Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися врослого нігтя?

Як позбутися врослого нігтя?
Читати 6 хвилин | Створено: 11 жовтня 2021 | Оновлено: 11 жовтня 2021 | 93928 93928
Вростання нігтя відбувається через тиск кута або сторони нігтя на м'яку плоть пальця. Ознакою врослих нігтів є больові відчуття внаслідок натискання на шкіру навколо них.

До інших симптомів врослого нігтя належать:

  • почервоніння шкіри біля нігтя;
  • набряклість пальця;
  • тьмяність і потовщення нігтьової пластини;
  • скупчення рідини білого, жовтого або зеленого кольору між шкірою і нігтем.

За неправильного або несвоєчасного лікування врослого нігтя може відбутися інфікування м'яких тканин біля нігтьової пластини. На інфекцію за врослого нігтя можуть вказувати гнійні або кров'янисті виділення зі шкіри навколо нігтя, пульсуючий біль в області пальця, неприємний запах, відчуття жару або тремтіння. За врослого нігтя може з'явитися «дике м'ясо» (наріст, що болить під час дотику дотику, може бути наповнений гноєм), яке утворюється через розростання шкіри навколо пальця.

На врослий ніготь у грудничка може вказувати почервоніння в області нігтя, підвищена примхливість, плач за надягання шкарпеток або взуття. Діти можуть тягнути за палець на нозі або постійно доторкатися до нього. Врослі нігті у дитини можуть призвести до небажання одягати взуття, прикульгування.

Чому нігті вростають?

Врослі нігті на мізинцях або великих пальцях ноги з'являються через носіння взуття, яке здавлює пальці. Можливі причини врослих нігтів на ногах:

  • зігнутість нігтів;
  • неправильне підстригання нігтів (нахили, гострі кінці або занадто короткі нігті);
  • неправильна гігієна ніг (може призвести до потрапляння і розвитку інфекції);
  • генетична схильність (велика кількість м'яких тканин під нігтем).

Врослі нігті на руках і ногах можуть з'являтися через травму нігтів (падіння важкого предмета, удар пальцем). У групі підвищеного ризику врослих нігтів на ногах знаходяться спортсмени, які регулярно завдають тиск на ноги, що може призвести до пошкодження нігтів.

Врослі нігті у немовляти можуть з'являтися через швидке зростання і м'яку нігтьову пластину, що сприяє згортанню кінців і їх вростання в шкіру. Нігті у дітей можуть вростати через носіння взуття не за розміром.

У разі розриву шкіри врослим нігтем у рану можуть проникнути грибки та бактерії (псевдомонади, кандиди, стафілококи, трихофітон, дерматофіти), що провокує загострення наявних захворювань шкіри. Розвитку інфекції сприяє волога і тепла середа.

Стадії врослого нігтя

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Спосіб лікування врослого нігтя підбирається залежно від його стадії. Стадії врослого нігтя:

  • початкова стадія врослого нігтя. З'являються біль в області зіткнення м'яких тканин і нігтьової пластини, набряклість і почервоніння пальця;
  • друга стадія. Відбувається потрапляння в рану інфекції та скупчення в ній гною;
  • третя (запущена) стадія врослого нігтя. Запальний процес з гострої форми переходить в хронічну, відбувається збільшення обсягу м'яких тканин біля нігтя.

На початковій стадії хірург може розм'якшити та обрізати врослий ніготь. У разі ураження нігтя бактеріями або грибками, за сильного вростання нігтя, яке супроводжується утворенням «дикого м'яса», лікар пропонує видалення врослого нігтя лазером.

Лікувати врослий ніготь у домашніх умовах за допомогою мазей не рекомендується через можливість посилення запального процесу. Вирізання врослого нігтя на нозі вдома може призвести до потрапляння інфекції в рану.

До кого звернутися з врослим нігтем?

За підозри на врослий ніготь потрібно записатися на консультацію до хірурга. Після огляду та збору анамнезу (лікар запитує про симптоми, час їх появи, недавні травми) хірург підбирає варіант лікування.

Якщо ніготь врізався недавно, лікар може просто витягти і зрізати врослий ніготь. За попадання в рану інфекції та появи гною хірург рекомендуватиме хірургічне лікування врослого нігтя.

Хірургічне лікування врослого нігтя

Після проведення огляду хірург пропонує консервативне (на першій стадії) або хірургічне лікування врослого нігтя. На початковій стадії врослого нігтя лікар проводить тампонаду (приміщення ватного тампона під нігтьову пластину) для виведення нігтя з м'яких тканин. Після тампонади лікар коригує напрям зростання нігтя.

У разі виявлення інфекції та гною хірург пропонує часткову резекцію (видалення) нігтьової пластини по краю або висічення ділянки ростової зони врослого нігтя. За виявлення ураження нігтя грибком або його істотної деформації хірург порекомендує повне видалення нігтьової пластини. Операція на врослий ніготь проводиться для ліквідації вогнища нагноєння (дикого м'яса), зупинки некрозу (відмирання) м'яких тканин біля нігтьової пластини.

Хірургічне лікування врослого нігтя проводиться за допомогою лазера під місцевою анестезією. Хірург висікає бічну частину м'яких тканин, які прилягають до врослого нігтя, або видаляє частину нігтьової пластини. Лікар проводить випарювання і видалення пошкоджених м'яких тканин за допомогою лазера. Після завершення операції на врослому нігті лікар накладає пов'язку.

Залежно від стадії врослого нігтя, типу інфекції та виду проведеної операції, лікар може призначити додаткову медикаментозну терапію, мазь від врослого нігтя. Хірург після видалення врослого нігтя скаже, коли потрібно зробити перев'язку.

Як уникнути врослого нігтя?

Уникнути вростання нігтя допоможе правильне підстригання нігтів. Нігті повинні бути підстрижені рівно (без вигинів), щоб запобігти їх неправильному росту. Інші рекомендації для профілактики вростання нігтів:

  • правильно підбирайте взуття для носіння (взуття не повинно бути тісним або вузьким);
  • не підстригайте нігті дуже коротко. Якщо підстригати нігті коротко, висока ймовірність тиску взуття на пальці ніг;
  • регулярно перевіряйте нігті на наявність запалення.

За високої ймовірності пошкодження пальців ніг на роботі або під час заняття спортом потрібно підбирати взуття, що захищає пальці. Дотримання рекомендацій дозволить звести появу врослих нігтів до мінімуму.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як позбутися врослого нігтя? - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як зняти запалення врослого нігтя?

Зняти запалення врослого нігтя за відсутності інфекції можна за допомогою його розпарювання в теплій воді. Процедуру потрібно проводити по 15-20 хвилин три-чотири рази на день. Для поліпшення стану можна в воду додати кастильську олію та англійську сіль. Після завершення процедури потрібно акуратно витерти ногу.

2. Як розм'якшити врослий ніготь на нозі?

Розм'якшити врослий ніготь можна за допомогою ванночок з теплою водою. Однак навіть після розм'якшення не потрібно обрізати врослий ніготь самостійно, оскільки під час процедури можна занести інфекцію.

3. Чи може врослий ніготь пройти сам?

Ні, врослий ніготь не зможе вирівнятися самостійно. Позбутися врослого нігтя допоможе хірург, який після огляду підбере оптимальний варіант лікування.

4. Чи боляче видаляти врослий ніготь?

Видалення нігтьової пластини проводиться під місцевою анестезією, тому під час операції боляче не буде. У перші кілька днів після операції може відчуватися біль в області видаленого нігтя, тому хірург призначить знеболювальний засіб.

5. Як довго заживає рана після видалення врослого нігтя?

При дотриманні рекомендацій лікаря під час реабілітаційного періоду, озвучених після операції, загоєння рани займе один тиждень. Уникнути розвитку ускладнень і прискорити відновлення допоможуть перев'язки, утримання ноги протягом перших двох днів після операції в піднятому положенні, носіння вільного взуття (бажано з відкритим носком).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Як позбутися врослого нігтя?
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Як позбутися врослого нігтя?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Анна 2 роки тому
Підкажіть, будь ласка, чи можна уникнути врослого нігтя за допомогою рекомендацій, прописаних у статті, якщо у мене генетична схильність?
Відповісти
Запропоновані рекомендації допоможуть знизити ймовірність появи врослих нігтів. Через наявність генетичної схильності вам також потрібно регулярно перевіряти нігті. У разі виявлення почервоніння шкіри біля нігтьової пластини потрібно відразу звертатися до лікаря.
Дмитро 2 роки тому
Здрастуйте, з'явилося невелике запалення біля великого пальця. Переживаю, що це може бути врослий ніготь. Чи можна його обрізати (рідина не виділяється, гною немає) чи потрібно проконсультуватися з лікарем?
Відповісти
Добрий день, правильно обрізати врослий ніготь зможе тільки хірург. Тому радимо записатися на консультацію до лікаря, який огляне ніготь, визначить, чи є він врослим, і підбере оптимальне лікування.
Марія 2 роки тому
У мого сина (11 років) постійно вростає ніготь на мізинці правої ноги. Двічі лікар робив тампонаду і зрізав ніготь, один раз була часткова резекція, але ніготь знову почав вростати. У чому може бути причина?
Відповісти
Здрастуйте, врослий ніготь може повторно з'являтися з різних причин (неправильне обрізання нігтів, тісне і вузьке взуття, генетична схильність). Для точної відповіді потрібно провести огляд нігтя.
Тетяна 2 роки тому
Здрастуйте! Скажіть, а чи не можна самостійно позбутися гною за допомогою ванночок або розпарювання, а потім просто обрізати врослий ніготь?
Відповісти
Добрий день, за допомогою ванночок ви зможете тільки тимчасово зняти запалення врослого нігтя. Однак через наявність гною, який вказує на інфекцію, запалення буде повертатися. Розпарювання не буде ефективним і може призвести до посилення симптомів. Щоб вилікувати врослий ніготь із гноєм, знадобиться операція (повна або часткова резекція нігтя).
Жанна 2 роки тому
Добрий день, у мене два місяці було невелике почервоніння біля нігтя великого пальця. Я думала, що причина в тісному взутті, але після того, як купила нове взуття запалення не минуло. Три дні тому виявила сукровицю або гній (під час натискання на почервонілу ділянку з'являється рідина жовтого кольору), це врослий ніготь? Що мені робити, який засіб від врослого нігтя вибрати?
Відповісти
Здрастуйте, описані вами симптоми вказують на можливість врослого нігтя. Запишіться на консультацію до хірурга, який оцінить стан і підбере лікування врослого нігтя на великому пальці ноги. Лікування за допомогою народних засобів, мазей або самостійно підібраних медикаментів не буде ефективним і може призвести до погіршення симптомів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!