Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являються тріщини на стопах та як їх позбутися?

Чому з'являються тріщини на стопах та як їх позбутися?
Читати 14 хвилин | Створено: 13 жовтня 2023 | Оновлено: 13 жовтня 2023 | 10306 10306
За даними Інституту профілактичного здоров'я ніг, з тріщинами на ногах стикаються близько 20% людей у світі. Серед жінок тріщини поширені вдвічі більше, ніж серед чоловіків.

Що таке тріщини на стопах?

Тріщини на стопах — лінійні надриви або розриви шкірного покриву, які можуть бути поверхневими чи глибокими, супроводжуватися сухістю та лущенням шкіри. Глибокі тріщини на ступнях можуть бути болючими під час пальпації та натискання (наприклад, під час ходьби), кровоточити.

Зовнішні причини появи тріщин на стопах

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

До пошкодження та лущення шкіри на ногах може призвести надмірна сухість, через яку шкірний покрив стає жорстким і позбавленим еластичності. Інші зовнішні причини тріщин на п'ятах:

  • тривале перебування на ногах. Постійне навантаження на шкіру може викликати подразнення та тріщини (особливо в ділянці п'ят і біля пальців);
  • часте ходіння без взуття. Ходіння босоніж по твердих і шорстких поверхнях (наприклад, по бетону або асфальту) спричиняє надмірне тертя та мікротравми шкіри стоп;
  • регулярне купання в гарячій воді. Гаряча вода висушує шкіру, «змиває» природні олії та зменшує вологість шкірного покриву;
  • використання агресивних засобів для шкіри. Деякі мила, дезінфікуючі засоби та хімічні доглядові продукти сушать і подразнюють шкіру;
  • спекотне та вологе повітря. Призводить до зневоднення та потовщення шкіри, а також сприяє розмноженню бактерій і появі грибкових захворювань;
  • холодне та сухе повітря. Холодний клімат спричиняє зневоднення шкіри стоп (особливо взимку, коли на вулиці морозне повітря, а в приміщенні занадто сухе через опалення).

Носіння вузького та невідповідного за розміром взуття збільшує ризик ковзання стопи, жорсткого взуття — призводить до тертя, сприяючи тріщинам. Взуття з поганою амортизацією без підтримки підйому стопи погіршує її положення, збільшує тиск на п'яти та передню частину ступні.

Вибір взуття з відкритими п'ятами (наприклад, сандалій, босоніжок або шльопанців) не забезпечує достатнього захисту для шкіри, роблячи п'яти більш уразливими для механічного впливу. Часте носіння взуття без шкарпеток може збільшити тертя між стопою та взуттям (особливо якщо воно виготовлене із синтетичних матеріалів).

Внутрішні причини появи тріщин на стопах

Потріскані та сухі п'яти можуть бути пов'язані із захворюваннями та патологіями шкіри та внутрішніх органів (наприклад, щитоподібної залози). Внутрішні причини сухості п'ят:

  • вікові зміни. З віком шкіра втрачає природну зволоженість та еластичність, роблячи шкірний покрив схильним до тріщин;
  • ожиріння. Надмірна вага підвищує тиск на стопи під час ходьби та стояння, збільшуючи механічний вплив на шкіру;
  • п'яткові шпори (кісткові виступи). Зазвичай вони утворюються в ділянці п'ят, чинячи додатковий тиск на шкіру;
  • деформація стоп (наприклад, молоткоподібні пальці). Змінює розподіл навантаження на шкіру стоп, що сприяє утворенню тріщин.
  • мікоз (грибок) стоп. Грибок спричиняє сухість, лущення та свербіж, що може призвести до подразнення та тріщин на стопах;
  • псоріаз. Через надмірне утворення клітин у верхніх шарах епідермісу шкіра стає шорсткою та схильною до лущення. Псоріаз призводить до потовщення та погіршення здатності шкіри підтримувати достатный рівень вологи;
  • венозна недостатність. Захворювання ускладнює нормальний рух крові від нижніх кінцівок вгору по венах до серця, що призводить до її скупчення в ділянці стоп, підвищеної набряклості та зниженого надходження кисню й поживних речовин у шкіру;
  • синдром Шегрена (хронічне аутоімунне захворювання). Призводить до недостатнього вироблення вологи організмом, роблячи шкіру сухою;
  • діабет. Високий рівень цукру в крові може призвести до пошкодження нервів і кровоносних судин стоп, підвищує ризик тріщин та уповільнює загоєння ран;
  • гіпотиреоз (недостатня активність щитоподібної залози). За гіпотиреозу знижується активність потових залоз, сповільнюється оновлення клітин, погіршується кровопостачання та підвищується сухість шкіри.

Паління призводить до звуження кровоносних судин і погіршення кровопостачання до тканин, зменшення надходження кисню та поживних речовин у клітини шкіри, що робить їх більш уразливими до механічних впливів. Сигарети також містять токсичні речовини, які можуть руйнувати колаген та еластин у шкірі, сприяти зневодненню організму, послаблювати імунну систему, роблячи організм менш захищеним перед бактеріальними та грибковими інфекціями.

Дефіцит вітаміну А та незамінних жирних кислот підвищує ризик утворення тріщин на п'ятах. До нестачі поживних речовин може призвести незбалансоване харчування або хронічні захворювання (наприклад, хвороба Крона або целіакія), через які їжа не засвоюється організмом повністю.

Види тріщин на ступнях ніг

Тріщини відрізняються за довжиною, шириною та глибиною, місцем і причиною появи на стопі. Види тріщин на стопі:

  • п'яткові тріщини. З'являються на п'яті через сухість, недостатнє зволоження або механічний тиск на шкіру, можуть бути глибокими та спричиняти болісні відчуття під час ходьби;
  • пальцеві тріщини. Розвиваються на пальцях ніг через підвищену вологість (наприклад, у разі сильного потовиділення або відвідування громадських басейнів) або неправильного догляду за шкірою;
  • міжпальцеві тріщини. З'являються між пальцями (зазвичай між третім і четвертим), можуть бути спричинені тертям і механічним тиском.

Поверхневі тріщини обмежуються верхнім шаром шкіри (епідермісом), мають вигляд дрібних, плоских і неглибоких ліній. Глибокі тріщини проникають глибше в шкіру та зачіпають середній шар шкіри (дерму), часто мають більш гострі краї, є болючими та довго загоюються.

Вологі тріщини характеризуються розм'якшенням шкіри навколо ушкодження, вони можуть бути наповнені вологою, кров'ю чи лімфою. Сухі тріщини супроводжуються лущенням, викликають відчуття стягнутості та дискомфорту.

Симптоми сухості та розтріскування стоп

Суха шкіра на ногах може призводити до болісних відчуттів, викликати печіння та свербіж ураженої ділянки. Інші симптоми сухості та розтріскування стоп:

  • грубість шкірного покриву;
  • стягнутість і лущення шкіри навколо тріщин;
  • часткове відшарування епідермісу;
  • кров'янисті виділення з ран;
  • потовщення шкіри навколо тріщин;
  • зміна кольору шкірного покриву (наприклад, на жовтий або темно-коричневий).

У разі глибоких тріщин можуть виникати набряклість і почервоніння, підвищення локальної температури в ділянці ураження (через розвиток запального процесу). У разі інфікування з тріщин також може виділятися гній під час натискання на пошкоджені ділянки.

Глибокі болісні тріщини на п'ятах, спричинені діабетом, можуть супроводжуватися появою виразок, онімінням, поколюванням, припухлістю. Також за підвищеного рівня цукру в крові може погіршуватися здатність відчувати холод і тепло в нижніх кінцівках.

У разі грибка на стопі шкіра набуває червоного, пурпурного або сірого кольору, також можлива поява лусочок. У разі розмноження грибка між пальцями ніг свербіж у ділянці тріщин може посилюватися одразу після зняття шкарпеток і взуття, оскільки патогенні мікроорганізми розмножуються в умовах тепла, вологості й обмеженої вентиляції.

До якого лікаря звертатися в разі появи тріщин на стопах?

Для діагностики та лікування тріщин на ступнях ніг необхідна консультація дерматолога або ендокринолога (при появі тріщин через діабет або гіпотиреоз). Лікар огляне тріщини, направить на здачу лабораторних аналізів для визначення причини сухості шкіри та підбере курс терапії.

Як лікувати тріщини на стопах?

Позбутися тріщин на ступнях допоможе дерматолог після визначення причини пошкодження шкіри. Для діагностики лікар може направити здати аналізи крові (на гормони, цукор) або бакпосів для виявлення інфекції. Способи лікування тріщин на п'ятах:

  • хімічні пілінги та скраби для п'ят. Використовуються для видалення ороговілих клітин, пом'якшення та поліпшення текстури шкірного покриву навколо тріщин;
  • антимікробні засоби від тріщин на п'ятах. Призначаються при виявленні інфекційного процесу для позбавлення від патогенних мікроорганізмів;
  • мазі для прискорення загоєння. Мазь від тріщин на ступнях може містити пантенол, глюкостероїди або алое вера;
  • медичний клей для ран. Використовується при глибоких тріщинах, наноситься на краї для «заклеювання» та прискорення процесу загоєння.

Лікар може призначити зволожувальний крем для ніг від тріщин, який містить пом'якшувальні для шкіри речовини (наприклад, сечовину, саліцилову кислоту або альфа-гідроксикислоти). Мазь від тріщин на п'ятах також допоможе видалити омертвілу шкіру, зняти запалення та зменшити біль.

Для лікування грибкових захворювань шкіри призначають протигрибкові препарати, які можна наносити на шкіру або приймати перорально (всередину). На тріщини також можуть накладатися рідкі, гелеві або аерозольні пов'язки, щоб зменшити біль, захистити шкіру від механічних впливів і прискорити загоєння.

За неефективності аптечних мазей від тріщин на п'ятах лікар може порекомендувати санацію, яка передбачає зрізання твердих і потовщених ділянок шкіри. Під час процедури використовують пемзу, спеціальний ніж або електричну машинку, за допомогою яких акуратно видаляють епідерміс. Після процедури можуть призначатися спеціальні мазі або креми від тріщин на п'ятах для зволоження.

Що буде, якщо не лікувати потріскану стопу?

За відсутності лікування грибка на ногах, що спричинив тріщини, можливе поширення інфекції на здорові ділянки шкіри та нігті. Інші ускладнення потрісканих стоп:

  • біль і дискомфорт;
  • потовщення й ороговіння шкіри на стопах;
  • утруднення під час ходьби;
  • інфікування уражених ділянок.

Тріщини на п'ятах можуть збільшити ризик отримання інших травм (наприклад, порізів або саден), оскільки шкіра стає менш захищеною від механічного впливу. Відсутність лікування тріщин, спричинених діабетом, може призвести до утворення відкритих виразок, які довго не загоюються.

Чи можна самостійно прибрати тріщину на стопі?

Прибрати тріщини на п'ятах можна самостійно, якщо вони спричинені зовнішніми причинами (наприклад, сухістю або вологістю повітря, носінням неправильного взуття). Спосіб лікування тріщин на ступнях у домашніх умовах:

  1. Опустіть ноги в теплу мильну воду на 15-20 хвилин.
  2. Акуратно потріть ділянки з тріщинами жорсткою мочалкою або пемзою для видалення твердої та ороговілої шкіри.
  3. Ретельно висушіть ноги, давши їм висохнути самостійно або промокнувши рушником.
  4. На сухі стопи нанесіть густий зволожувальний крем.
  5. Одягніть шкарпетки з натуральної тканини, щоб забезпечити поглинання шкірою крему.

Глибокі тріщини також можна покрити достатньою кількістю вазеліну, потім — накрити шкіру пов'язкою та залишити щонайменше на годину або ніч. Після розм'якшення шкіри можна зробити пілінг щіткою, акуратно натискаючи на пошкоджені ділянки для видалення ороговілих лусочок.

Які народні засоби можуть допомогти позбутися тріщин на ступнях?

Використання народних методів лікування може призвести до подразнення й алергічної реакції (наприклад, за наявності індивідуальної непереносимості продукту). Народні засоби від тріщин на п'ятах:

  • мед. Має протимікробні та антибактеріальні властивості, допомагає загоювати й очищати рани, а також зволожувати шкіру;
  • кокосова олія. Використовується за сухої шкіри, екземи та псоріазу, допомагає утримувати вологу в тканинах.

Для зволоження можуть використовуватися рослинна або оливкова олія, а також олія ши або бананове пюре. Для захисту від вологи може застосовуватися парафін, для відлущування — вівсянка з олією.

Як доглядати за шкірою стоп?

Ноги потрібно мити двічі на день, очищаючи п'яти та ділянки між пальцями, щоб запобігти грибку та інфекціям. Правила догляду за шкірою стоп:

  1. Контролюйте час приймання ванни та душу. Обмежте час купання до 5-10 хвилин, оскільки довгий вплив води може висушити шкіру стоп і сприяти сухості та тріщинам на п'ятах.
  2. Не тріть шкіру. Після ванни акуратно промокніть шкіру стоп рушником або серветкою.
  3. Використовуйте м'який очищувальний засіб. Під час миття ніг віддавайте перевагу милу та гелям без ароматизаторів і добавок.
  4. Зволожуйте шкіру. Після миття відразу зволожуйте шкіру стоп кремом із сечовиною, альфа-гідроксикислотами або саліциловою кислотою, наносячи засіб від тріщин на п'ятах на вологу шкіру.

Також важливо правильно підбирати взуття. Рекомендується уникати носіння взуття з відкритою п'ятою (особливо в суху та спекотну погоду), обирати взуття за розміром, з підтримкою склепіння стопи.

Як доглядати за шкірою стоп?

Як доглядати за шкірою стоп?

Які вітаміни вибрати від сухості та тріщин на ступнях ніг?

Вітамінні комплекси не є ліками від тріщин на ступнях (за винятком діагностованого дефіциту вітамінів), проте можуть використовуватися для підтримання здоров'я шкіри та нігтів. Вітаміни та мікроелементи для запобігання сухості шкіри:

  • вітамін E. Допомагає захистити шкіру від ушкоджень вільними радикалами, сприяє зволоженню та поліпшенню структури шкіри;
  • вітамін C. Стимулює вироблення колагену, який підтримує пружність шкіри, допомагає в боротьбі з запаленням і прискорює загоєння шкіри;
  • вітамін D. Відіграє важливу роль у здоров'ї шкіри та допомагає зміцнити її бар'єрні (захисні) функції;
  • вітамін A. Допомагає підтримувати здоров'я шкіри та прискорює процес регенерації клітин;
  • вітаміни В3 і К. Сприяють зменшенню втрати вологи шкірою та знижують запалення;
  • селен. Важливий для захисту шкіри від пошкоджень і поліпшення її текстури;
  • омега-3 жирні кислоти. Допомагають зменшити запалення шкіри та підтримати її зволоження;
  • колаген. Є основним компонентом шкіри та допомагає поліпшити її пружність і гладкість.

Підтримувати здоров'я шкіри, волосся та нігтів допомагає біотин (вітамін В7). Цинк відіграє важливу роль у загоєнні ран і зміцненні шкірного бар'єру.

Вітаміни та мікроелементи для запобігання сухості шкіри

Вітаміни та мікроелементи для запобігання сухості шкіри

Профілактика утворення тріщин на стопах

Тріщинам на ступнях можна запобігти за допомогою щоденного миття ніг. Інші способи профілактики тріщин на ногах:

  • регулярний педикюр і чищення п'ят (раз на три-чотири тижні);
  • надягання шкарпеток перед сном (для збереження вологи під час сну);
  • зволоження шкіри двічі на день;
  • використання пілінгу або скрабу для ніг.

Також важливо захищати шкіру стоп від перепадів температур за допомогою носіння взуття на пляжі й гарячому асфальті, наносити сонцезахисний крем. У холодну пору року потрібно носити водонепроникне взуття, щоб уникнути надмірної вологості.

Дерматологія в ОН Клінік Миколаїв

Чому з'являються тріщини на стопах та як їх позбутися? - Стремедловська Анастасія Олександрівна
Стремедловська Анастасія Олександрівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Чим обробити тріщину на стопі?

Одразу після появи тріщини її можна обробити антисептичним засобом (наприклад, перекисом водню) для запобігання інфікуванню рани. За призначенням лікаря для лікування на тріщини можна наносити загоювальні або антибактеріальні мазі.

2. Чому в дитини сохнуть і тріскаються п'яти?

У дітей шкіра на стопах може бути більш ніжною та чутливою, тому необхідно забезпечувати їй достатній догляд. П'яти можуть потріскатися через недостатнє зволоження та гігієнічну обробку. Реакція на матеріали шкарпеток, взуття або дитячої косметики, що містить алергени, також може спричинити сухість і подразнення шкіри.

3. Якого вітаміну не вистачає, якщо облазить і тріскається шкіра на стопах?

Тріщини на ногах можуть бути спричинені дефіцитом вітаміну А, який бере участь у регуляції клітинного оновлення та сприяє загоєнню ушкоджень, допомагає підтримувати природний захист шкірного бар'єру, що є важливим для запобігання втрати вологи та сухості. Омега-3 жирні кислоти мають протизапальні властивості та сприяють поліпшенню стану шкіри, їх нестача може стати причиною сухості стоп.

4. Як швидко зволожити шкіру на ногах у домашніх умовах?

Зволожити шкіру можна за допомогою крему з молочною, саліциловою або гліколевою кислотою, ланоліном, сечовиною. Також на тріщини можна нанести оливкову або кокосову олію для розм'якшення шкірного покриву.

5. Як позбутися тріщин на п'ятах?

Позбутися тріщин на п'ятах допоможуть зволожувальні креми та мазі, використання відлущувальних і загоювальних засобів. Також можна робити теплі ванночки для ніг протягом 15-20 хвилин для розм'якшення шкіри.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чому з'являються тріщини на стопах та як їх позбутися?
Стаття перевірена: Устинська Інна Іванівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Вища категория.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 5 місяців тому
Добрий день, проблема з п'ятами та стопами у мене була завжди: то грибок, то лущення, то тріщини. Скажіть, як позбутися лущення та появи тріщин на стопах?
Відповісти
Доброго дня, постійні проблеми зі стопами можуть бути спричинені патологіями внутрішніх органів (наприклад, діабетом або гіпотиреозом), псоріазом, мікозом, екземою. Для встановлення причини необхідна консультація дерматолога, який призначить лікування або направить до іншого вузькопрофільного фахівця (наприклад, ендокринолога).
Марина 6 місяців тому
Добрий вечір, я довго носила взуття на підборах з відкритою п’ятою, тріщин не було. Але нещодавно виникла перша тріщина довжиною не менше, ніж п'ять сантиметрів. Що робити, якщо болить тріщина на п'яті?
Відповісти
Добрий вечір, для зменшення больового синдрому можна нанести загоювальний крем для ніг проти тріщин на ступнях (наприклад, з пантенолом, сечовиною, ланоліном). Наносити засіб потрібно на чисту та суху шкіру п'яти м'якими круговими рухами, не чинячи надлишкового тиску на пошкоджену ділянку.
Оксана 6 місяців тому
Вітаю, у мене на п'ятах постійно тріщини чорного кольору, вони неглибокі, не болять, але виглядають погано. Як прибрати чорні тріщини на п'ятах? Що потрібно зробити?
Відповісти
Добрий день, чорні тріщини на п'ятах можуть бути спричинені накопиченням бруду та відмерлих клітин епідермісу в глибоких складках. Для їх видалення потрібно регулярно мити ноги з милом, чистити п'яти м'якою щіткою та після миття ретельно їх висушувати. Після очищення можна нанести зволожувальний крем або олію на п'яти, щоб запобігти подальшому утворенню тріщин і зробити шкіру м'якою та доглянутою.
Галина 6 місяців тому
Добрий вечір, у мене була суха шкіра, і тиждень тому виникла глибока тріщина на п'яті, через яку мені боляче ходити. Скільки зростається тріщина на стопі? І як прискорити процес загоєння?
Відповісти
Добрий вечір, швидкість загоєння тріщини на п'яті залежить від глибини пошкодження, догляду за ногами та загального стану здоров'я. Зазвичай дрібні тріщини загоюються за один-два тижні, глибокі — за три-чотири тижні. Для прискорення процесу загоєння рекомендується регулярно зволожувати шкіру п'ят спеціальними кремами, носити комфортне взуття, уникати тривалого стояння на ногах і за потреби проконсультуватися з дерматологом для призначення додаткового лікування.
Сергій 6 місяців тому
Добрий день, я постійно перебуваю в дуже сухому кліматі, тому ноги часто пітніють і тривалий час є мокрими, через що в мене не минають тріщини на п'ятах. Як прибрати тріщини на п'ятах раз і назавжди? Чи можливо це?
Відповісти
Доброго дня, для усунення тріщин на п'ятах у сухому кліматі рекомендується стежити за зволоженням шкіри ніг. Потрібно використовувати спеціальні зволожувальні креми або олії для ніг, віддавати перевагу шкарпеткам і взуттю з натуральних матеріалів. Регулярне зволоження допомагає запобігти тріщинам і поліпшити стан шкіри.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн