Меланін поглинає енергію лазерного світла (чим темніше волосся і світліша шкіра, тим швидше відбувається поглинання).
  3. Перетворення на тепло. Поглинена світлом енергія перетворюється у волоссі на теплову енергію.
  4. Розподіл тепла. Теплова енергія поширюється структурою волосини, досягаючи волосяного фолікула.
  5. Пошкодження фолікула. Висока температура, створювана тепловою енергією, пошкоджує волосяний фолікул, що може призвести до затримки або повного припинення росту нового волосся.

    Принцип дії лазерної епіляції

    Принцип дії лазерної епіляції

Ефективність лазерної епіляції залежить від типу лазера, довжини хвилі випромінювання, кольору волосся і відтінку шкіри. Для максимізації поглинання світла меланіном волосся і запобігання пошкодженню навколишніх тканин фахівець налаштовує лазер під конкретну людину (налаштування залежать від кольору шкіри, зони впливу).

Для досягнення максимально ефекту важливо виключити протипоказання до процедури. Протипоказання до лазерної епіляції:

  • вагітність і грудне вигодовування;
  • підвищена чутливість шкіри до світла;
  • сонячні опіки;
  • активні інфекції або запалення на місці впливу;
  • дерматологічні захворювання (розацеа, акне, псоріаз);
  • індивідуальна чутливість до лазерного впливу;
  • злоякісні новоутворення.

Лазерну епіляцію за кісти яєчника і міоми матки робити можна, ризик загострення захворювань відсутній. Під час прийому гормональних препаратів (наприклад, протизаплідних) лазерна епіляція також не протипоказана.

2

Що таке гормонозалежні зони росту волосся?

Гормонозалежні зони росту волосся — це ділянки на шкірі, де волосяні фолікули реагують на гормони. До гормонозалежних зон росту відносять:

  • ділянки під і над губою, щоки (у чоловіків);
  • брови;
  • грудну клітку і живіт;
  • поперек і крижі;
  • нижні та верхні кінцівки;
  • пахову ділянку.

Гормональний збій може призвести до зменшення або збільшення волосяних фолікулів, що в результаті спровокує прискорений або сповільнений ріст волосся в зазначених зонах. У разі появи волосся на тілі у великій кількості необхідна консультація ендокринолога, який призначить обстеження для визначення причини та підбере курс терапії.

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

3

Які гормони пов'язані з ростом волосся?

Одним із гормонів росту волосся є естроген, який сприяє збільшенню тривалості фази анагена (фази активного росту волосся). Він також покращує кровообіг і живлення волосяних фолікулів. Інші гормони, що впливають на волосся:

  • тироксин і трийодтиронін. Нормальні рівні щитоподібних гормонів підтримують обмін речовин і кровопостачання волосяних фолікулів. Наприклад, гіпотиреоз (недостатня активність щитоподібної залози) може сповільнити ріст волосся через порушення обміну речовин і знижене кровопостачання шкіри голови;
  • пролактин. Надлишок пролактину може погіршити стан волосся і призвести до його випадіння;
  • мелатонін. Гормон бере участь у регуляції фази анагена волосяних фолікулів, сприяючи активному росту волосся. Нестача мелатоніну може порушити нормальний ріст волосся і спричинити його втрату;
  • андрогени (тестостерон і дигідротестостерон). Гормони здатні зв'язуватися з рецепторами волосяних фолікулів і зменшувати їхній розмір, що може спричинити уповільнення росту волосся.

Також важливу роль відіграє інсуліноподібний фактор росту 1 — білок, який стимулює ділення і розмноження клітин, включно з клітинами волосяних фолікулів, що сприяє росту і зміцненню волосся. Він також покращує кровопостачання шкіри голови, забезпечуючи необхідні поживні речовини для фолікулів.

Гормони, пов'язані з ростом волосся

Гормони, пов'язані з ростом волосся

4

Як прийом гормонів впливає на ріст волосся?

Прийом гормонів може впливати на ріст волосся на голові й тілі. Гормони, що впливають на волосся:

  • андрогени. За незначного підвищення концентрації гормонів у крові стимулюється ріст волосся в ділянках, чутливих до андрогенів (на обличчі та голові), за великої концентрації — зменшується товщина і довжина волосся;
  • естрогени. Спричиняють зниження виробництва й активності фолікулярних клітин, а також зміну тривалості фази росту волосся.

Гормональні препарати можуть по-різному впливати на волосся: зменшувати або збільшувати його ріст, спричиняти випадіння, змінювати структуру і текстуру. У рідкісних випадках препарати від безпліддя і для підтримання вагітності, що містять ХГЛ, можуть спричинити гіпертрихоз. Для гіпертрихозу характерний надмірний ріст волосся на тілі або обличчі в ділянках, де зазвичай волосся непомітне або взагалі відсутнє.

5

Які гормони можна пити під час лазерної епіляції?

Пити гормони під час лазерної епіляції зазвичай можна, оскільки препарати спрямовані на нормалізацію їхнього рівня, а не на їхнє значне підвищення в крові. Під час лазерної епіляції можна пити протизаплідні пігулки і гормони естрогени.

Приймати гормональні контрацептиви під час лазерної епіляції можна, оскільки таблетки підтримують стабільний рівень гормонів. Пояснення взаємодії КОК і лазерної епіляції:

  • пригнічення овуляції. КОК пригнічують овуляцію (вивільнення яйцеклітини з яєчників), що знижує рівень гормонів, який стимулює ріст волосся. Коли овуляція пригнічена, волосяні фолікули можуть перебувати в більш статичній фазі, що робить лазерну епіляцію ефективнішою, оскільки процедура націлена на волосся у фазі активного росту;
  • редукція (зменшення) гормонального впливу. КОК знижують рівні чоловічих статевих гормонів (андрогенів) у жінок, що може призвести до сповільнення росту і підвищення тонкості волосся.

Протизаплідні можуть сприяти зменшенню густоти волосся, особливо на обличчі, грудях і животі, що може поліпшити результати лазерної епіляції. Тому зупиняти або припиняти прийом гормональних препаратів для проведення процедури не потрібно.

6

Прийом яких гормонів може негативно вплинути на результат лазерної епіляції?

Ефективність лазерної епіляції може знизитися під час приймання тестостерону і препаратів для прискореного росту волосся. Підвищені рівні інсуліну (наприклад, у разі цукрового діабету) і пролактину в крові можуть уповільнити ріст волосся.

7

Чи можна робити лазерну епіляцію за гормонального збою?

Лазерну епіляцію за гормональних порушень можна робити, проте результати можуть бути непередбачуваними, оскільки гормони впливають на ріст і структуру волосся. При гормональному збої може знадобитися більше сеансів лазерної епіляції для досягнення бажаного результату.

8

Які аналізи на гормони здати перед лазерною епіляцією?

Людині без діагностованих гормональних патологій (наприклад, цукрового діабету) не потрібно проходити жодних досліджень напередодні лазерної епіляції. Залежно від стану здоров'я перед процедурою можуть бути рекомендовані аналізи на гормони щитоподібної залози (Т3 і Т4), тестостерон, естроген, прогестерон і пролактин. Уточнити необхідність здачі аналізів можна у лікаря (наприклад, ендокринолога, гінеколога).

9

Чи впливає лазерна епіляція на рівень гормонів?

Лазерна епіляція не впливає на рівень гормонів в організмі. Процедура спрямована на усунення волосків шляхом впливу на їхню структуру за допомогою лазерного світла, що не призводить до гормональних змін.

10

Чи може бути гормональний збій після лазерної епіляції?

Після лазерної епіляції не може бути гормонального збою. Причини відсутності впливу лазерної епіляції на гормональний фон:

  • місцевий вплив. Лазерна епіляція впливає на конкретні волосяні фолікули, що знаходяться у верхніх шарах шкіри;
  • відсутність системного впливу: лазерна епіляція не впливає на залози (наприклад, щитоподібні, паращитоподібні, надниркові), які відповідають за вироблення гормонів.

Також гормони і процедура лазерної епіляції діють на різних рівнях організму. Гормони регулюють безліч процесів, включно з ростом волосся, тоді як лазерна епіляція безпосередньо спрямована на зміну структури волосяних фолікулів.

11

Як зрозуміти, що лазерна епіляція не допомагає?

Результати лазерної епіляції можуть бути індивідуальними і залежать від різних чинників (наприклад, типу шкіри, кольору волосся). Ознаки, які вказують на те, що лазерна епіляція не допомагає:

  • триваючий ріст волосся без ослаблення структури (ламкості, тонкості);
  • погіршення стану волосся (наприклад, його жорсткість і підвищена щільність);
  • відсутність змін у швидкості росту волосся;
  • ріст волосся після завершення курсу.

Почервоніння, подразнення й опіки на шкірі можуть вказувати на неправильні налаштування лазера під час проведення процедури. Якщо немає ефекту від лазерної епіляції або виникли побічні ефекти, необхідно обговорити результати з фахівцем, який проводить процедуру.

12

Через скільки починає рости волосся після лазерної епіляції?

Волосся після лазерної епіляції починає рости через один-два тижні після процедури. Під час проходження повного курсу ріст волосся може зупинитися на кілька місяців, поява волосків може бути точковою, а саме волосся буде м'якшим і тоншим.

Вплив лазера на волосся по днях

День після процедури

Стан і реакція волосся

0-2 дні

Волосся залишається на місці, видимих змін немає

3-5 днів

Незначне ослаблення волосся і часткове випадання

7-14 днів

Посилюється випадіння волосся, можуть з'являтися невеликі ділянки шкірних покривів без волосся

14-21 день

Волосся активно випадає, нові волоски стають тонкими і м'якими

21-28 день

З'являється більше ділянок із гладкою шкірою

4-6 тижнів

Видиме зменшення кількості та товщини нового волосся

6-8 тижнів

Основна частина ослабленого волосся випала, можуть з'являтися поодинокі тонкі волоски

8-10 тижнів

Подальше зниження росту і товщини волосся, що залишилося

10-12 тижнів

Досягнення максимального ефекту від процедури, більшість волосся стає блідим і тонким

Для досягнення максимального ефекту важливо дотримуватися схеми, встановленої фахівцем під час першої зустрічі.

Схема лазерної епіляції

Сеанс

Інтервал між сеансами

Перший

Відсутній

Другий

4-6 тижнів

Третій

4-6 тижнів

Четвертий

4-6 тижнів

П'ятий

6-8 тижнів

Шостий

6-8 тижнів

Сьомий

8-10 тижнів

Восьмий

8-10 тижнів

Дев'ятий

10-12 тижнів

Десятий

10-12 тижнів

Одинадцятий

12-16 тижнів

Дванадцятий

12-16 тижнів

Кількість сеансів може змінюватися залежно від зони впливу, типу і кольору шкіри. Спеціаліст також може порадити інші інтервали між процедурами (наприклад, у разі жорсткого та густого волосся).

13

Що робити, якщо після лазерної епіляції волосся росте сильніше?

Волосся проходить через кілька фаз росту, включно з активною (анаген), регресивною (катаген) і фазою спокою (телоген). Лазерна епіляція найбільш ефективна на етапі активного росту. Якщо волосся росте після 2-3 процедури лазерної епіляції, це зазвичай вважається нормальним явищем, оскільки перші сеанси впливають тільки на частину волосся в активній фазі.

Іноді волосся може рости після 6 процедури лазерної епіляції, а також після закінчення повного курсу. Можливі причини сильного росту волосся після лазерної епіляції:

  • гіперплазія волосяних фолікулів. При захворюванні волосяні фолікули збільшуються в розмірах, що може призвести до посилення росту волосся;
  • гормональні зміни. Збої гормонального фону (наприклад, під час вагітності або менопаузи) можуть послабити результати лазерної епіляції;
  • синдром полікістозних яєчників. Характерним симптомом захворювання є підвищення рівня тестостерону, що може посилити ріст волосся в оброблюваних зонах.

Також існують захворювання, за яких процедура може бути менш ефективною, проте її використання допоможе позбутися волосся за більшу кількість сеансів. Одним із таких захворювань є гірсутизм — стан, що призводить до росту в жінок грубого й темного волосся на ділянках, характерних для чоловічого типу росту волосся (наприклад, на обличчі, грудях, спині та животі).

Лазерна епіляція за гірсутизму є одним зі способів управління кількістю волосся на тілі. Іноді лазерний вплив застосовується паралельно з медикаментозним лікування гірсутизму.

У рідкісних випадках після процедури може розвинутися набутий пушковий гіпертрихоз, за якого на обробленій раніше зоні починається новий ріст волосся. По всьому тілу з'являється пушкове волосся, яке має більш м'яку і тонку структуру, низьку щільність, а також світлий колір. Пушкове волосся може мати маловиражене або практично невидиме коріння, що робить його менш помітним на шкірі.

Гіпертрихоз після лазерної епіляції може розвинутися через індивідуальну реакцію організму або різкий стрибок гормонального фону. Неправильно виставлені налаштування лазера (наприклад, недостатня інтенсивність або частота імпульсів) також можуть вплинути на появу гіпертрихозу.

14

Як домогтися максимальної ефективності лазерної епіляції?

Для досягнення максимальних результатів потрібно кілька сеансів лазерної епіляції (точна кількість залежить від оброблюваної зони). Важлива регулярність проведення процедур, оскільки лазер видаляє волосся тільки в активній фазі росту.

Також потрібно дотримуватися інтервалів між процедурами, встановлених фахівцем. Рекомендації щодо догляду за шкірою після лазерної епіляції:

  1. Уникайте сонячного випромінювання. Шкіра після процедури стає більш чутливою і схильною до ризику опіків і пігментації. Сонцезахисний крем допомагає захистити шкіру і запобігти виникненню побічних ефектів.
  2. Не перегрівайте шкіру. Відвідування солярію, сауни, лазні може підвищити ризик подразнення шкіри.
  3. Уникайте активних фізичних вправ. Інтенсивні фізичні навантаження підвищують потовиділення і збільшують ризик інфекції.
  4. Відмовтеся від механічного впливу на оброблені ділянки. Тертя або тиск на шкіру може викликати її запалення і пошкодження, що підвищить ризик появи рубців.
  5. Зволожуйте шкіру. Допомагає запобігти сухості та лущенню, а також сприяє загоєнню шкірного покриву після процедури.

Також можна використовувати охолоджувальні засоби, які допоможуть зняти почервоніння і дискомфорт, сприяючи швидшому відновленню шкіри. Протягом двох-трьох днів після процедури рекомендується відмовитися від нанесення макіяжу.

15

Що буде, якщо пропустити сеанс лазерної епіляції?

Якщо пропустити сеанс лазерної епіляції, результати можуть погіршитися, що призведе до необхідності збільшення кількості процедур. Причини протипоказання великих перерв між сеансами лазерної епіляції:

  • цикли росту волосся. Лазер найефективніше впливає на фолікули у фазі анагена. У разі пропуску сеансів деякі фолікули можуть перейти в інші фази, що призведе до зниження їхньої вразливості до лазерного впливу;
  • синхронізація циклів росту. Регулярні сеанси дають змогу ефективніше синхронізувати фази росту волосся. У результаті більше фолікулів перебувають в одній і тій самій фазі росту, що збільшує ймовірність їхнього ослаблення і знищення;
  • накопичення ефекту. Лазерна епіляція працює накопичувально, тобто з кожним сеансом ефективність процедури посилюється. Пропуск сеансів може призвести до розриву накопичувального ефекту і знизити можливість ослаблення фолікулів на наступних етапах.

Також регулярні сеанси дають змогу підтримувати рівень ослаблення волосяних фолікулів. У разі пропуску сеансів, фолікули можуть почати відновлюватися і повертатися в активну фазу росту.

16

Що буде, якщо робити лазерну епіляцію частіше?

Якщо робити лазерну епіляцію частіше, фолікули не отримують достатнього часу на перехід з кетогенної і телогенної фаз в анагенну фазу росту, що погіршує результативність процедури. Також підвищується ризик наслідків лазерного видалення волосся: подразнення, почервоніння й опіків шкіри, пігментації та утворення рубців.

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Лазерна епіляція та гормони: що потрібно знати? - Тітова Юлія Олександрівна
Тітова Юлія Олександрівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Лазерна епіляція та гормони: що потрібно знати?
Лікар-ендокринолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Лазерна епіляція та гормони: що потрібно знати?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 7 місяців тому
Добрий день, чи можлива лазерна епіляція за полікістозу? Або вона буде неефективна за такого захворювання?
Відповісти
Здрастуйте, лазерна епіляція можлива за полікістозу яєчників, але її ефективність може бути дещо знижена через гормональний дисбаланс, характерний для захворювання. Полікістоз може спричинити швидший ріст волосся через підвищений рівень чоловічих гормонів (андрогенів), що може впливати на результати лазерної епіляції. У деяких випадках, для досягнення оптимальних результатів, може знадобитися більше сеансів або інтенсивніша обробка.
Діана 8 місяців тому
Доброго дня. Чи можна пропустити лазерну епіляцію на три дні? Тобто зробити один сеанс трохи пізніше? Чи такий пропуск вплине на ефективність?
Відповісти
Доброго дня, за три дні фаза росту волосся зазвичай не зміниться, тому невеликий пропуск у графіку лазерної епіляції не повинен істотно вплинути на загальну ефективність процедури. Висока ймовірність, що волосся збереже свою поточну фазу, в іншому випадку — буде можливість обробки волосся на інших сеансах.
Олена 8 місяців тому
Добрий день, у мене знижена активність щитовидної залози, через що я на постійній основі приймаю ліки. Скажіть, якщо я приймаю еутирокс, то чи можна робити лазерну епіляцію?
Відповісти
Добрий день, для лазерної епіляції рівень активності щитоподібної залози не є прямим обмеженням. Однак, перед проведенням процедури важливо обговорити вашу медичну історію з ендокринологом. Він врахує можливі ризики й адаптує процедуру відповідно до вашого стану та ліків, які ви приймаєте, таких як еутирокс.
Ольга 8 місяців тому
Доброго дня, а чи є прямий взаємозв'язок між лазерною епіляцією і рівнем гормонів? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, прямого взаємозв'язку між лазерною епіляцією і рівнем гормонів немає. Лазерна епіляція спрямована на руйнування волосяних фолікулів шляхом поглинання світлової енергії меланіном у волоссі. Рівень гормонів може впливати на щільність волосся, але не має безпосереднього впливу на ефективність лазерної епіляції.
Мілана 8 місяців тому
Добрий день, у мене діабет першого типу, я регулярно роблю собі уколи інсуліну. Підкажіть, при прийомі таких гормонів можна робити лазерну епіляцію?
Відповісти
Доброго дня, інсулін — це гормон, який допомагає клітинам тіла поглинати глюкозу з крові, забезпечуючи їх енергією для нормального функціонування. Інсулін і лазерна епіляція не взаємодіють безпосередньо, тому при прийомі інсуліну зазвичай можна проводити лазерну епіляцію. Однак перед процедурою краще проконсультуватися з лікарем, щоб обговорити можливі ризики, пов'язані з діабетом, які можуть вплинути на загоєння і реакцію шкіри.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!