Застуда не минає. Шипшина може допомогти?

Що таке шипшина?
Шипшина — це багаторічний морозостійкий чагарник з червоно-помаранчевими (рідше — з темно-фіолетовими або чорними) плодами. Лікувальні властивості плодів шипшини пояснюються високим вмістом вітамінів і флавоноїдів.
Шипшина — це троянда?
Шипшина — це дика троянда. З точки зору ботаніки шипшина є представником роду Rosa сімейства розових (Rosaceae).
Відрізнити троянду від шипшини можна за зовнішнім виглядом листя і квіток. У шипшини — невелике овальне листя з зазубреними краями і однорядні квітки. У троянди — більш велике листя і квітки в порівнянні з шипшиною. Квітки троянди можуть бути однорядними або багаторядними (у декоративних сортів часто зустрічаються махрові квітки з великою кількістю пелюсток).
Як цвіте шипшина?
Поставте своє питання Сімейній медицині «ОН Клінік»
Що лікує шипшина?
У поєднанні з ліками шипшина може лікувати застуду та дерматологічні захворювання. Інші захворювання, які може лікувати шипшина, включають:
- ревматоїдний артрит;
- остеопороз;
- цукровий діабет;
- ожиріння;
- гіперліпідемію (високий рівень ліпідів у крові).
Одним з перспективних напрямків є використання шипшини для лікування захворювань печінки.
Чим корисна шипшина?
Плоди шипшини мають нейропротекторну, антимікробну та протиракову дію. Користь шипшини також може включати:
- профілактику авітамінозу;
- нейтралізацію вільних радикалів;
- зміцнення імунної системи;
- запобігання ускладнень запальних захворювань.
При зовнішньому застосуванні корисні властивості шипшини можуть проявлятися прискоренням загоєння ран і зменшенням запалення (наприклад, при акне). Також шипшина може уповільнити старіння шкіри.
Чим корисна шипшина для жінок?
Шипшина може бути корисна жінкам як засіб для профілактики ожиріння, поліпшення засвоєння заліза, дефіцит якого може виникати під час менструацій, а також зниження інтенсивності болю при дисменореї (рясних менструальних кровотечах). Для більш детального вивчення впливу шипшини на жіночий організм (в тому числі при використанні в гінекології) потрібні додаткові дослідження.
Скільки вітаміну С в шипшині?
У 100 грамах шипшини в середньому міститься 426 мг вітаміну С. Залежно від сорту, ступеня зрілості та умов зростання концентрація аскорбінової кислоти в плодах може варіюватися в діапазоні 106-2712 мг на 100 грам.
Кому не можна пити шипшину?
Шипшину не можна пити при анемії, порушеннях кровообігу і згортання крові. Інші протипоказання до вживання шипшини можуть включати:
- ендокардит;
- тяжкі захворювання нирок;
- жовчнокам'яну хворобу;
- деякі захворювання шлунка (наприклад, шипшина протипоказана при гастриті з підвищеною кислотністю);
- гострі фази патологій внутрішніх органів, що беруть участь у травленні (наприклад, відвар шипшини не рекомендується вживати при загостреннях панкреатиту);
- декомпенсований цукровий діабет (форма діабету, при якій рівень глюкози в крові залишається стабільно високим навіть після лікування);
- прийом деяких медикаментів (наприклад, препаратів заліза).
Також відвар не можна пити при індивідуальній непереносимості (алергії на шипшину). Включати шипшину в раціон рекомендується тільки після консультації з терапевтом або сімейним лікарем.
Коли збирати шипшину?
Як правило, дозрілі плоди шипшини збирають після перших заморозків, не чекаючи сильних морозів. Короткочасний вплив низьких температур робить смак шипшини більш солодким. Плоди готові до збору, коли шкірка змінює колір на помаранчевий або червоний, а кінчики стають сухими і зморщеними.
Як заварювати шипшину в каструлі?
Якщо правильно заварити шипшину, відвар буде містити максимальну кількість цінних поживних речовин. Дві столові ложки плодів шипшини кладуть в емальовану каструлю, заливають 400 мл гарячої кип'яченої води, накривають кришкою і готують на повільному вогні (шипшина вариться близько 15 хвилин). Відвар охолоджують при кімнатній температурі до теплого стану, проціджують і доводять об'єм кип'яченою водою до 400 мл.
Як правильно заварювати чай з шипшини?
Як заварювати шипшину в термосі?
Шипшину в термосі заварюють з розрахунку три-п'ять столових ложок плодів на літр води. Плоди засипають в термос, заливають кип'яченою водою, охолодженою до 60°C, і залишають на 8-12 годин (наприклад, на ніч). При контакті з металом поживні речовини в складі шипшини можуть частково руйнуватися, тому найбільш корисний настій, приготовлений в термосі зі скляною колбою.
Як пити шипшину?
Шипшину можна пити у вигляді настоянки, сиропу, екстракту, чаю або відвару. Щоб приготувати відвар шипшини, потрібно орієнтуватися на пропорцію одна столова ложка плодів на 200 мл гарячої кип'яченої води. Норми споживання відвару шипшини:
- дорослі та діти старше 14 років — по 1/2 склянки;
- діти від 11 до 14 років — по 1/3 склянки;
- діти 7-10 років — по дві столові ложки;
- діти від чотирьох до шести років — по одній столовій ложці;
- діти від одного до трьох років — по одній десертній ложці.
Зазначену кількість відвару приймають у теплому вигляді двічі на добу після їди. Перед вживанням відвар необхідно збовтати.
Чи можна пити шипшину на ніч?
Пити шипшину на ніч не рекомендується. У деяких людей шипшина може викликати порушення сну (безсоння).
Як зберігати шипшину?
Чи можна пити щодня шипшину?
Пити шипшину щодня можна. Однак дозування і тривалість прийому шипшини рекомендується уточнити у лікаря.
Чи можна давати відвар шипшини дітям?
Неконцентрований відвар шипшини можна в обмежених кількостях давати дітям з одного року. Однак необхідна попередня консультація сімейного лікаря або педіатра.
Чи можна шипшину вагітним і при ГВ?
Вплив шипшини на здоров'я матері та дитини в період вагітності та грудного вигодовування до кінця не вивчений. Не рекомендується вживати шипшину під час вагітності та ГВ без попередньої узгодження з лікарем (особливу небезпеку становить настоянка шипшини, що містить велику кількість спирту).
Чай з шипшини підвищує чи знижує тиск?
Щоденне вживання шипшини впродовж шести тижнів може знизити систолічний артеріальний тиск і запобігти ускладненням гіпертонії. Щоб детальніше вивчити, як шипшина впливає на тиск, необхідні подальші наукові дослідження.
Чим корисна шипшина при захворюваннях шлунково-кишкового тракту?
Відвар шипшини може бути корисний для нормалізації стільця при діареї, а також для профілактики ускладнень бактеріальних інфекцій кишечника. Приймати шипшину при захворюваннях ШКТ можна тільки після консультації з гастроентерологом.
У чому користь шипшини для печінки?
Шипшина може пришвидшувати метаболізм жирів у печінці, покращувати засвоєння глюкози, знижувати вміст тригліцеридів і холестерину. Однак клінічних даних, що підтверджують користь шипшини для печінки, поки недостатньо, тому важливо утримуватися від самолікування. Зокрема, не рекомендується без попередньої консультації з лікарем застосовувати рецепти народної медицини (наприклад, проводити чистку печінки шипшиною і сорбітом).
Чи допомагає шипшина при каменях у нирках?
Незважаючи на те, що шипшина може застосовуватися для лікування каменів у нирках у народній медицині, наукові докази ефективності вживання плодів при сечокам'яній хворобі відсутні. Надмірне споживання шипшини може призвести до закислення сечі і утворення нових каменів у нирках через високу концентрацію аскорбінової кислоти, тому пацієнтам із груп ризику важливо регулярно консультуватися з урологом.
Чи можна пити шипшину при діабеті?
Плоди шипшини мають протизапальну дію і можуть використовуватися для нормалізації порушеної толерантності до глюкози, посилення секреції інсуліну і нормалізації функцій клітин підшлункової залози. Ефект від вживання засобів на основі шипшини може проявлятися зниженням рівня глюкози в крові і ризику ускладнень цукрового діабету.
Але механізми, що лежать в основі терапевтичної дії шипшини при діабеті, є недостатньо вивченими. Також важливо пам'ятати про протипоказання. Наприклад, шипшиновий сироп не рекомендується вживати при діабеті через високий вміст цукру.
Чи допомагає шипшина при застуді?
Шипшина може використовуватися для профілактики, полегшення симптомів і зниження ризику ускладнень простудних захворювань. Користь шипшини при застуді пояснюється високим вмістом вітаміну C.
При застуді найбільш корисний чай і відвар з плодів шипшини. Використовувати народні методи лікування простудних захворювань (наприклад закапувати олію шипшини в ніс) не рекомендується через ризик алергії.
Як виглядає алергія на шипшину?
Алергія на шипшину може виглядати як висип, свербіж, кропив'янка, пухирі, почервоніння або лущення шкіри. Інші симптоми алергії на шипшину можуть включати:
- набряк обличчя, рота, губ, язика або горла;
- хрипи, осиплість голосу;
- утруднене дихання, ковтання або мова.
Одними з тяжких форм алергії на шипшину є астма та алергічний риніт (ризик розвитку патологій може підвищуватися при вдиханні пилу з плодів шипшини). При перших проявах алергічних реакцій необхідно припинити прийом шипшини та записатися на огляд до алерголога.
Як застосовувати олію шипшини?
Олію шипшини з легко впізнаваним, теплим, м'яким ароматом можна наносити на будь-які ділянки шкіри відповідно до інструкції виробника. Засіб може використовуватися окремо або спільно з іншими оліями. Перед першим застосуванням олії рекомендується провести тест на невеликій ділянці шкіри, щоб переконатися у відсутності подразнення та алергічних реакцій.
Використовувати олію шипшини для волосся можна тільки за призначенням лікаря через недостатню вивченість лікувального ефекту. Також олію шипшини, призначену для зовнішнього застосування, не можна пити або використовувати для змащування горла.
Як застосовувати олію шипшини?
Олію шипшини з легко впізнаваним, теплим, м'яким ароматом можна наносити на будь-які ділянки шкіри відповідно до інструкції виробника. Засіб може використовуватися окремо або спільно з іншими оліями. Перед першим застосуванням олії рекомендується провести тест на невеликій ділянці шкіри, щоб переконатися у відсутності подразнення та алергічних реакцій.
Використовувати олію шипшини для волосся можна тільки за призначенням лікаря через недостатню вивченість лікувального ефекту. Також олію шипшини, призначену для зовнішнього застосування, не можна пити або використовувати для змащування горла.
Як застосовувати олію шипшини для обличчя?
Дві-три краплі олії шипшини один або два рази на день наносять на чисту суху шкіру обличчя і акуратно розподіляють масажними рухами кінчиків пальців для більш швидкого вбирання. Олію шипшини також можна додавати в інші засоби, які застосовують для догляду за шкірою обличчя (наприклад, в гелі для вмивання, маски, креми, лосьйони), в пропорції 1:10.
Чи допомагає шипшина при схудненні?
Шипшина, що сприяє зменшенню жирових відкладень в організмі, може допомогти при схудненні в рамках комплексної програми зниження ваги. Виняток становлять продукти на основі шипшини з високою калорійністю (наприклад, шипшиновий мед або сироп). Для більш ефективного використання шипшини з метою схуднення потрібні додаткові дослідження.
Як сушити шипшину?
Найкраще сушити злегка недозрілі плоди шипшини. Зелені плоди можуть бути занадто твердими і кислими, а м'якоть перезрілої шипшини може бути гнилою. Етапи сушіння шипшини:
- Ретельно промити плоди під проточною водою і видалити залишки вологи (наприклад, паперовими рушниками).
- Розкласти плоди в один шар на деку.
- Висушити шипшину в духовці при температурі близько 50-60 °C протягом 6-12 годин, перевіряючи консистенцію щогодини (плоди повинні стати хрусткими і легко кришитися).
Також сушити шипшину можна в дегідраторі (електричній сушарці) відповідно до інструкції виробника або природним шляхом на деку в теплому, сухому місці з хорошою вентиляцією і без впливу прямих сонячних променів. Висушені плоди зберігають у скляній банці або герметичному контейнері в сухому, прохолодному місці. Попередньо плоди можна подрібнити або натерти на тертці.
Як сушити шипшину?
Що можна приготувати з шипшини?
З шипшини можна приготувати безліч страв і напоїв (наприклад, чаї, компоти, морси, соки, коктейлі, сиропи та настоянки). Приклади страв із шипшини:
- супи, пюре, муси;
- булочки, кекси, пироги;
- варення, джеми, пастила, мармелад, пудинги, желе, цукерки з шипшини.
Також шипшину можна використовувати як інгредієнт соусів і маринадів. Порошок з шипшини є натуральною основою для вітамінних напоїв.
Щоб запобігти побічним ефектам, при кулінарній обробці плодів важливо контролювати концентрацію шипшини в готовій страві або напої. Наприклад, концентрований сік шипшини перед вживанням необхідно розбавляти.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Сімейна медицина в ОН Клінік Кропивницький


Інші статті на тему
Схожі статті:
Коментарі



