Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Омолодження без ін'єкцій: види та схеми масажу обличчя

Омолодження без ін'єкцій: види та схеми масажу обличчя
Читати 7 хвилин | Створено: 17 серпня 2023 | Оновлено: 17 серпня 2023 | 20629 20629
1

Користь масажу для обличчя

Масаж обличчя — це комплекс механічних впливів (погладжування, розтирання, точкових і кругових рухів) на шкірні покриви. Процедуру проводять з метою загального розслаблення, корекції зовнішнього вигляду і відновлення тонусу шкіри обличчя.

Користь від масажу обличчя полягає в розслабленні м'язів, поліпшенні кровообігу і лімфатичного відтоку. Масаж обличчя зменшує вираженість набряків і дрібних зморшок, а також чинить розслаблювальний ефект, знижує стрес і покращує настрій.

Для масажу обличчя можна використовувати спеціальний скребок (наприклад, гуаша), який чинить механічний вплив на шкірні покриви і судини. У результаті стимулюється кровообіг, покращується транспортування кисню і поживних речовин у тканини.

2

Основні правила масажу обличчя

Масаж обличчя потрібно робити обережними рухами, уникаючи сильного тиску, щоб не викликати подразнення і не пошкодити шкіру. Правила масажу обличчя:

  • перед початком масажу необхідно очистити обличчя, шию і зону декольте від забруднень і косметики;
  • під час процедури потрібно використовувати спеціальну олію для поліпшення ковзання рук або скребка для масажу;
  • за наявності акне (вугрової висипки) необхідно уникати масажу в цих ділянках, щоб не посилити вираженість висипань;
  • після процедури на обличчя потрібно нанести заспокійливий крем, щоб пом'якшити і зволожити шкіру;
  • для досягнення бажаних результатів масаж необхідно робити регулярно (два-три рази на тиждень).

Під час процедури важливо стежити за реакцією шкіри: у разі появи сильного почервоніння або больових відчуттів необхідно негайно припинити масаж. Для виявлення причини дискомфорту потрібно записатися на консультацію до дерматолога або косметолога.

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

3

Масаж обличчя: корисні схеми

Масаж обличчя правильно робити за спеціальними лініями для посилення кровообігу і лімфатичного відтоку. Масажні лінії масажу обличчя:

  • від центру чола до скронь і вгору до волосся;
  • від внутрішнього куточка ока до зовнішнього;
  • від низу до верху по «спинці» носа і від «спинки» в боки вздовж по вилицях до скронь;
  • від середини підборіддя до вух по лінії щелепи в напрямку до вух;

Масажні лінії обличчя

Масажні лінії обличчя

  • від середини грудей вгору і до зовнішніх боків шиї.

Необхідно рухатися в одному напрямку і повторювати кожен рух близько 10-15 разів. Важливо масажувати шкіру вздовж контурів обличчя, а не по них, щоб уникнути больових відчуттів.

4

Як правильно робити масаж обличчя в домашніх умовах?

Перед проведенням масажу в домашніх умовах важливо помити руки й очистити обличчя. На шкірні покриви потрібно нанести невелику кількість масажного крему або олії для полегшення ковзання пальців. Схеми масаж обличчя в домашніх умовах:

5

Крок 1. Масаж області очей

  1. Масаж робиться вказівним і середнім пальцями.
  2. Починати процедуру необхідно від внутрішніх куточків очей, поступово рухаючись до зовнішніх.
  3. Масажні рухи виконуються з обох боків по 10-15 разів.

​​​​​​​Масажні лінії очей

Масажні лінії очей

6

Крок 2. Масаж чола

  1. Виконувати процедуру необхідно від центру чола, поступово рухаючись у напрямку скронь і волосистої лінії.
  2. Чоло масажується круговими і точковими рухами.
  3. Тривалість масажу близько 10 хвилин.

​​​​​​​Масажні лінії чола

Масажні лінії чола

7

Крок 3. Масаж вилиць

  1. Масаж робиться в напрямку від крил носа по вилицях до вуха.
  2. Для масажу ділянки вилиць виконуються кругові та ковзаючі рухи по шкірі.
  3. Процедуру необхідно проводити по черзі з кожного боку.

​​​​​​​Масажні лінії вилиць

Масажні лінії вилиць

8

Крок 4. Масаж підборіддя і шиї

  1. Під час масажу підборіддя необхідно рухатися вздовж нижньої щелепи до вух.
  2. Масаж шиї проводиться рухом від низу до верху.
  3. Плавними рухами масажується правий бік, потім лівий.
  4. Важливо уникати тиску в ділянці гортані та щитоподібної залози.

​​​​​​​Масажні лінії підборіддя

Масажні лінії підборіддя

9

Види й техніки масажу обличчя

Класичний масаж обличчя сприяє відновленню еластичності шкіри, поліпшенню кровообігу і розгладженню дрібних зморшок. Інші види масажу обличчя:

  • лімфодренажний масаж — комплекс механічних прийомів, спрямованих на поліпшення відтоку лімфи;
  • міофасціальний масаж — це механічний вплив на сполучну тканину, що оточують м'язи обличчя;
  • масаж шиацу — японський масаж обличчя, що характеризується обережними натисканнями на певні ділянки шкірних покривів, де розташовані проекції нервових закінчень.

Китайський (точковий) масаж обличчя ґрунтується на стимуляції рефлекторних зон (ділянок, подразнення яких призводить до підвищення транспортування поживних речовин, посилення кровотоку і лімфотоку). Існує медовий масаж обличчя, під час якого на шкірні покриви наноситься мед і виконуються масажні рухи.

Масаж гуаша обличчя проводять за допомогою спеціального скребка (каменю). Процедура спрямована на стимуляцію кровотоку і поліпшення транспортування поживних речовин у тканини.

Для досягнення бажаного ефекту слід поєднувати різноманітні способи механічного впливу на шкіру за допомогою пальців і спеціальних інструментів (скребка, ролера). Техніки масаж обличчя:

  • кругові рухи — пальцями або інструментами для масажу виконуються кругові рухи по шкірі;
  • потягування — необхідно провести по шкірі, створюючи легке потягування;
  • поплескування — легкі плескаючі рухи для стимуляції кровотоку;
  • точкові рухи — пальцями або кінчиком скребка гуаша слід злегка натискати на проблемні ділянки для зняття напруги.

Під час проведення процедури не можна сильно натискати на шкірні покриви, оскільки можна пошкодити шкіру. Масаж не проводять у разі гнійних уражень шкірних покривів (фурункулів, карбункулів) через ризик поширення інфекції, а також у разі висипань або ран у місці механічного впливу на шкіру.

Стандартна техніка масажу обличчя

Стандартна техніка масажу обличчя

10

Лімфодренажний масаж обличчя від набряків

Лімфодренажний масаж обличчя — це комплекс механічних прийомів (натискання, погладжування і надавлювання), спрямованих на поліпшення циркуляції лімфи. Процедуру проводять уздовж масажних ліній для посилення відтоку рідини з тканин обличчя.

Гемолімфодренажний масаж допомагає позбутися набряків і зробити контури обличчя чіткішими. Лікар може призначити процедуру в лікувальних цілях для зменшення вираженості лімфедеми (набряк тканин через порушення роботи лімфатичних системи) голови та шиї.

11

Міофасціальний масаж обличчя

Міофасціальний масаж обличчя — це техніка масажу, яка спрямована на вплив на сполучні тканини. Процедура сприяє розслабленню м'язів і зняттю м'язового спазму.

Міофасціальний масаж обличчя може призначатися лікарем у разі запалення тканин навколо верхньо-щелепного суглоба. Процедура може бути ефективною для зменшення головного болю в разі мігрені.

12

Скульптурний масаж обличчя

Скульптурний масаж обличчя спрямований на підтяжку шкіри та зменшення ознак старіння, проте процедура не може змінити овал обличчя або повністю прибрати друге підборіддя. Завдяки масажу розслабляється мімічна мускулатура обличчя і підвищується тонус шкірних покривів. 

За допомогою букального масажу обличчя можливо візуально зменшити об'єм щік. Для досягнення ефекту потрібно помістити вказівний палець на зовнішню сторону щоки, а великий палець завести за внутрішню сторону. Після чого слід виконувати кругові рухи, акуратно масажуючи м'які тканини губ і щік.

Скульптурний (букальний) масаж обличчя

Скульптурний (букальний) масаж обличчя

Ефект від моделювального масажу обличчя тимчасовий і за виражених шкірних змін може бути неефективний. Для того, щоб зробити вилиці обличчя виразнішими, можна видалити грудки Біша (жирові утворення, розташовані в щічній ділянці).

Для того, щоб позбутися виражених естетичних дефектів, проводиться пластика обличчя. Під час операції пластичний хірург може виконати корекцію форми або розміру підборіддя, вушних раковин і повік.

13

Підтягувальний масаж обличчя від зморшок

Підтягувальний масаж обличчя проводять для зменшення видимості зморшок і складок, поліпшення еластичності й тонусу шкіри. Однак масаж дає змогу позбутися незначних естетичних дефектів обличчя. Омолоджувальний ефект від процедури можливий за умови регулярного (два-три рази на тиждень) виконання масажу обличчя протягом двох-трьох місяців.

Для усунення глибоких зморшок, носогубних складок і подвійного підборіддя проводиться підтяжка обличчя. Операція допомагає позбутися опущення повік і брів, а також провисання шкіри обличчя внаслідок вікових змін.

14

Масаж для схуднення обличчя

За допомогою комплексу механічних рухів (погладжування, розтирання і потягування шкірних покривів) можна візуально зменшити овал обличчя. Масаж для схуднення обличчя допомагає поліпшити мікроциркуляцію і прискорити обмінні процеси в тканинах.

Однак масаж сам по собі не є ефективним методом для зменшення жирових відкладень у ділянці підборіддя, щік і шиї. Для досягнення позитивних результатів масаж необхідно поєднувати зі збалансованою дієтою і фізичною активністю.

15

Баночний масаж обличчя

Баночний (вакуумний) масаж обличчя — це методика масажу, під час якої використовують спеціальні банки, що надають вакуумний ефект. Завдяки процедурі посилюється кровообіг, проте інші ефекти (наприклад, збільшення утворення колагену, виведення «токсинів» або корекція овалу обличчя) не доведені.

Крім того, шкіра обличчя ніжна і вакуумний масаж може призвести до травмування шкірних покривів. Після процедури може утворюватися набряк або крововилив у м'які тканини. Щоб уникнути ускладнень, масаж повинен виконувати кваліфікований фахівець.

16

Чи може масаж обличчя нашкодити?

Шкода від масажу обличчя можлива в разі недотримання техніки процедури. Якщо масаж виконує брудними руками або перед процедурою не очистили шкірні покриви, можливе потрапляння патогенних мікроорганізмів у шкіру і розвиток інфекції. Занадто сильні й неакуратні рухи можуть призвести до болю, травмування тканин і появи вираженого почервоніння шкіри.

Після ботокса не можна робити масаж обличчя протягом п'яти-семи днів, оскільки механічний вплив на шкірні покриви може знизити ефективність процедури і призвести до ускладнень (наприклад, інфекції). Перед виконанням масажу після ботулінотерапії необхідно проконсультуватися з косметологом.

17

Що використовувати для масажу обличчя?

Під час масажу необхідно використовувати олію або крем. Для посилення ефекту від процедури на шкірні покриви можна нанести сироватку, що містить активні речовини (вітаміни, антиоксиданти, екстракт алое).

Масаж обличчя можна робити руками або спеціальними інструментами, наприклад, каменем гуаша з натурального матеріалу (рожевого кварцу або нефриту). Масаж обличчя можна виконувати за допомогою ролера з один або кількома валиками, які допомагають розслабити м'язи обличчя, поліпшити кровообіг і зменшити набряклість.

18

Як часто можна робити масаж обличчя?

Частота проведення масажу обличчя залежить від мети процедури та реакції шкіри на механічні впливи. У середньому масаж необхідно виконувати два-три рази на тиждень, щоб шкірні покриви встигли відновитися між сеансами. Лімфодренажний масаж можна робити частіше (чотири-п'ять разів на тиждень).

19

Чи можна робити масаж обличчя щодня?

Масаж обличчя можна робити щодня, оскільки регулярне виконання процедури сприяє кровообігу і лімфотоку, покращує тонус і пружність шкіри. У разі чутливої шкіри щоденний масаж може призвести до травмування шкірних покривів або появи висипань. Для визначення оптимальної частоти проведення масажу можна записатися на консультацію до дерматолога або косметолога.

20

Коли краще робити масаж обличчя — вранці чи ввечері?

Вибір часу для проведення масажу залежить від індивідуальних потреб та вподобань. Ранковий масаж обличчя стимулює кровообіг, покращує тонус шкірних покривів і зменшує набряклість. Масаж у вечірній час допомагає зняти напругу і розслабитися після трудового дня.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Омолодження без ін'єкцій: види та схеми масажу обличчя - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Омолодження без ін'єкцій: види та схеми масажу обличчя
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Омолодження без ін'єкцій: види та схеми масажу обличчя
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Таня 8 місяців тому
Доброго дня. Що дає масаж обличчя?
Відповісти
Доброго дня. Масаж обличчя сприяє посиленню кровообігу, відтоку лімфи і поліпшенню транспортування поживних речовин до тканин обличчя. Масаж також має розслаблювальний ефект і покращує настрій.
Марія 8 місяців тому
Добрий день, а який найефективніший масаж обличчя від зморшок?
Відповісти
Добрий день. Для того, щоб прибрати зморшки, необхідно регулярно робити скульптурний масаж обличчя. У разі виражених зморшок і складок масаж може бути неефективним, у таких випадках можна провести підтяжку обличчя.
Катерина 8 місяців тому
Доброго дня. Чи можна робити скульптурний масаж обличчя самій собі?
Відповісти
Добрий день. Так, скульптурний масаж обличчя можна робити самостійно, але важливо дотримуватися правил гігієни і техніки виконання процедури. Для досягнення ефекту від масажу може знадобитися кілька місяців. За бажання швидко й ефективно поліпшити контур обличчя можна виконати підтяжку шкірних покривів.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день. Як називається штука для масажу обличчя?
Відповісти
Добрий день. Для масажу обличчя можна використовувати камінь гуаша. Масаж також можна проводити за допомогою ролера з масажними валиками.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!