Logo
0 800 30 11 77

Симптоми ановуляторного циклу та способи його лікування

Симптоми ановуляторного циклу та способи його лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 14 квітня 2023 | Оновлено: 26 травня 2023 | 22966 22966
У нормі щорічна кількість овуляцій становить близько 12-13 разів. Через зміни гормонального фону (наприклад, з віком) можуть виникати ановуляторні цикли. Профілактикою, діагностикою та лікуванням ановуляції займається гінеколог.

Ановуляторний цикл — що це?

Ановуляторний цикл — це менструальний цикл, під час якого відсутня овуляція (дозрівання і вихід яйцеклітини з яєчника).

Процес запліднення яйцеклітини

Процес запліднення яйцеклітини

Овуляція необхідна для настання вагітності і відбувається наприкінці першої фази (приблизно на 14 день) менструального циклу та регулюється статевими гормонами — фолікулостимулювальним і лютеїнізувальним. У нормі в жінки протягом року може бути два-три ановуляторні цикли.

Симптоми ановуляторного циклу

Ознаками ановуляторного циклу є зміна кількості та тривалості менструації: порушення дозрівання яйцеклітини може проявлятися рясними місячними (тривають довше семи днів, виділяється понад 80 мілілітрів крові) або мізерними (тривалість становить два-три дні, виділяється до 20 мілілітрів крові) місячними. Інші симптоми ановуляторного циклу:

  • затримка або відсутність місячних;
  • нерегулярні менструації;;
  • нестача цервікального слизу (в нормі перед і під час овуляції з'являються рясні прозоро-білі виділення з піхви).

За ановуляторного циклу не утворюється жовте тіло (тимчасова залоза, яка локалізується в яєчнику) і не виробляється гормон прогестерон, який впливає на температуру тіла. У нормі після настання овуляції температура тіла підвищується до 37,3°С, за ановуляторного циклу базальна температура (температура тілі в стані спокою) постійно менша за 37°С.

Причини ановуляторного циклу

Порушення дозрівання яйцеклітини виникає на тлі гормонального дисбалансу, наприклад, у разі гіперандрогенії (збільшення кількості андрогенів) через новоутворення надниркової залози або вживання анаболічних препаратів. Інші причини ановуляторного циклу:

  • синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) — зміна структури та функції яєчників;
  • злоякісні або доброякісні новоутворення гіпофіза (кісти, пухлини);
  • патології щитоподібної залози (наприклад, гіпотиреоз).

Порушенню дозрівання яйцеклітини сприяють стрес, надмірна або недостатня маса тіла, тривалі виснажливі фізичні навантаження. У підлітків ановуляторні цикли часто виникають протягом перших кількох років після початку менструацій, оскільки процеси регуляції овуляції не повністю сформовані.

У нормі ановуляторний цикл може бути на тлі грудного вигодовування (ГВ) через збільшення концентрації пролактину (гормону, що регулює лактацію). Збільшення кількості ановуляторних циклів може бути ознакою передменопаузи, під час якої змінюється концентрація статевих гормонів в організмі та зменшується кількість фолікулів.

Ановуляторний цикл після пологів виникає через зміну гормонального фону, стрес або часті перевтоми. Тривалість відновлення нормального менструального циклу після народження дитини залежить від індивідуальних особливостей організму жінки і може тривати кілька місяців.

Скільки триває ановуляторний цикл?

Ановуляторний цикл триває 24-35 днів, проте через гормональний дисбаланс місячні можуть наступати раніше або пізніше нормального терміну. Причинами зміни тривалості циклу можуть бути новоутворення або інфекції органів малого таза, настання менопаузи. Встановити причину порушення циклу може гінеколог після обстеження.

Затримка в разі ановуляторного циклу

Затримка за ановуляторного циклу виникає внаслідок гормонального дисбалансу і триває понад п'ять днів. Відсутності менструації за ановуляції сприяють сильний стрес, ожиріння, нестача вітамінів і мікроелементів.

Виділення за ановуляторного циклу

Під час овуляції слиз шийки матки стає більш рідким і розтяжним, що в нормі сприяє руху сперматозоїдів. В ановуляторному циклі через дисбаланс гормонів цервікальні виділення густі.

Ановуляторний цикл і вагітність

За ановуляторного циклу неможливо завагітніти, оскільки яйцеклітина не дозріває і не виходить із фолікула, в результаті сперматозоїд не може її запліднити. Ановуляція є причиною близько 25% випадків безпліддя.

Як діагностують ановуляторний цикл?

Для діагностики ановуляторного циклу гінеколог збирає анамнез, проводить гінекологічний огляд і направляє на здачу аналізу крові на рівень гормонів. У разі ановуляції лікар виконує гінекологічне ультразвукове дослідження (УЗД), що дає змогу вивчити стан ендометрія (внутрішнього шару матки) і яєчників.

Фолікулометрія — ультразвукове дослідження, яке проводять для оцінки розвитку фолікулів і дає змогу виявити настання овуляції. Обстеження необхідно виконувати мінімум три рази для вивчення змін у динаміці.

Як визначити ановуляторний цикл?

Для визначення ановуляторного циклу існують спеціальні тести-смужки: необхідно зібрати сечу в чисту посудину, занурити в неї тест на 10 секунд і через 10 хвилин оцінити результат. Поява однієї лінії на смужці свідчить про негативний результат і відсутність овуляції. Не рекомендується використовувати ранкову сечу, оскільки вона найбільш концентрована і може призвести до хибнонегативного результату.

Запідозрити порушення овуляції можна за допомогою вимірювання базальної температури тіла й оцінки змін виділень із піхви протягом циклу. Точно виявити ановуляторний цикл може гінеколог після проведення ультразвукового дослідження.

Як лікувати ановуляторний цикл?

Лікування ановуляції спрямоване на усунення причини, яка призвела до порушення розвитку яйцеклітини. У разі ановуляторного циклу гінеколог може призначити гормональні препарати або лікарські засоби, що стимулюють овуляцію.

Лікування ановуляторного циклу включає вживання вітамінно-мінеральних комплексів (фолієвої кислоти, вітамінів С і Е, цинку), які можуть допомогти поліпшити функцію яєчників. У разі ановуляції важливо займатися дозованою фізичною активністю, нормалізувати масу тіла і режим дня (необхідно висипатися і уникати перевтоми).

УЗД в ОН Клінік Дніпро

Симптоми ановуляторного циклу та способи його лікування - Алєксєєнко Анастасія Анатоліївна
Алєксєєнко Анастасія Анатоліївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як зрозуміти, що немає овуляції?

Зрозуміти, що немає овуляції можна за такими симптомами: нерегулярні місячні та відсутність змін температури тіла протягом менструального циклу. Виявити ановуляцію можна за допомогою спеціального тесту на овуляцію: негативний результат (одна смужка) вказує на ановуляторний цикл. Точно діагностувати порушення дозрівання яйцеклітини може гінеколог після обстеження.

2. Чи може бути овуляція без місячних?

Овуляція без місячних може бути в післяпологовий період або під час відновлення після годування грудьми. Відсутність місячних після овуляції може бути через настання вагітності.

3. Чому немає овуляції, а місячні йдуть?

Місячні без овуляції можуть бути за ановуляторного циклу. За ановуляції яйцеклітина не вивільняється з яєчника, але під дією гормонів відбувається відторгнення слизової оболонки матки (ендометрія) і виникає менструація.

4. Пізня овуляція або ановуляторний цикл — як відрізнити?

За ановуляторного циклу відсутня овуляція. За пізньої овуляції яйцеклітина дозріває і виходить з яєчника, але пізніше 14 дня за 28-денного циклу. Для визначення наявності або відсутності овуляції необхідно звернутися до гінеколога.

5. Ановуляторний цикл — чи можна завагітніти?

За ановуляторного циклу не можна завагітніти, оскільки яйцеклітина не виходить із фолікула і сперматозоїд не може її запліднити. Для настання вагітності необхідно усунути причину ановуляції.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Симптоми ановуляторного циклу та способи його лікування
Лікар ультразвукової діагностики.

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Софія 11 місяців тому
Добрий день. Короткий цикл (17 днів) може бути ознакою відсутності овуляції?
Відповісти
Добрий день. Так, короткий цикл може бути симптомом ановуляції. До ознак ановуляторного циклу також належать затримка місячних, рясні або мізерні менструації, відсутність змін базальної температури тіла протягом циклу.
Світлана 11 місяців тому
Доброго дня. Чи може бути ановуляторний цикл за інфантильної матки?
Відповісти
Добрий день. Так, може бути, оскільки ановуляторний цикл та інфантильна матка виникають через порушення функціонування репродуктивної системи і вироблення статевих гормонів.
Поліна 11 місяців тому
Доброго дня, а яка норма ановуляторного циклу?
Відповісти
Добрий день. У нормі ановуляторний цикл може бути два-три рази на рік. Кількість ановуляцій збільшується з віком через гормональні зміни.
Марія 11 місяців тому
Здрастуйте, якщо у мене ановуляторний цикл, то, коли чекати місячні?
Відповісти
Добрий день. Цикл у нормі триває 24-35 днів, у разі ановуляції може бути затримка місячних або навпаки їх ранній початок.
Ірина 11 місяців тому
Добрий день. Що таке ановуляторний менструальний цикл?
Відповісти
Доброго дня. Ановуляторний цикл — це цикл, під час якого не відбувається овуляція (яйцеклітина не дозріває в яєчнику і не виходить у маткову трубу). За ановуляції неможливе настання вагітності.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!