Logo
0 800 30 11 77

Що таке гонорея, як вона передається та як її лікувати?

Що таке гонорея, як вона передається та як її лікувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 8 березня 2024 | Оновлено: 8 березня 2024 | 1794 1794
Гонорея — захворювання, що передається статевим шляхом (ЗПСШ), яке може призвести до порушення репродуктивної функції. За появи симптомів гонореї жінкам необхідно звернутися до гінеколога, чоловікам — до уролога.

Що таке гонорея?

Гонорея — це інфекційне захворювання, яке передається під час незахищених статевих актів. Збудником гонореї є грамнегативна бактерія Neisseria gonorrhoeae.

Гонорея є одним із найпоширеніших захворювань, що передаються статевим шляхом. За даними ВООЗ, 2020 року у світі зареєстровано понад 82 мільйони випадків зараження гонореєю. За своєчасного звернення до лікаря гонорея повністю виліковується та не викликає ускладнень.

Як передається гонорея?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Гонорея передається під час вагінального, орального та анального сексу. Патогенні бактерії проникають в організм через статеві рідини (сперму чи вагінальні виділення). Способи зараження гонореєю:

Гонорея не передається побутовим шляхом під час використання спільних предметів. Неможливо заразитися через дотики до тіла, застосування спільного посуду чи побутових предметів. Також інфекція не передаються під час кашлю та чхання.

Чи передається гонорея через поцілунок і слину?

Основний шлях передачі гонореї — незахищений статевий акт. Ймовірність заразитися гонореєю через поцілунок вкрай низька. Бактерії, що викликають гонорею, зазвичай не передаються через слину.

Існують дослідження, що свідчать про ймовірність передачі гонореї під час поцілунків. Але даних, що підтверджують цю гіпотезу, недостатньо. Ймовірність передачі гонореї через слину потребує подальшого дослідження та підтвердження.

Чи передається гонорея під час сексу?

Гонорея передається під час сексу через статевий член, піхву, рот (під час орального сексу) та анус (під час анального сексу). Екстрагенітальна гонорея передається під час вагінального сексу. Гонорея ротової порожнини може з'являтися після орального сексу з інфікованим партнером. Під час анального сексу гонорея може вражати задній прохід і пряму кишку.

Чи передається гонорея через кров?

Гонорея не передається через кров, а проникає в організм під час статевих актів. Але бактерія, що викликає гонорею, може поширюватися через кров до інших органів тіла. За ускладнень гонореї можливе ушкодження суглобів, поява виразок і висипу на шкірі, лихоманки.

Симптоми гонореї у жінок

Гонорея у жінок часто може протікати безсимптомно. До симптомів гонореї у жінок належать:

За гонореї у жінок можуть з'являтися вагінальні виділення білого, жовтого чи зеленого кольору. Також симптомом гонореї може бути свербіж у ділянці піхви та ануса.

Симптоми гонореї в чоловіків

У чоловіків ознаки гонореї більш яскраво виражені, ніж у жінок. Симптоми гонореї у чоловіків:

  • печіння і біль під час сечовипускання;
  • біль внизу живота та в паховій ділянці;
  • виділення зі статевого члена (жовтого чи зеленого кольору);
  • біль і набрякання яєчок.

За гонореї можуть спостерігатися почервоніння і печіння статевого члена. І в чоловіків, і в жінок за гонореї можуть спостерігатися першіння і біль у горлі, труднощі під час ковтання. Також до симптомів гонореї належать біль під час дефекації та домішки крові в калі.

Де локалізується гонорея?

Найчастіше осередок запалення при гонореї локалізується в ділянці статевих органів. У чоловіків інфекція вражає сечовипускальний канал (уретру). У жінок вогнище запалення може поширюватися на шийку матки, уретру, яєчники. На зовнішніх статевих органах за гонореї можуть з'являтися висип і почервоніння.

У разі проникнення збудника гонореї до рота, інфекція може вражати глотку та мигдалини. Внаслідок інфікування під час анального сексу з'являється запалення прямої кишки, що може проявлятися у вигляді свербежу ануса та кров'яних виділень у калі. Також гонорея за розвитку ускладнень може спричиняти кон'юнктивіт (запалення очей), оскільки бактерії можуть пошкоджувати слизову оболонку очей.

Хронічна гонорея

Класифікація гонореї включає хронічну та гостру форми захворювання. Хронічна гонорея виникає на фоні недолікованої гострої форми та характеризується уповільненими симптомами. За хронічної гонореї у жінок симптоми можуть бути відсутні.

Ознаками хронічної гонореї є прискорене і болісне сечовипускання, виділення з пеніса чи піхви, ниючий біль внизу живота. Симптоми хронічної гонореї схожі на ознаки інших урологічних захворювань (циститу, уретриту). Щоб поставити точний діагноз, необхідно записатися на обстеження до уролога чи гінеколога.

Гостра гонорея

Гостра гонорея з'являється через два-три тижні після інфікування бактерією Neisseria gonorrhoeae і характеризується яскраво вираженими ознаками. Симптоми гострої гонореї:

  • біль у зоні статевих органів;
  • підвищення температури тіла;
  • слабкість;
  • набрякк і свербіж геніталій.

Може виділятися гній з уретри чи піхви. Також можуть бути присутніми виразки на зовнішніх статевих органах і з'являтися порушення шлунково-кишкового тракту (діарея, блювання, нудота). За гострої форми гонореї необхідно невідкладно звернутися до гінеколога чи уролога.

Як діагностують гонорею?

На прийомі гінеколог або уролог проведуть огляд, зберуть анамнез і призначать додаткові дослідження. У чоловіків мазок на гонорею беруть з уретри, а в жінок — з цервікального каналу. Інші методи діагностики гонореї:

Бакпосів на гонорею проводять до початку лікування антибіотиками. За наявності гонореї в аналізі крові або мазках присутні понад 10-15 лейкоцитів у полі зору. Після перенесеної інфекції в крові будуть виявлені антитіла до гонореї. За необхідності лікар може призначити аналізи на інші ЗПСШ (хламідіоз, трихомоніаз). За підозри на ураження бактерією Neisseria gonorrhoeae прямої кишки знадобиться консультація проктолога.

Як лікують гонорею?

За результатами обстеження уролог або гінеколог призначають лікування гонореї, спрямоване на усунення збудника інфекції. Основний метод лікування гонореї включає антибіотики. Схема лікування гонореї включає антибіотики та пробіотики для відновлення мікрофлори кишечника. Лікування гонореї підбирається для обох партнерів, щоб унеможливити повторне зараження. Під час терапії рекомендується утриматися від статевих контактів.

Для лікування гонореї під час вагітності гінеколог підбере безпечні антибіотики, які не завдають шкоди плоду. Після закінчення курсу лікування необхідно пройти контрольне обстеження, щоб переконатися, що інфекція відсутня в організмі.

Які бувають ускладнення гонореї?

За відсутності лікування гонореї можуть виникнути ускладнення у вигляді зниження фертильності та безпліддя. Інші ускладнення гонореї:

  • запалення органів малого таза у жінок (вульвіт, бартолініт);
  • порушення мікрофлори піхви (гарднерельоз, кандидоз);
  • позаматкова вагітність;
  • звуження уретри та запалення яєчок у чоловіків;
  • ерозія шийки матки;
  • зараження плода під час вагітності.

Гонорея може призвести до викидня та передчасних пологів, народження дитини зі сліпотою. Ускладнена гонорея також може призвести до пошкодження суглобів і сухожиль.

Профілактика гонореї

Профілактика гонореї передбачає відмову від незахищених статевих актів. Необхідно використовувати презервативи, щоб запобігти інфікуванню бактерією Neisseria gonorrhoeae. У профілактичних цілях рекомендується проходити тестування на захворювання, що передаються статевим шляхом, не рідше одного разу на рік.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке гонорея, як вона передається та як її лікувати? - Тягній Любов Михайлівна
Тягній Любов Михайлівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи передається гонорея через презерватив?

Презервативи захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Заразитися гонореєю під час використання презерватива можна, якщо він порвався чи застосовувалися неякісні вироби. Необхідно купувати презервативи, які пройшли сертифікацію та відповідають нормам безпеки.

2. Чи можна заразитися гонореєю через поцілунок?

Гонорея передається через статеві органи під час незахищеного сексу (вагінального, орального та анального). Ймовірність зараження гонореєю під час поцілунку малоймовірна.

3. Через скільки проявляється гонорея?

Гонорея зазвичай проявляється протягом трьох-чотирнадцяти днів після зараження. Першими ознаками гонореї можуть бути біль і печіння під час сечовипускання, свербіж статевих органів. Також можуть з'явитися виділення з піхви чи пеніса.

4. Який інкубаційний період гонореї?

Інкубаційний період гонореї може становити від трьох-чотирьох днів до двох-трьох тижнів. У жінок інфекція може протікати безсимптомно. У чоловіків перші ознаки захворювання зазвичай з'являються протягом двох тижнів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке гонорея, як вона передається та як її лікувати?
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
Що таке гонорея, як вона передається та як її лікувати?
Стаття перевірена: Мандзяк Тетяна Ігорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Павло 2 тижні тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, який термін лікування гонореї у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Термін лікування гонореї у чоловіків становить від семи до чотирнадцяти днів. Тривалість лікування і необхідні препарати має підбирати уролог.
Павло 2 тижні тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, який термін лікування гонореї у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Термін лікування гонореї у чоловіків становить від семи до чотирнадцяти днів. Тривалість лікування і необхідні препарати має підбирати уролог.
Віра 1 місяць тому
Доброго дня. Розкажіть, через скільки проявляється гонорея?
Відповісти
Доброго дня. Гонорея проявляється протягом двох тижнів. Хронічна гонорея може довгий час протікати безсимптомно або мати слабко виражену симптоматику (прискорене сечовипускання, дискомфорт під час статевого акту).
Віра 1 місяць тому
Доброго дня. Розкажіть, через скільки проявляється гонорея?
Відповісти
Доброго дня. Гонорея проявляється протягом двох тижнів. Хронічна гонорея може довгий час протікати безсимптомно або мати слабко виражену симптоматику (прискорене сечовипускання, дискомфорт під час статевого акту).
Анастасія 1 місяць тому
Добрий вечір. Цікавить таке питання: чи можна використовувати експрес-тест для визначення гонореї?
Відповісти
Добрий вечір. Для визначення гонореї можуть використовуватися експрес-тести, які показують наявність або відсутність інфекції. Але для постановки діагнозу необхідно звернутися до лікаря, оскільки експрес-тести не призначені для застосування в домашніх умовах.
Анастасія 1 місяць тому
Добрий вечір. Цікавить таке питання: чи можна використовувати експрес-тест для визначення гонореї?
Відповісти
Добрий вечір. Для визначення гонореї можуть використовуватися експрес-тести, які показують наявність або відсутність інфекції. Але для постановки діагнозу необхідно звернутися до лікаря, оскільки експрес-тести не призначені для застосування в домашніх умовах.
Сергій 1 місяць тому
Добрий день. Чи існує укол від гонореї для чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Для лікування гонореї застосовуються антибіотики в уколах. Підібрати схему лікування і необхідні препарати може уролог після обстеження.
Сергій 1 місяць тому
Добрий день. Чи існує укол від гонореї для чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Для лікування гонореї застосовуються антибіотики в уколах. Підібрати схему лікування і необхідні препарати може уролог після обстеження.
Ганна 1 місяць тому
Доброго дня. Порадьте, будь ласка, сильні антибіотики при гонореї?
Відповісти
Вітаю. Антибіотики не можна приймати без призначення лікаря і вони не продаються в аптеці без рецепта. Для лікування гонореї необхідно відвідати уролога або гінеколога, які призначать необхідні антибіотики.
Ганна 1 місяць тому
Доброго дня. Порадьте, будь ласка, сильні антибіотики при гонореї?
Відповісти
Вітаю. Антибіотики не можна приймати без призначення лікаря і вони не продаються в аптеці без рецепта. Для лікування гонореї необхідно відвідати уролога або гінеколога, які призначать необхідні антибіотики.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!