Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться операція на фімоз?

Як проводиться операція на фімоз?
Читати 7 хвилин | Створено: 18 листопада 2021 | Оновлено: 18 листопада 2021 | 71419 71419
Чоловічий статевий член складається з тіла і головки, вкритої складкою шкіри — крайньої плоттю. Між крайньою плоттю і головкою пеніса є щілина (препуціальна порожнина), в якій може накопичуватися смегма (секрет сальних залоз).

 У нормі крайня плоть рухлива і відбувається повне оголення головки статевого члена.

Що таке фімоз?

Звуження крайньої плоті, за якого відкриття головки статевого члена стає ускладненим, болючим чи неможливим, називається фімозом. Фімоз у чоловіків може супроводжуватися хворобливою ерекцією, а також ускладнює гігієну статевих органів. Симптомом фімозу за вираженого звуження крайньої плоті у чоловіка також може бути утруднене сечовипускання.

Види фімозу

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Фімоз може виникнути як у дорослого чоловіка, так і в дитини. Розрізняють вроджене та набуте звуження крайньої плоті. Фімоз також може бути фізіологічним і патологічним.

Фімоз у дітей у більшості випадків є фізіологічним. Звуження крайньої плоті у хлопчиків проходить самостійно у віці близько шести років, але в деяких випадках повне відкриття головки пеніса може статися у підлітковому віці. Самостійному відкриттю головки члена у дітей сприяють зростання пеніса, фізіологічна ерекція та збільшення продукції смегми.

До патологічних форм фімозу відносять набуте звуження крайньої плоті у дорослих чоловіків, а також випадки ускладненого фімозу у хлопчиків (з розвитком запалення або утруднення сечовипускання). Залежно від порушень у будові крайньої плоті, розрізняють такі види фімозу:

  • гіпертрофічний фімоз або хоботковий фімоз (надлишок шкіри крайньої плоті);
  • атрофічний фімоз (крайня плоть слабко розвинена та щільно охоплює головку статевого члена);
  • рубцевий фімоз (рубцева тканина в препуціальній порожнині призводить до зрощення крайньої плоті та головки статевого члена).

Причинами появи фімозу у дорослому віці можуть бути чоловічі статеві інфекції, подразнення крайньої плоті внаслідок дії хімічних речовин (наприклад, антисептиків або лубрикантів), травми пеніса. Внаслідок повторних запальних процесів у крайній плоті розвивається заміщення шкіри крайньої плоті рубцевою тканиною, між шкірною складкою та головкою пеніса формуються спайки. Гіпертрофічний та атрофічний фімоз розвиваються за наявності генетичної схильності.

Стадії фімозу

Фімоз може призводити до порушення в роботі органів сечостатевої системи чоловіка. Залежно від вираженості звуження крайньої плоті у дорослих, розрізняють чотири ступені фімозу:

  • фімоз першого ступеня або відносний фімоз (головка пеніса відкривається у спокійному стані, утруднення оголення головки статевого члена виникає під час ерекції);
  • фімоз другого ступеня (часткове оголення головки статевого члена в спокійному стані, в ерегованому — голівка не відкривається);
  • фімоз третього ступеня (головка статевого члена не відкривається, сечовипускання не порушено);
  • фімоз четвертого ступеня (головка статевого члена не відкривається, виникають труднощі сечовипускання).

Ступінь і вид фімозу визначає уролог на підставі скарг пацієнта та результатів огляду статевого члена. У разі потреби проводяться додаткові обстеження: загальноклінічні та біохімічні аналізи крові, аналізи сечі, тести на захворювання, що передаються статевим шляхом, ультразвукове дослідження (УЗД) органів сечовидільної системи.

Наслідки фімозу

Фімоз небезпечний розвитком ускладнень і супутніх захворювань сечостатевої системи. Наслідками фімозу можуть стати інфекційно-запальні захворювання статевого члена (гнійний фімоз, баланіт, баланопостит), інфекції верхніх і нижніх сечовивідних шляхів (уретрит, цистит, пієлонефрит), підвищений ризик зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом, зокрема ВІЛ-інфекцією. Підвищений ризик зараження вірусними та бактеріальними інфекціями пов'язаний з тим, що за фімозу утруднюється гігієна статевого члена, під крайньою плоттю накопичується смегма, яка є живильним середовищем для розвитку мікроорганізмів.

Ускладненням фімозу може стати статева дисфункція (імпотенція). Імпотенція за фімозу пов'язана з хворобливою ерекцією.

Найбільш небезпечним ускладненням фімозу є розвиток парафімозу. Парафімоз — це стан, за якого відкриття головки статевого члена стає неможливим, а крайня плоть перетискає пеніс. Крайня плоть перетискає пеніс, внаслідок чого порушується відтік крові, розвивається набряк, з’являються болючі відчуття. Парафімоз може призвести до некрозу (відмирання) частини статевого органу. Відрізнити фімоз і парафімоз може хірург, тому за підозри на парафімоз слід негайно звертатися до лікаря.

Як відбувається операція на фімоз?

Лікування фімозу може бути як консервативним, так і оперативним. Консервативне лікування фімозу полягає в розтягуванні крайньої плоті та застосуванні лікарських препаратів для розм'якшення та підвищення еластичності шкірної складки. Лікарське лікування є тривалим (2-3 місяці) та часто виявляється неефективним. Після консервативного лікування фімозу можливі рецидиви звуження крайньої плоті.

Найбільш ефективним способом вилікувати фімоз є операція, яка полягає у повному чи частковому видаленні крайньої плоті. Операція на фімоз також називається циркумцизією (обрізанням). Показання до оперативного лікування фімозу включають:

  • часті баланопостити (запалення головки статевого члена та крайньої плоті);
  • повторні епізоди інфекцій сечовивідних шляхів;
  • еректильну дисфункцію;
  • рубцеву форму фімозу.

Операція з видалення крайньої плоті проводиться під загальною анестезією і триває близько 30 хвилин. Хірург повністю або частково висікає крайню плоть, зберігаючи природний шкірний шов (вуздечку статевого члена) на задній поверхні пеніса. Після операції на статевий член накладається стерильна пов'язка. Обрізання крайньої плоті проводиться амбулаторно, за кілька годин після втручання пацієнту можна повертатися додому.

Фімоз після операції

Період відновлення після операції з обрізання крайньої плоті займає 2-3 тижні. У перші дні після циркумцизії можуть з'явитися набряклість пеніса та болючі відчуття. Для зменшення дискомфорту у післяопераційному періоді застосовуються знеболювальні препарати, до паху прикладається холод. Протягом 10-14 днів після обрізання необхідно щодня або раз на два дні за призначенням лікаря робити перев'язки та змінювати пов'язку. Шви після циркумцизії розсмоктуються самостійно. Через 2-3 тижні після видалення крайньої плоті можна відновити статеве життя.

Фімоз повністю усувається після операції та не може рецидивувати, оскільки крайня плоть видаляється і не відновлюється. Головка статевого члена після операції обрізання постійно відкрита, проте, оголення головки пеніса не завдає дискомфорту, не впливає на якість ерекції та не ускладнює сечовипускання.

Хірургія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться операція на фімоз? - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як розтягувати шкіру за фімозу?

За легких форм фімозу лікар може рекомендувати розтягувати шкіру крайньої плоті до поступового оголення головки статевого члена. Для розтягнення крайньої плоті за фімозу головку статевого члена охоплюють двома пальцями і обережно відтягують на кілька міліметрів. Відкривати головку пеніса необхідно поступово (протягом кількох тижнів) та обережно, оскільки різке відкриття головки пеніса за фімозу може призвести до розвитку парафімозу.

2. Чи можна жити з фімозом?

Фімоз статевого члена легкого ступеня, як правило, не суттєво порушує якість життя чоловіка, не завдає особливого дискомфорту, дозволяє вести статеве життя. Обрізання крайньої плоті може знадобитися за фімозу першої стадії, якщо виникне ризик запальних захворювань або парафімозу. Рішення про необхідність оперативного лікування за фімозу необхідно ухвалювати спільно з хірургом, який може оцінити ступінь звуження та ризик розвитку ускладнень фімозу.

3. Як лікувати фімоз у домашніх умовах?

Лікування фімозу в домашніх умовах за допомогою примочок і самостійного відкривання головки статевого члена неефективне і може призвести до розвитку ускладнень (парафімозу, травм статевого члена, алергічного баланіту). За наявності утруднення оголення головки пеніса у спокійному стані або під час ерекції необхідно звернутися за консультацією до хірурга.

4. Як лікується фімоз?

Для того, щоб позбутися фімозу, необхідно звернутися до хірурга. Прибрати фімоз можна за допомогою операції (обрізання або видалення крайньої плоті), показання до проведення якої визначає лікар. За легкого фімозу лікар може призначити консервативне лікування із застосуванням мазей, що сприяють покращенню еластичності крайньої плоті.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 6 оцінок
Як проводиться операція на фімоз?
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Як проводиться операція на фімоз?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Максим 2 роки тому
Учора пройшов операцію з обрізання крайньої плоті у зв'язку з фімозом. Чи можна приймати душ?
Відповісти
У перші 3-4 дні після операції повноцінно приймати душ не рекомендується, оскільки мікроорганізми, що містяться в проточній воді, можуть призвести до інфікування післяопераційної рани. Туалет статевих органів необхідно проводити теплою водою з обережністю, не зачіпаючи стерильну пов'язку, накладену на статевий член. За необхідності лікар може призначити обробку післяопераційної рани антисептичними розчинами.
Дмитро 2 роки тому
Періодично виникає скарга на болісну ерекцію. У мене фімоз?
Відповісти
Фімоз є однією з можливих причин появи хворобливих відчуттів під час статевого збудження. Дискомфорт під час ерекції за фімозу має супроводжуватися труднощами з оголенням голівки статевого члена. Для уточнення діагнозу і призначення лікування необхідно звернутися до уролога.
Ігор 2 роки тому
Що робити, якщо парафімоз трапиться поза доступом до медичного закладу (наприклад, на дачі або в подорожі)? Чи можна самостійно вправити крайню плоть?
Відповісти
Парафімоз є невідкладним станом, який потребує обов'язкової лікарської допомоги. Самостійно виправляти парафімоз не можна, оскільки можна погіршити процес і прискорити набряк і некротизацію перетиснутої частини пеніса. У разі підозри на розвиток парафімозу необхідно негайно звернутися по медичну допомогу, до прибуття до лікаря можна накласти холод для зменшення болю і набряку.
Єгор 2 роки тому
Чи змінюється чутливість члена після обрізання?
Відповісти
Операція з циркумцизії не зачіпає тіло і голівку статевого члена і проходить без пошкодження нервових закінчень, тому не впливає на чутливість, збудження, ерекцію та еякуляцію. З відновленням статевого життя після закінчення періоду реабілітації, чутливість також відновлюється.
Вікторія 2 роки тому
У сина до віку трьох років не відкривається голівка статевого члена. Чи потрібно розтягувати крайню плоть і поступово розкривати голівку пеніса під час купання?
Відповісти
Фімоз у віці трьох років, як правило, є фізіологічним. Самостійно відкривати голівку члена не потрібно. Необхідно показати хлопчика урологу, на підставі огляду лікар визначить точний діагноз, порекомендує планове спостереження або за необхідності призначить лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!