Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться хірургічне видалення дисплазії шийки матки і коли його призначають?

Як проводиться хірургічне видалення дисплазії шийки матки і коли його призначають?
Читати 7 хвилин | Створено: 17 листопада 2023 | Оновлено: 17 листопада 2023 | 6381 6381
Дисплазія шийки матки — це патологічний процес розростання атипових клітин в епітелії шийки матки. Патологія є передраковим станом і потребує лікування та контролю в гінеколога.

Як швидко прогресує дисплазія шийки матки?

Дисплазія шийки матки тривалий час протікає безсимптомно: перші ознаки можуть з'явитися в разі приєднання інфекції, що провокує розвиток запального процесу, що супроводжується свербінням, печінням, патологічними виділеннями з піхви (найчастіше кров'янистими). Через прихований перебіг патології жінкам важливо проходити профілактичні огляди у гінеколога щорічно.

Недіагностована дисплазія шийки матки без лікування прогресує і може перейти в рак. Швидкість прогресування патології індивідуальна і залежить від віку, особливостей імунної системи, гормонального фону, наявності супутніх захворювань і провокувальних чинників (наприклад, впливу токсичних речовин, куріння, статевих інфекцій). Захворювання розвивається стадійно, перехід між стадіями в середньому займає один-три роки, іноді дисплазія може залишатися стабільною протягом тривалого часу (аж до 10 років). Стадії дисплазії класифікують за ступенем ураження шийки матки.

Стадії дисплазії шийки матки

1 ступінь — легкий

Аномальні клітини вражають третину слизової оболонки шийки матки

2 ступінь — помірний

Розростання патологічних клітин охоплює дві третини епітелію шийки матки

3 ступінь — важкий

Передракові клітини вражають весь верхній шар шийки матки

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Стадії дисплазії шийки матки

Стадії дисплазії шийки матки

Стадію дисплазії шийки матки може визначити гінеколог. Метод лікування лікар призначає залежно від кількості аномальних клітин на поверхні шийки матки.

Коли медикаментозне лікування дисплазії шийки матки неефективне?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Медикаментозне лікування дисплазії шийки матки лікар може призначити на початковій стадії захворювання (за мінімальних змін у клітинах поверхневого шару шийки матки). Терапія спрямована на прийом препаратів, які зупиняють поділ патологічних клітин.

У разі легкої дисплазії шийки матки проводять імуномодулюючу та противірусну терапію (у разі, якщо патологію спричинив вірус папіломи людини), корекцію гормонального фону та обміну речовин. Антибіотики в разі дисплазії шийки матки застосовують за наявності статевої інфекції.

Консервативне лікування дисплазії неефективне в разі ураження великої площі поверхні шийки матки (більше третини) і швидкого прогресування захворювання. Також медикаментозна терапія і фізіопроцедури можуть проводитися спільно з хірургічним втручанням.

За яких розмірів і стадій дисплазії шийки матки може призначатися хірургічне лікування?

Хірургічне лікування дисплазії шийки матки призначає гінеколог після обстеження і визначення стадії, причини, площі та локалізації ураження. Діагностика дисплазії шийки матки включає:

  • гінекологічний огляд і кольпоскопію (мікроскопічне обстеження шийки матки за допомогою кольпоскопа);
  • ПАП-тест (мазок із цервікального каналу на цитологічне дослідження для визначення аномальних клітин шийки матки);
  • гінекологічне УЗД (для оцінки стану і будови шийки матки);
  • лабораторні аналізи на ВПЛ і статеві інфекції.

Хірургічне видалення дисплазії шийки матки, як правило, проводять при 2 і 3 ступені. Операція показана за відсутності позитивної динаміки під час медикаментозного лікування протягом трьох місяців.

Види хірургічного лікування дисплазії шийки матки

Метод хірургічного лікування гінеколог призначає в індивідуальному порядку. Види хірургічного лікування дисплазії шийки матки:

  • кріодеструкція (аномальні тканини руйнуються за допомогою рідкого азоту і впливу низької температури);
  • електрокоагуляція (атипові клітини піддаються впливу високочастотного електричного струму, що призводить до їхньої деструкції);
  • радіохвильова терапія (аномальні тканини висікаються спрямованими високочастотними радіохвилями);
  • лазерна вапоризація (атипові клітини видаляються під впливом лазера).

Лазерний і радіохвильовий методи лікування дисплазії шийки матки застосовують за другого і третього ступенів, вони ґрунтуються на нагріванні та випаровуванні атипових клітин. У разі важкої дисплазії шийки матки хірург може призначити конізацію (видалення патологічно зміненої конусоподібної ділянки тканини з шийки матки за допомогою скальпеля). У разі великого ураження цервікального каналу, високого ризику виникнення раку і рецидиву може бути показана гістеректомія — видалення шийки матки.

Що таке радіохвильове лікування дисплазії шийки матки?

Радіохвильове лікування дисплазії шийки матки проводиться у відділенні хірургії медичного центру ОН Клінік. Малоінвазивна операція здійснюється за допомогою радіохвильового апарату «Сургітрон». Під час процедури на патологічно змінені тканини цервікального каналу впливають направленим променем високочастотних радіохвиль, внаслідок чого висікають уражену ділянку, що містить аномальні клітини.

Коли призначається радіохвильове лікування дисплазії шийки матки?

Видалення дисплазії шийки матки радіохвилею гінеколог може призначити за 1, 2 і 3 стадії. Радіохвильовий метод є безпечним і атравматичним (під час процедури не зачіпаються здорові тканини цервікального каналу), також виключені кровотечі, оскільки високочастотний промінь коагулює (запаює) пошкоджені судини.

Як підготуватися до радіохвильового видалення маткової дисплазії?

Видалення дисплазії цервікального каналу радіохвилею проводиться в амбулаторних умовах і не потребує госпіталізації та наркозу (застосовується місцеве знеболення). Підготовка до радіохвильового лікування дисплазії шийки матки передбачає проходження обстеження і здачу лабораторних аналізів, призначених гінекологом, для виключення протипоказань. Протипоказання до радіохвильової терапії:

  • вагітність;
  • порушення згортання крові;
  • онкологія;
  • наявність кардіостимулятора.

Тимчасовими протипоказаннями до процедури є запальні захворювання органів малого таза і хронічні патології в стадії загострення. Радіохвильове видалення цервікальної дисплазії проводять на початку менструального циклу (на 5-10 день після місячних).

Також за 10 днів до операції важливо виключити незахищені статеві контакти, відвідування пляжів, басейнів і саун, щоб уникнути інфекції. За необхідності гінеколог попередньо може призначити медикаментозну терапію (наприклад, вживання антибіотиків або препаратів, що зупиняють поділ аномальних клітин).

Етапи видалення дисплазії шийки матки радіохвилею

День операції призначає гінеколог після обстеження. Радіохвильовий апарат налаштовується індивідуально на потрібну глибину і площу впливу високочастотних хвиль. Етапи радіохвильового видалення дисплазії шийки матки:

  • обробка слизових оболонок піхви та цервікального каналу антисептиком;
  • введення місцевого анестетика в шийку матки;
  • точковий вплив на атипові тканини пучком спрямованих радіохвиль.

Процедуру проводять під контролем кольпоскопії, під час припікання дисплазії шийки матки можуть відчуватися поколювання і печіння. Радіохвильова операція триває 15-20 хвилин, після чого жінка може повернутися до звичного життя.

Відновлення після радіохвильового лікування дисплазії шийки матки

У період відновлення (протягом двох тижнів) після радіохвильового лікування дисплазії шийки матки необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря. Правила після радіохірургії:

  • утримання від статевого життя;
  • відмова від відвідування саун, лазень, басейнів і відкритих водойм;
  • обмеження важких фізичних навантажень і виключення підняття важких предметів;
  • відмова від тампонів і спринцювання.

По закінченню 14 днів важливо пройти огляд гінеколога, щоб переконатися в ефективності процедури і попередити ускладнення. Тимчасовими наслідками радіохвильового лікування дисплазії шийки матки можуть бути ниючий біль у животі та кров'янисті виділення. У разі болю гінеколог може призначити знеболювальні препарати.

Повне загоєння після радіохірургії відбувається через п'ять-вісім тижнів залежно від обсягу процедури та індивідуальних особливостей організму. Другий контрольний візит до лікаря необхідний через три місяці після операції.

Чи може повернутися дисплазія після конізації?

Дисплазія може повернутися після конізації в разі загострення папіломавірусної інфекції, яка не може бути повністю виліковна. Гінеколог може призначити медикаментозну терапію після хірургічного втручання, щоб купірувати ВПЛ і запобігти рецидиву. Важливо перший рік після хірургічного видалення проходити огляд гінеколога кожні три місяці, потім один-два рази на рік.

Чи можна видаляти дисплазію шийки матки жінкам, які не народжували?

Лікування дисплазії шийки матки у жінок, які не народжували, можна проводити за допомогою медикаментозної терапії або малоінвазивної операції. Радіохвильове видалення цервікальної дисплазії не впливає на репродуктивну функцію, оскільки не залишає рубців і шрамів і не знижує еластичність тканин шийки матки.

Як позбутися дисплазії шийки матки дівчинці-підлітку?

Дисплазія шийки матки може виникнути під час гормональних змін в організмі, зокрема й у підлітковий період. У разі цервікальної дисплазії у дівчинки-підлітка важливо пройти інструментальне обстеження і здати лабораторні аналізи, призначені лікарем.

Метод лікування патології лікар призначає, враховуючи вік, індивідуальні особливості та результати діагностики. Лікування слабко вираженої дисплазії може проводитися консервативним методом і включати імуномодулюючу терапію та нормалізацію гормонального фону.

Чи є альтернатива хірургічному лікуванню на пізніх стадіях маткової дисплазії?

У разі великого ураження тканин шийки матки та рецидивуючої дисплазії гінеколог може призначити медикаментозну терапію, що передбачає вживання імуномодуляторів та інтерферонів. За відсутності позитивної динаміки від консервативного лікування призначається хірургічне видалення маткової дисплазії або гістеректомія.

Затягування лікування дисплазії шийки матки на пізніх стадіях може спровокувати розвиток злоякісного процесу, тому важливо своєчасно лікувати і контролювати патологію. У разі важкої цервікальної дисплазії може бути показана біопсія (забір фрагмента тканини епітелію шийки матки і його мікроскопічне дослідження).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться хірургічне видалення дисплазії шийки матки і коли його призначають? - Буравель Богдана Олександрівна
Буравель Богдана Олександрівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна видаляти маткову дисплазію під час вагітності?

Вагітність є протипоказанням до хірургічного видалення дисплазії шийки матки, операцію відкладають до пологів. Перебіг вагітності залежить від стадії патології, важливо постійно спостерігатися у гінеколога, щоб уникнути ускладнень (викидня, передчасних пологів, народження дитини з маленькою вагою).

2. Дисплазія шийки матки: чи можна займатися коханням?

Займатися коханням за дисплазії шийки матки можна за відсутності кровотеч і больових відчуттів. Статеве життя не впливає на розвиток захворювання. Важливо використовувати бар'єрні засоби контрацепції, щоб уникнути зараження венеричними інфекціями.

3. Чи можна завагітніти після видалення дисплазії шийки матки?

Завагітніти після видалення дисплазії шийки матки за допомогою малоінвазивної хірургії можна. Після операції важливо повністю відновитися, процес відновлення індивідуальний і може тривати від шести місяців до одного року. У період планування вагітності необхідно проконсультуватися з гінекологом.

4. Чи зникає дисплазія після конізації?

Дисплазію шийки матки можна вилікувати за допомогою конізації. Важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікуючого гінеколога після операції та своєчасно проходити профілактичні огляди.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проводиться хірургічне видалення дисплазії шийки матки і коли його призначають?
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.
Як проводиться хірургічне видалення дисплазії шийки матки і коли його призначають?
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Софія 4 місяці тому
Здрастуйте! Скільки коштує операція з видалення дисплазії шийки матки?
Відповісти
Доброго дня. Вартість операції з видалення дисплазії шийки матки залежить від виду хірургічного втручання. Ціну радіохвильового видалення цервікальної дисплазії можна дізнатися за телефоном у операторів медичного центру «Он Клінік».
Ірина 5 місяців тому
Добрий день! Скільки триває операція з видалення дисплазії шийки матки?
Відповісти
Добрий день. Малоінвазивні операції з видалення дисплазії шийки матки (радіохвильова і лазерна терапія) проводять в амбулаторних умовах, вони тривають 15-25 хвилин залежно від поширеності патологічного процесу. Час традиційної хірургічної операції індивідуальний.
Катерина 5 місяців тому
Добрий день. Чи впливає дисплазія шийки матки на вагітність і чи можна народжувати природним шляхом?
Відповісти
Добрий день. Перебіг вагітності залежить від стадії дисплазії шийки матки, її причини та наявності супутніх захворювань. Щоб уникнути ускладнень вагітності (викидня або передчасних пологів) необхідно постійно спостерігатися у гінеколога. Лікування патології, як правило, відкладають до пологів. На розвиток плода дисплазія не впливає. Перед пологами важливо пройти обстеження, можливість природних пологів визначає гінеколог.
Світлана 5 місяців тому
Здрастуйте! Які методи лікування важкої дисплазії шийки матки?
Відповісти
Доброго дня. Важка дисплазія шийки матки лікується хірургічним шляхом. Метод лікування призначає гінеколог після обстеження, враховуючи анамнез і вік.
Тетяна 5 місяців тому
Добрий день. Чи можливо, щоб дисплазія шийки матки пройшла сама?
Відповісти
Добрий день. Легка дисплазія може минути сама (без хірургічного та медикаментозного втручання) при зниженні активності вірусу папіломи людини в організмі. У будь-якому разі необхідне спостереження гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!