Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Кандидозний вульвіт: причини, симптоми та особливості лікування

Кандидозний вульвіт: причини, симптоми та особливості лікування
Читати 9 хвилин | Створено: 15 грудня 2023 | Оновлено: 15 грудня 2023 | 7955 7955
1. Що таке кандидозний вульвіт? 2. Симптоми кандидозного вульвіту 3. Чи може кандидозний вульвіт бути реакцією на зміну партнера? 4. Які причини кандидозного вульвіту? 5. Чому кандидозний вульвіт може стати хронічним? 6. Чому загострюється кандидозний вульвіт? 7. Особливості кандидозного вульвіту у дітей 8. Як діагностують кандидозний вульвіт? 9. Чим лікувати кандидозний вульвіт? 10. Основні схеми медикаментозного лікування вульвіту 11. Як проходить і скільки триває лікування кандидозного вульвіту таблетками? 12. Як діють мазі від кандидозного вульвіту? 13. Кандидозний вульвіт: лікування в домашніх умовах 14. Чим підмиватися за кандидозного вульвіту? 15. Чи потрібно спринцюватися за кандидозного вульвіту? 16. Чи можна вести статеве життя при кандидозному вульвіті? 17. Як уникнути повторної появи кандидозного вульвіту? 18. Профілактика кандидозного вульвіту
1

Що таке кандидозний вульвіт?

Кандидоз (молочниця) – це запальне захворювання, яке викликають грибки роду Candida. Молочниця, яка вражає зовнішні жіночі статеві органи, – це кандидозний вульвіт.

Кандидозний вульвіт – це інфекційне захворювання, яке спричиняє запалення великих і малих статевих губ, клітора, лобка і присінка піхви. Патологія виникає через надмірний ріст умовно патогенних дріжджоподібних грибів кандид.

2

Симптоми кандидозного вульвіту

Кандидозний вульвіт супроводжується печінням і свербінням статевих органів у жінок, які можуть вщухати і наростати. Як правило, свербіж у ділянці промежини посилюється перед менструацією (через підвищення рівня естрогену). Інші симптоми кандидозного вульвіту:

Сильний свербіж вульви призводить до подразнення її слизових оболонок, набряку і почервоніння шкіри в ділянці промежини. У разі кандидозного вульвіту в жінок на зовнішніх статевих органах (на лобку і статевих губах) може з'явитися дрібний пухирцевий висип, який за постійного розчісування може перетворитися на виразки.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Чи може кандидозний вульвіт бути реакцією на зміну партнера?

За частої зміни статевих партнерів без використання бар'єрних засобів контрацепції відбувається обмін біологічними рідинами, що може призвести до порушення нормальної мікрофлори піхви в жінки та створити сприятливі умови для розмноження грибка. Також патогенні мікроорганізми можуть передаватися жінці від зараженого чоловіка під час статевого контакту і взаємодії зі слизовими оболонками (наприклад, через поцілунок або оральний секс). Кандидоз приживається в організмі за ослабленого імунітету або наявності інших інфекцій (статевих або ШКТ).

4

Які причини кандидозного вульвіту?

Кандиди в невеликій кількості присутні в травному тракті й у піхві, у нормі їхня активність пригнічується умовами кислого середовища. Кандидозний вульвіт спричиняється патологічним розмноженням грибків, які порушують мікрофлору піхви і викликають запальний процес зовнішніх статевих органів. Провокувальні чинники розвитку грибкового вульвіту:

  • зниження імунітету (на тлі частих ГРВІ, куріння, зловживання алкоголем, авітамінозу та порушення обміну речовин);
  • недостатність або надмірність інтимної гігієни (використання хімічних агресивних засобів під час купання, часте відвідування басейнів, купання в забруднених водоймах);
  • безконтрольний прийом антибактеріальних або гормональних препаратів;
  • порушення гормонального балансу (наприклад, у разі тривалого прийому оральних контрацептивів, частих абортів, патологій щитоподібної залози або надниркових залоз);
  • часте і тривале перебування в приміщеннях із підвищеною вологістю і теплом (лазнях, саунах);
  • дисбактеріоз кишківника;
  • перенесені статеві інфекції (хламідіоз, мікоплазмоз, гонорея, генітальний герпес, трихомоніаз);
  • алергічні реакції (на латекс, гігієнічні прокладки, засоби інтимної гігієни);
  • тривале використання внутрішньоматкової спіралі

Ризик розвитку вульвітного кандидозу підвищений у жінок із цукровим діабетом і ожирінням, оскільки підвищений рівень глюкози в крові сприяє розмноженню грибків. Також кандидозна інфекція може активно розмножуватися в разі травмування слизових оболонок вульви, оскільки порушується їхня захисна функція.

5

Чому кандидозний вульвіт може стати хронічним?

Без лікування (за відсутності або неповної терапії) кандидозний вульвіт може перейти в хронічну форму, яка характеризується чергуванням періодів ремісії (з відсутністю ознак або слабко вираженими симптомами) і загострень. Кандидоз може стати хронічним у разі неправильної терапії (через лікування самостійно підібраними аптечними препаратами або домашніми засобами). Самолікування не дасть бажаного ефекту, а також може підвищити стійкість патологічних мікроорганізмів до антибіотиків.

6

Чому загострюється кандидозний вульвіт?

Загострення хронічного кандидозу провокують зовнішні чинники та повторне інфікування дріжджоподібними грибками. Провокувальні чинники загострення кандидозного вульвіту:

  • стрес, емоційне перенапруження, перевтома;
  • переохолодження організму;
  • підвищене потовиділення в промежині (через безперервне використання гігієнічних прокладок, носіння тісної та синтетичної білизни);
  • вживання алкогольних напоїв (особливо пива);
  • приймання медикаментозних препаратів (антибіотиків, гормональних);
  • вагітність (через гормональну перебудову).

Активне розмноження кандид відбувається в період ослабленого імунітету: під час гострих респіраторних і бактеріальних інфекцій, загострення інших хронічних патологій (наприклад, сечовидільної або травної системи). Рецидив вульвітного кандидозу може спровокувати надмірне вживання солодкого (шоколаду, кондитерських виробів) і борошняного (здоби, білого хліба).

7

Особливості кандидозного вульвіту у дітей

Кандидозний вульвіт у дітей може виникнути в разі зараження патогенними грибками через предмети особистої гігієни (наприклад, рушник, постільну білизну) або на тлі тривалого вживання антибіотиків, що порушують мікрофлору кишківника та піхви. Також кандидоз у дитини можуть спровокувати алергічні реакції (на підгузки, синтетичну білизну, пральний порошок, мило).

Основним симптомом вульвіту у дівчаток є набряк і почервоніння зовнішніх статевих органів і сильний свербіж у ділянці промежини. На кандидоз вульви також можуть свідчити білі або сирнисті виділення з піхви.

Лікування кандидозного вульвіту в дітей проводять переважно препаратами місцевої дії. Дитячий гінеколог може призначити обробку зовнішніх статевих органів антисептиком і змащування уражених ділянок протигрибковою маззю. Антигістамінні препарати лікар призначає в разі алергічної реакції. Під час лікування важливо дотримуватися особистої гігієни та через день міняти постільну білизну.

8

Як діагностують кандидозний вульвіт?

Діагностувати вульвіт, його характер і причини виникнення може гінеколог після обстеження. Діагностика кандидозного вульвіту включає:

  • збір анамнезу, огляд зовнішніх статевих органів;
  • кольпоскопію (мікроскопічне дослідження піхви та шийки матки кольпоскопом);
  • мазки з цервікального каналу на мікрофлору піхви, бактеріологічне дослідження і цитологію (виявлення атипових клітин шийки матки);
  • аналіз на статеві інфекції.

Також гінеколог може направити на лабораторні аналізи крові (для оцінки запалення і загального стану здоров'я). У разі підозри на патології органів статевої системи лікар може призначити гінекологічне УЗД.

9

Чим лікувати кандидозний вульвіт?

Лікування кандидозного вульвіту має комплексний характер: охоплює медикаментозну терапію та усунення провокувальних чинників (виключення деяких продуктів харчування, алергенів, дотримання правильної гігієни). Також лікування кандидозу може доповнюватися фізіотерапевтичними процедурами, спрямованими на відновлення тканин вульви (щоб зняти свербіж, набряк і подразнення).

Медикаментозна терапія за кандидозного вульвіту може включати преоральний прийом антимікотичних препаратів і використання засобів місцевого застосування (мазей, вагінальних свічок або таблеток). Необхідно суворо дотримуватися схеми і проходити курс лікування, призначений гінекологом, повністю. Після лікування важливо пройти повторне обстеження у лікаря і здати контрольний аналіз.

10

Основні схеми медикаментозного лікування вульвіту

Лікування кандидозу відбувається за суворою схемою, яку призначає гінеколог, враховуючи результати аналізів, вік жінки, індивідуальні особливості організму і наявність супутніх захворювань. Терапія спрямована на ліквідацію запального процесу органів геніталій, знищення патогенних мікроорганізмів і зупинку їхнього розмноження, а також підвищення місцевого імунітету.

Основні схеми лікування вульвіту

Характер захворювання

Схема терапії

Гострий кандидозний вульвіт

  1. Пероральні антимікотичні препарати (курс прийому залежить від поширеності запалення і діючої речовини таблеток).
  2. Засоби місцевого застосування для зняття свербежу і запалення (мазі, гелі, свічки).
  3. Імуностимулятори (для підвищення захисних сил організму).
  4. Дієта (виключення з раціону солодощів, алкоголю, копченої їжі, незбираного молока, жирної молочної продукції та борошняного).
  5. Засоби для відновлення нормальної мікрофлори та pH піхви.

Хронічний кандидоз вульви

Терапія призначається в період загострення і включає протигрибкові препарати загальної та місцевої дії. 

За хронічної форми необхідно дотримуватися профілактичних заходів, призначених лікарем, щоб уникнути рецидиву. У період зниження імунітету і в разі протимікробної терапії, необхідно застосовувати пероральні антмікотики (за призначенням).

Рецидивуючий кандидозний вульвіт

Систематичний прийом протигрибкових засобів (дозу препарату та інтервал між курсами терапії призначає гінеколог).

Кандидозний вульвіт під час вагітності

Застосовується місцева терапія (призначаються свічки, супозиторії, вагінальні таблетки або креми). Обов'язковою є дієта в разі молочниці.

Рецидивуюча форма кандидозного вульвіту діагностується за наявності чотирьох і більше загострень протягом одного року. Часті епізоди кандидозу, як правило, виникають у жінок із неконтрольованим цукровим діабетом і за імунодефіцитних станів (наприклад, ВІЛ, хронічних захворювань крові, онкології).

Антибіотики за кандидозного вульвіту застосовуються в разі інфекції статевих органів (у разі виявлення бактеріальної флори). Антимікробна терапія доповнюється прийомом пробіотиків для відновлення мікрофлори кишківника.

11

Як проходить і скільки триває лікування кандидозного вульвіту таблетками?

Тривалість медикаментозної терапії кандидозного вульвіту залежить від вираженості патологічного процесу і форми захворювання. Молочниця в гострій стадії може минати через три-шість днів за умови дотримання терапії, призначеної гінекологом.

Лікування ускладнених форм кандидозного вульвіту (наприклад, у разі ураження вагіни – вульвовагініту або наявності статевих інфекцій) терапевтична схема потребує розширення. Хронічний кандидозний вульвіт у жінок потребує комплексного підходу (усунення причини захворювання, підвищення імунітету, позбавлення від наслідків), тривалість терапії індивідуальна.

12

Як діють мазі від кандидозного вульвіту?

Мазь від кандидозного вульвіту наноситься тільки на зовнішні статеві органи приблизно два-три рази на добу. Головною діючою речовиною мазі є компонент, який здатний викликати загибель патогенних мікроорганізмів. Також засіб знімає набряк і свербіж, має антисептичний і знеболювальний ефект.

Протигрибкові мазі можуть призначатися жінкам і чоловікам (у разі кандидозного баланіту). Місцеві засоби, як правило, використовують спільно з преоральними препаратами.

13

Кандидозний вульвіт: лікування в домашніх умовах

Кандидозний вульвіт лікувати в домашніх умовах можна засобами, які призначить гінеколог після обстеження. Використання засобів народної медицини (компресів, настоянок із лікарських трав) неефективне й небезпечне ускладненнями: переходом захворювання в хронічну форму, виникненням алергічних реакцій, посиленням симптомів, поширенням запалення й опіками.

14

Чим підмиватися за кандидозного вульвіту?

За кандидозного вульвіту потрібно підмиватися теплою проточною водою без використання мила, гелів, а також губок. Туалет зовнішніх статевих органів необхідно проводити не менше двох разів на день. Під час лікування вульвіту не можна приймати гарячі ванни, оскільки висока температура води сприяє активному розмноженню грибків, поглибленню запалення і поширенню інфекції.

15

Чи потрібно спринцюватися за кандидозного вульвіту?

Спринцюватися при кандидозному вульвіті не можна. Розчини для спринцювання можуть порушити рН піхви, посилити симптоми (свербіж, набряк, печіння) і викликати поширення інфекції.

16

Чи можна вести статеве життя при кандидозному вульвіті?

За гострого кандидозного вульвіту гінекологи рекомендують утриматися від статевих контактів, щоб запобігти подразненню і травмуванню слизової оболонки вульви, що може посилити симптоми. Під час лікування потрібно дотримуватися «статевого спокою», щоб уникнути приєднання вторинної інфекції.

17

Як уникнути повторної появи кандидозного вульвіту?

Щоб уникнути повторної появи кандидозного вульвіту, важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Рекомендації гінеколога після лікування молочниці:

  • дотримуватися дієти, призначеної лікарем;
  • не робити спринцювання без призначення гінеколога;
  • застосовувати засоби для інтимної гігієни з підтриманням нормальної кислотності піхви.

Після терапії кандидозу важливо провести контрольне обстеження, щоб переконатися в позбавленні патології. Також гінеколог підбере засоби контрацепції, враховуючи індивідуальні потреби та особливості організму.

18

Профілактика кандидозного вульвіту

Для зниження ризику розвитку вульвовагініту в жінок важливо дотримуватися профілактичних заходів. Профілактика кандидозного вульвіту включає:

  • правильне дотримання особистої гігієни (застосування гігієнічних засобів без ароматизаторів і барвників, здатних подразнювати шкіру і слизову зовнішніх статевих органів);
  • застосування бар'єрних засобів контрацепції;
  • обмежене вживання алкоголю і відмова від куріння;
  • регулярні фізичні навантаження і збалансоване харчування (щоб уникнути ожиріння, порушення обміну речовин і гормонального збою);
  • приймання медикаментозних препаратів (зокрема оральних контрацептивів) тільки за призначенням лікаря;
  • своєчасне лікування ендокринних патологій і запальних захворювань органів малого таза.

Важливо не носити гігієнічні прокладки і синтетичну білизну щодня, щоб не створювати «парникового ефекту» в ділянці промежини. Щоб уникнути розвитку гінекологічних патологій, жінкам необхідно проходити профілактичні огляди гінекологом щорічно. Також у разі зміни статевих партнерів жінкам важливо здавати аналізи на приховані статеві інфекції щонайменше один раз на рік.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Кандидозний вульвіт: причини, симптоми та особливості лікування - Ющенко Тетяна Олександрівна
Ющенко Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Кандидозний вульвіт: причини, симптоми та особливості лікування
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.
Кандидозний вульвіт: причини, симптоми та особливості лікування
Стаття перевірена: Чабаненко Інга Гієвна
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Марія 3 місяці тому
Добрий день. З'явилася поодинока виразка на статевих губах, яка свербить. Чи необхідно здавати аналізи на статеві інфекції?
Відповісти
Добрий день. Виразки на статевих губах можуть свідчити про інфекцію, що передається статевим шляхом (наприклад, сифіліс, трихомоніаз, гонорею), алергію (на білизну, латекс, інтимні лубриканти), дерматологічні захворювання, грибкове ураження вульви. Важливо пройти огляд гінеколога. Після збору анамнезу та огляду лікар призначить необхідні аналізи.
Катерина 4 місяці тому
Добрий день. Чи можуть рясні виділення бути реакцією жіночого організму на зміну партнера?
Відповісти
Добрий день. Жіночий організм адаптується під зміну статевого партнера. Реакція на умовно-патогенні мікроорганізми (почервоніння зовнішніх статевих органів, незвичні виділення) можуть з'явитися в разі зниження місцевого імунітету (захисної мікрофлори піхви). Рекомендовано записатися до гінеколога на огляд, щоб виключити статеві інфекції і не допустити розвитку вульвіту (запалення вульви).
Марина 4 місяці тому
Здрастуйте! Який крем або мазь використовувати, якщо болить жіночий орган зовні?
Відповісти
Здрастуйте. Біль зовнішніх статевих органів може бути ознакою багатьох гінекологічних захворювань (вульвіту, кольпіту, вульвовагініту), лікування яких залежить від їхньої причини та характеру (наприклад, травмування, бактеріального інфікування, грибкового ураження). Самолікування не позбавить патології і може спровокувати ускладнення. Необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.
Ольга 4 місяці тому
Добрий день. Червоні ранки на статевих губах – що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Висип, виразки, почервоніння на статевих губах можуть свідчити про розвиток статевої інфекції (наприклад, трихомоніазу або хламідіозу), а також бути ознакою кандидозного вульвіту. Необхідно звернутися до гінеколога за консультацією для діагностики та призначення лікування.
Ліна 4 місяці тому
Добрий день. Чи буває кандидозний вульвіт у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Кандидоз (молочниця) – це запальне захворювання, спричинене патогенним розмноженням грибів кандид. Грибкове ураження жіночих зовнішніх статевих органів називається кандидозний вульвіт, чоловічих – кандидозний баланіт. Патологія супроводжується почервонінням і набряком головки статевого члена та білястими виділеннями з уретри. Кандидоз у чоловіків лікує уролог.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!