Logo
0 800 30 11 77

Пролактин: норма, причини підвищення і способи зниження

Пролактин: норма, причини підвищення і способи зниження
Читати 6 хвилин | Створено: 16 червня 2023 | Оновлено: 26 липня 2023 | 173944 173944
Підвищений рівень пролактину трапляється менш ніж у 1% населення загалом і в 5-14% пацієнток із вторинною аменореєю (порушенням менструального циклу, що характеризується відсутністю місячних понад півроку).

Найчастішою причиною високого пролактину є пухлина гіпофіза — пролактинома, яка діагностується у 30 зі 100 000 у жінок і 10 зі 100 000 у чоловіків. Пік захворювання припадає на жінок віком від 25 до 34 років.

Що таке пролактин?

Пролактин — це поліпептидний гормон, що відповідає за лактацію, розвиток грудей, підтримання гомеостазу (саморегуляції) організму. Молекулярні форми пролактину:

  • мономерний пролактин (має високу активність з імунологічної та біологічної точки зору);
  • димерний пролактин (біологічно неактивний);
  • титриметричний пролактин (характеризується низькою біологічною активністю).

Стан, за якого у жінки або чоловіка спостерігається підвищений рівень пролактину, називається гіперпролактинемією. У разі підозри на зміну рівня гормону необхідна консультація ендокринолога.

Де виробляється пролактин?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Пролактин виробляється передньою часткою гіпофіза — залозою ендокринної системи, розташованою в головному мозку. У невеликій кількості пролактин також продукується імунною та центральною нервовою системами, маткою і молочними залозами.

Вироблення пролактину

Вироблення пролактину

Фактори, що сприяють виробленню гормону пролактину:

  • стимуляція сосків;
  • фізичні вправи;
  • вплив сонячного світла;
  • прийом їжі;
  • сон;
  • статевий акт.

Посиленню вироблення пролактину також може сприяти фізичний або психологічний стрес. Пролактин у жінок підвищується під впливом гормону естрогену, наприклад, під час вагітності та після пологів.

За що відповідає пролактин?

Пролактин відповідає за уповільнення вироблення фолікулостимулюючого гормону і контроль секреції прогестерону, підтримуючи нормальний менструальний цикл.

Функції пролактину

Регуляція лактації

Під час вагітності пролактин, естроген і прогестерон беруть участь у формуванні молочних альвеол. Пролактин стимулює клітини молочної залози до створення вуглеводного (лактози) і білкового (казеїну) компонентів молока. Також клітинами альвеол виробляються ліпіди — компоненти, що забезпечують енергію, холестерин і незамінні жирні кислоти.

Репродуктивна функція

У жінок пролактин впливає на менструацію та овуляцію, у чоловіків — бере участь у виробництві сперми та регуляції статевої функції.

Регуляція імунної системи

Пролактин впливає на імунну систему і може брати участь у регуляції запальних та імунних відповідей організму.

Підтримка обміну речовин

Гормон впливає на обмін речовин, включаючи регуляцію глюкози в крові. Високі рівні пролактину можуть спричинити стійку гіперглікемію (підвищений рівень глюкози).

Регуляція ангіогенезу

Пролактин залучений до процесу утворення нових судин, регенерації тканин.

Участь в імунорегуляції

Відіграє роль у виробництві та забезпеченні активності імунних клітин і цитокінів.

Гормон також впливає на стресову адаптацію організму. Пролактин контролює виділення гормонів стресу (наприклад, кортизолу), допомагаючи організму пристосовуватися до фізичного та емоційного стресу.

Чому підвищується пролактин?

Пролактин підвищується під час вагітності та знижується після завершення годування грудьми. Після пологів концентрація гормону зростає під час прикладання дитини до грудей під час стимуляції сосків. Під час штучного вигодовування рівень пролактину поступово знижується, а через один-два тижні повністю нормалізується, викликаючи припинення лактації. Інші причини підвищеного пролактину:

  • пролактинома (доброякісна пухлина гіпофіза);
  • гіпотиреоз (недостатня активність щитоподібної залози);
  • оперізувальний лишай;
  • хвороби печінки (наприклад, печінкова недостатність);
  • розлад харчової поведінки (наприклад, анорексія);
  • травма або подразнення шкіри грудей (через носіння тісного і вузького бюстгальтера, наявність хірургічних шрамів);
  • синдром полікістозних яєчників;
  • гіпоталамічні розлади (саркоїдоз, туберкульоз, лангергансоклітинний гістіоцитоз, постенцефаліт);
  • патології гіпофіза (синдром порожнього сідла, хірургічне розсічення ніжки гіпофіза);
  • ендокринні розлади (акромегалія, хвороба Кушинга).

Також причиною підвищеного пролактину може бути вживання антипсихотичних препаратів, засобів від високого кров'яного тиску, нудоти і блювоти, знеболювальних. Якщо підвищення гормону спричинене прийомом ліків, то рівень нормалізується самостійно протягом трьох-чотирьох днів після завершення лікування.

Підвищений пролактин у чоловіків може бути спричинений хронічними захворюваннями печінки, нирок. Пролактин не пов'язаний з психосоматикою, проте зміна рівня гормону може відбуватися під впливом стресу.

Симптоми підвищеного пролактину

На високий пролактин можуть вказувати зниження статевого потягу, безпліддя і зниження кісткової маси. Симптоми підвищеного пролактину в жінок:

  • сухість піхви (може спричинити біль під час сексу);
  • нерегулярні місячні або повна їх відсутність;
  • плями, пустули і папули на шкірі (акне);
  • молочні виділення з грудей (за відсутності вагітності або лактації);
  • надмірний ріст волосся на тілі та обличчі;
  • болючість молочних залоз.

Підвищений пролактин у чоловіків може спричиняти еректильну дисфункцію, збільшення розміру грудних залоз, зменшення волосся на тілі. У разі розвитку пролактиноми також можуть з'явитися проблеми із зором і головні болі.

Зміни в рівні пролактину можуть вплинути на баланс інших гормонів, які синтезуються гіпофізом. Наприклад, зв'язок ТТГ і пролактину пояснюється наявністю спільного регулятора, який знаходиться в головному мозку. Таким чином, зміни в рівнях ТТГ можуть впливати на концентрацію пролактину, а підвищений пролактин може впливати на функцію щитовидної залози.

Пролактин: норма у жінок і чоловіків

У невагітних жінок і чоловіків рівень пролактину невисокий. Для чоловіків нормальним вважається рівень пролактину, що не перевищує 20 нг/мл.

Таблиця норми пролактину у жінок за віком (нг/мл)

Вік

Референтні значення

Новонароджені

2-29

1-12 місяців

3-30

1-9 років

3-23

10-18 років

2-24

19-44 років

2-29

45-55 років

2-24

Старше 56 років

2-20

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норма пролактину у жінок за віком (нг/мл)

Норма пролактину у жінок за віком (нг/мл)

У нормі пролактин починає підвищуватися в першому триместрі, досягаючи найбільших значень у третьому триместрі напередодні пологів і під час грудного вигодовування. Залежно від триместру у вагітних рівень пролактину варіюється від 80 до 400 нг/мл. Норма пролактину для зачаття визначається залежно від віку і фази менструального циклу, але в середньому становить 30 нг/мл.

Пролактин — на який день циклу здавати?

Пролактин зазвичай здається на третій-п'ятий день циклу, проте дата дослідження може змінюватися залежно від показань пацієнтки (наприклад, безпліддя, нерегулярні місячні).

Норми пролактину за днями циклу (нг/мл)

Фаза менструального циклу

Референтні значення

Фолікулярна фаза (1-14 день циклу)

2-29

Овуляторна фаза (перед овуляцією)

1-32

Лютеальна фаза (після овуляції)

4-30

Менструальна фаза (дні місячних)

1-19

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми пролактину за днями циклу (нг/мл)

Таблиця норми пролактину за днями циклу (нг/мл)

У разі нерегулярних або відсутніх місячних аналіз на пролактин потрібно здавати в першу фазу менструального циклу. У разі підозри на безпліддя гінеколог призначає дослідження на 21-23 день циклу.

Чим небезпечний підвищений пролактин?

Підвищений пролактин небезпечний збоями у функціонуванні статевої системи, які призводять до рідкісних (олігоменореї) менструацій або повної їхньої відсутності (аменореї), порушення процесу дозрівання і виходу яйцеклітини з яєчника і розвитку безпліддя. Інші наслідки високого пролактину:

  • незапальні захворювання грудних залоз. Високий рівень пролактину може спричинити збільшення грудних залоз, що може стати причиною болю, відчуття напруження і виділень із грудей;
  • недостатність естрогену. Гіперпролактинемія може призвести до зниження рівня естрогену у жінок і розвитку ранньої менопаузи.

У чоловіків підвищений пролактин може спричиняти порушення вироблення сперматозоїдів, зниження рівня тестостерону та зменшення лібідо. Зниження рівня естрогену і тестостерону також спричиняє погіршення міцності кісток, роблячи їх слабкими і ламкими.

Пролактин — коли здавати аналіз?

Аналіз на пролактин зазвичай рекомендують здавати в першу фазу менструального циклу (на третій-п'ятий день). Залежно від показань гінеколог також може направити на здачу пролактину на 21-23 день циклу.

Як правильно здавати аналіз на пролактин?

Рівні пролактину змінюються протягом дня і ночі: високі показники спостерігаються під час сну, одразу після пробудження, після важких вправ і в періоди емоційного стресу. Підготовка до здачі аналізу на пролактин:

  • відмова від їжі за 8-12 годин до тесту і прибуття в лабораторний пункт натщесерце;
  • обмеження фізичної активності за добу до дослідження;
  • повідомлення лікаря про прийняті лікарські препарати.

Пити воду перед здачею пролактину можна у звичайній кількості (200-300 мл). Для аналізу на пролактин здійснюється забір крові з вени.

Що не можна за підвищеного пролактину?

Для зниження пролактину потрібно знизити рівень стресу, застосовуючи різні методи релаксації (наприклад, йогу, медитацію, глибоке дихання). За підвищеного пролактину не можна:

  • вживати стимулювальні напої (наприклад, енергетики, кофеїн);
  • виконувати важкі фізичні вправи;
  • пити алкоголь і вживати наркотичні речовини.

Також важливо уникати препаратів, які можуть підвищити рівень гормону в крові. Під час проходження обстеження або призначення лікування потрібно повідомити лікаря про підвищений пролактин.

Як знизити пролактин?

Знизити пролактин у чоловіків і жінок допоможе дотримання режиму відпочинку і сну, збалансоване харчування, відмова від активного і пасивного куріння, обмеження алкоголю. Підтримувати рівень пролактину в нормальному стані також допоможуть лікарські препарати, призначені ендокринологом.

За підвищеного пролактину не допускається самолікування і використання біодобавок, вітамінних комплексів, які не були призначені лікарем. Наприклад, помилковою є думка, що вітамін В9 (фолієва кислота) знижує пролактин. Вітамін В9 корисний для функціонування організму, проте на рівень гормону він не чинить жодного впливу.

Як лікувати підвищений пролактин?

У разі пролактину вище 30 нг/мл лікар призначає медикаментозне лікування, яке залежатиме від статі, віку, індивідуальних особливостей пацієнта, а також причини стану. Можливі варіанти лікування підвищеного пролактину:

  • дофамінергічні агенти. Стимулюють дофамінові рецептори в гіпофізі, що призводить до зниження виділення пролактину;
  • антагоністи пролактину. Блокують дію пролактину на молочні залози та інші органи;
  • селективні модулятори естрогенових рецепторів. Призначаються в разі пролактиноми і використовуються для зниження рівня естрогенів, які можуть стимулювати ріст пухлини і збільшення рівня пролактину.

При великих пролактиномах може знадобитися хірургічне втручання. Операція може бути необхідна для видалення пухлини і відновлення нормальної функції гіпофіза. Видалення невеликих пухлин здійснюється хірургом через носову порожнину, великих пролактином — через верхню частину черепа.

Гінекологія в ОН Клінік Полтава

Пролактин: норма, причини підвищення і способи зниження - Петрова Наталія Василівна
Петрова Наталія Василівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що не можна їсти за підвищеного пролактину?

За підвищеного пролактину не можна їсти продукти, що впливають на естроген і мають високий глікемічний індекс. Рекомендації щодо харчування за високого пролактину:

  • обмеження споживання продуктів із високим вмістом фітоестрогенів (рослинних речовин, що мають естрогеноподібну дію в організмі). Продукти, багаті на фітоестрогени, включають лляне насіння, деякі види злаків, соєві боби, молоко і сир;
  • відмова від продуктів із високим глікемічним індексом (наприклад, білого хліба, солодощів, ананасів, інжиру).

Раціон харчування має містити білки, здорові жири, вітаміни та мінерали. Вживання їжі, багатої на поживні речовини, допоможе підтримувати загальне здоров'я організму.

2. Чи можна схуднути за підвищеного пролактину?

Пролактин і зайва вага можуть бути взаємопов'язані в період лактації, оскільки гормон впливає на апетит, призводячи до більшого споживання калорій. Рекомендації, які допоможуть схуднути при підвищеному пролактині:

  1. Зосередьтеся на споживанні поживних продуктів з низьким вмістом жирів і високим вмістом білка.
  2. Включайте в раціон свіжі фрукти, овочі, цільні злаки, курку і птицю без шкіри.
  3. Уникайте споживання оброблених продуктів, солодкого і жирного.

Постарайтеся розподілити харчування на кілька невеликих прийомів їжі протягом дня. Регулярне харчування допоможе підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні та запобігти переїданню.

Включайте в режим дня регулярні помірні фізичні вправи (наприклад, ходьбу, плавання, велосипед). Фізична активність допомагає спалювати калорії та підтримувати здоровий спосіб життя.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Пролактин: норма, причини підвищення і способи зниження
Лікар акушер-гінеколог.
Пролактин: норма, причини підвищення і способи зниження
Лікар-гінеколог. Друга категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Жанна 9 місяців тому
Добрий вечір, я ніколи раніше не здавала аналіз на пролактин, але тепер зрозуміла, що мої симптоми можуть бути пов'язані саме з цим гормоном. Підкажіть, а що показує пролактин?
Відповісти
Добрий день, визначення пролактину в сироватці крові використовується для діагностики порушень репродуктивної функції та гіпоталамо-гіпофізарних розладів. Призначається в разі нерегулярного менструального циклу, зниження лібідо, безпліддя.
Світлана 9 місяців тому
Добрий день, у мене пролактин 35 нг/мл. Щоб його знизити, я перепробувала вже багато різних способів. Підкажіть, чи застосовується достинекс при підвищеному пролактині? Яка у нього дія?
Відповісти
Добрий день, достинекс є агоністом дофамінових рецепторів, які знаходяться в гіпофізі. Він стимулює рецептори, що призводить до зниження виділення пролактину. При регулярному застосуванні достинексу рівень пролактину в крові знижується, що допомагає відновити нормальний гормональний баланс. Однак приймати препарат можна тільки в разі призначення його лікарем.
Ліза 10 місяців тому
Доброго дня, розкажіть, як саме пухлина гіпофіза впливає на рівень пролактину? Чому при новоутворенні так різко збільшується концентрація гормону в крові?
Відповісти
Здрастуйте, пролактинома є пухлиною, яка утворюється в залозистих клітинах передньої частки гіпофіза. Пухлина подразнює або здавлює гіпофіз, що призводить до порушення нормального регулювання виділення пролактину, що призводить до надлишкової секреції гормону і, отже, до підвищення його рівня в організмі.
Олександра 10 місяців тому
Добрий вечір, ми з чоловіком плануємо дитину, тому я б хотіла запитати, яка норма пролактину, щоб завагітніти? Чи достатньо, щоб показники були в межах норми за віком?
Відповісти
Добрий день, для вагітності оптимальним рівнем пролактину вважається його норма для конкретної фази менструального циклу. Зазвичай, у першій фазі циклу (фолікулярна фаза) нормальний рівень пролактину становить менше 29 нг/мл, а в другій фазі (лютеальна фаза) — менше 30 нг/мл.
Наталія 10 місяців тому
Доброго дня, можете пояснити, що це таке пролактин, але тільки максимально простими словами?
Відповісти
Добрий день, пролактин — це гормон, який виробляється в головному мозку і відповідає за різні функції в організмі, включно зі стимуляцією росту грудних залоз і регуляцією гормонального балансу під час вагітності та грудного вигодовування. Гормон може впливати на регуляцію менструального циклу, а також впливати на настрій та емоційний стан.
Христина 10 місяців тому
Добрий день, мені 25, вчора я здала тест на пролактин і дізналася, що він у мене майже у верхніх межах норми. Я б хотіла зменшити показник, щоб не допустити зростання рівня гормону і негативних наслідків. Підкажіть, як знизити пролактин без таблеток?
Відповісти
Добрий день, зниження пролактину без таблеток можливе через управління стресом і регулярне харчування. Однак можливість контролю пролактину без медикаментозної терапії залежить від причини і ступеня підвищення гормону.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!