Logo
0 800 30 11 77
Іконка PC

Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я?

Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я?
Читати: 12 хв | Створено: 6 вересня 2025 | Оновлено: 25 вересня 2025 | 394 394
Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Приготування їжі на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям може бути незручним і небезпечним для здоров’я. Частинки пошкодженого шару з іонами металів із основи посуду можуть потрапляти в їжу. Втрата антипригарних властивостей також сприяє прилипанням і пригоранню продуктів.
1. З яких матеріалів виготовляють посуд для приготування їжі? 2. Чим відрізняються популярні матеріали посуду для приготування їжі? 3. Які матеріали посуду вважають небезпечними для здоров’я? 4. Посуд із яких матеріалів вважається безпечним? 5. Що таке антипригарне покриття? 6. Що таке тефлонове покриття? 7. Чи шкідливе антипригарне покриття для щоденного використання? 8. Що відбувається, якщо антипригарне покриття пошкоджене або здерте? 9. Що краще — кераміка чи антипригарне покриття? 10. Чи шкідливий алюмінієвий посуд? 11. Що не можна готувати в алюмінієвому посуді? 12. Наскільки безпечний подряпаний емальований посуд? 13. Який посуд можна використовувати для духовки? 14. Який посуд підходить для мікрохвильової печі? 15. У якому посуді готувати їжу для дитини? 16. На що звертати увагу при виборі посуду? 17. Як правильно доглядати за тефлоновим посудом? 18. Як правильно доглядати за емальованим посудом? 19. Як і чим мити антипригарне покриття? 20. Як почистити алюмінієвий посуд? 21. Як почистити посуд із нержавіючої сталі? 22. Як видалити іржу з чавунної каструлі? 23. Як очистити тефлонову сковорідку від пригорілого жиру? 24. Як відбілити керамічний посуд? 25. Як видалити накип у чайнику? 26. Як відновити антипригарне покриття? 27. Як відновити емальоване покриття?
1

З яких матеріалів виготовляють посуд для приготування їжі?

Популярним матеріалом, з якого виготовляють посуд для приготування їжі, є нержавіюча сталь. Каструлі, чайники, сковорідки, сотейники, жаровні, форми для запікання з нержавіючої сталі відрізняються високою міцністю, стійкістю до корозії та довговічністю. Інші матеріали, які використовуються для виготовлення посуду:

  • нержавіюча сталь (каструлі, чайники, сковорідки, сотейники, жаровні, форми для запікання);
  • чавун (казани, сковорідки, жаровні, каструлі, вафельниці, гусятниці);
  • алюміній (сковорідки, каструлі, протвені для духовок);
  • мідь (сотейники, ковші, каструлі, сковорідки);
  • кераміка (форми для запікання, горщики, гусятниці, каструлі для духовки та мікрохвильової печі);
  • титан (сковорідки, каструлі, сотейники, форми для запікання);
  • скло (миски, ємності для салатів, каструлі з жаростійкого скла для духовки та мікрохвильової печі);
  • харчовий силікон (посуд для запікання, розігріву в мікрохвильовій печі).

Посуд з емальованим покриттям виготовляється з нержавіючої сталі або чавуну і покривається склокерамічним шаром. Посуд з антипригарним покриттям має алюмінієву або сталеву основу, на яку наноситься шар захисний (керамічний, тефлоновий, мармуровий).

2

Чим відрізняються популярні матеріали посуду для приготування їжі?

Матеріали посуду для приготування їжі відрізняються тепловими та антипригарними властивостями, крихкістю, стійкістю до корозії, довговічністю, безпекою, зручністю у використанні та догляді. Нижче в таблиці даємо характеристику матеріалів для кухонного посуду.

Характеристика матеріалів посуду для приготування їжі

Матеріал

Переваги

Недоліки

Що можна і не можна готувати

Нержавіюча сталь (сплав заліза, хрому, нікелю)

Міцність, стійкість до корозії та механічних пошкоджень, безпечність, хімічна інертність , простота у догляді.

Нерівномірне нагрівання стінок і дна, продукти можуть пригоряти при погано нагрітій поверхні, за відсутності жиру чи олії.

Підходить для приготування будь-яких страв, проте вимагає попереднього нагріву та жиру для запобігання прилипанню.

Чавун (сплав заліза та вуглецю)

Рівномірне нагрівання та розподіл тепла, здатність зберігати тепло тривалий час, стійкість до корозії, антипригарний шар (формується у міру змащування олією та «просмажування» основи).

Важка вага, повільне нагрівання, потребує регулярного «просмажування», щоб уникнути корозії.

Підходить для смаження, тушкування, запікання, для приготування потрібен жир.

Алюміній

Легка вага, простота у догляді, висока теплопровідність, рівномірне нагрівання, стійкість до корозії.

Схильність до деформації внаслідок перегріву та тривалого користування, схильність до появи темного нальоту на поверхні, хімічна реактивність (кислі страви можуть руйнувати захисну плівку, що призведе до потрапляння алюмінію в їжу). Не підходить для зберігання їжі.

Можна варити нейтральні продукти (картоплю, моркву, буряк, яйця, макарон). Не підходить для гострих та кислих страв (борщу, томатних соусів, солянок).

Мідь

Швидке та рівномірне нагрівання, антибактеріальні властивості, естетичність.

Складність у догляді (не можна використовувати жорсткі абразивні матеріали та засоби, мити в посудомийній машині), хімічна реактивність , вимагає регулярного полірування для підтримки естетичного зовнішнього вигляду.

Можна готувати десерти, варення, джеми, варити крупи, креми, карамелі. Не слід готувати кислі страви (борщі, томатні соуси, солянки, гострокислі супи).

Жаростійке скло

Екологічність, стійкість до корозії та механічних пошкоджень, хімічна інертність, універсальність (підходить для приготування страв у духовці, мікрохвильовій печі, зберігання продуктів), простота у догляді.

Крихкість, чутливість до різких перепадів температури, висока вартість, обмеження у використанні (не підходить для газових, індукційних плит).

Підходить для приготування будь-яких страв.

Кераміка (виготовляється з глини та обпалюється при високих температурах)

Екологічність, рівномірне нагрівання та розподіл тепла, хімічна інертність.

Крихкість, чутливість до різких перепадів температури, не підходить для газових, індукційних плит.

Підходить для приготування будь-яких страв.

Посуд з антипригарним покриттям (тефлоновим, керамічним, мармуровим)

Зручність в експлуатації та догляді, можливість готувати без жиру.

Чутливість до механічних пошкоджень, обмежений термін використання внаслідок стирання антипригарного покриття, чутливість до перегріву, токсичність при пошкодженні антипригарного покриття.

Підходить для приготування яєць, млинців, риби, дієтичних страв без жиру, можна застосовуватися для тушкування, приготування соусів.

Титан

Стійкість до ударів, деформації, корозії, висока термостійкість, антипригарні властивості, хімічна інертність, невелика вага, безпечність, довговічність.

Висока ціна.

Підходить для приготування різноманітних страв з м'яса, риби, овочів та круп.

Посуд з емальованим покриттям

Безпечність, хімічна інертність, довговічність, естетичність.

Низька теплопровідність, чутливість до різких перепадів температури та механічних пошкоджень, токсичність при пошкодженні емалі.

Підходить для варіння, тушкування, тривалого зберігання страв.

Харчовий силікон (синтетичний полімер на основі кремнію)

Висока термостійкість, хімічна інертність, безпечність, довговічність, простота у догляді.

Чутливість до механічних пошкоджень гострими предметами (ножем, вилкою), обмеження у використанні (не підходить для газових, індукційних плит).

Підходить для приготування страв у духовці, розігріву в мікрохвильовій печі, зберігання готових страв.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

3

Які матеріали посуду вважають небезпечними для здоров’я?

Існує кілька видів матеріалів посуду, які за певних умов можуть становити небезпеку здоров'ю. Шкідливість часто залежить не від самого матеріалу, а від способу його обробки, наявності захисного покриття або стану посуду. Потенційно небезпечним для здоров'я є посуд:

  • алюмінієвий посуд за порушення цілісності оксидної плівки, що формується при взаємодії металу з киснем. При контакті алюмінію з кислими або лужними продуктами захисна плівка руйнується, що призведе до потрапляння металу в їжу;
  • посуд із пошкодженим антипригарним покриттям. У складі антипригарних покриттів низької якості можуть бути шкідливі домішки (свинець, кадмій, нікель). Проникаючи в організм з їжею важкі метали можуть токсично впливати на печінку, нирки і нервову систему;
  • емальований посуд з пошкодженою емаллю. За наявності скол і тріщин на емалі метал під покриттям починає окислюватись і виділяти в їжу шкідливі речовини. Вироби з низькоякісною емаллю можуть містити свинець та кадмій.

Вироби із міді покриваються оловом або шаром нержавіючої сталі для захисту матеріалу від окислення. При пошкодженні захисного покриття мідь входить у реакцію з кислими продуктами, що призводить до утворення токсичних сполук. Термостійкий пластиковий посуд, який може використовуватися для приготування або розігріву страв у мікрохвильовій печі, при нагріванні може виділяти шкідливі речовини (бісфенол А, формальдегід, фталати).

4

Посуд із яких матеріалів вважається безпечним?

Найбезпечнішим для здоров'я вважається скляний посуд та вироби з нержавіючої сталі. Скло є найбільш екологічним та хімічно інертним матеріалом. Нержавіюча сталь і скло не вступають у реакцію з продуктами та не містять токсичних компонентів. При виборі посуду бажано надавати перевагу виробам із харчової марки сталі 18/10, яка містить хром та нікель у безпечних співвідношеннях. Інші безпечні матеріали посуду:

  • кераміка (вироби, вкриті глазур'ю без свинцю та кадмію);
  • чавун (з «захисним» жировим шаром, каструлі, сковорідки, сотейники з емальованим покриттям);
  • емальований посуд (за умови цілісності емалі).

Безпечним для здоров'я вважається посуд з високоякісним антипригарним покриттям, який не містить поліфторалкильні (ПФАС) та перфторалкильні (ПФОС) речовини і використовуються правильно — без перегріву та з цілісним покриттям. При пошкодженні антипригарного шару посуд є потенційно небезпечним для здоров'я.

5

Що таке антипригарне покриття?

Антипригарне покриття — це спеціальний захисний шар, який наноситься на поверхню посуду для запобігання прилипанню продуктів під час приготування. Практичністю, зручністю у використанні та доступністю характеризується посуд з тефлоновим покриттям. 

6

Що таке тефлонове покриття?

Тефлон — це синтетичний полімер політетрафторетилен (ПТФЕ), який надає виробу гладкість, хімічну інертність, високі антипригарні властивості. Шкода тефлону полягає у виділенні токсичних та канцерогенних газів при надмірному нагріванні виробу. 

7

Чи шкідливе антипригарне покриття для щоденного використання?

При дбайливому догляді (виключенні перегріву, механічних пошкоджень) посуд з антипригарним покриттям є безпечним для щоденного використання. При виборі виробів з тефлоновим шаром слід віддавати перевагу сертифікованим варіантам, у яких захисний шар не містить шкідливих речовин (ПФАС та ПФОС). Потенційно канцерогенні сполуки у складі тефлону за постійної експлуатації посуду можуть накопичуватися в організмі, підвищуючи ризик розвитку патологій ендокринної системи, нирок, печінки, раку.

8

Що відбувається, якщо антипригарне покриття пошкоджене або здерте?

При пошкодженні антипригарного покриття (наявності подряпин, тріщин, відколів, здуття) підвищується ризик виділення токсичних газів при нагріванні виробу. Тривалий вплив шкідливих речовин може спровокувати розвиток полімерної лихоманки. Стан може супроводжуватися підвищенням температури тіла, задишкою, головним болем. Пошкодження антипригарного покриття сприяє оголенню металевого шару, що може призвести до потрапляння металів у їжу.

Якщо в процесі приготування їжі в посуді з пошкодженим покриттям з'являються кашель, нудота, загальне нездужання, треба звернутися на огляд до терапевта для виявлення причин патологічного стану. При виникненні симптомів алергії (свербежу, висипу, набряку) необхідно записатися на консультацію до алерголога.

9

Що краще — кераміка чи антипригарне покриття?

Кераміка вважається більш екологічним та безпечним варіантом антипригарного покриття порівняно з тефлоном. Керамічний посуд є стійкішим до механічних пошкоджень, впливу високих температур. Але тефлон має кращі антипригарні властивості.

10

Чи шкідливий алюмінієвий посуд?

Алюмінієвий посуд може бути шкідливим для здоров'я при порушенні цілісності його внутрішньої поверхні. При взаємодії металу з киснем на поверхні утворюється тонка оксидна плівка, яка захищає алюміній від активної взаємодії з продуктами. При контакті металу з кислими або лужними продуктами внаслідок механічних пошкоджень (тертя металевою щіткою, контакту з ножем) захисна плівка руйнується.

Основна небезпека алюмінієвого посуду — проникнення іонів металу в їжу з подальшим потраплянням до організму. Накопичення алюмінію в організмі може призвести до порушення обміну речовин, розвитку нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера), серцево-судинних патологій. Метал може токсично впливати на легені, шлунково-кишковий тракт, печінку, нирки, кістково-м'язову систему. Надлишок алюмінію може спричинити рак молочної залози.

Допустима тижнева норма споживання алюмінію з усіх джерел живлення становить один міліграм на кілограм маси тіла. Щоб рівень металу в організмі досяг небезпечної позначки, його накопичення може тривати роками і проходити непомітно для людини. Ризик попадання алюмінію в їжу знижується, якщо не готувати в алюмінієвому посуді кислі та лужні страви та не зберігати в ній продукти.

11

Що не можна готувати в алюмінієвому посуді?

В алюмінієвому посуді не можна готувати кислі страви (борщі, томатні соуси), лужні продукти (наприклад, яблука, броколі, шпинат). Також не треба в ньому зберігати готові страви, щоб уникнути зміни смаку та кольору їжі.

12

Наскільки безпечний подряпаний емальований посуд?

При пошкодженні емалевого покриття під впливом вологи та кислот з їжі металева основа виробу починає кородувати . Відбувається виділення іонів металів, у тому числі свинцю та кадмію, які можуть бути присутніми у складі виробу низької якості, з подальшим проникненням їх у їжу.

13

Який посуд можна використовувати для духовки?

Для приготування їжі в духовці можна використовувати чавунний, керамічний, скляний посуд. Також підходять спеціальні форми із нержавіючої сталі або силікону. Потрбіно обирати термостійкі вироби без дерев'яних або пластикових вставок.

14

Який посуд підходить для мікрохвильової печі?

Для приготування страв у мікрохвильовій печі підходить спеціальний посуд, який не нагрівається при дії НВЧ-випромінювання . Для мікрохвильової печі можна використовувати скляний, керамічний, фарфоровий, силіконовий посуд. Також є спеціальний пластмасовий посуд для мікрохвильової печі, на якому вказано відповідне маркування.

15

У якому посуді готувати їжу для дитини?

Для приготування їжі дитині потрібно використовувати посуд з безпечних, інертних матеріалів, які не виділяють шкідливих речовин у їжу та легко миються. Безпечним посудом для дітей вважаються вироби зі скла, нержавіючої сталі харчових марок, сертифікованої кераміки без домішок свинцю та кадмію. Зручним є посуд для дітей із сертифікованого харчового силікону. Використання алюмінієвого посуду, пластику без маркування «BPA free» (не містить бісфенол А) та виробів із пошкодженим антипригарним покриттям не рекомендується.

16

На що звертати увагу при виборі посуду?

При виборі посуду необхідно звертати увагу не тільки на дизайн виробу, але й безпеку, довговічність, зручність експлуатації. Критерії вибору посуду:

  • призначення (наприклад, для дітей, запікання, повсякденного приготування);
  • матеріал;
  • якість покриття;
  • експлуатаційні вимоги (можливість приготування в духовці, мікрохвильовій печі, зберігання готових страв, миття в посудомийній машині).

При виборі сталевих виробів треба звертати увагу на харчові марки, що гарантує безпеку та корозійну стійкість. Краще обирати посуд відомих виробників з підтвердженою сертифікатами відповідності якістю.

17

Як правильно доглядати за тефлоновим посудом?

Щоб тефлоновий посуд довго прослужив і залишався безпечним для здоров'я, за ним необхідний дбайливий догляд. Рекомендації щодо догляду за тефлоновим посудом:

  • виключення перегріву. При температурі вище 260°C тефлон починає руйнуватися;
  • уникнення температурних перепадів. Не можна класти заморожені продукти, лити воду на розпечену сковорідку, каструлю;
  • відмова від металевих девайсів (лопаток, виделок) у процесі приготування. Необхідно використовувати дерев'яне або силіконове приладдя;
  • виключення використання абразивних засобів та жорстких щіток під час миття посуду.

Не бажано ставити тефлоновий посуд один в одний, оскільки підвищується ймовірність подряпин та надщерблення. При пошкодженні захисного тефлонового шару посуд необхідно замінити.

18

Як правильно доглядати за емальованим посудом?

Правильний догляд за емальованим посудом передбачає уникнення різких перепадів температури, ударів. Інші рекомендації щодо догляду за емальованим посудом:

  • використання м'яких губок та неабразивних миючих засобів під час миття. Пригорілу їжу треба видаляти після попереднього замочування посуду в теплій воді;
  • відмова від металевих лопаток та ложок.

Емальований посуд необхідно ставити на широкі конфорки для приготування їжі, що дозволить уникнути нерівномірного нагрівання та пошкодження шару емалі. Не варто зберігати в посуді кислі страви, солити рибу, м'ясо, гриби та овочі, що може сприяти руйнуванню захисного шару.

19

Як і чим мити антипригарне покриття?

Мити посуд з антипригарним покриттям треба м'якою губкою та теплою водою з використанням рідких миючих засобів без абразивних частинок. Після миття поверхню виробу бажано витерти м'якою серветкою.

20

Як почистити алюмінієвий посуд?

Ретельно очищати алюмінієвий посуд необхідно після кожного використання, що дозволить виключити утворення накипу та жовтих плям. Для миття треба використовувати м'яку губку та нейтральний миючий засіб, уникаючи абразивних порошків та металевих щіток, які дряпають поверхню. Пригорілі залишки їжі можна видалити після попереднього розм'якшення, замочивши посуд у теплій воді з мильним розчином. Посуд з алюмінію не миють в посудомийній машині.

21

Як почистити посуд із нержавіючої сталі?

Очищати посуд із нержавіючої сталі необхідно після повного остигання виробу. Поверхню посуду треба промити теплою водою з м'яким миючим засобом та губкою, щоб видалити залишки їжі та жиру. Можна використовувати спеціальні засоби для нержавіючої сталі.

Для видалення сильних забруднення або пригорілих рештків можна наповнити посуд водою з додаванням миючого засобу і прокип'ятити його впродовж 10 хвилин, після чого залишки легко видаляються губкою. Після миття посуд треба ретельно сполоснути та витерти насухо м’яким рушником, щоб уникнути розводів і плям.

22

Як видалити іржу з чавунної каструлі?

Забрати іржу з чавунної каструлі можна за допомогою жорсткої металевої щітки. Чавун є міцним матеріалом, який стійкий до механічної дії. Після очищення від іржі кухонний виріб необхідно ретельно сполоснути та повністю висушити. Для відновлення захисної плівки в посуд лиють рослинну олію і ставлять в духовку на годину при температурі 200–220°C. Посуд залишають в духовці до повного остигання. Необхідно періодично повторювати процедуру просмажування з олією, щоб підтримувати захисний шар та запобігати появі іржі. 

23

Як очистити тефлонову сковорідку від пригорілого жиру?

Очистити тефлонову сковорідку можна за допомогою спеціальних засобів, призначених для антипригарних поверхонь. Засіб наноситься круговими рухами на поверхню посуду м'якою губкою, після чого ретельно змивається під проточною водою і витирається насухо.

24

Як відбілити керамічний посуд?

Для відбілювання керамічного посуду можна використовувати розчин харчової соди та оцту у співвідношенні дві-три столові ложки засобу на один літр води, замочивши в ньому вироби на 30 хвилин. При сильному забрудненні можна розвести столовий оцет із водою у пропорції 1:4, довести суміш до кипіння та прокип'ятити в ній керамічний посуд кілька хвилин. 

Також є спеціальні відбілюючі та очищувальні засоби для посудомийних машин, які видаляють наліт, плями від чаю, кави та жиру, повертаючи кераміці її первісну білизну. Склади безпечні для матеріалу та дозволяють підтримувати посуд у ідеальному стані при регулярному використанні. 

25

Як видалити накип у чайнику?

Щоб позбутися накипу у чайнику або електрочайнику зі скла, пластику або нержавіючої сталі, можна використовувати розчини води з оцтом (1:10), лимонною кислотою (упаковка засобу на літр води) або харчовою содою (одна столова ложка порошку на літр води). Готовий розчин заливається в ємність, доводиться до кипіння і витримується щонайменше одну годину. Важливо, щоб розчини не потрапляли на зовнішні нагрівальні елементи електричних приладів. Електрочайник або чайник ретельно промивається водою для видалення залишків накипу.

26

Як відновити антипригарне покриття?

Відновити антипригарне покриття у домашніх умовах неможливо. При пошкодженні захисного шару посуд не придатний для подальшого використання.

27

Як відновити емальоване покриття?

Не рекомендується відновлювати емальоване покриття внутрішньої поверхні посуду за допомогою народних способів, фарбування термостійкими емалями або фарбами. Методи не забезпечують необхідної міцності та безпеки виробу. Емаль наноситься в промислових умовах за дуже високих температур, завдяки чому формується міцне та інертне покриття. При пошкодженні емалі метал починає контактувати з їжею, піддаватися корозії та може виділяти шкідливі речовини, тому посуд рекомендується замінити на новий.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Чернігів

Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я? - Жила Людмила Григорівна
Жила Людмила Григорівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00;
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 (1 голос)
Оцініть статтю:
Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Готую на сковорідці зі здертим антипригарним покриттям — наскільки це безпечно для здоров’я?
Стаття перевірена: Голєва Надія Іванівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Поліна 1 тиждень тому
Добрий день. Що зробити, щоб їжа на чавунній сковороді не пригорала?
Відповісти
Добрий день. Щоб їжа на чавунній сковороді не пригорала, необхідно прокалити виріб зі слоєм масла в духовці близько години при температурі 200–220°C. Процедура створює природне антипригарне покриття. Перед смаженням рекомендується добре розігріти сковороду та використовувати рослинну олію або жир.
Лілія 1 тиждень тому
Добрий день. Що буде, якщо подряпати антипригарне покриття на сковороді?
Відповісти
Добрий день. Пошкодження захисного шару знижує антипригарні властивості посуду. Продукти під час приготування будуть прилипати до поверхні і пригорати. Зростає ймовірність потрапляння іонів металу в їжу при оголенні металевої основи виробу.
Даша 2 тижні тому
Добрий день. Чи можна використовувати оцет для очищення посуду з антипригарним покриттям?
Відповісти
Добрий день. Використовувати оцет для очищення посуду з антипригарним покриттям не рекомендується. Контакт захисного шару з кислотою може сприяти його руйнуванню. Очищення посуду з антипригарним покриттям здійснюється теплою водою з миючим засобом та м’якою губкою або тканиною.
Виолетта 3 тижні тому
Добрий день. Чому може відшаровуватися антипригарне покриття на сковороді?
Відповісти
Добрий день. Антипригарне покриття на сковороді може відшаровуватися через надмірний нагрів виробу або механічні пошкодження при використанні металевих приборів (лопаток, ложок, виделок). Порушення цілісності шару може виникати при перепаді температур, коли на розігріту сковороду влити холодну рідину.
Маргарита 3 тижні тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна варити варення в алюмінієвій посуді?
Відповісти
Добрий день. Варити варення в алюмінієвій посуді не рекомендується. Метал може вступати в реакцію з кислотами, що містяться в ягодах і фруктах. В результаті може змінитися смак і колір варення, з’являється металевий присмак. Для приготування варення краще підходить посуд з нержавіючої сталі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.