Logo
0 800 30 11 77

Грибок: чому з'являється і як його позбутися?

Грибок: чому з'являється і як його позбутися?
Читати 8 хвилин | Створено: 22 листопада 2022 | Оновлено: 29 березня 2023 | 73372 73372
Грибкові захворювання можуть вражати різні органи та частини тіла, як у дорослих, так і дітей. Грибок частіше вражає шкіру та її придатки (волосся, нігті), але в разі зниження імунітету може зачіпати внутрішні органи.

Види грибка

Грибкові захворювання можуть спричинятися кількома сотнями різновидів патогенних грибків. Хвороби, спричинені грибками, також називаються мікозами.

Симптоми грибка

Симптоми грибка

За розташуванням розрізняють мікози нігтів, волосистої частини голови, грибки шкіри, грибки долонь і стоп, мікози слизових оболонок і внутрішніх органів. Види грибка:

  • оніхомікоз (грибок нігтів);
  • кандидоз (дріжджовий грибок слизових оболонок геніталій, заднього проходу, порожнини рота і внутрішніх органів);
  • дерматофітії (грибки шкіри);
  • кератомікози (шкірні лишаї, які спричиняють ущільнення і лущення шкіри);
  • хромобластомікози (кольорові лишаї, наприклад, червоний грибок).

Грибок може з'явитися як на відкритих ділянках шкіри, так і в шкірних складках (наприклад, грибок під пахвами і в паху). Мікози слизових оболонок (наприклад, грибок у горлі та в порожнині рота) частіше виникають у разі порушення імунного статусу організму. Виявити мікоз можна також у ділянці будь-яких природних отворів (грибок у вусі, мікоз заднього проходу). Грибок на голові може бути причиною себореї.

Грибкові захворювання передаються від людини до людини під час близького контакту і через предмети особистої гігієни. Мікози є низькозаразними захворюваннями і розвиваються у людей зі зниженим імунітетом.

Грибок нігтів

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Однією з найпоширеніших форм мікозу є оніхомікоз (грибок нігтів). Розпізнати грибок нігтів і правильно підібрати лікування може дерматолог.

Легкий грибок нігтів, що починається, може зачіпати невелику частину нігтьової пластини і бути практично непомітним. Згодом без лікування захворювання поширюється на весь ніготь. Симптоми грибка нігтів:

  • зміна кольору нігтьової пластини (ніготь жовтіє або біліє);
  • розшарування, ламкість і руйнування нігтів;
  • формування врослого нігтя;
  • висип навколо нігтьової пластини, частіше у вигляді лускатого лущення;
  • свербіж пальців.

Грибок нігтів може посилитися після гель-лаку, тому покриття не слід наносити на уражені грибком нігті. Грибок нігтів на ногах погіршується в разі пітливості стоп, тривалого носіння закритого взуття та порушення особистої гігієни.

Грибок на ногах і руках

Епідермофітія (грибок шкірних складок) часто з'являється на шкірі рук і ніг. Грибок на руках частіше виникає на долоні та між пальцями. Руки за епідермофітії вологі, на шкірі з'являються плями або лусочки.

Грибок на ногах також часто з'являється за епідермофітії. За грибка стоп поверхня шкіри стає пористою (з'являються дірочки), плямистою, лущиться або грубіє. На початкових стадіях єдиним проявом грибка стопи може бути свербіж. Грибок між пальцями ніг проявляється висипом і мацерацією (відшаруванням) шкіри у важкодоступних місцях. Одним із видів грибка стопи також є гіперкератичний мікоз, за якого посилюється наріст огрубілої шкіри на ногах (наприклад, гіперкератичний грибок на п'ятах).

Грибки кандида також можуть вражати шкіру стоп. Дріжджові грибки спричиняють появу білястих відкладень між пальцями ніг.

Грибок заднього проходу

Мікоз ділянки заднього проходу розвивається в разі порушення особистої гігієни, імунодефіциту або під час лікування проктологічних захворювань місцевими антибактеріальними препаратами. Визначити грибкове захворювання ділянки ануса може проктолог після огляду й аналізу на флору. Проявами грибка заднього проходу є виражений свербіж періанальної ділянки, мокнуття періанальних складок, неприємний запах від промежини.

Грибок в паху

Паховий грибок може виникати за кандидозу або за дерматофітій шкірних складок. Грибок у паху проявляється свербінням і дискомфортом у ділянці пахових складок, мокнуттям і лущенням шкіри, появою неприємного запаху з ураженої зони. Локальних грибок у паху обмежується ділянкою пахових складок, у разі прогресування захворювання уражаються шкіра на лобку, внизу живота і в промежині.

Що вбиває грибок на шкірі?

Мікози лікуються за допомогою протигрибкових препаратів. Усі протигрибкові лікарські засоби застосовуються строго за призначенням лікаря, оскільки мають свої обмеження і побічні ефекти.

У разі появи симптомів, які можуть вказувати на грибок шкіри, необхідно звернутися до лікаря і здати аналізи. Для діагностики грибкових захворювань лікар може призначити:

  • зішкріб із нігтя, ураженої ділянки шкіри або слизової оболонки на грибок;
  • мазок із піхви або уретри;
  • мікробіологічний аналіз сечі;
  • загальний аналіз крові;
  • біохімічні аналізи крові;
  • імунологічні аналізи.

Протигрибкові препарати у формі мазей і кремів вбивають грибок на шкірі, але вимагають тривалого регулярного застосування. Тривалість курсу лікування визначає лікар. У важчих випадках або в разі грибка слизових оболонок і внутрішніх органів можуть знадобитися протимікотичні препарати для приймання всередину (капсули і таблетки). У разі мікозів шкіри голови та волосся необхідно звернутися до трихолога, який на додаток до медикаментозного лікування призначить відповідний догляд для волосся.

Вид грибка

Дієта

Лікування

Правила по догляду

Дерматофітія

Рекомендується вживати більше білків, заліза, цинку і вітамінів групи В. Уникати продуктів із високим вмістом цукру та жирів

Локальне лікування шкіри антимікотичними мазями та кремами. У разі великих уражень — пероральний прийом антимікотиків

Слід часто міняти постільну білизну і рушники, щоб не допустити поширення інфекції. Взуття та одяг потрібно регулярно обробляти антимікотичними засобами

Кандидоз

Рекомендується обмежити споживання продуктів, що містять цукор і дріжджі. При цьому рекомендується збільшити споживання овочів, фруктів, зелені, м'яса та риби

Застосування протигрибкових мазей, кремів, розчинів, капсул, таблеток

Необхідно дотримуватися особистої гігієни, не носити тугий одяг, особливо із синтетичних матеріалів, уникати тривалого використання прокладок і тампонів, регулярно міняти постільну білизну і рушники

Оніхомікоз

Рекомендується збільшити споживання овочів, фруктів, зелені, м'яса та риби, а також продуктів, що містять цинк і залізо. Слід уникати споживання цукру та молочних продуктів

Локальне лікування антимікотичними мазями, пероральний прийом антимікотиків. У деяких випадках може знадобитися видалення ураженого нігтя

Необхідно уникати тісного і незручного взуття, стежити за гігієною нігтів, регулярно обробляти взуття та інструменти для манікюру і педикюру антимікотичними засобами

Кератомікози

Особливої дієти не потрібно, але можна збільшити споживання продуктів, що містять вітаміни А і Е. У раціон потрібно додати олію печінки тріски, червоні та жовті фрукти й овочі (морква, гарбуз), темні зелені овочі (шпинат, броколі), а також молочні продукти, рослинні олії, горіхи, насіння, авокадо

Застосування протигрибкових препаратів (місцевих або системних)

Регулярне вмивання уражених ділянок шкіри, сушіння шкіри, уникнення тісного та обтислого одягу, використання індивідуальних рушників

Грибок шкіри «боїться» сухості та чистоти, тому за грибкових захворювань необхідно дотримуватися особистої гігієни, частіше міняти білизну, ретельно просушувати взуття. Лікар також може порадити засоби для боротьби з підвищеною пітливістю.

Профілактика грибка

Для профілактики грибкових захворювань необхідно дотримуватися правил особистої гігієни та користування гігієнічними предметами. Предмети, які тісно контактують зі шкірою, наприклад, рушники, постільну білизну і натільний одяг, потрібно ретельно прати і прасувати під час зміни користувача. Для профілактики грибка стоп під час відвідування громадських місць купання, басейнів необхідно користуватися гумовими капцями. У разі підозри на грибок, необхідно одразу звертатися до лікаря і проходити лікування, щоб уникнути зараження для своєї сім'ї.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Грибок: чому з'являється і як його позбутися? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чим загрожує запущений грибок?

Запущений грибок призводить до руйнування тканин уражених органів (ламкості нігтів, випадіння волосся, хронічного запалення слизових оболонок). Хронічні грибкові захворювання також сприяють повторним зараженням. Наприклад, запущений грибок на ногах може стати осередком, з якого патогенні мікроорганізми поширюватимуться на шкіру та слизові оболонки всього організму, а також у разі тісного контакту може стати джерелом зараження інших людей.

2. Чим лікувати запущений грибок?

Лікування грибка нігтів завжди вимагає призначення протигрибкових препаратів. У запущених випадках у разі переходу грибка нігтів на руках або ногах у грибок на шкірі можуть знадобитися системні протимікозні препарати (у формі таблеток для приймання всередину). У найскладніших випадках дерматолог може призначити видалення нігтьової пластини.

3. Як позбутися грибка на нігтях?

Позбутися грибка на нігтях можна за допомогою протигрибкових препаратів, які прописує дерматолог. Курс лікування зазвичай становить кілька тижнів. Домашні засоби і засоби народної медицини від грибка нігтів неефективні.

4. Як відрізнити меланому нігтя від грибка?

Правильно відрізнити меланому нігтя від грибка може тільки дерматолог. Меланома нігтьового ложа проявляється появою під нігтем темної (чорної або коричневої) плями, яка з часом збільшується в розмірах. При грибку нігтя нігтьова пластина жовтіє і руйнується.

5. Оніхолізис і грибок — у чому різниця?

Різниця між оніхолізисом і оніхомікозом (грибком нігтя) полягає в тому, що оніхолізис — це розшаровування і здуття нігтьової пластини, а оніхомікоз являє собою грибкове ураження нігтів. Оніхолізис частіше виникає після механічної травми нігтя. Оніхомікоз може проявлятися ламкістю нігтів, ніготь може набути каламутного кольору і білястого забарвлення. Оніхолізис також може стати одним із проявів оніхомікозу.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Грибок: чому з'являється і як його позбутися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Грибок: чому з'являється і як його позбутися?
Лікар-дерматовенеролог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Єгор 1 рік тому
Добрий день! Як вилікувати грибок на нігтях у домашніх умовах? Грибок з'явився після ковіду і не проходить.
Відповісти
Добрий день! Для лікування грибка нігтів необхідно звернутися до дерматолога. Лікар призначить препарати у формі мазей для нігтів і таблеток для приймання всередину, які ви будете застосовувати вдома. Після закінчення курсу лікування потрібно буде прийти на контрольний огляд.
Марія 1 рік тому
Добрий день! Свербить слизова носа і з'явилися дивні білі виділення. Чи може бути грибок у носі?
Відповісти
Добрий день! Грибок у носі та на язиці розвивається, як правило, у людей з імунодефіцитними станами, наприклад, у разі вроджених захворювань крові, інфікування ВІЛ або після перенесених серйозних захворювань.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте! Чому виникає жіночий грибок у паху?
Відповісти
Здрастуйте! Грибок у паху в жінок (молочниця) спричиняється грибковими мікроорганізмами роду Candida. Кандидоз може розвинутися на тлі стресу, приймання антибіотиків або в сукупності із запальними захворюваннями малого таза.
Дар'я 1 рік тому
Здрастуйте! Почався грибок рік тому після моря і відтоді не минає. Як вилікувати застарілий грибок нігтів?
Відповісти
Здрастуйте! Застарілий грибок нігтів, як і свіжий, лікується за допомогою протигрибкових препаратів, які призначає після огляду дерматолог. У разі тривалого оніхомікозу може знадобитися триваліший курс лікування.
Євген 1 рік тому
Добрий день! Місяць тому на кількох нігтях виявився грибок. Чи можна вбити грибок нігтів народними засобами?
Відповісти
Добрий день! Грибок досить важко піддається лікуванню, і вбити його народними засобами неможливо. Терапію грибкових захворювань має підбирати лікар.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!