Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися постакне

Як позбутися постакне
Читати 9 хвилин | Створено: 20 лютого 2022 | Оновлено: 28 серпня 2023 | 70281 70281
Постакне — це локальні зміни кольору та рельєфу шкіри (плями та рубці), що виникають в результаті вугрового висипу.

Найчастіше постакне з'являється на обличчі, спині та плечах, але може розвиватися також на стегнах та сідницях.

Існує ряд косметологічних та медичних процедур, які допомагають позбутися постакне. Визначити оптимальний курс лікування може лікар за результатами проведеної діагностики.

Чому після акне залишаються сліди

Зазвичай сліди від акне залишаються після частого видавлювання прищів та травматизації запалених ділянок шкіри. Інші причини слідів від прищів:

  • тривалий запальний процес у шкірі, відсутність лікування під час акне;
  • неправильний догляд за шкірою;
  • самолікування акне.

Крім того, сліди від акне можуть з'являтися через індивідуальні особливості шкіри (наприклад, якщо вона темного кольору) або організму (якщо підвищено вироблення меланіну — пігменту, що визначає колір шкіри та волосся). До появи застійних червоних плям після прищів схильні люди зі схильністю до куперозу (судинних зірочок на шкірі).

Які бувають постакне: плями та рубці

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Постакне буває у формі плям та рубців. Плями можуть проявлятися у вигляді післязапальної еритеми та післязапальної гіперпігментації. Гіперпігментація під час постакне розвивається внаслідок відкладення пігменту меланіну в місцях запальних вогнищ. Рубці постакне бувають атрофічними та гіпертрофічними.

Види постакне

Тип постакне

Характеристика

Гіперпігментація

Темні плями або пігментовані ділянки, які залишаються після загоєння акне, частіше видно на темній шкірі

Рубці

Волокнисті або грубі ділянки шкіри, які виникають після глибших форм акне (наприклад, кіст і вузлів)

Світлі шрами

Поглиблені ямки на шкірі, які можуть виникати через втрату тканин у місцях запалення акне

Червоні плями

Вогнища червоного або рожевого кольору, що залишилися після запалених висипань

Темні плями

Темна пігментації на шкірі, що зазвичай виникає в результаті запалень і загоєння

Атрофічні шрами

Поглиблені шрами, що виникають через втрату тканин у місцях глибшого запалення і кістозних висипань

Гіпертрофічні шрами

Опуклі шрами, що утворюються через надмірне утворення сполучної тканини після запалення

Постзапальна еритема

Запальна еритема характеризується червоними, фіолетовими або синіми плямами на шкірі, що виникають внаслідок порушення мікроциркуляції крові в осередках запалення. У більшості випадків післязапальна еритема розвивається у людей зі слабкими капілярами.

Постзапальна еритема: червоні, сині й фіолетові плями на шкірі

Постзапальна еритема: червоні, сині й фіолетові плями на шкірі

Запальну еритему лікують шляхом хімічного пілінгу, нідлінгу та лазерного шліфування шкіри. До аптечних засобів від плям постакне відносяться протизапальні препарати та антибіотики.

Постзапальна гіперпігментація (дисхромія)

Дисхромія проявляється у вигляді жовтих, коричневих та сірих плям. Основна причина дисхромії — це вплив ультрафіолетових променів на травмовані ділянки епідермісу.

Постзапальна гіперпігментація (дисхромія)

Постзапальна гіперпігментація (дисхромія)

До методів лікування дисхромії відносяться мезотерапія, лазерний, ультразвуковий та хімічний пілінги. Позбутися патології також допомагають косметичні засоби, зокрема відбілювальні та фотозахисні креми.

Атрофічні рубці постакне

Атрофічні рубці постакне — це аномалії, що виникають в результаті загоєння шкіри після пошкодження або запалення. Атрофічні рубці після акне бувають різних розмірів і форм, можуть мати світлий або темний відтінок.

Атрофічні рубці постакне

Атрофічні рубці постакне

Атрофічні рубці лікують за допомогою мезотерапії, нідлінгу, біоревіталізації та контурної пластики. До медикаментозних препаратів від атрофічних рубців відносяться антибактеріальні та ранозагоювальні засоби.

Гіпертрофічні рубці постакне

Гіпертрофічні рубці постакне — це невеликі горбики рожевого чи червоного кольору. У більшості випадків гіпертрофічні рубці з'являються на ділянках активної міміки (навколо очей, на лобі), коли рубцева тканина, що формується, розтягується під час скорочення мімічних м'язів.

Гіпертрофічні рубці постакне: випуклі шрами

Гіпертрофічні рубці постакне: випуклі шрами

Для лікування гіпертрофічних рубців застосовується хімічний пілінг та лазерне шліфування шкіри. Позбутися гіпертрофічних рубців допомагають і медикаментозні засоби від постакне, зокрема креми на основі кортикостероїдів (гормони, що виробляються корою надниркових залоз).

Як прибрати постакне в домашніх умовах

Індивідуальну схему лікування постакне може призначити лише косметолог чи дерматолог після діагностики. За рекомендацією лікаря, терапія може включати застосування доглядових засобів для шкіри в домашніх умовах.

До косметичних засобів від постакне відносяться:

  • домашні пілінги на основі кислот;
  • креми та мазі від постакне;
  • маски на основі природної глини;
  • відбілюючі сироватки та креми.

Крім того, лікар може прописати аптечні засоби від постакне.

Які косметологічні та медичні процедури прибирають постакне

Лікування постакне передбачає проведення косметологічних та медичних процедур в комплексі з медикаментозною терапією. Для лікування постакне застосовують протизапальні, антибактеріальні та гормональні препарати.

До косметологічних процедур з видалення постакне відносяться лазерне шліфування шкіри, хімічний пілінг, дермабразія, нідлінг та ін'єкції від постакне. До медичних процедур з видалення постакне відносяться хірургічні втручання (субцизія та кріохірургія). Вибір процедури залежить від виду постакне та його особливостей.

Лазерне шліфування шкіри від постакне

Лазерне шліфування шкіри — це процедура, в процесі якої лазер впливає на середні та верхні шари шкіри та розщеплює змертвілі клітини, які згодом відлущуються. Шліфування постакне сприяє активізації кровообігу, вирівнюванню рельєфу шкіри, посиленому синтезу колагену та еластину.

За два тижні до лазерного шліфування постакне необхідно відмовитися від відвідування солярію та проведення хімічних пілінгів. За три дні до процедури не можна відвідувати басейн, сауну та лазню.

Хімічний пілінг під час постакне

Хімічний пілінг — це косметична процедура, що дозволяє оновити поверхневі шари шкіри за допомогою спеціальних хімічних речовин. Зокрема, для пілінгу застосовуються препарати з азелаїновою та гідроксильною кислотою, молочними кислотами та альфа-гідрокислотами від постакне.

По глибині впливу хімічний пілінг може бути поверхневим, серединним та глибоким. У процесі пілінгу відбувається вплив на шари епідермісу, після якого шкіра відлущується, а потім відновлюється. Хімічний пілінг сприяє очищенню шкіри, звуженню пор і освітленню слідів внаслідок постакне. Текстура шкіри вирівнюється, а колір покращується.

Дермабразія для усунення постакне

Дермабразія — це метод хімічного пілінгу, що полягає в глибокому пошаровому шліфуванні шкіри спеціальним апаратом з насадками. У ході процедури з поверхні шкіри усувається постакне, видаляються відмерлі клітини та скорочуються дрібні зморшки. Найчастіше дермабразію роблять у ділянці обличчя, але проведення маніпуляції можливе і на інших частинах тіла, зокрема на шиї та спині.

Дермабразія спрямована на повне оновлення верхнього шару шкіри. Під час процедури на оброблюваній ділянці утворюється рана, яка гоїться після утворення нових шарів шкіри. Дермабразія проводиться під місцевою анестезією. Тривалість процедури становить до півгодини.

Нідлінг під час постакне

Нідлінг — це процедура обробки шкіри мезоролером від постакне. Спеціальний валик у формі циліндра, поверхня якого вкрита титановими мікроголками з золотим покриттям та лазерним заточуванням, має м'який вплив на шкіру. В процесі нідлінгу стимулюються внутрішньоклітинні реакції, які активізують самостійну регенерацію шкіри, вироблення колагену та еластину.

Курс нідлінгу включає від трьох до десяти процедур, які проводять з перервою 7–10 днів. Зазвичай вже після перших процедур покращується зовнішній вигляд поверхневих атрофічних рубців та післязапальних еритем, покращується колір шкіри та збільшується її щільність.

Ін'єкції від постакне

До методів лікування постакне належать ін'єкції ботоксу, стероїдів, а також біоревіталізація — ін'єкції препаратів на основі гіалуронової кислоти, збагачені вітамінами та мікроелементами. Завдяки введенню ін'єкцій усувається гіперпігментація, нормалізується робота сальних залоз та зменшується виразність рубців.

Курс ін'єкцій від постакне складається 7–10 процедур. За необхідності пройти курс біоревіталізації можна повторно через півроку за рекомендацією лікаря.

Кріохірургія для лікування постакне

Кріохірургія — це лікування шляхом впливу низьких температур на уражені ділянки шкіри за допомогою спеціальної кріоустановки. В процесі кріохірургії відбувається охолодження ушкоджених тканин, внаслідок чого вони відлущуються, а на їх місці утворюється новий шар шкіри.

В процесі втручання вплив здійснюється лише на патологічні ділянки. Спеціальна підготовка перед проведенням кріохірургії не потрібна.

Субцизія — хірургічне видалення шрамів від постакне

Субцизія — це хірургічна процедура видалення шрамів від постакне. Під час процедури лікар підіймає дно шраму тонкою голкою, розсікає щільні розростання сполучної тканини та заповнює дно рубця спеціальним препаратом. У результаті рубцева деформація усувається, а шкіра в зоні втручання стає рівнішою і гладшою.

Субцизія проводиться під місцевою анестезією. За рекомендацією лікаря втручання може поєднуватися з лазерним шліфуванням шкіри.

Як довго потрібно лікувати постакне

Термін лікування постакне залежить від його виду та тривалості запального процесу. Швидко прибрати постакне можна на ранньому етапі розвитку за умови своєчасного лікування.

Щоб запобігти постакне, необхідно своєчасно лікувати акне. Крім того, слід правильно і регулярно доглядати за шкірою, використовувати сонцезахисний крем і відмовитися від застосування спиртовмісних косметичних засобів.

Хто лікує постакне

Діагностика та лікування постакне входять у сферу дерматології та косметології. З появою перших симптомів постакне необхідна консультація дерматолога-косметолога.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Як позбутися постакне - Слюсаренко Вікторія Віталіївна
Слюсаренко Вікторія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Які вітаміни приймати від постакне?

Від постакне допомагають вітаміни А, B1, біотин (вітамін B7), цинк, а також вітаміни E та С. Призначити найбільш ефективний комплекс вітамінів може лише лікар.

2. Чим лікувати постакне на спині?

Лікування постакне на спині ускладнюється тим, що шкіра в цьому місці товща, ніж на обличчі, а прищі на спині проникають у глибші шари шкіри. До методів лікування постакне на спині відносяться хімічний пілінг, лазерне шліфування шкіри та медикаментозна терапія.

3. Які кислоти видаляють постакне?

Постакне прибирають азелаїнова та гідроксильна кислоти, а також альфа-гідрокислоти та молочні кислоти. Вони можуть утримуватися в пілінгах, тоніках, кремах, сироватках. Кислоти у цих засобах м'яко відлущують верхній шар шкіри, вирівнюють її поверхню та можуть освітлити пігментні плями. Засоби з кислотами можна застосовувати лише за призначенням дерматолога-косметолога.

4. Яким пілінгом прибрати постакне?

Прибрати постакне можна хімічним, лазерним та ультразвуковим пілінгом. Визначити найбільш ефективний вид пілінгу від постакне в кожному конкретному випадку може лише лікар.

5. Як відбілити постакне в домашніх умовах?

Відбілити постакне в домашніх умовах можна за допомогою спеціальних косметичних засобів, призначених дерматологом-косметологом. Зокрема, від постакне допоможуть засоби з саліциловою кислотою, пілінги на основі молочної кислоти та сироватки з альфа-гідроксильними кислотами. Висвітлювати постакне можна лише за допомогою методів, рекомендованих лікарем.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як позбутися постакне
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Як позбутися постакне
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 2 роки тому
Добрий день! У мене залишилося два досить помітних шрами після акне. Косметолог рекомендує видалити їх за допомогою кріохірургії, але я боюся побічних ефектів. Що робити? Чи погоджуватися на операцію?
Відповісти
Добрий день, Ірино! Кріохірургія є малоінвазивним втручанням і майже не має протипоказань. При правильному виконанні процедури побічних ефектів бути не повинно. Якщо Ви впевнені в кваліфікації Вашого лікаря, кріохірургію можна сміливо робити. Але якщо Ви сумніваєтеся в його компетентності, краще звернутися до іншого фахівця.
Антон 2 роки тому
У мене прищі на обличчі приблизно два роки, років із дванадцяти. А останнім часом стали з'являтися червоні сліди від прищів. Мені багато хто каже, що це пов'язано з віком і з часом мине. Чи справді це так? Невже нічого не можна зробити?
Відповісти
Здрастуйте, Антоне! Дійсно, прищі у Вашому віці з'являються досить часто, що пов'язано з гормональними змінами в організмі. Але прищі й тим паче червоні сліди від них самостійно не пройдуть, їх необхідно лікувати. Тому Вам обов'язково потрібно поговорити на цю тему з батьками і записатися на прийом до дерматолога або косметолога.
Катерина 2 роки тому
В останньому триместрі вагітності у мене з'явилося яскраво виражене акне. Як лікувати висипання, щоб після них не залишилося слідів?
Відповісти
Добрий день, Катерино! Найімовірніше, до появи акне у Вас призвели гормональні зміни, пов'язані з вагітністю. Але щоб визначити причину патології, Вам потрібно пройти діагностику у косметолога або дерматолога, який призначить Вам індивідуальну схему лікування, а за потреби — додаткові обстеження.
Наталя 2 роки тому
Здрастуйте! Місяць тому в мене з'явилися прищі на обличчі. Я кілька разів видавлювала їх, а потім обробляла шкіру саліциловою кислотою. Прищі зникли, але червоні плями від прищів залишилися. Як прибрати ці сліди постакне?
Відповісти
Здрастуйте, Наталю! Видавлювати прищі категорично не рекомендується, оскільки це може призвести до посилення запального процесу і появи постакне. У Вашому випадку позбутися постакне можна максимально швидко, оскільки червоні плями з'явилися не більше місяця тому. Але для цього Вам необхідно звернутися до косметолога за консультацією.
Інна 2 роки тому
Добрий день! Після курсу лікування акне косметолог заборонив мені пити каву, оскільки, за його словами, цей напій може призводити до появи застійних плям постакне. Але каву дуже люблю. Чи справді мені тепер не можна її пити?
Відповісти
Добрий день, Інно! Надмірне споживання кофеїну призводить до посиленого вироблення шкірного сала і підвищення чутливості шкірного покриву, що може провокувати розвиток акне і постакне. Тому вживання кави дійсно потрібно звести до мінімуму, хоча зовсім відмовлятися від неї необов'язково.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!