Logo
0 800 30 11 77

Що таке вакуумний аборт, як він проводиться і як до нього підготуватися?

Що таке вакуумний аборт, як він проводиться і як до нього підготуватися?
Читати 10 хвилин | Створено: 31 жовтня 2023 | Оновлено: 31 жовтня 2023 | 24447 24447
Вакуумний аборт є одним зі способів переривання вагітності, який використовується за наявності протипоказань до медикаментозного аборту. Процедура виконується під місцевою анестезією.

Що таке вакуумний аборт?

Вакуумний аборт — це різновид хірургічного аборту, під час якого вагітність переривається методом аспірації. Вакуумний аспіратор являє собою прилад, що створює негативний тиск (вакуум) для спорожнення матки. Замість аспіратора для проведення аборту може використовуватися спеціальний шприц.

Етапи вакуумного аборту

Етапи вакуумного аборту

На якому терміні можна робити вакуумний аборт?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Вакуумний аборт виконується, якщо термін вагітності (період часу з дня останньої менструації) не перевищує 14 тижнів. Рішення про допустимість застосування вакуумного аборту ухвалює акушер-гінеколог, ґрунтуючись на результатах огляду та діагностики.

Кому можна робити вакуумний аборт?

Вакуумна методика переривання вагітності показана у випадках, коли медикаментозний аборт виявився безрезультатним, а також за наявності протипоказань до фармацевтичного аборту (наприклад, у разі грудного вигодовування або алергії на препарати). Показаннями для вакуумного аборту можуть бути вроджені або генетичні дефекти плода, викидень, завмерла вагітність або високий ризик ускладнень. Крім цього, вакуумний аборт може проводитися за бажанням пацієнтки (якщо дозволяє термін вагітності).

Як проводиться вакуумний аборт?

Необхідно прийняти позу, аналогічну положенню тіла під час огляду на прийомі акушера-гінеколога. Ноги розміщуються на спеціальних підставках (стременах). Процедура вакуумного аборту:

  1. Пацієнтка приймає знеболювальні засоби. У разі підвищеної тривожності можуть використовуватися седативні препарати.
  2. У піхву поміщають гінекологічне дзеркало.
  3. Після візуалізації шийки матки проводять антисептичну обробку і вводять місцевий анестетик (наприклад, таблетки або краплі).
  4. Протягом кількох секунд можуть з'явитися відчуття печіння, оніміння, запаморочення або тахікардія (природні побічні ефекти використання анестетичних засобів).
  5. Після розширення шийки матки в порожнину матки поміщають вузьку пластикову трубку, з'єднану зі шприцом або вакуумним аспіратором.
  6. Тканини видаляють із матки (робота аспіратора може супроводжуватися шумом).

Під час вакуумного чищення матки можуть виникати нетривалі спазми, як під час менструації. Для контролю коректності проведення процедури (повного спустошення матки) проводиться трансвагінальне ультразвукове дослідження (УЗД).

Скільки триває вакуумний аборт?

Вакуумний аборт у середньому триває від 10 до 15 хвилин. Після вакуумного аборту немає необхідності робити численні аналізи або проводити госпіталізацію, тому можна покинути медичний центр у день процедури.

Вакуумний аборт — це боляче?

Під час проведення процедури переривання вагітності під анестезією відчуття можуть обмежуватися дискомфортом, тому вакуумний аборт — це не боляче. Після вакуумного аборту можуть виникнути тягнучі болі, судоми і спазми в нижній частині живота (як під час менструації), які минають упродовж кількох днів. Ви можете ознайомитися з відгуками на вакуумний аборт у медичному центрі «ОН Клінік Харків» у розділі відгуків.

Яка анестезія використовується під час вакуумного аборту?

За одну-дві години до процедури необхідно прийняти нестероїдний протизапальний препарат, який чинить знеболювальну дію, і засіб, що сприяє розширенню шийки матки (вагінально або під язик). Діючі речовини медикаментів можуть викликати неприємний присмак у роті, біль у животі або головний біль. Як альтернативний спосіб анестезії під час вакуумного аборту може застосовуватися азотно-киснева суміш, яку необхідно вдихати близько 20 секунд (загальний наркоз).

Переваги вакуумного аборту

Вакуумний аборт характеризується високою ефективністю (близько 98%). Плюси вакуумного аборту:

  • незначна крововтрата;
  • помірні болі, які можна усунути медикаментами;
  • низький ризик пошкодження матки;
  • можливість встановлення внутрішньоматкової спіралі після процедури.

Вакуумний аборт відрізняється від інших хірургічних методів тим, що займає менше часу і характеризується невисокою травматичністю. Порівняно з фармацевтичним способом вакуумний аборт охоплює більш тривалий період вагітності (наприклад, він може проводитися на 9-14 тижнях).

Які аналізи здати перед вакуумним абортом?

У рамках підготовки до вакуумного аборту, крім гінекологічного огляду, проводять кілька обстежень. Аналізи та діагностичні обстеження перед вакуумним абортом:

Також проводять діагностику інфекцій, що передаються статевим шляхом. За необхідності (залежно від анамнезу) виконуються додаткові обстеження (наприклад, печінки або нирок).

Як підготуватися до вакуумного аборту?

Перед вакуумним абортом потрібно пройти всі призначені обстеження. Підготовка до вакуумного аборту:

  • надання даних, що стосуються анамнезу. Гінеколог може уточнити інформацію про алергію на медикаменти, наявні хронічні захворювання, особливості менструального циклу, методи контрацепції, що використовуються, перенесені інфекції та операції на статевих органах;
  • припинення прийому їжі за чотири години до аборту і споживання води за дві години до процедури;
  • спорожнення сечового міхура (безпосередньо перед абортом).

На вакуумний аборт рекомендується брати із собою гігієнічні прокладки та запасну спідню білизну. Слід враховувати, що в більшості випадків після процедури немає необхідності залишатися на ніч у стаціонарі.

Що не можна робити перед вакуумним абортом?

Перед вакуумним абортом не можна робити спринцювання і встановлювати вагінальні свічки. Не слід порушувати режим харчування і схеми прийому призначених препаратів. Необхідно утриматися від куріння, вживання спиртних напоїв і ліків, не призначених лікарем. 

Де можна зробити вакуумний аборт?

Вакуумний аборт можна зробити в державних медустановах або приватних медичних центрах, які проводять процедури з переривання вагітності. У медичному центрі «ОН Клінік Харків» проводиться вакуумне і медикаментозне переривання вагітності. Аборту, який виконується за попереднім записом, передують лікарський огляд і обстеження. Ціни на вакуумний аборт включають вартість процедури, а також аналізів (відеокольпоскопії, ехосальпінгоскопії, УЗД) і консультації гінеколога.

Що робити після вакуумного аборту?

Спазматичні болі та судоми минають протягом 24-48 годин, а вагінальна кровотеча — через один-два тижні. З гігієнічною метою необхідно користуватися прокладками, оскільки під час використання тампонів підвищується ризик розвитку інфекційних захворювань.

У разі занепаду сил слід припинити трудову діяльність на кілька днів і утримуватися від керування транспортними засобами. Також потрібно виключити з раціону спиртні напої.

Коли можна йти додому після вакуумного аборту?

Протягом кількох годин після процедури можна залишатися під наглядом у медичному центрі та пройти діагностику, яка передбачає аналіз скарг, перевірку пульсу і тиску. У разі нормалізації самопочуття можна вирушити додому (після вакуумного аборту слід виключити будь-які навантаження).

Як проходить відновлення після вакуумного аборту?

Відновлення організму після вакуумного аборту відбувається протягом кількох тижнів. Рекомендації для реабілітації після вакуумного аборту:

  • для профілактики ускладнень застосовуються антибіотики;
  • у разі негативного резус-фактора виконуються ін'єкції препарату, що нейтралізує позитивні антигени, які могли потрапити в кров під час вагітності;
  • не слід вступати в статеві контакти до повного припинення кровотечі.

Для полегшення болю в період відновлення після вакуумного аборту можна використовувати знеболювальні медикаменти. Необхідно утримуватися від занять будь-якими видами сексу до припинення кровотеч.

Як зрозуміти, що вакуумний аборт пройшов успішно?

Ознаками успішно проведеного вакуумного аборту є нормалізація самопочуття і відсутність побічних ефектів після відновлювального періоду (кровотеч, болю, виділень із неприємним запахом, підвищення температури). Щоб зрозуміти, що вакуумний аборт пройшов успішно, важливо провести контрольні обстеження, які включають лабораторні аналізи крові, гінекологічний огляд, ультразвукову діагностику і тест на вагітність.

Вакуумний аборт: чи можна потім завагітніти?

Приблизно через 4 тижні після вакуумного аборту можуть початися менструації. Процедура не впливає на фертильність: завагітніти можна в перші тижні після вакуумного аборту. Винятки становлять аборти, що спровокували пошкодження матки, шийки матки або розвиток інфекційних захворювань.

Рекомендується користуватися протизаплідними засобами протягом місяця після перенесеного аборту, навіть якщо планується наступна вагітність (для мінімізації ризику поширення інфекційних хвороб). Серед мінусів багаторазових вакуумних абортів можна виділити підвищений ризик передчасних пологів (за кілька тижнів до нормального терміну народження дитини).

Протипоказання до вакуумного аборту

Абсолютними протипоказаннями до вакуумного аборту є пізні терміни та алергія на анестетики. До переліку відносних протипоказань до аборту відносять анатомічні аномалії або стеноз шийки матки, низьке згортання крові та гострі інфекції органів малого таза.

Можливі наслідки та ускладнення вакуумного аборту

Вакуумний аборт вирізняється низьким ризиком побічних ефектів, що з'являються внаслідок недотримання правил підготовки та відновлення після процедури. Можливі ускладнення вакуумного аборту:

  • сильна кровотеча;
  • інфекційні захворювання;
  • неповний аборт (необхідна повторна процедура);
  • перфорація матки;
  • утворення спайок або рубцювання маткової тканини;
  • пошкодження кишківника або сечового міхура.

Перепади настрою, занепокоєння, тривожність і депресивні симптоми є природними тимчасовими наслідками вакуумного аборту. У разі вагінальних виділень із неприємним запахом, інтенсивного болю в животі, високої температури, запаморочення або судом, які не минають протягом двох діб, слід звернутися до гінеколога.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке вакуумний аборт, як він проводиться і як до нього підготуватися? - Фролова Оксана Леонідівна
Фролова Оксана Леонідівна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна робити вакуумний аборт за першої вагітності?

Вакуумний аборт може використовуватися під час першої вагітності. Під час наукових досліджень не було виявлено доказів високого ризику побічних ефектів вакуумного аборту під час першої вагітності для жіночої репродуктивної системи.

2. Чи можна зробити вакуумний аборт у разі міоми матки?

Міома матки може бути протипоказанням для вакуумного аборту (наприклад, у випадках, коли через пухлину порожнина матки значно збільшена або деформована). Рішення про проведення медикаментозного або вакуумного аборту в разі міоми матки приймає акушер-гінеколог.

3. Чи можна зробити вакуумний аборт у разі завмерлої вагітності?

Вакуумний аборт може проводитися в разі завмерлої вагітності. Обов'язковою умовою виконання процедури є допустимий термін вагітності. Наприклад, вакуумний аборт допустимий на 10 тижні, а на 20 тижні метод уже не може застосовуватися.

4. Чи можна робити вакуумний аборт під час годування грудьми?

Вакуумний аборт не протипоказаний під час годування грудьми. Залежно від переліку медпрепаратів, використовуваних до, під час і після процедури, гінеколог може порекомендувати зробити невелику перерву в грудному вигодовуванні.

5. Чи можна робити вакуумний аборт у разі застуди?

Під час респіраторних захворювань організм може бути ослаблений, внаслідок чого підвищується ризик виникнення інфекційних хвороб. Щоб визначити, чи можна робити вакуумний аборт у разі застуди, необхідно проконсультуватися з гінекологом (можливо, доведеться відкласти процедуру).

6. Скільки йде кров після вакуумного аборту?

Кровотечі після аборту можуть тривати до 14 днів. Якщо йде кров після двотижневого періоду після вакуумного аборту, слід проконсультуватися з гінекологом.

7. Вакуумний аборт: через скільки можна займатися коханням?

Для профілактики інфекційних захворювань займатися коханням після вакуумного аборту можна, коли припиняться вагінальні кровотечі. Якщо не планується вагітність, слід постійно використовувати протизаплідні засоби.

8. Чим відрізняється вакуумний аборт від хірургічного?

Вакуумний аборт є різновидом хірургічного і відрізняється від нього використовуваним інструментарієм і методикою проведення. Хірургічний аборт відрізняється від фармацевтичного тим, що в першому випадку процедуру проводять із використанням спеціальних інструментів, а в другому — застосовують медикаменти.

9. Що безпечніше: медикаментозний аборт чи вакуумний?

Під час медикаментозного аборту ризик виникнення ускладнень у вигляді інфекційних захворювань і пошкоджень тканин матки нижчий, ніж під час вакуумного методу переривання вагітності. Вакуумний аборт може проводитися після невдалого медикаментозного аборту, у разі непереносимості препаратів, які використовуються під час таблетованого аборту, або на терміні, що перевищує 7 тижнів.

10. Вакуумний аборт — до скількох тижнів можна робити?

Вакуумний аборт виконується на термінах до 14 тижнів. Якщо під час діагностики підтверджено триваліший термін, необхідно проводити кюретаж (процедура, під час якої виконується вишкрібання порожнини матки спеціальним інструментом).

11. Чи боляче робити вакуумний аборт без наркозу?

Вакуумний аборт, що супроводжується легким або помірним болем, роблять переважно під місцевою анестезією, рідше — під наркозом. У деяких випадках (наприклад, за алергії на анестетик) за узгодженням із пацієнткою вакуумний аборт можна робити без наркозу і місцевої анестезії.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке вакуумний аборт, як він проводиться і як до нього підготуватися?
Лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Що таке вакуумний аборт, як він проводиться і як до нього підготуватися?
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 3 місяці тому
Добрий день. На якому місяці можна робити вакуумний аборт?
Відповісти
Добрий день. Рекомендований час виконання вакуумного аборту — не пізніше 14 тижня вагітності. Гінеколог оцінює можливість безпечного проведення процедури, ґрунтуючись на результатах огляду та обстежень.
Карина 4 місяці тому
Добрий вечір. Чи можливе проведення вакуумного аборту в день звернення до медичного центру?
Відповісти
Добрий день. Процедурі переривання вагітності передують обов'язкові обстеження та лікарський огляд. Проміжок часу між зверненням до медичного центру і проведенням вакуумного аборту залежить від того, наскільки швидко будуть готові результати діагностики.
Ольга 5 місяців тому
Доброго дня. Можна робити вакуумний аборт після медикаментозного?
Відповісти
Добрий день. Якщо за допомогою фармацевтичного аборту не вдалося перервати вагітність, може застосовуватися вакуумний метод. Процедура проводиться у випадках, коли термін вагітності не перевищує допустимого (14 тижнів).
Валерія 5 місяців тому
Доброго дня. Чи допускається вакуумний аборт після кесаревого?
Відповісти
Добрий день. Кесарів розтин є травмувальною процедурою, що вимагає тривалого відновного періоду (кілька місяців). Остаточне рішення ухвалює гінеколог, ґрунтуючись на стані матки і ризиках ускладнень.
Вероніка 5 місяців тому
Добрий день. Чим небезпечний вакуумний аборт у разі міоми?
Відповісти
Добрий день. За наявності пухлин підвищується ризик травмування матки. За результатами огляду та діагностики гінеколог може запропонувати альтернативний спосіб переривання вагітності (наприклад, таблетований аборт).
Анна 5 місяців тому
Доброго дня. Чи обов'язковий місцевий наркоз під час вакуумного аборту?
Відповісти
Добрий день. Вакуумний аборт може супроводжуватися дискомфортом і болями, проте місцева анестезія не є обов'язковою. Під час підготовки до переривання вагітності можна узгодити з лікарем проведення аборту без наркозу.
Марина 5 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, як роблять вакуумний аборт, якщо термін вагітності чотири місяці?
Відповісти
Добрий день. Ключовим обмеженням для вакуумного методу переривання вагітності є термін (14 тижнів). На більш пізніх термінах необхідно записатися на консультацію гінеколога і підібрати інший вид аборту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!