Logo
0 800 30 11 77

Причини розвитку кон'юнктивіту

Причини розвитку кон'юнктивіту
Читати 8 хвилин | Створено: 7 жовтня 2020 | Оновлено: 23 вересня 2022 | 31325 31325
Кон'юнктивіт у дітей офтальмологи часто діагностують у віці до 5 років. Хвороба являє собою запалення (набряк і почервоніння) кон'юнктиви.

Іноді захворювання називають «рожевим оком» через те, що запалене око набуває рожевого або червоного відтінку.

Причини виникнення кон'юнктивіту

Причини кон'юнктивіту можуть бути різними, від чого залежить його вид (гнійний, бактеріальний, вірусний). Найчастіше захворювання може бути викликане інфекцією (вірусом або бактеріями). Інфекційний кон'юнктивіт розвивається, якщо дитина контактувала з інфікованою людиною через дотики, кашель або чхання. Також заразитися можна через немиті руки або інфіковані предмети, воду, а також рушники під час купання.

Якщо у дитини діагностовано інфекційне захворювання очей, зокрема кон'юнктивіт, не дозволяйте їй ділитися предметами особистої гігієни з іншими людьми. Заражений є переносником інфекції, поки не зникнуть виділення з ураженого ока. Діти з діагнозом інфекційний кон'юнктивіт не повинні відвідувати дитячий садок і школу. Догляд за дитиною повинен включати регулярне миття рук з використанням дезінфікувальних засобів для запобігання передачі інфекції іншим членам родини та оточенню.

Бактеріальний кон'юнктивіт часто викликається бактеріями того ж типу, що й інфекції горла. Вірусний кон'юнктивіт може з'явитися на тлі застудних захворювань. Вірусний і бактеріальний кон'юнктивіт у дітей легко передається за контакту рук.

Гнійний кон'юнктивіт провокують піогенні бактерії, алергічний — алергени, до яких належить, наприклад, пилок. Фолікулярний кон'юнктивіт — різні інфекції, віруси та грибки. Встановлювати діагноз і лікувати очні хвороби у дітей повинен лікар-офтальмолог.

Які бувають види кон'юнктивіту?

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Кон'юнктивіт у дитини може бути різних видів залежно від збудника: алергічний, фолікулярний, вірусний, бактеріальний. Також розрізняють гострий і хронічний кон'юнктивіт. Останній виникає за несвоєчасного звернення до лікаря або відсутності належного лікування. У більшості випадків кон'юнктивіт відносять до хронічної форми, якщо симптоми у пацієнта зберігаються понад 4 тижні. Іноді причиною розвитку хронічного кон’юнктивіту є супутні захворювання. Наприклад, хронічний бактеріальний кон'юнктивіт найчастіше з'являється на тлі блефариту.

Як відрізнити вірусний кон'юнктивіт від бактеріального? За симптомами: за вірусної формі (на відміну від бактеріальної) практично немає гнійних виділень з очей і мало помітна набряклість. Визначати вид захворювання — компетенція офтальмолога. Самолікування може загрожувати розвитком ускладнень (появою кератиту, крайової виразки рогівки, інших офтальмологічних патологій).

Як передається кон'юнктивіт?

У більшості випадків кон'юнктивіт передається після контакту із зараженою людиною. Першочергово до розвитку хвороби призводить ігнорування правил особистої гігієни. Щоб розуміти, як передається кон'юнктивіт в кожному конкретному випадку необхідно відвідати лікаря, який встановить вид захворювання і визначить збудника (вірус, алерген).

Симптоми кон'юнктивіту

Симптоми кон'юнктивіту зазвичай розвиваються протягом 24-72 годин після зараження і можуть тривати від двох днів до трьох тижнів. Виявити кон'юнктивіт можна за появою наступних симптомів:

  • почервоніння або рожевого відтінку в області ока (або обох очей);
  • почервоніння за повіками;
  • набряклості в зоні повік (синдром набряклих повік);
  • сльозотечі, свербіння;
  • жовто-зелених виділень з очей, які можуть з'являтися після сну і утворювати скоринки навколо повік;
  • світлобоязні, відчуття піску в очах.

Симптоми багатьох захворювань очей можуть бути схожими між собою. Наприклад, ознаки кон'юнктивіту можуть нагадувати дакріоцистит — запалення слізного мішка. Є й інші очні захворювання, які можна сплутати з кон’юнктивітом.

Очні захворювання і стани, симптоми яких схожі на кон'юнктивіт

Захворювання або стан

Симптоми

Розрив кровоносної судини

Почервоніння очного яблука у певній ділянці (там, де, ймовірно, лопнула судина).

Сухість очей

Свербіння, почервоніння, відчуття піску в оці, чутливість до світла, сльозотеча.

Вростання вії

Відчуття стороннього предмета в оці, свербіж.

Блефарит (запалення повіки)

Набряк, припухлість і почервоніння повіки, свербіж і почервоніння ока, відчуття піску в оці.

Увеїт (запалення судинної оболонки ока)

Відчуття туману і темних плям перед очима, біль і почервоніння очей, чутливість до світла.

За появи у дитини перших неприємних відчуттів в області очей необхідно звертатися за медичною допомогою. Лікування кон'юнктивіту в домашніх умовах може погіршити ситуацію і призвести до розвитку ускладнень.

Чому можуть виникнути ускладнення під час лікування кон'юнктивіту?

Ускладнення за лікування кон'юнктивіту можуть виникати в разі ігнорування рекомендацій лікаря або внаслідок самолікування. Наприклад, без дозволу офтальмолога не можна промивати очі за кон'юнктивіту чайною заваркою, відварами з трав, антисептиками.

Як визначити, чи є у дитини кон'юнктивіт?

Визначити, чи є у дитини кон'юнктивіт, може лікар-офтальмолог за характерними симптомами. Багато вірусних захворювань очей схожі за симптоматикою. Самолікування може погіршити ситуацію і ускладнити лікування. Також не можна без дозволу лікаря вдаватися до рецептів народної медицини (наприклад, щоб зняти запалення ока в домашніх умовах). Використання компресів або засобів для промивань очей у кожному конкретному випадку визначає лікар-офтальмолог.

Які тести потрібно здати для діагностики кон'юнктивіту?

Діагностика кон'юнктивіту заснована на лікарському огляді ураженого ока, ряді лабораторних досліджень (оцінці гостроти зору, тестах на виявлення збудника). Чи можна вилікувати кон'юнктивіт за один день? Ні, тривалість лікування залежить від діагнозу пацієнта, ступеня тяжкості захворювання і наявності супутніх захворювань.

Як підготуватися до зустрічі з лікарем-офтальмологом?

За підозри на кон'юнктивіт дитину повинен оглянути дитячий лікар-офтальмолог, спеціальної підготовки до прийому немає. Лікар проводить огляд дитячих очей, збирає анамнез, а в разі потреби направляє на аналізи (аналіз сльози або рідини з кон'юнктиви, діагностичні тести на збудника).

Лікування інфекцій очей залежить від діагнозу. Якщо кон'юнктивіт має алергічний, вірусний або бактеріальний характер, необхідно обмежити спілкування дитини з оточенням до повного одужання.

За бактеріальної інфекції призначають антибіотики, очні краплі та мазі. Для якнайшвидшого одужання обробляти необхідно обидва ока, навіть якщо інфіковане тільки одне. Після припинення виділень з очей не можна припиняти обробку очей призначеними засобами (маззю, краплями). Потрібно продовжувати капати або мазати очі ще кілька днів.

Вірусний кон'юнктивіт лікують за допомогою теплих компресів, очних зволожувальних крапель, промивань фізіологічним розчином. Також використовують протизапальні засоби та антибіотики.

В основі лікування кон'юнктивіту, викликаного алергеном, лежить прийом антигістамінних препаратів, які допомагають зупинити запальний процес.

За призначенням лікаря залежно від типу алергену використовують антигістамінні або протизапальні очні краплі.

Профілактика кон'юнктивіту

Запальні захворювання очей, зокрема і кон'юнктивіт, вимагають дотримання ряду профілактичних заходів для попередження зараження. Профілактика офтальмологічних захворювань включає:

  • дотримання правил особистої гігієни;
  • позбавлення від звички терти очі брудними руками;
  • відмова від використання чужих лікарських засобів або косметики.

Також потрібно намагатися уникати контактів з людьми, в яких діагностовано респіраторні, отоларингологічні або офтальмологічні хвороби.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Причини розвитку кон'юнктивіту - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як відрізнити кон'юнктивіт від ячменю?

При ячмені на внутрішній стороні повіки з'являється шишка, наповнена гноєм, почервоніння і набряк нижньої або верхньої повіки, сльозогінність, біль і свербіж в ділянці запалення. Однак ячмінь має схожі симптоми з халязіоном, при якому в області повіки також з'являється доброякісне новоутворення. Для правильної постановки діагнозу при почервонінні, свербінні та набряку повік необхідна консультація офтальмолога.

2. Які аналізи слід здавати при кон'юнктивіті?

Здавати аналізи при кон'юнктивіті не потрібно. При почервонінні, свербінні, відчутті піску, виділеннях з очей та підвищеній сльозогінності необхідно проконсультуватися з офтальмологом. Лікар збере анамнез (запитає про симптоми та час їх появи), проведе огляд та поставить діагноз. За наслідками огляду офтальмолог призначить курс лікування.

3. Чим можна вилікувати кон'юнктивіт у домашніх умовах?

Вилікувати кон'юнктивіт у домашніх умовах без попередньої консультації офтальмолога не можна, оскільки курс терапії змінюватиметься залежно від причини запалення кон'юнктиви. Неправильне або несвоєчасне лікування кон'юнктивіту може призвести до розвитку ускладнень (прогресування симптомів, запалення рогівки, погіршення зору).

4. Чи можна при кон'юнктивіті промивати очі ромашкою?

Необхідність промивання очей визначається офтальмологом залежно від типу та причини кон'юнктивіту, стану пацієнта. Лікар може рекомендувати промивання очей ромашкою при гнійних виділеннях із очей для полегшення стану. Однак, без призначення лікаря промивати очі ромашкою не рекомендується.

5. Як відрізнити увеїт від кон'юнктивіту?

При увеїті з'являються почервоніння та біль в очах, затуманений та знижений периферичний зір, світлочутливість, плаваючі чорні “мушки” перед очима. Через схожість симптомів увеїту та кон'юнктивіту відрізнити захворювання зможе лише офтальмолог після огляду білків та очного дна. Після встановлення діагнозу лікар підбере курс терапії.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Причини розвитку кон'юнктивіту
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Причини розвитку кон'юнктивіту
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Григорій 1 рік тому
Доброго дня лікарю! лікую кон'юнктивіт третій день, чи можливо осліпнути через кон'юнктивіт?
Відповісти
Доброго дня, кон'юнктивіт може призвести до ускладнень, якщо не лікувати його під наглядом лікаря. Він може спричинити запалення рогівки та повік, яке може поширитися на задню стінку ока або навіть повністю зруйнувати очне яблуко. Цей стан може призвести до втрати очного яблука.
Інна 1 рік тому
Добрий день, лікарю! Допоможіть, будь ласка, як розрізнити кон'юнктивіт і дакріоцистит, у чоловіка болить око, не можемо зрозуміти, чим лікувати?
Відповісти
Добрий день, дакріоцистит спричиняє біль усередині ока, біля носа, а кон'юнктивіт спричиняє мотузковий біль у куточку ока. У більшості випадків кон'юнктивіт викликає свербіж очей, але не дакріоцистит.
Сергій 1 рік тому
Добрий вечір, підкажіть, будь ласка, чим краще промивати очі при бактеріальному кон'юнктивіті?
Відповісти
Добрий вечір, усі розчини мають бути на водній основі, кірки і виділення також промити і видалити за допомогою фізрозчину. Лікування зазвичай проводять за допомогою антибіотиків широкого спектра дії у вигляді очних крапель або мазей.
Софія 1 рік тому
Доброго ранку, підкажіть будь ласка, за який час гнійний кон'юнктивіт буде повністю вилікувано?
Відповісти
Доброго ранку. За гострої форми симптоми з'являються через кілька годин після зараження і викликають сильний дискомфорт у пацієнта. Гострий кон'юнктивіт триває від 2-3 днів до 2 тижнів. Хронічний кон'юнктивіт протікає повільніше, симптоми з'являються поступово і потребують тривалішого лікування.
Аріна 1 рік тому
Здрастуйте, лікарю! у мого чоловіка кон'юнктивіт виліз з ранку, підкажіть, чого не можна робити в разі кон'юнктивіту?
Відповісти
Доброго дня. Уникайте тісного фізичного контакту з пацієнтами з кон'юнктивітом. Часто мийте руки і не торкайтеся до очних крапель пацієнта. Не тріть очі, оскільки хвороба легко передається. Промийте сольовим розчином, щоб видалити скоринки і залишки ока.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!