Logo
0 800 30 11 77

Баланіт (запалення головки члена): симптоми, причини та способи лікування

Баланіт (запалення головки члена): симптоми, причини та способи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 12 вересня 2023 | Оновлено: 12 вересня 2023 | 46294 46294
Баланіт — це запалення головки статевого члена. Захворювання може виникати у будь-якому віці. Методи лікування баланіту залежать від причин та симптомів захворювання.

Як виглядає баланіт?

При баланіті на головці статевого члена з’являються плями чи бляшки. Головка набрякає і набуває червоного, сірого, білого або фіолетового відтінку.

Симптоми баланіту

Баланіт супроводжується зміною кольору, припухлістю, болем, печінням та подразненням головки пеніса. Симптоми баланіту:

  • червоні або рожеві плями на статевому члені, що сверблять;
  • жовтуваті, густі, сирні виділення з-під крайньої плоті;
  • білий наліт на головці члена;
  • неприємний запах;
  • біль при сечовипусканні;
  • ущільнення запаленої шкіри.

При баланіті виникають труднощі із відтягуванням крайньої плоті. Запалена ділянка може кровоточити. Баланіт у дитини проявляється почервонінням головки пеніса, занепокоєнням, дратівливістю та перепадами настрою.

Тривала відсутність лікування баланіту може призвести до посилення симптомів. Ускладнення запалення головки пеніса супроводжуються:

  • утрудненням переміщення крайньої плоті навколо головки статевого члена (парафімоз);
  • появою фімозу у дорослому віці (при фімозі відбувається рубцювання та звуження зовнішнього кільця крайньої плоті);
  • порушенням кровопостачання до головки статевого члена;
  • стриктурою уретри (зменшенням діаметра уретрального каналу).

Запалення головки члена може призвести до появи виразок. Крім цього, під час баланіту підвищується ризик виникнення пухлин пеніса.

Причини виникнення баланіту

Баланіт переважно вражає необрізаних чоловіків, оскільки підвищена вологість і тепле середовище під крайньою плоттю є факторами, що сприяють розмноженню грибків і бактерій. Причини баланіту:

  • порушення правил гігієни;
  • цукровий діабет;
  • травма (пошкодження шкіри головки члена);
  • туга крайня плоть;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ);
  • короста;
  • захворювання шкіри, що викликають почервоніння, свербіж, сухість та лущення шкіри на головці у чоловіків (наприклад, псоріаз чи екзема);
  • алергія на медикаменти.

Ожиріння, нефроз, цироз печінки, реактивний артрит і застійна серцева недостатність підвищують ризик виникнення баланіту. Несприятливим фактором є використання мийних засобів, які викликають подразнення шкіри.

Баланіт може мати інфекційну чи неінфекційну природу. Інфекційний баланіт провокується паразитами, вірусами, грибками чи бактеріями. Наприклад, хламідійний баланіт обумовлений хламідіозом. Кандидозний баланіт (молочниця у чоловіків) супроводжується запаленням головки статевого члена через гриби роду Кандіда. Трихомонадний баланіт виникає внаслідок потрапляння в організм однойменних паразитів.

Види неінфекційного баланіту

Вид

Особливості

Баланіт Зуна

Баланіт Зуна виникає у необрізаних чоловіків. Хвороба викликає запалення та почервоніння на головці пеніса.

Циркулярний баланіт

Циркулярний баланіт є ускладненням реактивного артриту. Захворювання супроводжується виразками на головці статевого члена.

Псевдоепітеліоматозний кератотичний та слюдяний баланіт

Рідкісна форма баланіту, при якій на головці статевого члена з'являються лусочки або бородавки. Хвороба вражає людей, старших за 60 років.

Лікарський баланіт

Симптоми лікарського баланіту зумовлені складом медикаментів, що приймаються.

Алергічний баланіт

Розвивається внаслідок контакту з алергенами.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації.

Види неінфекційного баланіту

Види неінфекційного баланіту

Баланіт також може розвиватися одночасно з червоним плоским лишаєм. Захворювання шкіри вражає пеніс і спричиняє появу висипу на інших ділянках тіла.

Чи можна заразитися баланітом під час сексу?

Баланіт не є інфекційним захворюванням та не передається при статевому контакті. Лікар може порекомендувати утримуватися від сексу при баланіті через ризик подразнення запалених ділянок статевого члена.

Як швидко проявляється баланіт?

Швидкість прояву симптомів баланіту залежить від причин захворювання. Наприклад, за лікарської алергії запалення на головці члена може проявитися через кілька годин після прийому препарату. Баланіт, спровокований цукровим діабетом, може розвиватися впродовж кількох тижнів чи місяців.

Як діагностують баланіт?

Лікар проводить огляд та вивчає скарги. Для визначення типу інфекційного збудника можуть бути призначені лабораторні дослідження зішкрібів зі шкіри головки пеніса та мазків з уретри. Діагностика доповнюється аналізами крові та сечі.

Який лікар лікує баланіт?

Баланіт лікує уролог. Пацієнту може бути рекомендована консультація дерматолога за необхідності уточнення причин виникнення симптомів баланіту та погіршення стану уражених ділянок шкіри. Лікування баланіту, ускладненого інфекційними захворюваннями, може проходити під наглядом інфектолога.

Скільки лікують баланіт?

Баланіт піддається лікуванню протягом трьох-п'яти днів. За відсутності ускладнень баланіт можна лікувати вдома. Терапія запалення головки пеніса, спричиненого інфекціями, може тривати кілька тижнів чи місяців.

Як лікувати баланіт у домашніх умовах?

Методи лікування баланіту залежать від причин та симптомів захворювання. За появи ускладнень або за тяжкої форми баланіту терапія може проводитись у стаціонарі. За легкої форми запалення головки пеніса лікар призначає лікування баланіту в домашніх умовах, що може включати:

  • протигрибкові препарати;
  • антибіотики (для лікування бактеріального баланіту застосовуються мазі та таблетки);
  • протизапальні засоби;
  • препарати, що сприяють нормалізації рівня глюкози у крові (при підвищеному цукрі).

За відсутності ефекту від медикаментозного лікування баланіту проводиться обрізання. У ході хірургічної операції лікар видаляє крайню плоть.

Як лікувати баланіт у дитини?

Для лікування запалення статевого члена у дітей застосовують такі ж методи, як і під час терапії баланіту у дорослих пацієнтів. Дозування препаратів при баланіті у дітей призначається з урахуванням протипоказань, віку та ваги дитини. Обрізання не проводиться дітям віком до трьох років.

Чи може баланіт пройти сам?

Баланіт може пройти без медикаментозного лікування у випадках, коли запалення та свербіж головки статевого члена у чоловіків спричинені порушенням гігієни або подразненням шкіри. Дотримання гігієнічних норм та виключення подразників сприяють зменшенню запалення.

Чим небезпечний баланіт для жінок?

Баланіт у жінок не виникає, але ЗПСШ, які спровокували запалення головки статевого члена, можуть передаватися жінкам від чоловіків при незахищених статевих контактах. Щоб уникнути інфікування, необхідно користуватися презервативами.

Профілактика баланіту

Основа профілактики баланіту — дотримання чоловічої гігієни. Необхідно щодня мити головку пеніса теплою водою, відтягуючи крайню плоть, з подальшим висушуванням члена. Профілактика баланіту також включає:

  • зменшення ваги при ожирінні;
  • контроль рівня цукру в крові при діабеті;
  • миття рук перед торканням до статевого члена;
  • відмову від використання мийних засобів, що викликають подразнення шкіри на головці пеніса;
  • висушування області під крайньою плоттю після сечовипускання;
  • носіння вільної спідньої білизни з натуральних тканин;
  • миття пеніса після сексу;
  • використання презервативів під час статевого акту.

Маленьким дітям необхідно частіше міняти підгузки. Не слід докладати надмірних зусиль для відсунення крайньої плоті дитини, оскільки у дітей вона може бути зафіксована (анатомічна особливість, яка не є патологією).

Популярні питання

1. Чи можна при баланіті промивати головку статевого члена відваром ромашки?

Немає результатів досліджень, що підтверджують ефективність застосування засобів на основі ромашки для лікування запалення та свербіння головки статевого члена у чоловіків. Самолікування баланіту може призвести до переходу захворювання у хронічну форму, тому краще звернутися за консультацією до лікаря та виконувати його рекомендації.

2. Чи можна вилікувати хронічний баланіт?

Хронічний баланіт піддається лікуванню так само, як і гостра форма запалення головки пеніса. Лікувальний курс підбирає уролог з урахуванням результатів діагностики.

3. Що робити, якщо баланіт не проходить?

Якщо симптоми баланіту не зменшуються протягом кількох днів, потрібна повторна консультація уролога. Лікар може направити пацієнта на додаткові обстеження для уточнення клінічної картини та корекції схеми лікування.

4. Чи можна займатися сексом при баланіті?

При баланіті можна займатися сексом, якщо статеві контакти не викликають болю та не посилюють запальних процесів. Якщо баланіт спричинений венеричними захворюваннями у чоловіків, рекомендується утримуватись від сексу через ризик поширення інфекції.

5. Чим відрізняється баланіт від баланопоститу?

При баланіті запалюється головка пеніса. Баланопостит супроводжується запаленням головки статевого члена та крайньої плоті.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Баланіт (запалення головки члена): симптоми, причини та способи лікування
Автор: Янак Андрій
Лікар відділення урології медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Володимир 6 місяців тому
Добрий день. Чи може баланіт супроводжуватись не тільки запаленням, а й підвищеною температурою тіла?
Відповісти
Добрий день. Баланіт, зумовлений бактеріальними інфекціями, може супроводжуватись високою температурою. Для полегшення симптомів застосовуються протизапальні препарати та антибіотики.
Ігор 7 місяців тому
Вітаю. Чи може баланіт бути наслідком послаблення імунітету?
Відповісти
Янак Андрій
Янак Андрій Ігор Ігор 7 місяців тому
Вітаю. Ослаблена імунна система є фактором ризику розвитку інфекційної форми баланіту, оскільки за слабкого імунітету знижується опірність організму інфекціям.
Павло 7 місяців тому
Добрий вечір. Як можна вилікувати баланіт народними засобами?
Відповісти
Янак Андрій
Янак Андрій Павло Павло 7 місяців тому
Добрий день. Самолікування запалення головки статевого члена супроводжується підвищеним ризиком ускладнень (посилення симптомів). Необхідно записатися на консультацію до уролога, щоб правильно встановити діагноз і вилікувати баланіт.
Андрій 7 місяців тому
Добрий день. Цікавить таке питання: чи може розвинутися баланіт після басейну?
Відповісти
Янак Андрій
Янак Андрій Андрій Андрій 7 місяців тому
Добрий день. Хлорована вода, що використовується у басейнах, може спричинити запалення головки пеніса. Якщо причиною баланіту є контакт із хлором, слід утримуватися від відвідування басейнів.
Артем 7 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи може виникнути запалення головки статевого члена від презервативу?
Відповісти
Янак Андрій
Янак Андрій Артем Артем 7 місяців тому
Добрий день. Алергія на компоненти, що входять до складу презервативу, може спровокувати баланіт. Для діагностики алергії рекомендується проконсультуватися з алергологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!