Logo
0 800 30 11 77

Фармаборт: що потрібно знати про показання та обмеження?

Фармаборт: що потрібно знати про показання та обмеження?
Читати 7 хвилин | Створено: 7 травня 2014 | Оновлено: 27 жовтня 2023 | 32351 32351
Фармаборт (медикаментозний аборт) є найбезпечнішим порівняно з іншими методами штучного переривання небажаної вагітності. Він проводиться на ранніх термінах і не потребує хірургічного втручання.

Кому можна робити фармацевтичний аборт?

Медикаментозний аборт — це метод штучного переривання вагітності за допомогою фармпрепаратів, які сприяють скороченню стінок матки, розкриттю її шийки і виходу плодового яйця. Фармаборт можна проводити жінкам, які народжували, і жінкам, які не народжували, оскільки використовувані препарати не впливають на подальшу можливість повторно завагітніти.

Зробити медикаментозний аборт можна за бажанням жінки або за медичними показаннями (наприклад, у разі інфекції, вживання препаратів, що впливають на розвиток ембріона, після нещодавньої дії радіовипромінювання або хіміотерапії). Фармаборт є атравматичним і ефективним методом переривання вагітності за умови дотримання всіх правил його проведення, а також виключення всіх протипоказань.

Основні обмеження для таблетованого аборту

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Фармаборт має суворі терміни: його можна проводити в тому разі, коли термін вагітності не перевищує 6 тижнів (згідно з даними УЗД). Абсолютні протипоказання до медикаментозного переривання вагітності:

  • порушення згортання крові;
  • постійний прийом антикоагулянтів;
  • алергічна реакція на препарати та їхні компоненти;
  • патології нирок і печінки (ниркова і печінкова недостатність);
  • наявність внутрішньоматкової спіралі;
  • бронхіальна астма;
  • міома матки (доброякісна пухлина порожнини матки).

Фармаборт не можна проводити у разі позаматкової вагітності та за наявності будь-яких запальних захворювань (наприклад, ендометриту, сальпінгіту, оофориту). Прийом препарату для переривання вагітності найчастіше проводять у день звернення жінки до лікаря, за відсутності протипоказань до його застосування і відсутності підозр на будь-яку патологію.

Відносні протипоказання для фармацевтичного переривання вагітності

Перед процедурою переривання вагітності гінекологу необхідно зібрати детальний анамнез, щоб врахувати всі індивідуальні особливості організму. Відносні протипоказання до фармаборту:

  • вік до 18 років і старше 35 років;
  • паління (знижує ефективність препаратів і посилює побічні ефекти, наприклад запаморочення і головний біль);
  • прийом стероїдних препаратів, пероральних контрацептивів;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (препарати можуть викликати побічні реакції, наприклад, нудоту, блювання, діарею).

Анемія також є відносним протипоказанням для проведення фармаборту і залежить від ступеня захворювання, незважаючи на незначні крововтрати і зниження рівня гемоглобіну. Робити таблетований аборт під час ГВ необхідно з обережністю, також може знадобитися тимчасова відмова від годування дитини грудьми.

Чи є вікові обмеження для медичного аборту?

Медичний аборт не проводять дівчатам до 18 років, оскільки препарати, які використовують, можуть зашкодити молодому організму і призвести до гормонального збою. Також фармаборт не рекомендується жінкам у віці після 35 років, щоб уникнути ускладнень з боку серцево-судинної системи. Препарат для медикаментозного переривання вагітності може викликати головний біль, запаморочення, стрибки артеріального тиску.

Чи можливе медикаментозне переривання вагітності на пізніх термінах?

Медикаментозне переривання вагітності на пізніх термінах не проводиться. Терміни фармаборту не можуть перевищувати 6 тижнів. Визначити точний термін вагітності можна тільки за допомогою УЗД.

Чи можна зробити медикаментозне переривання вагітності в домашніх умовах?

Медикаментозне переривання вагітності в домашніх умовах проводити категорично не можна. Фармаборт має низку протипоказань, ігнорування яких може призвести до небезпечних ускладнень, аж до маткової кровотечі та розвитку безпліддя. Крім того, за неправильного дозування препарату існує ризик неповного видалення плідного яйця.

Перед абортом гінеколог має зібрати анамнез і обстежити пацієнтку, щоб визначити точний термін вагітності та упевнитися у відсутності протипоказань. Після діагностики лікар призначить дві таблетки для медикаментозного аборту. Перша таблетка нейтралізує дію прогестерону на матку і припиняє розвиток вагітності. Другий препарат жінка приймає після закінчення 36-48 годин, він сприяє скороченню матки і розкриттю її шийки, внаслідок чого настає менструальноподібна реакція. Через п'ять-сім днів необхідно провести контрольне УЗД, щоб переконатися, що фармаборт був завершений успішно, без будь-яких наслідків.

Чи можливе медикаментозне переривання першої вагітності?

Медикаментозне переривання першої вагітності можливе, оскільки фармаборт не впливає на можливість жінки в майбутньому завагітніти і народити. Важливо пройти обстеження у гінеколога для виключення всіх протипоказань, суворо дотримуватися його рекомендацій щодо дозування препарату і термінів прийому. Також необхідний контрольний візит до гінеколога, щоб упевнитися в ефективності аборту.

Коли мають піти місячні після таблетованого аборту?

Місячні після таблетованого аборту повинні піти через ту кількість днів, яка характерна для звичного менструального циклу (він варіюється від 24 до 35 днів). День аборту необхідно вважати першим днем менструації (наприклад, за циклу 28 днів місячні мають розпочатися за 28 днів після приймання другої таблетки і початку кров'янистих виділень). У разі затримки понад сім днів необхідно звернутися до гінеколога, щоб виключити нову вагітність, яка може настати в поточному циклі.

Місячні після переривання вагітності протягом двох-трьох місяців можуть бути мізерними, короткими або нерегулярними, що пов'язано з відновленням гормонів і менструального циклу. Незвичні виділення (кров'янисті, жовті, з неприємним запахом) у середині циклу вимагають звернення до гінеколога.

Як фармацевтичний аборт впливає на гормональний цикл?

З моменту зачаття в організмі жінки виникають гормональні зміни: зростає рівень прогестерону та естрогенів. Дія фармацевтичного аборту заснована на перериванні всіх процесів, які відбуваються в гормональній системі. На першому етапі фармаборту провокується блокування рецепторів прогестерону, що відповідає за збереження вагітності, на другому — скорочення матки і відторгнення плода з її порожнини.

У результаті аборту змінюється баланс жіночих статевих гормонів: естрогену, прогестерону і пролактину. Гормональний фон зазвичай відновлюється протягом одного-двох місяців після фармаборту (залежно від термінів вагітності та індивідуальних особливостей організму). За необхідності гінеколог може призначити гормональні препарати, зокрема комбіновані оральні контрацептиви.

Чи можлива вагітність після таблетованого аборту?

У рідкісних випадках (менше двох відсотків) вагітність після таблетованого аборту може зберегтися або відбутися не повністю (частина плідного яйця залишиться в матці). Фармаборт може пройти неефективно в разі застосування неправильно підібраного препарату і його дозування, недотримання рекомендацій лікаря або терміну понад необхідний для медикаментозного переривання. Важливо проводити медикаментозний аборт тільки в медичному закладі.

Через скільки можна завагітніти після таблетованого аборту?

Завагітніти можна через два тижні після таблетованого аборту (у цей період має розпочатися овуляція), тому для запобігання небажаній вагітності необхідно використовувати контрацептиви. Важливо обговорити відновлення статевого життя після фармаборту з гінекологом. Утримання може варіюватися від семи до 14 днів (залежно від індивідуальних особливостей організму).

Чи небезпечне медикаментозне переривання вагітності?

Медикаментозне переривання вагітності не небезпечне розвитком ускладнень за умови його проведення під суворим контролем гінеколога. Процедура не потребує хірургічного втручання, анестезії та не чинить негативного впливу на внутрішні органи.

Важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря після фармаборту (унеможливити лазні, сауни, статеві контакти й активні фізичні навантаження, з обережністю приймати лікарські засоби). Імовірність виникнення ускладнень підвищується при багаторазових абортах, оскільки штучний викидень є стресом для гормонального фону (через різке падіння тестостерону).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Фармаборт: що потрібно знати про показання та обмеження? - Фролова Оксана Леонідівна
Фролова Оксана Леонідівна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки медикаментозних абортів можна зробити?

Медикаментозний аборт не має обмежень за кількістю, але має широку низку протипоказань. Повторний фармаборт можливий не раніше ніж через шість місяців після попереднього, оскільки переривання вагітності впливає на гормональний фон жінки і роботу ендокринної системи (через перепади рівня гормону естрогену). Численні аборти підвищують ризики ускладнень: гормонального дисбалансу, дисфункції яєчників або настання ранньої менопаузи.

2. Що робити, якщо медикаментозний аборт не подіяв?

Ефективність медикаментозного аборту, проведеного після діагностики гінеколога і з призначенням точного дозування препарату, становить 98,6%. У разі, якщо фармаборт не подіяв, проводять хірургічне переривання вагітності (вишкрібання).

3. Що робити, якщо після таблетованого аборту не почалися місячні?

Менструальний цикл після фармаборту має відновитися протягом місяця, у нормі вважається затримка п'ять-сім днів. У разі, якщо після таблетованого аборту немає місячних або вони почалися раніше терміну, необхідно звернутися до гінеколога за консультацією.

Гінеколог може призначити прийом гормональних контрацептивів. Вони дадуть змогу запобігти новій небажаній вагітності, відновлять гормональний фон і нормалізують менструальний цикл.

4. Що краще: міні-аборт чи таблетований аборт?

Вид аборту призначає гінеколог з урахуванням терміну вагітності, результатів аналізів, інструментальних обстежень та індивідуальних особливостей організму. Обидва способи проводяться на ранніх термінах вагітності та є безпечнішими порівняно з хірургічним вишкрібанням. Також обидва методи вимагають контрольного огляду гінекологом і УЗД через 14 днів після переривання вагітності.

Міні-аборт — це інструментальне переривання вагітності за допомогою вакуумного аспіратора шляхом «відсмоктування» плідного яйця з матки. Процедуру проводять в амбулаторних умовах, під місцевою анестезією. Терміни вагітності для міні-аборту можуть досягати до 12 тижнів.

5. Чи можна робити медикаментозний аборт жінкам, які не народжували?

Робити медикаментозний аборт жінкам, які не народжували, можна, оскільки процедуру проводять на ранніх термінах вагітності та вона не вимагає хірургічного втручання (виключені травматизація матки, розвиток спайкового процесу або інфекції). Фармаборт не впливає на репродуктивну функцію жінки і можливість завагітніти.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Фармаборт: що потрібно знати про показання та обмеження?
Лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Фармаборт: що потрібно знати про показання та обмеження?
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлия 5 місяців тому
Добрий день. Чи можна робити медикаментозний аборт двічі поспіль?
Відповісти
Добрий день. Робити повторний медикаментозний аборт можна не раніше, ніж за півроку після попереднього, оскільки організм жінки має відновитися. Щоб уникнути повторної небажаної вагітності, рекомендується разом з гінекологом підібрати найбільш підходящий метод контрацепції.
Поліна 5 місяців тому
Здрастуйте! Скільки разів можна робити медикаментозний аборт?
Відповісти
Доброго дня. Обмеження кількості медикаментозних абортів визначає гінеколог, з огляду на історію хвороби, загальний стан організму та індивідуальні особливості. Повторний фармаборт можна робити через шість місяців після попереднього, за відсутності протипоказань до нього.
Лариса 5 місяців тому
Добрий день! Яка ймовірність завагітніти після таблетованого аборту?
Відповісти
Добрий день. Медикаментозний аборт атравматичний (відсутнє хірургічне втручання, тому травмування репродуктивних органів виключено), тому ймовірність завагітніти повторно висока. Важливо проводити фармаборт після обстеження у гінеколога, під його контролем і дотримуватися всіх рекомендацій.
Марина 5 місяців тому
Доброго дня. Чому не можна робити медикаментозний аборт після 35 років?
Відповісти
Доброго дня. Медикаментозний аборт не рекомендується робити жінкам у віці після 35 років, оскільки підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Ольга 5 місяців тому
Доброго дня. Як зробити фармацевтичний аборт?
Відповісти
Доброго дня. Медикаментозний аборт можна робити тільки після обстеження у гінеколога (огляду, УЗД і лабораторних аналізів) і виключення всіх протипоказань до нього. Фармаборт проводиться в кілька етапів під суворим контролем лікаря. Самостійне переривання вагітності небезпечне ускладненнями: кровотечею, неповним виходом плодового яйця, розвитком проблем з репродуктивною функцією.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!