Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

УЗД простати: коли призначається та як до нього підготуватися?

Як робиться УЗД простати
Читати 8 хвилин | Створено: 27 листопада 2023 | Оновлено: 27 листопада 2023 | 7649
1

Що таке УЗД простати?

Ультразвукове дослідження простати — це неінвазивна діагностична процедура з використанням датчиків (зондів), що генерують звукові коливання високої частоти. Хвилі, що відбиваються від тканин простати, перетворюються на електричні імпульси, на підставі яких на екрані апарату УЗ-діагностики генерується зображення всієї залози чи окремих ділянок органу.

2

Коли призначається УЗД передміхурової залози?

Записатися на УЗД простати рекомендується під час проходження планових оглядів (скринінгу), а також при появі скарг, що вказують на прогресуючі патології передміхурової залози. Інші показання для УЗД простати:

  • підвищений рівень ПСА (простатичного специфічного антигену), виявлений під час лабораторного дослідження крові;
  • пухлини передміхурової залози;
  • виявлення ущільнень під час пальпації простати;
  • неможливість зачати дитину (безпліддя);
  • порушення сечовипускання чи еякуляції;
  • поява ознак запалення (простатиту), утворення каменів або абсцесів (гнійних скупчень).

Також УЗД проводиться для оцінки ефективності терапії захворювань простати. Крім цього, за допомогою ультразвуку виконується контроль проведення біопсії (забору тканин для подальшого вивчення в лабораторних умовах). УЗД є обов'язковим щорічним обстеженням, починаючи з 40-річного віку, оскільки у представників цієї вікової групи підвищується ризик виникнення захворювань простати.

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

3

Як роблять УЗД простати?

Трансректальне УЗД (ТРУЗД простати) виконують за допомогою спеціального датчика та презерватива, на який наносять невелику кількість гелю. Особливості проведення УЗД простати через задній прохід:

  1. Пацієнт лягає на бік і притискає коліна до грудей.
  2. Змащений датчик вводиться в пряму кишку на глибину близько п'яти сантиметрів (поки не візуалізується досліджуваний орган).
  3. У міру зміни положення датчика на екрані апарата з'являються тривимірні зображення тканин і органів.

Завдяки незначній товщині стінки прямої кишки забезпечується щільне прилягання датчика до залози. Близькість зонда до досліджуваних тканин сприяє підвищенню чіткості зображень і точності одержуваних даних.

4

Що бачить лікар під час трансректального УЗД?

Вивчаючи зображення, лікар оцінює місце розташування, форму, тканинну цілісність (однорідність), симетричність залози, визначає розміри простати та насіннєвих пухирців. Під час діагностики можуть виявлятися ділянки зниженої та підвищеної ехогенності (характеристика тканин, що описує їх здатність відбивати ультразвукові хвилі). Неоднорідність тканинної структури є однією з ознак патологій (наприклад, запалень або новоутворень). За необхідності лікар може не тільки обстежити передміхурову залозу, а й оцінити стан органів черевної порожнини (наприклад, сечового міхура).

5

Скільки триває УЗД простати?

Діагностична процедура триває приблизно 5-15 хвилин (залежно від чіткості одержуваних зображень). Порівняно короткий час виконання обстеження пояснюється мінімальною глибиною занурення датчика та незначною відстанню до обстежуваної залози.

6

Чи обов'язково робити УЗД передміхурової залози через пряму кишку?

Під час трансректального УЗД, яке передбачає обстеження передміхурової залози через пряму кишку, можна оцінити стан тканинних структур простати з близької відстані. Переваги ТРУЗД:

  • можливість детально вивчити найдрібніші тканинні структури;
  • візуалізація кровотоку;
  • ефективна перевірка стану простати.

За виконання трансабдомінального УЗД (через стінку живота) зазвичай відсутня можливість повноцінно візуалізувати кровотік. Залоза та сім'яні пухирці не завжди чітко проглядаються на екрані, що знижує точність обстеження. Наприклад, кальцинати (ущільнення) на трансабдомінальному УЗД можуть виглядати як білі утворення без вираженої структури. Щоб уникнути діагностичних помилок, проводиться саме ТРУЗД.

Серед недоліків трансректальної ультразвукової діагностики можна виділити дискомфорт, а також недостатньо точну ідентифікацію запалень, доброякісних і злоякісних новоутворень. За низької інформативності ТРУЗД лікар може прийняти рішення про проведення додаткових обстежень, що можуть підтвердити чи спростувати діагнози запальних і пухлинних захворювань (наприклад, біопсії чи МРТ). У випадках, коли пацієнт направляється на скринінг, можна обмежитися трансабдомінальним УЗД.

7

УЗД простати — це боляче?

Під час обстеження можлива поява незначного дискомфорту, що нагадує позиви до дефекації. Якщо одночасно з УЗД простати не роблять біопсію, болісні відчуття, як правило, відсутні. Больовий синдром може виникнути при збільшеній простаті, зовнішньому геморої, калових каменях або після перенесених операцій на прямій кишці.

8

Як підготуватися до УЗД простати?

Підготовка до УЗД простати включає очищення прямої кишки. Приблизно за одну-три години до відвідування медичного центру необхідно зробити очисну клізму в домашніх умовах або прийняти препарат для очищення кишківника.

9

Чи можна не робити клізму перед трансректальним УЗД?

Клізма є обов'язковим етапом підготовки до трансректального УЗД, оскільки кал, що створює перешкоди для поширення ультразвуку, може знизити інформативність діагностики. За наявності калових мас у прямій кишці УЗД не проводиться.

10

Скільки треба випити води перед УЗД передміхурової залози?

Щоб підготуватися до трансабдомінального УЗД простати, за рекомендацією лікаря попередньо можна випити один-два літри води. При наповненому сечовому міхурі поліпшується візуалізація досліджуваних тканин. Під час трансректального обстеження наповненість сечового міхура є малозначущим фактором, оскільки ультразвукові хвилі проходять тільки через кишківник і простату.

11

Що можна їсти перед УЗД передміхурової залози?

УЗД передміхурової залози не вимагає внесення істотних змін до раціону харчування. Винятки становлять алкогольні напої та продукти, що сприяють підвищеному газоутворенню (наприклад, дієта перед УЗД простати може передбачати відмову від бобових або капусти). Ключовою вимогою є не голодування, а очищення прямої кишки.

12

Чи можна мочитися перед УЗД простати?

Лікар може порекомендувати помочитися перед трансректальним УЗД, оскільки на процедуру слід приходити з очищеною прямою кишкою та порожнім сечовим міхуром. Наповненість сечового міхура важлива для трансабдомінального УЗД.

13

Скільки чекати результатів трансректального УЗД?

Результати трансректального ультразвукового дослідження простати роздруковуються відразу ж після завершення діагностичної процедури. Висновок УЗД простати, завірений підписом лікаря ультразвукової діагностики, видають пацієнту впродовж кількох хвилин.

14

Як розшифрувати УЗД передміхурової залози?

Результати УЗД передміхурової залози включають інформацію про форму, розміри, контури та структуру органу. Розшифровка УЗД простати:

  • нормальний розмір простати у чоловіків, молодших за 40 років, становить приблизно 30-35 x 30-35 x 45-50 мм;
  • об'єм простати в нормі складає 25 см3;
  • за збільшеного розміру простати необхідно звіритися з діапазонами норм за роками (починаючи з 40 років, передміхурова залоза щорічно збільшується приблизно на 1-2%);
  • простатит на УЗД проявляється у вигляді гіпоехогенного обідка навколо простати з розмитими межами;
  • ознаками раку простати на УЗД є деформація контурів і збільшення розмірів залози;
  • фіброз простати на УЗД має вигляд світліших (порівняно зі здоровою тканиною) ділянок;
  • аденома простати на УЗД проявляється збільшенням розмірів залози та наявністю залишків сечі в сечовому міхурі.

Наявність множинних гіпоехогенних і гіперехогенних ділянок, виявлених під час УЗД простати, є відхиленням від норми та може вказувати на новоутворення чи абсцеси. Для детальної розшифровки результатів УЗД простати та складання лікувального курсу необхідно записатися на консультацію уролога.

15

Чи може трансректальне УЗД показати рак простати?

Трансректальне УЗД є одним зі способів первинної діагностики пухлинних захворювань простати. Рак простати на УЗД може проявлятися гіпоехогенними, гіперехогенними чи ізоехогенними (такими, що частково відбивають ультразвук) ділянками, що виділяються на фоні однорідної здорової тканини. За підозри на онкологію ультразвукова діагностика може доповнюватися магнітно-резонансною томографією та біопсією.

16

Чи потрібно робити УЗД за простатиту?

УЗД рекомендується робити при простатиті з метою отримання інформації про стан передміхурової залози. Ультразвукова діагностика може підтвердити наявність ознак запалення, а також каменів, пухлин та абсцесів, які неможливо виявити без візуалізації тканин простати. УЗД може призначатися не тільки для підтвердження діагнозу, а й для внесення коректив у схему лікування простатиту.

17

Кому протипоказано УЗД простати?

Трансректальне УЗД простати може не проводитися за гострих інфекцій або наявності перешкод для введення ультразвукового датчика в пряму кишку (наприклад, за пухлин, стриктур, дерматологічних захворювань або геморою). Також УЗ-діагностика не виконується після нещодавно перенесеної операції на прямій кишці (через ризик кровотеч і травмування тканин). За наявності протипоказань замість трансректального може проводитися трансабдомінальне УЗД.

УЗД в ОН Клінік Харків Пушкінська

УЗД простати: коли призначається та як до нього підготуватися? - Першина Олена Євгеніївна
Першина Олена Євгеніївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
УЗД простати: коли призначається та як до нього підготуватися?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).
УЗД простати: коли призначається та як до нього підготуватися?
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД). Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Сергій 4 місяці тому
Добрий день. Що не можна робити перед УЗД простати?
Відповісти
Добрий день. Перед УЗД простати не рекомендується порушувати лікарські рекомендації, що стосуються питного режиму, харчування та очищення кишківника (щоб уникнути отримання недостовірних результатів). Наприклад, якщо на прийомі проводять УЗД сечового міхура та передміхурової залози, підготовка до процедури передбачає вживання одного-двох літрів води та утримання від сечовипускання. Також не слід вживати алкоголь і приймати медичні препарати, які не були узгоджені з лікарем.
Олександр 4 місяці тому
Добрий вечір. Чи можна підтвердити наявність ознак раку простати за УЗД?
Відповісти
Добрий день. Злоякісні пухлини можуть візуалізуватися на УЗД як ділянки, ехогенність яких відрізняється від ехогенності прилеглих тканин (на екрані вони виділяються світлішими або темнішими відтінками). Результати УЗД можуть бути підставою для постановки попереднього діагнозу, який необхідно підтвердити за допомогою додаткових методів діагностики (наприклад, біопсії чи МРТ).
Олег 4 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, що краще зробити — УЗД або МРТ простати?
Відповісти
Добрий день. Перелік діагностичних процедур визначає проктолог. УЗД є універсальним первинним методом діагностики. Якщо розшифровка УЗД простати підтвердила відхилення від норми, пацієнт може бути направлений на МРТ, біопсію та інші обстеження, що допомагають уточнити клінічну картину.
Андрій 4 місяці тому
Добрий день. Простату на УЗД обстежують через живіт чи через пряму кишку?
Відповісти
Добрий день. УЗД простати робиться двома способами. Трансректальне УЗД (через пряму кишку) є більш точним та інформативним порівняно з трансабдомінальним дослідженням через близькість простати до кишківника.
Артем 4 місяці тому
Добрий день. Коли потрібно перевіряти простату на УЗД (як часто)?
Відповісти
Добрий день. За відсутності скарг рекомендується проходити щорічний огляд проктолога та ультразвукову діагностику, яка дає змогу виявити хвороби простати на ранніх стадіях. За появи ознак захворювань простати (наприклад, порушення сечовипускання) може проводитися позапланове УЗД.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!