Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Чого чекати після відмови від гормональної контрацепції?

Чого чекати після відмови від гормональної контрацепції?
Читати 9 хвилин | Створено: 16 жовтня 2023 | Оновлено: 16 жовтня 2023 | 46395 46395
1. Що таке гормональна контрацепція? 2. Як діє гормональна контрацепція? 3. Які причини відмови від гормональної контрацепції? 4. Як правильно припинити пити КОК після тривалого прийому? 5. Коли можлива різка відмова від КОК? 6. Що таке синдром відміни КОК? 7. Які аналізи потрібно здати після скасування КОК? 8. Що відбувається з організмом жінки після скасування гормональних контрацептивів? 9. Як відмова від КОК впливає на емоційний стан? 10. Як довго відновлюється гормональний фон після скасування протизаплідних? 11. Чому можуть з'явитися прищі після скасування КОК? 12. Що відбувається з волоссям після скасування КОК? 13. Чи можна набрати вагу після відмови від протизаплідних пігулок? 14. Коли починаються місячні після скасування протизаплідних? 15. Як довго відновлюється цикл після скасування прийому КОК? 16. Чому може боліти низ живота після скасування КОК? 17. Чи можна завагітніти одразу після скасування гормональних контрацептивів? 18. Які методи контрацепції обрати після відмови від КОК? 19. Чи потрібно пити вітаміни при відмові від КОК? 20. Як підтримати організм після відмови від гормональних контрацептивів? 21. Які плюси відмови від прийому гормональних препаратів?
1

Що таке гормональна контрацепція?

Гормональна контрацепція — це спосіб зниження ризику небажаної вагітності, що ґрунтується на використанні препаратів, які містять гормони. При систематичному прийомі гормонів ефективність контрацепції може досягати 99%.

Припинення прийому гормональних контрацептивів може супроводжуватися побічними ефектами. Для полегшення симптоматики та запобігання ускладнень потрібна консультація гінеколога.

2

Як діє гормональна контрацепція?

Гормональні компоненти протизаплідних засобів (наприклад, таблеток або контрацептивних пластирів) спричиняють зміни у функціонуванні органів жіночої репродуктивної системи. Дія гормональних контрацептивів:

  • згущення цервікального слизу, що створює бар'єр, який перешкоджає проникненню сперматозоїдів у матку;
  • запобігання овуляції (виходу яйцеклітини з яєчника);
  • профілактика зачаття (витончення слизової оболонки матки, до якої не прикріплюється яйцеклітина).

Результативність використання протизаплідних засобів залежить від дотримання схем прийому (дозування та інтервалів між дозами). Ризик завагітніти може підвищуватися в разі пропуску однієї або декількох доз препарату, прийому антибіотиків або медикаментів, що впливають на кров'яний тиск.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Які причини відмови від гормональної контрацепції?

Припинення прийому гормональних контрацептивів може пояснюватися плануванням вагітності або відсутністю статевого життя. Інші причини відмови від гормональної контрацепції:

Відмова від засобів жіночої контрацепції на основі гормонів може пояснюватися перенесеними операціями. Ще одним фактором, що зумовлює скасування комбінованих оральних контрацептивів (КОК), є прийому медикаментів, несумісних із протизаплідними засобами (наприклад, антибіотиків або протисудомних препаратів).

4

Як правильно припинити пити КОК після тривалого прийому?

Припиняти використання оральних контрацептивів необхідно за погодженням з лікарем-гінекологом (незалежно від тривалості прийому препаратів). Місячні можуть початися через кілька діб після скасування КОК. Щоб уникнути менструальних порушень, бажано не припиняти прийом гормональних медикаментів до завершення циклу.

Якщо необхідно обрати інші методами контрацепції після відміни КОК, слід уникати незахищеного сексу до їхнього застосування (наприклад, до встановлення внутрішньоматкової спіралі (ВМС) або використовувати презервативи та негормональні протизаплідні таблетки). У разі незапланованого статевого контакту можна скористатися засобом екстреної контрацепції.

5

Коли можлива різка відмова від КОК?

Прийом гормональних контрацептивів припиняється в разі виявлення вагітності або побічних ефектів, що супроводжуються високим ризиком ускладнень. Показання для негайної відмови від КОК:

  • серцевий напад;
  • інтенсивний біль (у животі, в кінцівках, у грудях, головний біль);
  • травні розлади (наприклад, тривале блювання чи діарея);
  • різке погіршення зору;
  • сплутаність свідомості;
  • утруднене дихання;
  • жовтяниця, холестаз (зниження або припинення виведення жовчі з жовчного міхура);
  • гіпертонія;
  • рясні вагінальні кровотечі;
  • онкологічні захворювання;
  • тромбоз глибоких вен або тромбоемболія легеневої артерії;
  • підготовка до операції (прийом гормонів припиняють за місяць до хірургічного втручання).

У разі появи будь-яких тривожних симптомів слід відвідати гінеколога й обговорити з ним доцільність подальшого прийому КОК. За необхідності лікар замінить препарат або допоможе підібрати інші види контрацепції.

6

Що таке синдром відміни КОК?

Синдром відміни КОК включає симптоми, які є реакціями організму на відновлення природного гормонального фону. Прояви синдрому відміни гормональних препаратів:

  • метеоризм;
  • біль в грудях, у тазовій ділянці, головний біль;
  • перепади настрою;
  • поява вугрів;
  • порушення менструального циклу;
  • погіршення стану волосся;
  • зменшення молочних залоз;
  • дисменорея (матковий біль, що передує менструації).

Одними з чинників, що впливають на розвиток синдрому відміни протизаплідних препаратів, є зміни, що стосуються роботи органів ендокринної системи. Для профілактики ускладнень рекомендується проконсультуватися з гінекологом перед припиненням використання гормональних контрацептивів.

7

Які аналізи потрібно здати після скасування КОК?

Після скасування КОК необхідно зробити тест на вагітність, здати аналізи крові та сечі, виміряти артеріальний тиск і пройти гінекологічний огляд. Залежно від анамнезу можуть знадобитися додаткові обстеження (наприклад, печінкові проби або аналіз крові на цукор). У разі появи ознак гормональних збоїв рекомендується записатися на прийом до ендокринолога.

8

Що відбувається з організмом жінки після скасування гормональних контрацептивів?

Діючі речовини протизаплідних таблеток, які впливають на роботу систем організму жінки, виводяться з клітин і тканин через кілька діб або тижнів після скасування КОК. Зниження концентрації гормонів призводить до відновлення нормальної роботи органів репродуктивної системи, менструального циклу та підвищення фертильності (ймовірності завагітніти після сексу).

Не виключається почастішання проявів передменструального синдрому (наприклад, нудоти) у випадках, коли симптоми ПМС спостерігалися до контрацепції. Тримісячна затримка після скасування КОК є підставою для позачергового відвідування гінеколога.

9

Як відмова від КОК впливає на емоційний стан?

У перші кілька днів або тижнів після припинення прийому КОК можуть спостерігатися коливання гормонального фону. Наслідками нестабільності гормональних показників є перепади настрою, підвищена тривожність і депресивні симптоми. Дестабілізація емоційного стану також може бути пов'язана з занепокоєнням з приводу небажаної вагітності.

10

Як довго відновлюється гормональний фон після скасування протизаплідних?

Період, необхідний для нормалізації гормонального фону після відмови від використання гормональних контрацептивів, становить кілька тижнів. Точний термін залежить від тривалості курсу, складу та дозування препаратів.

11

Чому можуть з'явитися прищі після скасування КОК?

Протизаплідні пігулки, крім захисту від незапланованої вагітності, допомагають усувати прищі, викликані гормональним збоєм. Наприклад, при підвищенні рівня тестостерону збільшується вироблення шкірного сала, яке закупорює пори та викликає запалення.

Естроген, що входить до складу КОК, сприяє зниженню концентрації тестостерону в організмі та зменшенню вироблення секрету шкірними залозами. Дефіцит естрогену та зростання тестостеронових показників після скасування КОК можуть призвести до появи прищів.

12

Що відбувається з волоссям після скасування КОК?

Після скасування КОК концентрація гормонів в організмі змінюється, тому можуть спостерігатися втрата об'єму, потьмяніння, витончення або випадання волосся. Не виключається зворотний ефект, коли відмова від КОК чинить оздоровчу дію на волосся.

13

Чи можна набрати вагу після відмови від протизаплідних пігулок?

Під час наукових досліджень не вдалося підтвердити наявність зв'язку між припиненням вживання КОК і зміною ваги. Також на динаміку маси тіла не впливають дозування та схема прийому контрацептивів.

14

Коли починаються місячні після скасування протизаплідних?

Місячні, що супроводжуються симптомами різного ступеня тяжкості або протікають без ускладнень, починаються між четвертим та шостим тижнями після вживання останньої дози препарату. Якщо немає місячних через два-три місяці після скасування КОК, необхідно записатися на консультацію гінеколога.

15

Як довго відновлюється цикл після скасування прийому КОК?

Відновлювальний період менструального циклу становить від одного до трьох місяців з дня скасування прийому КОК. Нерегулярність або затримка перших місячних після скасування вживання протизаплідних засобів пояснюється гормональним дисбалансом (наслідок прийому контрацептивів), а також стресом, перевтомою або наявністю хвороб статевої системи.

16

Чому може боліти низ живота після скасування КОК?

Біль у нижній частині живота може пояснюватися овуляцією. Хворобливі відчуття посилюються, коли яєчник вивільняє яйцеклітину. Симптом може доповнюватися нудотою, поперековим болем, вагінальними кровотечами або прозорими виділеннями. У разі рясних кровотеч після відміни КОК необхідно звернутися до гінеколога.

Болі внизу живота за один-два дні або в момент початку менструації (дисменорея) виникають унаслідок менструальних спазмів і поширюються на ділянки спини або стегон. Для зменшення інтенсивності больового синдрому застосовують нестероїдні протизапальні препарати.

17

Чи можна завагітніти одразу після скасування гормональних контрацептивів?

Припинення прийому КОК призводить до зниження концентрації діючих речовин контрацептивів і відновлення фертильності, тому шанси завагітніти зростають одразу після скасування (або пропуску чергового прийому) таблеток. Протягом першого року після відмови від протизаплідних пігулок ймовірність вагітності може збільшитися до 80% (показник не залежить від тривалості прийому та дозування КОК).

18

Які методи контрацепції обрати після відмови від КОК?

Після скасування гормональних контрацептивів необхідно спільно з гінекологом підібрати інші методи контрацепції для жінок. Наприклад, можна встановити ВМС або користуватися презервативами під час кожного статевого контакту.

19

Чи потрібно пити вітаміни при відмові від КОК?

Гормональні контрацептиви можуть вплинути на вітамінний баланс. Наприклад, деякі препарати призводять до надлишку вітаміну A та дефіциту вітамінів B2, B6, B9, B12, C та E в організмі. Перед тим, як приймати вітаміни під час відмови від КОК, слід проконсультуватися з гінекологом або терапевтом.

20

Як підтримати організм після відмови від гормональних контрацептивів?

Одним з наслідків відмови від КОК є загострення передменструального синдрому. Крім медикаментів, організм можна підтримати збільшенням фізичної активності, яка сприятливо впливає на самопочуття та працездатність.

Тривалий прийом гормональних контрацептивів може спричинити дефіцит вітамінів групи B, цинку, селену та магнію, тому за узгодженням з дієтологом можна внести корективи в раціон харчування або пройти курс прийому вітамінно-мінеральних добавок.

21

Які плюси відмови від прийому гормональних препаратів?

Після припинення прийому КОК відновлюється природний гормональний фон, від якого залежить робота репродуктивної системи і підвищується ймовірність вагітності. Наслідки відмови від прийому протизаплідних препаратів:

  • нормалізація тиску;
  • відновлення менструального циклу;
  • поліпшення роботи серцево-судинної системи;
  • зниження ризику кровотеч і сухості піхви;
  • усунення порушень апетиту;
  • поява можливості проведення лікування супутніх захворювань препаратами, несумісними з КОК;
  • поліпшення психоемоційного стану (якщо використовувані препарати викликали депресію).

Після проходження курсу прийому гормональних контрацептивів бажано періодично відвідувати гінеколога. У разі появи ускладнень необхідна невідкладна консультація лікаря.

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Чого чекати після відмови від гормональної контрацепції? - Разборська Оксана Миколаївна
Разборська Оксана Миколаївна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Чого чекати після відмови від гормональної контрацепції?
Акушер-гінеколог. Перша категорія.
Чого чекати після відмови від гормональної контрацепції?
Лікар акушер-гінеколог. Друга категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 5 місяців тому
Добрий день. Почала приймати Жанін за рекомендацією гінеколога, відразу після початку зʼявилася мілка сип по всьому лиці і шиї. І багато підшкірних прищів, обличчя стало жирніти дуже швидко(( Скажіть це норма для початку? Чи мені потрібно міняти препарат? Випила 5 таблеток.
Відповісти
Добрий день. Важко точно сказати, чи це реакція на прийом конкретного протизаплідного препарату, такого як Жанін, оскільки реакція на ліки може бути індивідуальною. Зміни на шкірі, такі як висип і поява підшкірних прищів, можуть бути пов'язані з різними факторами, включаючи гормональні зміни, стрес тощо. Якщо ви помітили такі зміни після прийому протизаплідного препарату, рекомендується звернутися до вашого гінеколога. Лікар може переглянути ваші симптоми, оцінити, чи пов'язані вони з прийомом препарату, і вирішити, чи залишатися на ньому, чи спробувати інший метод контрацепції.
Інна 5 місяців тому
Доброго дня. Таке питання. Чому можуть боліти яєчники під час приймання протизаплідних?
Відповісти
Добрий день. Якщо симптом не пов'язаний з овуляцією, болі в яєчниках можуть виникати в разі пухлин, ендометріозу, запальних захворювань органів малого таза або позаматкової вагітності. Для уточнення причини болю необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Катерина 6 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна завагітніти під час прийому гормональних контрацептивів?
Відповісти
Добрий день. При дотриманні схем прийому засобів гормональної контрацепції, призначених гінекологом, ймовірність завагітніти не перевищує 1%.
Оксана 6 місяців тому
Доброго дня. До якого віку потрібно приймати гормональні контрацептиви, щоб не завагітніти?
Відповісти
Добрий день. За відсутності побічних ефектів можна приймати гормональні таблетки до 55 років. Для уникнення небажаної вагітності прийом КОК можна завершити через рік після аменореї (стійкої відсутності менструацій протягом шести або більше місяців).
Ольга 6 місяців тому
Добрий вечір. Я кинула пити протизаплідні на половині упаковки. Чи можуть бути якісь наслідки?
Відповісти
Добрий день. Якщо перестати пити протизаплідні, підвищується ймовірність завагітніти під час незахищеного сексу. Тривалість прийому контрацептивів не впливає на ризик побічних ефектів, які виникають після відмови від протизаплідних засобів (ключовими факторами є індивідуальні особливості організму). Щоб правильно припинити пити гормональні таблетки й уникнути ускладнень, рекомендується проконсультуватися з гінекологом.
Ганна 6 місяців тому
Добрий день. Чи можна пити протизаплідні жінкам, які не народжували?
Відповісти
Добрий день. Засоби гормональної контрацепції призначають жінкам, які народжували та не народжували. Якщо у жінки не було жодної вагітності, це не є протипоказанням для прийому гормональних контрацептивів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!