Logo
0 800 30 11 77

Що таке ХГЛ і як розшифрувати його аналіз?

Що таке ХГЛ і як розшифрувати його аналіз?
Читати 7 хвилин | Створено: 26 грудня 2022 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 267889 267889
Аналіз на ХГЛ дає змогу визначити рівень хоріонічного гонадотропіну людини в крові або сечі.

На підставі результатів тесту на ХГЛ гінеколог може визначити вагітність на ранніх термінах і оцінити характер її перебігу.

Що таке ХГЛ (хоріонічний гонадотропін)?

Хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ) — це гормон, що виробляється плацентою під час вагітності. ХГЛ також називають гормоном вагітності, оскільки він стимулює вироблення естрогену і прогестерону для потовщення слизової оболонки матки і припинення овуляції. 

ХГЛ складається з двох субодиниць: альфа і бета. Альфа-субодиниця також входить до складу лютеїнізуючого, фолікулостимулюючого і тиреотропного гормонів, що виробляються гіпофізом, тому її рівень у крові може підвищуватися в разі деяких патологій (ниркової недостатності, синдрому полікістозних яєчників, гормон-секретуючих пухлин гіпофіза). Бета-ХГЛ є унікальною субодиницею, яка виробляється організмом тільки під час вагітності. 

ХГЛ починає вироблятися з моменту імплантації (прикріплення) заплідненої яйцеклітини до стінки матки. Рівень хоріонічного гонадотропіну в крові підвищується вже на 10-11 день від моменту запліднення, у сечі — через шість-сім днів після імплантації яйцеклітини, тому для ранньої діагностики вагітності рекомендується здавати кров на ХГЛ.

ХГЛ по днях

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

Рівень ХГЛ під час вагітності підвищується по днях, починаючи з моменту зачаття. Показник ХГЛ подвоюється кожні 48-72 години до 11-12 тижня. Відстеження рівня ХГЛ у крові по днях після зачаття використовують під час ЕКЗ (екстракорпорального запліднення) для визначення імплантації плідного яйця до стінки матки й оцінки розвитку плода на ранніх термінах. Визначення рівня ХГЛ у сечі за днями менш інформативне, оскільки концентрація гормону в урині підвищується на один-два дні пізніше, ніж у сироватці крові, і не дає змоги судити про перебіг вагітності.

ХГЛ за тижнями

Оцінка рівня ХГЛ за тижнями дає змогу відстежувати розвиток плода і своєчасно визначити наявність патологій (загрозу викидня, розвиток позаматкової вагітності).

Норма ХГЛ за тижнями вагітності

Норма ХГЛ за тижнями вагітності

Норми ХГЛ під час вагітності за акушерськими тижнями (від першого дня останньої менструації) вказані в таблиці.

Норми ХГЛ у крові за акушерськими тижнями вагітності

Тижні вагітності

Рівень hCG (мМО/мл)

3 тижні

5-50

4 тижні

5-426

5 тижнів

18-7340

6 тижнів

1080-56500

7-8 тижнів

7650-229000

9-12 тижнів

25700-288000

13-16 тижнів

13300-254000

17-24 тижні

4060-165400

25-40 тижнів

3640-117000

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норми ХГЛ у крові за акушерськими тижнями вагітності

Норми ХГЛ у крові за акушерськими тижнями вагітності

Рівень ХГЛ 1 мМО/мл означає, що вагітність не настала. Показник ХГЛ 6-24 мМО/мл належить до так званої «сірої зони», за якої рівень хоріонічного гонадотропіну в крові підвищений, але ще не вказує на вагітність. При отриманні результату в діапазоні 6-24 мМО/мл рекомендується повторно здати аналіз на ХГЛ через два-три дні. Аналіз крові на ХГЛ вважається позитивним за концентрації гормону понад 25 мМО/мл.

Аналіз крові на ХГЛ

Аналіз крові на ХГЛ є інформативним методом діагностики вагітності. Оскільки концентрація гормону в крові в кілька разів вища, ніж у сечі, аналіз крові дає змогу визначити вагітність на більш ранньому терміні. Існує два види аналізів крові на ХГЛ:

  • якісний — дає змогу визначити, підвищений рівень гормону в крові чи ні, що побічно вказує на наявність або відсутність вагітності;
  • кількісний — визначає точну концентрацію бета-ХГЛ у крові. Дозволяє з високою достовірністю підтвердити або спростувати наявність вагітності, а також контролювати її перебіг у динаміці.

Аналіз крові на ХГЛ здається перед кожним плановим візитом до гінеколога, а також за призначенням лікаря в разі підозри на патологічний перебіг вагітності. Дослідження крові на ХГЛ дає змогу діагностувати відхилення в розвитку плода, наприклад, загрозу викидня і наявність генетичних порушень (синдрому Едвардса або Дауна). Результати дослідження не є діагнозом, оскільки точно визначити стан плода можна тільки за результатами комплексного обстеження. Розшифровку аналізу на ХГЛ виконує гінеколог.

Аналіз сечі на ХГЛ

Дослідження сечі на ХГЛ виконується за допомогою домашніх тестерів, які можна придбати в будь-якій аптеці або супермаркеті. Різні види тестів на вагітність мають різну чутливість. Більшість домашніх тест-систем показують вагітність, коли концентрація ХГЛ у крові становить не менше 25 мМО/мл (приблизно на перший-третій день затримки менструації).

Важливо правильно зробити тест на вагітність, щоб отримати достовірний результат. Оскільки домашні тестери реагують на підвищення концентрації гормону в урині, вони можуть показати хибнопозитивний результат у разі наявності онкологічних захворювань або в разі прийому гормональних контрацептивів. За терміну вагітності менше ніж 13-14 днів тест-система може показати хибнонегативний результат через низьку концентрацію ХГЛ у сечі. Щоб точно підтвердити наявність або відсутність вагітності, необхідно записатися на прийом до гінеколога і здати аналіз крові на бета-ХГЛ.

ХГЛ у разі позаматкової вагітності

Рівень ХГЛ у разі позаматкової вагітності в перші кілька днів або тижнів може перебувати в межах норми незалежно від місця імплантації плодового яйця. Запідозрити патологічну вагітність за результатами аналізу на ХГЛ можна з сьомого-восьмого тижня, оскільки динаміка його підвищення буде нижчою, ніж за нормального розвитку плода.

Аналіз на ХГЛ не є достовірним методом діагностики позаматкової вагітності. Для визначення позаматкової вагітності необхідно зробити гінекологічне УЗД. Якщо рівень ХГЛ вказує на наявність вагітності, але плодове яйце не визначається УЗД, гінеколог діагностує позаматкову вагітність і призначає лікування.

ХГЛ у разі завмерлої вагітності

Показники ХГЛ у разі завмерлої вагітності не відповідають терміну або різко знижуються через загибель ембріона і зупинку синтезу гормону плацентою. Рівень ХГЛ нижчий за норму також може вказувати на загрозу викидня і вимагає додаткових обстежень і спостереження в акушера-гінеколога.

Для діагностики завмерлої вагітності проводять гінекологічне УЗД. Ознаки завмерлої вагітності на УЗД включають відсутність росту плодового яйця протягом одного-двох тижнів, відсутність ембріона за розміру плодового яйця понад 25 міліметрів і відсутність серцебиття в ембріона за його розміру понад сім міліметрів.

ХГЛ у невагітних

Норма ХГЛ у чоловіків і невагітних жінок становить від нуля до п'яти мМО/мл. Підвищений ХГЛ за відсутності вагітності може вказувати на розвиток онкологічних захворювань матки і придатків, наявність гормонально активних новоутворень у легенях, нирках або кишечнику. ХГЛ вище за норму фіксується протягом чотирьох-п'яти тижнів після аборту і на тлі прийому гормональних препаратів (наприклад, комбінованих оральних контрацептивів). Будь-яке відхилення рівня ХГЛ від норми є показанням до консультації ендокринолога та додаткового обстеження.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Кропивницький

Що таке ХГЛ і як розшифрувати його аналіз? - Кузьо Аліна Йосипівна
Кузьо Аліна Йосипівна
ОН Клінік Кропивницький
бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Вільний бета ХГЛ — яка норма?

Вільний бета-ХГЛ визначається за допомогою кількісного аналізу крові на ХГЛ. У невагітних у нормі бета-ХГЛ відсутній. Оскільки гормон може вироблятися деякими патологічними тканинами в разі онкологічних захворювань, норма для чоловіків і невагітних жінок становить до п'яти мМО/мл. Норма вільного бета-ХГЛ під час вагітності залежить від терміну і кількості ембріонів.

2. Як здавати кров на ХГЛ?

Для аналізу на ХГЛ здається венозна кров. Здавати аналіз на ХГЛ потрібно вранці натщесерце, оскільки рівень гормону в крові може змінюватися протягом доби. 

Специфічна підготовка до аналізу крові на ХГЛ не потрібна. За день до дослідження необхідно відмовитися від вживання алкоголю, куріння, уникати стресових ситуацій і зменшити фізичне навантаження. Якщо ви приймаєте гормональні препарати, потрібно обговорити з лікарем можливість їх скасування за два-три дні до дослідження, оскільки медикаменти можуть вплинути на достовірність результату аналізу на ХГЛ.

3. Коли починає вироблятися ХГЛ?

Після зачаття запліднена яйцеклітина проходить через фалопієву трубу в матку, де імплантується в її стінку. Прикріплення ембріона до стінки матки спричиняє формування плаценти на шостий-восьмий день після зачаття. Сформована плацента виробляє ХГЛ і виділяє його в кров і сечу.

4. ХГЛ коли здавати?

Показаннями до здачі аналізу на ХГЛ для жінок є затримка менструації, підтвердження або виключення вагітності, діагностика стану плода і плаценти, підозра на наявність пухлинних захворювань статевої системи. Чоловікам здати кров на ХГЛ потрібно в разі підозри на злоякісну пухлину яєчок.

Здавати аналіз крові на ХГЛ для визначення можна вже на 10-11 день після ймовірного зачаття. Більшість домашніх тестів на вагітність покажуть підвищений рівень ХГЛ у сечі через 14-17 днів після запліднення, тобто починаючи з першого-третього дня затримки менструації.

5. Кров на ХГЛ коли покаже вагітність?

Вільний бета-ХГЛ починає вироблятися плацентою після прикріплення плодового яйця до стінки матки. Аналіз крові на ХГЛ покаже вагітність не раніше, ніж на 10-11 день з моменту зачаття. Рівень ХГЛ від шести до 24 мМО/мл належить до «сірої зони» і може бути хибнопозитивним, тому за вказаного рівня гормону рекомендується перездати аналіз через кілька днів для отримання достовірного результату.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке ХГЛ і як розшифрувати його аналіз?
Медична сестра.
Що таке ХГЛ і як розшифрувати його аналіз?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Анастасія 1 місяць тому
Добрий день, ХГЛ 34. Тести показую дуже слабку другу смужку. Може бути вагітність? зараз 31 день циклу. Живіт ниє як на критичні, але їх немає. Плануємо майже рік.
Відповісти
Доброго дня. Ви можете бути вагітні, але для точного підтвердження вагітності потрібні додаткові аналізи і повторні тести. Проконсультуйтеся з гінекологом для подальших дій і спостереження за вашим станом.
Аліна 1 місяць тому
А якщо здала аналізи на хгл і результат 0.100 що це значить, є вагітність чи ні?
Відповісти
Добрий день. Рівень ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини) 0.100 мМО/мл вказує на відсутність вагітності. Зазвичай у вагітних жінок рівень ХГЛ значно вищий. Для підтвердження вагітності ХГЛ повинен бути від 5 мМО/мл і вище при ранній вагітності. Якщо у вас є сумніви щодо результатів, або якщо затримка менструації триває, рекомендую звернутися до гінеколога для додаткової консультації та обстежень.
Оля 7 місяців тому
Доброго ранку. Що значить якщо на 8 тижнях вагітності відсутнє серцебиття, а перездала хгл а він в нормі і вже відповідає вагітності як і має бути 9 тижням? Це узд помилилось? Як може завмерлий плід вирости по хгл на цілий тиждень?
Відповісти
Доброго дня. Якщо ультразвукове дослідження показало відсутність серцебиття, це може бути ознакою завмерлої вагітності. У деяких випадках розвиток плода може припинитися, але рівень hCG може залишатися високим. Для точного визначення стану вагітності та виявлення причин відсутності серцебиття рекомендується провести додаткові обстеження, включно з повторним ультразвуковим дослідженням і консультацією з акушером-гінекологом.
Наталія 8 місяців тому
Доброго дня, Мені 36 років , Вагітна двійнею. Зробили перший скринінг хгл завишен 2,5. Поставили хромосомна патологія плоду. Дуже переживаю ,,, що далі??? Проконсультуйте , будь ласка
Відповісти
Доброго дня. Скринінг — це лише попередня оцінка ризику, і він не надає остаточного діагнозу. Для підтвердження або виключення хромосомних аномалій зазвичай використовують інші методи діагностики, такі як амніоцентез або біопсія хоріона. Рекомендуємо обговорити результати зі своїм акушером-гінекологом та отримати додаткову консультацію від генетика. Якщо підтвердиться наявність хромосомної патології, вам буде надана інформація про можливі наступні кроки.
Діана 1 рік тому
Підкажіть, будь ласка, що означає підвищений ХГЛ під час вагітності? У мене нормальна вагітність, але рівень хоріонічного гонадотропіну на 12-му тижні вищий за норму.
Відповісти
Добрий день! Норма вільного бета-ХГЛ на 12 тижні становить від 25700 до 288000 мМО/мл. Підвищений ХГЛ під час вагітності може вказувати на розвиток багатоплідної вагітності, проте підтвердити її можна тільки за допомогою УЗД. За будь-яких відхилень ХГЛ від норми слід проконсультуватися з акушером-гінекологом, який веде вагітність.
Ольга 1 рік тому
Ми з чоловіком плануємо вагітність. Після ймовірного зачаття здала аналіз на ХГЛ, але отримала негативний результат. Чи може ХГЛ не показувати вагітність на ранніх термінах?
Відповісти
Добрий день! Аналіз крові на ХГЛ є найточнішим методом ранньої діагностики вагітності. Результат аналізу на ХГЛ за вагітності на ранніх термінах може бути хибнонегативним, якщо дослідження проведено занадто рано. Для точної діагностики рекомендується здавати кров на ХГЛ не раніше, ніж на 10-11 день з моменту передбачуваного зачаття.
Тетяна 1 рік тому
Після незахищеного сексу здала аналіз на ХГЛ, щоб переконатися у відсутності вагітності. Скажіть, чи може бути вагітність за ХГЛ 0.2 мМО/мл?
Відповісти
Добрий день! Норма ХГЛ для невагітних жінок становить 0-5 мМО/мл. Показник ХГЛ 0.2 мМО/мл вказує на відсутність вагітності або короткий термін після зачаття. Для більш точної діагностики рекомендується здати повторний аналіз на ХГЛ через 10-11 днів з моменту передбачуваного зачаття.
Анна 1 рік тому
Доброго дня! Ми з чоловіком обидва з двійні і зараз чекаємо дитину. Хочемо зрозуміти, чи може у нас теж бути двійня. Підкажіть, який рівень ХГЛ у разі двійні?
Відповісти
Добрий день! Рівень ХГЛ за багатоплідної вагітності зазвичай вищий, ніж за одноплідної. Однак концентрація ХГЛ залежить від терміну та індивідуальних особливостей організму жінки, тому підтвердити багатоплідну вагітність можна тільки на УЗД.
Ліза 1 рік тому
здрастуйте! за УЗД у мене нормальна вагітність і низький рівень ХГЛ за аналізами. у чому причина і чи небезпечно це?
Відповісти
Добрий день! Низький рівень ХГЛ за нормальної вагітності може вказувати на плацентарну недостатність (зміна структури плаценти, що може призвести до затримки розвитку плода) і загрозу викидня. Обидва є небезпечними для плода, тому за умови, що ХГЛ нижчий за норму, необхідно записатися на прийом до гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн