Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Як правильно робити масаж гуаша і який ефект він дає?

Як правильно робити масаж гуаша і який ефект він дає?
Читати 8 хвилин | Створено: 19 червня 2023 | Оновлено: 19 червня 2023 | 49294 49294
1

Що таке гуаша?

Масаж гуаша допомагає розслабити м'язи, поліпшити кровообіг і лімфатичний дренаж. Під час процедури виконуються гладячі, ковзаючі, кругові або точкові рухи з різною інтенсивністю.

Гуаша — це вид масажу, який виконується спеціальним скребком. Масаж гуаша застосовується для поліпшення стану шкіри обличчя, посилення кровотоку і лімфотоку, зняття набряклості тканин і нормалізації емоційного стану. Масаж гуаша може виконуватися на обличчі, шиї, спині, руках і ногах.

Скребок гуаша

Скребок гуаша

2

Як працює масаж гуаша?

Скребок гуаша механічно впливає на шкірні покриви і судини, в результаті стимулюється кровообіг, покращується транспортування кисню і поживних речовин у тканини. Гуаша дає змогу позбутися зморшок на лобі, підвищити тонус і еластичність шкіри. Інші ефекти від масажу гуаша:

  • зменшення набряків;
  • зняття болю, викликаного м'язовим спазмом;
  • посилення росту волосся;
  • поліпшення проникнення косметичних засобів у шкірні покриви;
  • зменшення вираженості темних кіл під очима.

За допомогою гуаша можна виділити вилиці та підняти куточки рота. У разі виражених вікових змін шкірних покривів (глибоких зморшок, носогубних складок, обвисання шкіри) рекомендується підтяжка обличчя і шиї.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Скребок гуаша: види

Пластина гуаша може бути різної товщини: товстіший скребок використовують для обличчя, тонший — для кінцівок і спини. Види скребка гуаша:

  • гребінець — використовується для масажу волосистої частини голови;
  • серце — застосовується для більш грубого впливу на спину, верхні та нижні кінцівки;
  • гусяча лапка — використовується для точкового впливу на шкірні покриви в області очей і шиї;
  • трикутник — застосовується для масажу шиї та тіла;
  • прямокутник — підходить для масажу спини.

Скребок може бути виготовлений із пластику, силікону, металу або каменів (кварцу, нефриту, агату). Матеріали мають різні властивості та ефекти на шкіру, наприклад, нефритові скребки допомагають зняти набряклість, металеві інструменти надають охолоджувальний ефект.

4

Як вибрати скребок гуаша?

Вибір скребка залежить від ділянки тіла, на якій буде виконуватися масаж, наприклад, для обличчя підійде гуаша невеликого розміру, щоб було легше і зручніше працювати у вузьких областях. Скребок має зручно лежати в руці, не випадати під час використання.

5

З якого каменю вибрати скребок гуаша?

Скребок гуаша для масажу тіла краще вибирати з натуральних матеріалів, наприклад, нефриту або рожевого кварцу, оскільки вони рідше спричиняють подразнення і запалення шкірних покривів. Камінь гуаша має бути гладким, без гострих країв і нерівностей для уникнення травмування шкіри.

6

Масаж гуаша обличчя: до і після

Під час масажу гуаша виникає механічне подразнення м'яких тканин, внаслідок чого покращується кровообіг, зменшується набряклість обличчя, розгладжуються зморшки, підвищуються тонус і еластичність шкіри. Приклад шкіри обличчя до масажу гуаша і після можна побачити на фото.

Масаж гуаша обличчя: до і після

Масаж гуаша обличчя: до і після

Щоб досягти максимального ефекту, необхідно поєднувати масаж гуаша з правильним доглядом за шкірою. За вираженої активності сальних залоз і наявності акне додатково може знадобитися мезотерапія (ін'єкційне введення вітамінів, амінокислот і мінералів під шкіру).

7

Скребок гуаша — як користуватися?

Для досягнення ефекту і запобігання травмуванню шкірних покривів необхідно правильно користуватися скребком гуаша. Техніка використання скребка гуаша:

  1. Нанесіть на шкірні покриви масажну олію для поліпшення ковзання скребка.
  2. Тримайте скребок гуаша в руці під кутом близько 35° до поверхні шкіри.
  3. Почніть масаж, чинячи легкий тиск на шкіру і поступово збільшуючи силу.
  4. Рухайтеся вздовж масажованої ділянки повільно і плавно.

Після масажу гуаша скребок необхідно помити під проточною водою з милом, щоб змити залишки олії, і висушити. Під час процедури важливо звертати увагу на реакцію шкіри: у разі появи сильного почервоніння або болю необхідно припинити масаж і записатися на консультацію до дерматолога або косметолога для виявлення причини дискомфорту.

8

Як робити масаж гуаша?

Перед масажем необхідно вмитися теплою водою з очищувальним засобом і нанести олію на шкіру. Масаж гуаша правильно робити за спеціальними лініями, що дає змогу поліпшити стан шкірних покривів, посилити кровообіг і лімфоток. Масажні лінії гуаша на обличчі та шиї:

  • від центру чола до скронь;
  • від внутрішнього куточка ока до зовнішнього, далі в напрямку по верхній повіці до скронь;
  • від носа в сторони вздовж по вилицях до скронь;
  • від середини підборіддя до вух по лінії щелепи;
  • знизу шиї вгору до підборіддя;
  • від середини грудей вгору і до зовнішніх боків шиї.

Масажні лінії гуаша на обличчі та шиї

Масажні лінії гуаша на обличчі та шиї

Під час проведення масажу спини необхідно рухатися зверху вниз, по черзі з кожного боку. Руки масажують у напрямку від плечей до зап'ясть. Масаж гуаша ніг починається від стегон і закінчується в ділянці стоп.

9

Масаж гуаша: схеми й техніки

Для досягнення бажаного ефекту необхідно поєднувати різні способи механічного впливу на шкірні покриви. Техніки масажу гуаша:

  • ковзання — прикладіть скребок гуаша до шкіри і плавно проведіть ним по обличчю або тілу;
  • кругові рухи — виконуйте скребком кругові рухи на шкірі, поступово збільшуючи тиск на шкірні покриви;
  • потягування — проведіть скребком гуаша по шкірі з невеликим опором, створюючи легке потягування;
  • поплескування — злегка поплескайте скребком по шкірі для стимуляції кровотоку;
  • точкові рухи — кінчиком скребка гуаша злегка натискайте на проблемні зони для зняття напруги і стимуляції рефлекторних зон (ділянок, подразнення яких призводить до підвищення транспортування поживних речовин, посилення кровотоку і лімфотоку).

Під час проведення масажу не можна сильно натискати скребком на шкірні покриви, оскільки можна пошкодити шкіру. Скребком гуаша необхідно рухатися в одному напрямку і повторювати кожен рух близько 10-15 разів.

Під час виконання масажу слід сфокусуватися на зонах, де часто локалізуються набряки (під очима та в ділянці вилиць). Важливо масажувати шкіру вздовж контурів обличчя, а не по них, щоб уникнути больових відчуттів. Вибір схеми і типу рухів під час виконання масажу залежить від індивідуальних особливостей шкіри і цілей процедури. Варіанти схем масажу гуаша:

10

Крок 1. Масаж ділянки шиї

Крок 1. Масаж ділянки шиї

Крок 1. Масаж ділянки шиї

  1. Масаж проводиться рухом від низу до верху. 
  2. Скребок під кутом 35° широким боком прикладається до шкіри.
  3. Плавними рухами масажується правий бік, потім лівий. 
  4. Важливо уникати тиску в ділянці гортані та щитоподібної залози.
11

Крок 2. Масаж чола

Крок 2. Масаж чола

Крок 2. Масаж чола

  1. Масаж починається від центру чола.
  2. Скребок прикладається широким боком до шкіри.
  3. Поступово круговими або точковими рухами масажується шкіра, рухаючись у напрямку скронь і волосистої лінії.
12

Крок 3. Масаж області очей

Крок 3. Масаж області очей

Крок 3. Масаж області очей

  1. Скребок береться вузьким боком.
  2. Інструмент прикладається до шкіри і круговими рухами від перенісся під оком ведеться до скроні.
  3. Масаж по черзі виконується з обох боків по 10-15 разів.
13

Крок 4. Масаж вилиць і щік

Крок 4. Масаж вилиць і щік

Крок 4. Масаж вилиць і щік

  1. Скребок прикладається до шкіри широким боком.
  2. Виконуються кругові рухи і ковзання по шкірі від крил носа по вилиці до вуха, по черзі з кожного боку.
  3. Широкою площиною скребка проводять від куточка губ по щоці до основи вуха.
14

Із чим робити масаж гуаша?

Масаж гуаша необхідно робити з олією або кремом, завдяки яким рухи скребка стають більш гладкими і плавними. Для посилення ефекту від масажу на шкіру можна нанести сироватку або есенцію, що містить активні речовини (вітаміни, антиоксиданти, екстракт алое), які сприяють поліпшенню стану шкіри. Після сеансу можна використовувати крем або лосьйон для зволоження і відновлення шкірних покривів.

15

Скребок гуаша — яку олію використовувати?

Для поліпшення ковзання скребка гуаша і досягнення бажаного ефекту необхідно використовувати спеціальну масажну олію (наприклад, арганову або авокадову). Під час вибору олії важливо враховувати можливу індивідуальну непереносимість засобу. Для попередження виникнення алергії потрібно нанести невелику кількість олії на шкіру (наприклад, на зап'ястя) і простежити за реакцією протягом 24 годин.

16

Чи потрібно змивати олію після масажу гуаша?

Після масажу гуаша потрібно змивати олію, щоб уникнути закупорки пор і появи акне (вугрового висипу). Щоб змити олію, можна використовувати теплу проточну воду й очищувальний засіб: необхідно нанести гель або крем для вмивання на обличчя, злегка помасажувати шкіру круговими рухами й умитися, потім промокнути шкірні покриви чистим рушником або одноразовими паперовими серветками.

17

Коли краще робити масаж гуаша — вранці чи ввечері?

Масаж гуаша можна робити вранці або ввечері, адже вибір часу для проведення масажу залежить від індивідуальних переваг і потреб. Масаж у ранковий час стимулює циркуляцію крові, покращує тонус шкірних покривів і зменшує набряклість. Вечірній масаж допомагає розслабитися після трудового дня і пом'якшує шкірні покриви.

18

Як часто можна робити масаж гуаша?

Частота проведення масажу гуаша може відрізнятися залежно від індивідуальних потреб і реакції шкіри. У середньому процедуру слід виконувати два-три рази на тиждень, що дає змогу шкірним покривам відновитися між сеансами. У разі набряку шкіри та застою лімфи масаж гуаша можна робити частіше (чотири-п'ять разів на тиждень).

19

Чи можна робити масаж гуаша щодня?

Масаж гуаша можна робити щодня: щоденне застосування скребка сприяє циркуляції крові, розгладженню зморшок, покращує тонус і пружність шкіри. Однак у разі чутливої шкіри або акне частий масаж може призвести до травмування шкірних покривів і появи нових висипань. У разі виникнення ознак подразнення або почервоніння після масажу необхідна консультація дерматолога або косметолога, який оцінить стан шкірних покривів і визначить оптимальну частоту виконання масажу.

20

Скребок гуаша: відгуки лікарів

Відгуки лікарів про скребок гуаша переважно позитивні, оскільки процедура сприяє поліпшенню доставки поживних речовин і кисню до клітин шкіри. Скребком гуаша можна робити антицелюлітний масаж, зняти фізичне та емоційне перенапруження. Однак у разі неправильного виконання масажу можуть виникнути побічні ефекти (алергія, садна або подразнення шкірних покривів).

21

Масаж гуаша: протипоказання

Масаж не проводять у разі гнійних уражень шкірних покривів (фурункулів, карбункулів) через ризик поширення інфекції. Інші протипоказання до масажу гуаша:

  • опіки або рани в місці виконання масажу;
  • злоякісні або доброякісні новоутворення шкіри (меланома, гемангіома, плоскоклітинний рак);
  • порушення згортання крові та регулярне приймання ліків, що розріджують кров.

Масаж не проводять у разі шкірних захворювань (екземи, псоріазу) через ризик прогресування патологій. Процедура протипоказана в разі зменшення кількості тромбоцитів (клітин крові), оскільки може виникнути кровотеча.

22

Масаж гуаша: шкода

Масаж гуаша є нешкідливою процедурою, однак у разі неправильного проведення, наприклад, надто інтенсивного тиску скребком, можуть виникати подразнення, ушкодження і запалення шкірних покривів. У разі алергії на використовувану олію можуть з'явитися почервоніння і свербіж шкіри. За наявності серцево-судинних захворювань можливе виникнення гематом.

23

Скребок гуаша — чим замінити?

Скребок гуаша можна замінити роликом для масажу, який акуратно ковзає по шкірі та стимулює кровообіг. Масаж гуаша можна виконувати кінчиками пальців або чистою столовою ложкою з гладкою поверхнею.

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Як правильно робити масаж гуаша і який ефект він дає? - Махота Наталя Григорівна
Махота Наталя Григорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як правильно робити масаж гуаша і який ефект він дає?
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія.
Як правильно робити масаж гуаша і який ефект він дає?
Стаття перевірена: Лутицька Лідія Ігорівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 9 місяців тому
Доброго дня, який скребок гуаша вибрати?
Відповісти
Добрий день. Під час вибору скребка потрібно враховувати, для якої ділянки тіла необхідний інструмент, оскільки для обличчя підійде скребок у вигляді гусячої лапки, для тіла — у формі трикутника або прямокутника. Скребок обов'язково має бути гладким і без гострих країв, щоб уникнути травмування шкіри.
Лариса 9 місяців тому
Добрий день, а який інструмент потрібен для гуаша?
Відповісти
Добрий день. Для проведення масажу гуаша потрібен спеціальний скребок, завдяки якому можна стимулювати кровообіг, поліпшити лімфодренаж і розгладити зморшки.
Марина 10 місяців тому
Здрастуйте. Як користуватися скребком і роликом для гуаша?
Відповісти
Добрий день. Перед використанням ролера і скребка гуаша необхідно очистити шкіру і нанести спеціальну олійку, далі інструментом виконуються плавні рухи вздовж масажних ліній.
Наталія 10 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, як правильно використовувати скребок гуаша?
Відповісти
Доброго дня. Перед використанням скребок необхідно помити й обробити антисептиком. Інструмент потрібно тримати під кутом 35°, злегка притиснути до шкіри і плавними рухами проводити по шкірі.
Ольга 10 місяців тому
Добрий день, який скребок гуаша кращий — з нефриту чи кварцу?
Відповісти
Доброго дня. Вибір між нефритовим і кварцовим скребком гуаша залежить від індивідуальних переваг і цілей використання. Нефрит допомагає зняти набряклість і заспокоїти шкіру, кварц сприяє розслабленню м'язів, поліпшенню кровообігу і посиленню проникнення косметичних засобів у шкірні покриви.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!