Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Гарднерела: чому з'являється, як проявляється і як її позбутися

Гарднерела: чому з'являється, як проявляється і як її позбутися
Читати 9 хвилин | Створено: 23 січня 2024 | Оновлено: 23 січня 2024 | 6569 6569
1

Що таке гарднерела?

Нормальна піхвова мікрофлора може містити до 250 видів бактерій, більшість з яких є лактобацилами. Гарднерели є частиною здорової мікрофлори і виявлені приблизно у 50% жінок.

У нормі в піхві переважають молочнокислі бактерії, які створюють кислотне середовище, запобігаючи розмноженню патогенних мікроорганізмів. Гарднерела – це одна з анаеробних бактерій, яка в невеликій кількості міститися в піхві у жінок.

Гарднерельоз – це патологічний стан, який розвивається за швидкого зростання і збільшення кількості бактерій гарднерел. У результаті збільшується кислотність піхви і підвищується ризик інфекції – бактеріального вагінозу.

2

Як передається гарднерела?

Гарднерела не є венеричним захворюванням, тому не передається під час незахищених статевих контактів. Оскільки гарднерела є частиною нормальної мікрофлори, у невеликій кількості вона не призводить до появи симптомів. Причини збільшення кількості гарднерели у жінок:

  • часте прийняття ванни;
  • спринцювання;
  • хронічний стрес;
  • тривалий прийом антибактеріальних препаратів;
  • використання вагінальних засобів (наприклад, свічок);
  • гормональний збій;
  • ослаблена імунна система;
  • радіаційний вплив (під час лікування раку);
  • венеричне захворювання (наприклад, трихомоніаз, хламідіоз).

Часті незахищені сексуальні контакти підвищують ризик гарднерели у жінок. Насіннєва рідина має слабокисле або нейтральне середовище, тому під час потрапляння сперми до піхви змінюється її мікрофлора і збільшується ймовірність гарднерельозу.

На розвиток патології також впливає наявність кількох статевих партнерів, оскільки чоловіча сперма містить різні мікроорганізми в різній концентрації, які можуть вплинути на піхвову мікрофлору. Знизити ризик гарднерельозу та молочниці допоможе використання презервативів під час сексу.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Чи передається гарднерела через ротову порожнину?

Гарднерела через рот не передається, на відміну від вірусу герпесу, цитомегаловірусу або хламідіозу. Гарднерельоз не належить до статевих інфекцій, тому не може розвинутися в ротовій порожнині під час незахищеного орального контакту.

4

Який інкубаційний період у гарднерельозу?

Інкубаційний період гарднерели становить від 5 до 21 дня в разі патологічного зростання кількості бактерій. Наявність у піхві гарднерели не потребує лікування, якщо бактерії не призводять до появи симптомів.

5

Симптоми гарднерели у жінок

Гарднерельоз часто протікає безсимптомно або має неяскраво виражені ознаки. Можливі симптоми гарднерели у жінок:

  • свербіж і дискомфорт у піхві;
  • печіння під час сечовипускання;
  • подразнення шкіри і слизової оболонки в промежині;
  • почервоніння шкірних покривів у ділянці піхви.

Характерною ознакою патологічного збільшення бактерій гарднерели є виділення, які можуть мати білий, сірий або зелений колір. За гарднерельозу може бути «рибний» запах із піхви, який посилюється після статевих актів або під час місячних.

6

Симптоми гарднерели в чоловіків

У рідкісних випадках гарднерела може розвиватися у чоловіків, вражаючи уретру (сечовипускальний канал). У чоловіків гарднерела зазвичай не викликає симптомів.

За наявності у чоловіків захворювань, що призводять до інфекції (наприклад, цукрового діабету) або ослабленого імунітету, бактерія гарднерела може спричинити інфекцію сечовивідних шляхів. Ознаки інфекції можуть включати часте, болісне, утруднене сечовипускання, каламутний колір і різкий запах сечі.

7

Чи може гарднерельоз пройти сам?

Гарднерельоз, що спричинив розвиток бактеріального вагінозу, не може минути сам. Для лікування гарднерельозу в жінок застосовуються антибактеріальні препарати, які зменшують кількість бактерій у піхві, і засоби для нормалізації мікрофлори.

8

Чим небезпечний гарднерельоз?

Гарднерела небезпечна для жінки в разі збільшення кількості бактерій і розвитку бактеріального вагінозу. Порушення мікрофлори піхви підвищує ризик захворювань органів малого таза: запалення внутрішнього шару матки (ендометріозу) або маткової труби (сальпінгіту).

9

Як діагностують гарднерельоз?

Для визначення типу захворювання гінеколог (у жінок) або уролог (у чоловіків) запитує пацієнта про наявність і час появи скарг, аналізує сімейний та особистий анамнези. Лікар також проводить фізичний огляд геніталій, оцінюючи стан шкірних покривів і слизових оболонок на почервоніння або подразнення.

Виявлення гострого і хронічного гарднерельозу в жінок, а також бактеріального вагінозу, що розвинувся на його тлі, проводиться з використанням критеріїв Амселя. Діагностичні критерії гарднерельозу і баквагінозу:

  • кислотність піхви вище 4,5;
  • «рибний» запах при аміновому тесті (проводиться за допомогою гідроксиду калію);
  • наявність характерних для гарднерельозу виділень, що рівномірно покривають стінки піхви;
  • виявлення більше 20% ключових клітин гарднерели в досліджуваному зразку.

Для аналізу на виявлення гарднерели береться зразок виділень із піхви або уретри. У жінок мазок на гарднерелу береться зі слизової піхви, а у чоловіків – із сечовипускального каналу. У нормі в мазку кількість гарднерели не перевищує 104 геномних еквівалентів в 1 мл. Залежно від одиниць виміру в лабораторії нормою гарднерели також вважається показник, що не перевищує 10 у 3 ступені.

10

Який лікар лікує гарднерельоз?

На діагностиці та лікуванні гарднерели у жінок спеціалізується гінеколог. Для підбору курсу терапії за підозри на урогенітальний гарднерельоз у чоловіка необхідна консультація уролога.

11

Як лікується гарднерельоз у жінок?

Курс терапії захворювання у жінок зазвичай призначають у разі виявлення в мазку гарднерели в кількості понад 10 у 5 ступені. Схема лікування гарднерели у жінок може включати пероральні або інтравагнальні (вводяться в піхву) антибактеріальні препарати. Для нормалізації мікрофлори і стимуляції росту лактобацил призначають еубіотики.

12

Як лікується гарднерельоз у чоловіків?

У разі безсимптомного носійства чоловікам не призначається курс терапії. Для лікування гарднерели, що викликала інфекцію сечостатевої системи в чоловіків, призначається курс антибіотиків.

13

Як не допустити зараження гарднерелою?

Не допустити відхилення гарднерели від допустимої норми у жінок допоможе використання бар'єрної контрацепції (презервативів) під час вагінальних статевих контактів. Профілактика гарднерельозу:

Рекомендується відмовитися від спринцювань, які можуть змінити мікрофлору піхви, спровокувати ріст гарднерели і призвести до бактеріального вагінозу. Також важливо своєчасно лікувати запальні захворювання органів малого таза (наприклад, ендометрит, оофорит, сальпінгіт, сальпінгоофорит).

14

Скільки живе гарднерела у чоловіків?

Гарднерела у чоловіків живе в сечовипускальному каналі протягом двох-трьох днів, не викликаючи розвитку захворювання. Найчастіше бактерії самостійно виводяться із сечею.

15

Чи впливає гарднерела у чоловіків на потенцію?

Гарднерела у чоловіків не впливає на потенцію, оскільки не призводить до ураження органів мошонки або передміхурової залози. У разі зниження статевого потягу (лібідо), болісної або передчасної еякуляції, еректильної дисфункції або домішках крові в спермі необхідно звернутися до уролога для визначення причини.

16

Чи впливає гарднерела на зачаття?

Гарднерела зазвичай не впливає на зачаття, проте може призвести до ускладнень у вагітних. Наслідки гарднерели під час вагітності:

  • викидень на ранніх термінах;
  • передчасні пологи;
  • раннє вилиття навколоплідних вод;
  • післяпологовий ендометрит;
  • низька вага дитини при народженні.

За наявності у вагітної жінки гарднерели у великій кількості (більше 10 у 6 ступені) підвищується ризик інфікування дитини під час проходження через родові шляхи матері. У результаті у немовляти може розвинутися неонатальний бактеріальний менінгіт (запалення оболонок головного і спинного мозку).

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Гарднерела: чому з'являється, як проявляється і як її позбутися - Мандзяк Тетяна Ігорівна
Мандзяк Тетяна Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Гарднерела: чому з'являється, як проявляється і як її позбутися
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Гарднерела: чому з'являється, як проявляється і як її позбутися
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Поліна 2 місяці тому
Добрий день, у мене гарднерела призвела до появи неприємних симптомів: печіння в піхві, а також неприємного запаху. Після діагностики гінеколог поставила діагноз «бактеріальний вагіноз», призначила курс терапії. Однак гарднерела не пройшла після лікування, чому?
Відповісти
Доброго дня, незважаючи на лікування гарднерельозу антибіотиками, інфекція може не пройти або повернутися. Це може статися через різні чинники: недостатню тривалість лікування, недотримання рекомендацій лікаря, відсутність чутливості бактерії до антибіотиків, що використовуються. Для перегляду курсу терапії необхідна консультація гінеколога.
Олена 2 місяці тому
Здрастуйте, я завжди думала, що гарднерела є шкідливою бактерією, яку обов'язково потрібно лікувати, навіть якщо вона не спричиняє жодних симптомів. Скажіть, гарднерела – це венеричне захворювання чи ні?
Відповісти
Добрий день, гарднерела не є венеричним захворюванням. Однак збільшення росту бактерій гарднерели може бути пов'язане з незахищеними статевими контактами, які можуть призвести до зміни мікрофлори піхви.
Марина 3 місяці тому
Добрий день, у мене свербіж у ділянці статевих губ, який посилюється під час сексу, а також «рибний» запах із піхви. Що може бути причиною симптомів? Чим лікувати виділення із запахом риби?
Відповісти
Здрастуйте, свербіж і «рибний» запах із піхви може вказувати на бактеріальний вагіноз, спричинений дисбалансом мікрофлори, або трихомоніаз. Для лікування бактеріальних інфекцій застосовуються антибактеріальні препарати, тип і дозування яких визначає гінеколог.
Ольга 3 місяці тому
Доброго дня, звідки в піхві береться гарднерела? Що може спровокувати її зростання? Причина в захворюваннях внутрішніх органів?
Відповісти
Добрий день, у нормі гарднерела може бути присутня в піхві в невеликих кількостях, але її зростання може бути стимульоване різними факторами. Дисбаланс піхвової мікрофлори може виникнути через зміни кислотності, часті статеві акти без презерватива, нестачу лактобацил, а також через вплив тютюнового диму або деяких гінекологічних процедур (наприклад, спринцювання).
Уляна 3 місяці тому
Добрий день, я звернулася до гінеколога через свербіж і печіння під час сечовипускання, дивний запах із піхви. Після проведення обстеження лікар діагностував гарднерельоз. Скажіть, а чи заважає гарднерела завагітніти? Чи потрібно її вилікувати до зачаття?
Відповісти
Доброго дня, гарднерела, як правило, не є прямою перешкодою для зачаття, але лікування перед плануванням вагітності рекомендується. Це дасть змогу уникнути можливих ускладнень під час вагітності (наприклад, передчасних пологів), пов'язаних із бактеріальним вагінозом, і забезпечить оптимальні умови для здоров'я майбутньої дитини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!