Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являється лупа і як з нею боротися?

Чому з'являється лупа і як з нею боротися?
Читати 12 хвилин | Створено: 8 грудня 2020 | Оновлено: 8 грудня 2020 | 184366 184366
Попри те, що лупа не вважається серйозною медичною проблемою, ігнорувати її появу не варто, адже це може призвести до небажаного збільшення її кількості і погіршення стану шкіри голови.

Водночас пересічна людина часто знає про цю хворобу надто мало, навіть якщо стикалася з нею. Аби уникнути або побороти проблему лупи варто раз і назавжди розібратися у темі.

Звідки береться лупа?

Лупою називають як сам патологічний процес у шкірі голови, який характеризується відлущенням верхнього епітеліального шару шкіри, так і його наслідок. Тобто маленькі шматочки шкіри жовтувато-білого кольору, які вкривають плечі і голову хворого. 

Саме хворого – адже це медична, а не лише косметологічна неприємність. Легковажний підхід до вирішення проблеми лупи може призвести до формування себорейного дерматиту – специфічного запалення шкіри голови, яке характеризується почервонінням, зудом, збільшенням часточок епітелію, який відлущується. Хоча лупа виникає на тій частині голови, яка вкрита волоссям, себорея може перейти ще й на вуха.

Головна причина виникнення лупи полягає у порушенні роботи сальних залоз. У дитини лупа з'являється через недостатнє або зайве вироблення шкірного сала. До цього може призвести низка причин:

  • порушення метаболізму шкіри, часто хронічного характеру;
  • ураження шкіри грибком роду Malassezia;
  • поєднання обох цих факторів разом.

Взагалі наявність вказаного вище грибка у шкірі часто є не проблемою, а частиною нормальної мікрофлори. Однак у випадку послаблення імунітету, а також через зміни у гормональному фоні та через порушення правил гігієни – кількість грибка на шкірі суттєво зростає. Також спадковість, яка впливає на структуру шкіри, роблячи її від природи більш вразливою для виникнення лупи.

Види лупи у дітей

Залежно від симптомів і причин появи лупи, виділяють кілька її типів. Види лупи:

  • суха (з'являється через недостатнє вироблення шкірного сала);

  • жирна (виникає за гіперфункції сальних залоз);

  • змішана (розвивається внаслідок гормональних змін організму).

Також лікарі виділяють трубчасту лупу у дитини, за якої на волоссі утворюються невеликі капсули білого кольору, з'являється свербіж шкіри голови. За візуального огляду голови дитини трубчасту лупу можна переплутати з яйцями вошей.

Самостійно відрізнити лупу від вошей складно, оскільки вони мають схожий колір, розмір і форму. Але існують відмінності трубчастої лупи від гнид:

  • лупа знаходиться по всій довжині волосся, а яйця вошей розташовуються ближче до коренів;

  • луска лупи легко змивається водою або стряхується руками.

Після зняття капсули з волосся спробуйте розчавити її нігтем. Звук клацання за роздавлювання означає, що це не лупа, а яйця вошей. У разі виявлення білих капсул на волоссі потрібно звернутися до педіатра, який огляне шкіру голови, поставить діагноз і призначить лікування для виведення трубчастої лупи у дитини.

Симптоми лупи у дитини

Загальною ознакою сухої та жирної лупи у дитини є свербіж шкіри голови. Симптоми сухої лупи:

  • поява на шкірі голови та за вухами, а також на бровах і віях дрібних пластівців білого кольору;

  • підвищена ламкість волосся, посічені кінці;

  • тимчасове випадання волосся (через підвищену сухості шкіри).

Під час розчісування шкіра голови запалюється, що призводить до утворення ранок на ній. У дітей з темною шкірою на голові з'являються ділянки сірого, коричневого або пурпурного кольорів.

У разі вироблення сальними залозами великої кількості шкірного жиру волосся стає маслянистим на дотик. Надлишки виробленого жиру злипаються, подразнюючи шкіру голови та призводячи до утворення лупи. Симптоми жирної лупи у дитини:

  • поява великих «маслянистих» кірочок жовтого кольору біля коренів;

  • швидке забруднення волосся.

Під час розчісування або натискання з кірочок може виділятися шкірний жир, викликаючи подразнення і почервоніння шкіри. Відсутність лікування жовтої лупи у дитини може призвести до появи ранок або нагноєнь.

У разі виявлення лупи на віях у дитини, червоних, подразнених повік слід звернутися до педіатра. Поява білих лусочок на віях може вказувати на блефарит (запалення повік, за якого очі стають червоними та чутливими до світла, вії вкриваються скоринкою).

Чому у дитини з'явилася лупа?

Лупа у дитини з'являється через неправильну роботу сальних залоз (недостатнє або зайве вироблення шкірного сала). Інші причини лупи у дитини:

  • ураження шкіри голови грибком Маласеза;

  • використання занадто гарячої води для миття волосся;

  • суха або зневоднена шкіра;

  • нерегулярне миття волосся (призводить до накопичення на шкірі голови масла, бруду і сміття, що підвищує ймовірність утворення лупи);

  • підвищена чутливість до засобів для догляду за волоссям (мила, шампунів, масок, кондиціонерів);

  • себорея у дитини (захворювання, що викликає утворення білих або жовтих лусочок, кірочок і почервоніння на шкірі голови).

Поява лупи у дитини може бути пов'язана з гормональними змінами в організмі. Через дисбаланс гормонального фону в період статевого дозрівання у підлітків може з'являтися суха або жирна лупа.

Лупа у немовляти

Лупа у немовляти зазвичай з'являється в перші три місяці життя і зникає по досягненню дитиною одного року. У малюка лупа являє собою скоринки жовтуватого кольору, які утворюються в зоні родничка, за вухами, у верхній частині голови та на обличчі. Можливі причини появи лупи у немовлят:

  • підвищена кількість гормонів, що стимулюють зайве вироблення підшкірного сала в сальних залозах;

  • ніжна і чутлива шкіра дитини (схильна до появи подразнення, вразлива до інфекцій, що потрапляють до неї);

  • нестача вітаміну В;

  • підвищена вологість у приміщенні.

За постійного надягання шапочки у немовляти з'являється лупа через те, що шкіра пітніє і не дихає. Утворення лупи у немовляти може бути викликане використанням нових засобів для догляду за шкірою голови та волоссям, змінами в раціоні матері (за знаходження дитини на грудному вигодовуванні), введенням прикорму.

Виникнення лупи у дітей до трьох років може бути пов'язане з незбалансованим харчуванням (нестачею вітамінів), неправильно підібраним милом або шампунем, алергічною реакцією на продукти та доглядові засоби. Лупа у дитини може з'явитися після вошей. У дитини дев'яти років лупа може розвиватися через дерматологічні захворювання (псоріаз, себорейний дерматит), які починають проявлятися.

Лупа у підлітків

Сильна лупа у дитини може починатися в підлітковому віці. Поява лупи у дітей пов'язана з природними гормональними змінами в організмі, що відбуваються під час статевого дозрівання. Через підвищений рівень гормонів сальні залози починають виробляти більше себума (шкірного жиру), що призводить до подразнення волосистої частини голови та утворення лупи.

Як правильно стежити за волоссям, щоб не з'явилася лупа?

Є кілька правил, які можуть мінімізувати вірогідність появи лупи або її рецидиву:

  • правильний підбір шампуню, який не провокує алергічну реакцію, а також підходить до типу шкіри і волосся;
  • відмова від гребінців із металу, які можуть подряпати шкіру;
  • мезотерапія;
  • зміна дієти, наприклад, зменшення у раціоні хлібу та випічки, але збільшення у раціоні продуктів з високим змістом вітамінів А та В;
  • дотримання правил гігієни, що означає не лише регулярне миття голови, а й слідкування за чистотою головних уборів, гребінців та постільної білизни.

Окремо слід сказати про важливість підтримки імунітету. Для цього потрібно не лише збалансовано харчуватися, а й уникати стресів, підтримувати здоровий режим сну, вдосталь відпочивати.

Наслідки лупи

Внаслідок лупи порушується водно-ліпідний баланс шкіри голови. Якщо лупа жирна, то жирною стає і шкіра голови. А підвищене жировиділення є причиною закупорювання сальних залоз і свербіння шкіри голови. Крім того, лупа на голові призводить до випадання і стоншування волосся. У важких випадках лупа може стати причиною таких ускладнень, як гнійники, рубці, фурункули та себорейна алопеція (облисіння).

Як позбутися від лупи?

Лікування лупи, як правило, включає медикаментозну терапію, застосування косметичних засобів від лупи, дарсонвалізацію шкіри волосистої частини голови, а також кріомасаж рідким азотом. Медикаментозна терапія найчастіше включає прийом антигрибкових препаратів, засобів, які знімають подразнення і свербіння, і медикаментів, що сприяють утворенню нових клітин епідермісу.


Кращий спосіб ефективно і надовго позбутися лупи – користуватися лікувальними засобами для шкіри. Йдеться про спеціальні шампуні, пасти, бальзами з лікувальними властивостями. Ці ефективні засоби від лупи знайти можна саме в аптеці, але не у простому косметичному магазині.

Однак до походу в аптеку слід проконсультуватися з трихологом для підбору максимально дієвого засобу з урахуванням індивідуальних особливостей шкіри пацієнта.

Як лікувати лупу у дитини?

Перед початком лікування лупи у дитини педіатр збирає анамнез (запитує про час появи лупи та наявність свербіння), лікар проводить огляд голови та волосся для визначення типу і причини появи лупи. Лікування лупи у дитини включає:

  • імуностимулятори;

  • вітамінні комплекси;

  • препарати для нормалізації мікрофлори;

  • лікувальні гелі, маски, шампуні для волосся;

  • антигістамінні препарати.

Для лікування лупи у дитини педіатр може рекомендувати зміну харчування. Позбутися лупи у дитини допоможе скорочення споживання цукру (оскільки цукор призводить до підвищення інсуліну, який стимулює гормональні сплески).

Також у раціон харчування дитини потрібно включити свіжі овочі та фрукти. Продукти, необхідні для прискорення виведення лупи у дитини:

  • лосось, зелень, яйця, морепродукти, злаки (містять вітамін В);

  • волоські горіхи, скумбрія, оселедець, соєві боби, насіння льону (містять жирні кислоти).

За лупи корисні продукти, що містять цинк (квасоля, сочевиця, арахіс, кедрові горіхи, сир, пшениця, рис). Якщо у дитини лупа і випадає волосся, то в раціон харчування також слід включити продукти, багаті на пробіотики (квашена капуста, кефір, йогурт).

Профілактика дитячої лупи

Появі лупи у дівчаток і хлопчиків можна запобігти за допомогою дотримання профілактичних заходів. Профілактика лупи включає:

  • миття волосся дитині м'яким шампунем не рідше, ніж два рази на тиждень;

  • використання теплої води для миття волосся;

  • відмову від застосування лікувальних шампунів без попередньої консультації з педіатром (не потрібно підбирати шампунь самостійно, якщо у дитини багато лупи);

  • використання засобів для волосся, призначених для дітей.

Запобігти появі лупи допоможе збалансований раціон дитини, який повинен включати продукти з високим вмістом жирних кислот, цинку, вітамінів групи В, пробіотики. Також потрібно відмовитися від спільного використання з дітьми гребінців і аксесуарів для волосся.

Коли необхідно звернутися до лікаря-трихолога?

Трихолог – це спеціалізований лікар, який займається діагностикою та лікуванням проблем, пов’язаних саме зі шкірою голови і волоссям, и може провести трихоскопію.

До трихолога необхідно звернутися, якщо лупа не зникла після двох тижнів використання спеціального шампуню, на шкірі голови відчувається подразнення і свербіння, або з'явилися кірки на голові. Трихолог оглядає пацієнта, вивчає його скарги і в разі потреби призначає додаткові дослідження (лабораторні аналізи, діагностику стану голови та волосся за допомогою комп'ютерного трихоскопа). Крім того, лікар може направити на консультації до інших фахівців (ендокринолога, невропатолога, гастроентеролога, алерголога). Після діагностики лікар-трихолог призначає пацієнтові індивідуальну схему лікування.


Звертайтесь до лікаря до початку значного погіршення симптомів лупи і переходу її у себорею. Відсутність користі від використання раніше ефективних шампунів, посилення симптомів лупи – це вже достатній привід відвідати лікаря-трихолога. Чим раніше пацієнт звернеться по допомогу до лікаря, тим раніше вдасться повністю подолати проблему лупи завдяки своєчасному лікуванню.

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чому з'являється лупа і як з нею боротися? - Подпорінова Зоя Анатоліївна
Подпорінова Зоя Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як вивести лупу у дитини в домашніх умовах?

Використання народних засобів від лупи у дитини (оливкова або кокосова олія, імбир, олія чайного дерева, алое вера) не допоможе прибрати лупу з голови у дитини. Виведення лупи у дитини в домашніх умовах за допомогою самостійно підібраних шампунів і гелів може призвести до поглиблення симптомів, розвитку алергічної реакції. Якщо у дитини лупа і свербить голова, потрібно проконсультуватися з педіатром.

2. Чи можна скрабувати шкіру голови під час лупи?

За наявності сухої або жирної лупи скрабувати шкіру голови небажано без дозволу трихолога. Неправильно підібрані скраби можуть пошкодити шкіру голови, спричинити появу відкритих ранок та призвести до потрапляння інфекції.

3. Що впливає на появу лупи?

Лупа може з'явитися внаслідок роздратованої, жирної або надто сухої шкіри голови. Викликати появу лупи також може чутливість до засобів догляду за волоссям або інші шкірні захворювання (екзема або псоріаз). Ризик появи лупи вищий у людей з хворобою Паркінсона, захворюваннями, що вражають нервову систему, ослабленою імунною системою.

4. Як позбутися лупи та свербіжу голови в домашніх умовах?

Використання народних засобів (відварів трав, мазей або масел) та самостійний підбір медикаментів може негативно вплинути на здоров'я шкіри голови, спровокувати її подразнення або збільшення лупи. Вилікувати лупу допоможе трихолог, який визначить причину її появи, призначить аналізи та підбере курс терапії.

5. Що робити, якщо лупа не проходить?

Лупа без лікування не пройде. Внаслідок виявлення на шкірі голови лусочок, пластівців білого кольору або скоринок жовтого кольору, що супроводжуються свербінням, необхідно звернутися до трихолога. Лікар проведе обстеження (наприклад, трихоскопію) та за його результатами призначить лікування.

6. Чи потрібно вичісувати лупу?

Вичісування лупи неефективне, за відсутності лікування вона з'являтиметься знову. Більш того, часте використання гребінців з гострими зуб’ями внаслідок розчісування може травмувати шкіру голови і призвести до зараження та утворення нагноєнь. За наявності рясної лупи варто застосовувати гребінець з м'якими зуб’ями, а під час розчісування волосся намагатися не торкатися шкіри голови.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Чому з'являється лупа і як з нею боротися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія. Стаж роботи більше 30 років.
Чому з'являється лупа і як з нею боротися?
Стаття перевірена: Мангушева Вікторія Юріївна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії. Стаж роботи більше 10 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 рік тому
Здрастуйте! Чи може сильна лупа стати причиною ламкості та випадіння волосся? Як цього уникнути?
Відповісти
Добрий день! Сильний свербіж шкіри голови може призвести до розчісування лусочок і стати причиною підвищеної ламкості волосся. Уникнути ламкості та подальшого випадіння волосся допоможе лікування лупи, яке зможе призначити трихолог на консультації.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, прочитала, що через подушку можна заразитися лупою. Скажіть, чи передається лупа таким чином?
Відповісти
Добрий день! Лупа не передається через предмети особистої гігієни, подушки та гребінці. Лупа не заразна, проте грибкові мікроорганізми, які можуть стати причиною її появи, є на шкірі голови у всіх, тому лупа може з'явитися у будь-якої людини.
Настя 1 рік тому
Як впливає харчування на лупу? Якої дієти за лупи дотримуватися, щоб скоріше позбутися білих лусочок?
Відповісти
Вплив харчування на появу лупи науково не доведено. Однак лікарі рекомендують для зменшення симптомів запалення шкіри голови обмежити споживання цукру та простих вуглеводів, включити до раціону свіжі фрукти та овочі (багаті поживними речовинами та клітковиною). Корисними за лупи також будуть продукти, що містять жирні кислоти (червона риба, морепродукти).
Альона 1 рік тому
Доброго дня, скажіть, лупа - це грибок? Якщо ні, то як відрізнити лупу від грибка за зовнішнім виглядом?
Відповісти
Лупа не є грибком, проте причиною її розвитку стає грибок Malassezia globosa, який розщеплює шкірний жир (себум). Відрізнити лупу від грибка шкіри голови буває складно через схожість симптомів, тому варто записатися на огляд до трихолога.
Віка 1 рік тому
Доброго дня, у дитини біля коренів волосся виявила напівпрозорі капсули. Можете підказати, як відрізнити лупу від гнид вошей?
Відповісти
Здрастуйте! Лупу можна виявити по всій довжині волосся, а яйця вошей розташовуються ближче до коріння. Гниди мають сіруватий колір і краплеподібну форму. Лупа легко відокремлюється від волосся під час розчісування, а яйця вошей можна вичистити тільки спеціальним гребінцем.
Світлана Геннадіївна 1 рік тому
Під час розчісування з волосся сильно сиплеться суха лупа. Які аналізи здати в разі лупи для визначення її причини?
Відповісти
Добрий день! За сильно сухої лупи потрібно записатися на прийом до трихолога. Здавати аналізи і проходити обстеження до консультації з лікарем не потрібно. За необхідності трихолог направить на дослідження після збору анамнезу, і призначить лікування.
Іра 1 рік тому
У мене лупа, трихолог призначив спеціальний шампунь, але я забуваю його використовувати. Що буде, якщо не лікувати лупу?
Відповісти
Відсутність лікування лупи може призвести до збільшення кількості лупи та появи себореї. Лупа викликає свербіж шкіри голови, через який підвищується ризик розчісування лусочок і занесення інфекції через відкриті рани.
Таня 1 рік тому
Здрастуйте! Чому за жирної лупи під час натискання на лусочки з'являється рідина? Що це таке?
Відповісти
Добрий день! Себум - секрет, що складається з жирних кислот і натуральних ефірів, який виробляється сальними залозами. За жирної лупи сальні залози виробляють більше себуму, який накопичується під лусочками лупи і виділяється під час натискання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!