Logo
0 800 30 11 77

17 головних запитань про медикаментозний аборт

17 головних запитань про медикаментозний аборт
Читати 6 хвилин | Створено: 22 жовтня 2013 | Оновлено: 30 жовтня 2023 | 84984 84984
Медикаментозний аборт є оптимальним методом штучного переривання вагітності на ранніх термінах. Наші лікарі відповіли на найпоширеніші запитання про фармацевтичний аборт.

Що таке медикаментозне переривання вагітності?

Медикаментозний аборт — це метод штучного переривання вагітності за допомогою лікарських засобів, який є альтернативою хірургічному аборту шляхом вишкрібання або вакуум-екстракції вмісту матки. Вибір методу переривання вагітності залежить від висновку гінеколога про індивідуальні особливості здоров'я жінки та від терміну гестації (вагітності).

На яких тижнях вагітності можливий медикаментозний аборт?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Зробити медикаментозний аборт в Україні можна на терміні від чотирьох до семи тижнів вагітності. Максимальним терміном для проведення штучного переривання вагітності за допомогою таблеток є 49 днів гестації, рахуючи від першого дня останньої менструації, що відповідає семи повним тижням вагітності.

Гінеколог не може провести медикаментозне переривання вагітності за терміну від восьми тижнів гестації та за наявності медичних протипоказань. Протипоказання для медикаментозного аборту:

У випадках, коли провести медикаментозний аборт неможливо, гінеколог призначить хірургічне переривання вагітності. Медикаментозний аборт не проводять у разі позаматкової вагітності через ризик розриву маткових труб і розвитку внутрішньої кровотечі.

Медикаментозний аборт: що відбувається після прийняття таблеток?

Процедура медикаментозного аборту складається з приймання двох таблетованих препаратів з інтервалом 24-48 годин. Другу таблетку приймають буккально (розсмоктують у ротовій порожнині) або вводять гінекологом у шийку матки.

Підготовка до медичного переривання вагітності починається за кілька днів до процедури. Етапи медичного аборту:

  • гінекологічний огляд і визначення терміну вагітності залежно від дати початку останньої менструації, рівня ХГЛ крові та результатів ультразвукового вимірювання зародка;
  • аналізи для медичного аборту (клінічний аналіз крові, визначення групи крові та резус-фактора, ХГЛ, коагулограма);
  • за відсутності протипоказань до медичного аборту приймання першої таблетки в умовах медичного закладу;
  • прийом другої таблетки через 24-48 годин після першої;
  • маткова кровотеча, пов'язана з вигнанням зародка з матки;
  • контрольний візит до гінеколога для підтвердження повного аборту.

Перша таблетка блокує дію гормону прогестерону, необхідного для збереження вагітності. Після вживання другої таблетки для медикаментозного аборту відбувається скорочення матки і відторгнення зародка з її порожнини, яке супроводжується матковою кровотечею.

Які виділення мають бути під час медикаментозного аборту?

Кров'янисті виділення під час медикаментозного аборту з'являються через кілька годин після прийняття другої таблетки. Під час відторгнення зародка, яке, як правило, відбувається в перші шість годин, маткова кровотеча може бути рясною і супроводжується виділенням великих згустків крові.

Після завершення відторгнення зародка інтенсивна кровотеча зі статевих шляхів припиняється, але мажучі виділення з піхви іноді зберігаються протягом семи-десяти днів. Кровотеча після медикаментозного аборту може нагадувати менструацію.

Сильний біль під час медикаментозного аборту — це норма?

Сильний біль під час медикаментозного аборту не є нормою. Болі в ділянці живота під час штучного переривання вагітності бувають помірними, пов'язані зі скороченням матки і зазвичай мають інтенсивність, відповідну до болісного перебігу менструації.

Чи впливає медикаментозний аборт на вагу?

Медикаментозний аборт не впливає на вагу. Вага жінки після аборту може знизитися внаслідок відновлення гормонального фону, а також через побічну дію препаратів для переривання вагітності (нудоти, блювоти, відсутності апетиту).

Скільки разів можна робити медикаментозний аборт?

Медикаментозний аборт за необхідності можна робити повторно. Для запобігання настання небажаної вагітності в майбутньому необхідно звернутися до гінеколога для підбору відповідного методу контрацепції.

Що не можна робити під час медикаментозного аборту?

Під час медикаментозного аборту не можна займатися спортом, купатися у відкритих і закритих водоймах, відвідувати сауну. Протягом кількох тижнів після переривання вагітності слід утриматися від вагінальних статевих контактів. До припинення кров'янистих виділень зі статевих шляхів прийом кроворозріджувальних лікарських препаратів необхідно узгодити з лікарем.

Скільки коштує медикаментозний аборт?

Вартість медикаментозного аборту різна в різних медичних установах, тому уточнити ціну штучного переривання вагітності можна на сайті медичного центру «ОН Клінік». Зробити медикаментозний аборт в Україні можна в медичних центрах:

У вартість медикаментозного переривання вагітності включено не тільки таблетки для аборту, а й візити до лікаря, лабораторні аналізи до і після процедури, а також ультразвукові дослідження. Додаткові обстеження за необхідності оплачуються окремо.

Які можуть бути наслідки медикаментозного аборту?

Медикаментозне переривання вагітності є безпечним і рідко супроводжується розвитком ускладнень. Наслідками медикаментозного аборту можуть стати маткові кровотечі та пов'язана з ними анемія. Ускладненням аборту шляхом приймання таблеток може стати неповне відторгнення зародка, яке проявляється тривалою вагінальною кровотечею.

Переваги та недоліки медикаментозного аборту

Аспект

Переваги

Недоліки

Ефективність

Зазвичай висока ефективність, особливо на ранніх термінах

Ефективність може знижуватися на пізніших термінах

Хірургічне втручання

Не потребує хірургічного втручання

Може викликати біль і сильні кровотечі

Приватність

Можна провести вдома чи в комфортній атмосфері

Потребує медичного нагляду та підтримки лікаря

Низька інвазивність

Нижчий рівень ризику появи ускладнень, пов'язаних із хірургічним втручанням

Можуть виникнути побічні ефекти

Оперативність

Процедура зазвичай проходить швидко

Може потребувати кількох днів для повного завершення аборту

Збереження фертильності

Може зберегти можливість вагітності в майбутньому

У рідкісних випадках можливе ускладнення, що впливає на фертильність

Менша ймовірність ускладнень

Зазвичай менше ризику інфекцій та рубцювання

Можуть виникнути алергічні реакції на препарати

Відсутність анестезії

Не потрібна загальна анестезія

Може виникнути сильний біль під час аборту

Гінекологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

17 головних запитань про медикаментозний аборт - Перехрест Оксана Володимирівна
Перехрест Оксана Володимирівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що буде, якщо зробити медикаментозний аборт на 8 тижні?

Зробити медикаментозний аборт можна до 49 днів вагітності, тобто до кінця сьомого тижня. Якщо зробити медикаментозний аборт на восьмому тижні вагітності, підвищується ризик неповного відторгнення зародка, тому, починаючи з 50 дня від початку останньої менструації, гінеколог призначить хірургічне переривання вагітності.

Переривання вагітності на ранньому терміні є значно більш щадною процедурою, ніж інші відомі методи. Обираючи метод аборту, слід пам'ятати, що для того, щоб здійснити цю процедуру медикаментозно та унеможливити ускладнення надалі, потрібна оперативність, доки термін вагітності не переступив за позначку шести тижнів.

2. Які симптоми за неповного медикаментозного аборту?

Симптомом неповного медикаментозного аборту є кровотеча зі статевих шляхів, що триває понад п'ять-сім днів. Непрямими ознаками невдалого медичного аборту можуть бути симптоми збереженої вагітності: ранкова нудота і блювота, нагрубання молочних залоз і поступове набирання ваги.

У більшості випадків неповне переривання вагітності протікає безсимптомно, тому, щоб зрозуміти, що медикаментозний аборт пройшов успішно, гінеколог призначить контрольний тест на вагітність і повторний огляд з ультразвуковим дослідженням. Контрольне обстеження після медикаментозного зриву вагітності проводять через один-два тижні після аборту.

3. Скільки не можна годувати грудьми під час медикаментозного аборту і чому?

Препарати, що застосовуються для штучного переривання вагітності, можуть потрапити в грудне молоко і вплинути на немовля. Медичній науці достовірно невідомо, як довго не можна годувати грудьми в разі медикаментозного аборту, тому матерям-годувальницям гінеколог може рекомендувати хірургічне переривання вагітності.

4. Що за таблетки дають під час медикаментозного аборту?

Під час медикаментозного аборту дають дві таблетки, перша з яких блокує рецептори до гормону вагітності прогестерону. Друга таблетка викликає скорочення стінок матки і вигнання зародка з її порожнини.

5. Медикаментозний аборт — де купити таблетки?

Вільно купити таблетки для медикаментозного аборту в мережі аптек не можна, оскільки процедуру переривання вагітності може проводити тільки гінеколог. Лікар встановлює термін вагітності та підтверджує відсутність протипоказань, після чого дає жінці лікарський препарат, який вона повинна прийняти в присутності гінеколога.

6. При медикаментозному аборті краще ходити чи лежати?

При медикаментозному аборті немає необхідності дотримуватися постільного режиму, але краще на кілька днів відмовитися від фізичних навантажень. Після медикаментозного переривання вагітності жінка може бути звільнена від роботи на три дні.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
17 головних запитань про медикаментозний аборт
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.
17 головних запитань про медикаментозний аборт
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інна 1 тиждень тому
Добрий день. Зробила 3 лютого медикаментозне переривання, вже пройшло більше місяця і критичні дні не починаються, що може бути причиною? Зробити УЗД поки немаю змоги
Відповісти
Добрий день. Затримка менструації після медикаментозного переривання може мати різні причини. Однією з них є порушення гормонального фону, що може відбуватися після такого втручання. Інші причини включають стрес, дії самого лікування, вагітність або інші медичні умови. Якщо ви не впевнені, що може бути причиною затримки, і не можете здійснити УЗД зараз, раджу звернутися до лікаря для консультації. Лікар зможе провести детальний огляд і, за необхідності, призначити додаткові обстеження або лікування.
Ольга 5 місяців тому
Добрий день! Три дні тому дізналася про небажану вагітність. Чи можна померти під час медикаментозного аборту?
Відповісти
Добрий день! Ризик померти під час медикаментозного аборту мінімальний і становить менше десятої частки відсотка. Летальний результат під час медикаментозного переривання вагітності може настати через важку крововтрату, тому перед проведенням аборту лікар призначить аналізи на згортання крові.
Поліна 5 місяців тому
Добрий день! Одного разу я вже переривала вагітність таблетками три роки тому, а тепер небажано завагітніла знову. Що буде, якщо зробити два медикаментозні аборти?
Відповісти
Добрий день! Процедура медикаментозного аборту супроводжується низьким ризиком ускладнень і наслідків. З медичної точки зору повторно вдаватися до медикаментозного переривання вагітності безпечно.
Вероніка 5 місяців тому
Здрастуйте! Завтра йду до гінеколога за другою таблеткою для переривання вагітності. Скільки за часом болить живіт під час медикаментозного аборту?
Відповісти
Здрастуйте! Кровотеча під час медикаментозного аборту після супроводжується переймоподібним болем у животі, який триває в перші п'ять-шість годин після прийому другої таблетки. Протягом наступних кількох днів може з'являтися тягнучий дискомфорт внизу живота, що нагадує спазми під час місячних.
Христина 5 місяців тому
Здрастуйте! Стався незахищений секс у самій середині циклу, боюся, що могла завагітніти. Через скільки днів затримки можна робити медикаментозний аборт?
Відповісти
Здрастуйте! Медикаментозний аборт проводять, починаючи з четвертого тижня вагітності, що збігається з початком затримки менструації. Обов'язковою умовою для штучного переривання є підтвердження вагітності (за допомогою аналізу ХГЛ та ультразвукового дослідження).
Яна 5 місяців тому
Добрий день! Позавчора випила таблетки для переривання вагітності, ще тривають виділення. Скільки зазвичай кровоточить медикаментозний аборт?
Відповісти
Добрий день! Інтенсивна кровотеча під час медикаментозного зриву вагітності з'являється після приймання другої таблетки і зазвичай триває до шести годин. Виділення крові можуть у нормі тривати протягом наступних п'яти-семи днів після аборту, але їхня інтенсивність не повинна збільшуватися.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!