Logo
0 800 30 11 77

Міліуми (просянка): чому з'являються та як їх позбутися?

Міліуми (просянка): чому з'являються та як їх позбутися?
Читати 9 хвилин | Створено: 5 жовтня 2023 | Оновлено: 5 жовтня 2023 | 56982 56982
Міліуми (білі вугри) — доброякісні новоутворення шкіри, що виникають за порушення роботи сальних залоз. Щоб позбутися міліумів, необхідно записатися на консультацію дерматолога.

Що таке міліуми?

Міліуми (білі прищі, жировики, просянки) — білі підшкірні висипання, які розміщуються в протоках сальних залоз. Білі прищі найчастіше локалізуються на обличчі, утворюючи косметичний дефект шкіри. Новоутворення формуються у верхніх шарах епідермісу, заповнені білком кератином, роговими лусочками та шкірним салом. Просянка на обличчі не заразна та не передається від людини до людини. До появи білих вугрів більше схильні жінки та підлітки при гормональних змінах в організмі.

Як виглядають міліуми?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Міліуми виглядають як білі або жовті бугорки під шкірою діаметром від одного до трьох міліметрів. Білі підшкірні прищі мають овальну або круглу форму та чіткі контури, на вигляд нагадують зерно проса. Міліуми зазвичай з'являються на обличчі. Локалізація міліумів:

  • під очима;
  • на лобі;
  • на губах;
  • в області підборіддя;
  • на носі;
  • на віках;
  • у зоні щік;
  • на скронях.

Рідше міліуми з'являються на статевому члені, спині, животі, кінцівках. Також білі прищі можуть з’являтися на слизовій оболонці губ. Подивитися, як виглядають міліуми, можна на фото.

Міліуми на обличчі

Міліуми на обличчі

Причини появи міліумів

Жировики на обличчі виникають внаслідок закупорювання сальних залоз і надлишкового вироблення себуму (шкірного сала). Міліуми у новонароджених з'являються через спадкову схильність та активне формування сальних залоз, проходять самостійно протягом одного-двох місяців. Причини появи міліумів у дорослих:

  • використання неякісної доглядової та декоративної косметики;
  • гормональні порушення;
  • неправильне харчування (вживання жирної та гострої їжі);
  • механічні травми шкіри;
  • тривале застосування стероїдних препаратів;
  • себорея (гіперфункція сальних залоз);
  • порушення водного балансу шкіри;
  • гіперкератоз (потовщення рогового шару епідермісу);
  • тривала дія на шкіру ультрафіолетового випромінювання;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (синдром подразненого кишечника, холецистит);
  • нестача вітаміну А;
  • зловживання пілінгами та хімічними чистками шкіри;
  • схильність до акне (висипу вугрів).

Міліуми у дітей можуть з'являтися при недотриманні правил гігієни та недостатньому догляді за шкірою. Білі точки на обличчі можуть з'явитися у підлітків через гормональну перебудову організму.

Які бувають міліуми?

Міліуми бувають первинними та вторинними. Первинні просянки з'являються через генетичну схильність до підвищеної роботи сальних залоз. Вторинні білі вугрі виникають при травматизації шкіри, впливі на неї агресивних факторів (після чистки або хімічного пілінгу обличчя, ультрафіолетового випромінювання). Інші види міліумів:

  • епідермальні — розташовуються у верхніх шарах епідермісу, утворюються через забруднення пор шкіри клітинами кератину;
  • дермальні — локалізуються в глибоких шарах шкіри, з'являються через скупчення надмірної кількості колагену, можуть мати жовтий відтінок;
  • міліарні — множинні скупчення білих прищів, які утворюються переважно під очима та на щоках;
  • сальні — дрібні утворення (до одного-двох міліметрів), які виникають через інтенсивне виділення себуму. Сальні прищі можуть бути білого чи жовтого кольору, локалізуються під очима.

Просянки можуть бути тимчасовими та постійними. Тимчасові білі точки з'являються у новонароджених і проходять самостійно з розвитком сальних залоз. Постійні жировики з'являються у будь-якому віці при порушенні обміну речовин і гормональному дисбалансі, вимагають лікування та видалення.

Як відрізнити міліуми від комедонів і жировиків?

Комедони (чорні чи білі точки) утворюються внаслідок закупорки волосяних фолікулів і вивідних проток сальних залоз, мають відкриті пори. Міліуми утворюються у верхніх шарах шкіри, не зачіпаючи волосяні цибулини, мають щільну оболонку та закриті пори. Жировики (ліпоми) можуть досягати розміру 1-10 сантиметрів, а діаметр просянки не перевищує трьох міліметрів. Жировики наповнені переважно шкірним жиром, а просянки містять кератин та ороговілі клітини.

До якого лікаря звертатися з міліумами?

З появою міліумів необхідно записатися на консультацію дерматолога. На прийомі лікар проведе огляд, збере скарги та призначить додаткові методи дослідження. Діагностика міліумів зазвичай проводиться під час візуального огляду. Також дерматолог може призначити дерматоскопію (обстеження шкіри за допомогою збільшувального приладу). За підозри на гормональні причини новоутворень призначається аналіз крові на статеві гормони. За результатами обстеження дерматолог обирає метод лікування висипу.

Як позбутися міліумів?

Видалити одиничні міліуми можна за допомогою проколювання голкою або кюретажу (механічного очищення). Дерматолог розкриває вміст новоутворення, прибирає жировик на обличчі та обробляє антисептичним засобом. Інші способи видалення міліумів:

  • кріотерапія — випалювання висипів за допомогою рідкого азоту. Уражені ділянки шкіри заморожуються, що призводить до руйнування новоутворень. Процедура безболісна та не вимагає застосування анестезії;
  • електрокоагуляція — висічення міліумів під впливом електричного струму. Для лікування білих вугрів використовують спеціальний прилад (електрокоагулятор), який термічно впливає на новоутворення та повністю видаляє його вміст;
  • радіохвильова терапія — руйнування білих точок за допомогою високочастотних електричних хвиль, які впливають тільки на патологічні клітини, не пошкоджуючи здорові тканини;
  • лазерне видалення — випарювання вмісту новоутворень лазерними променями, що зменшує ризик травмування шкіри та сприяє її швидкому загоєнню. Лазерне видалення просянки проходить безболісно та швидко (процедура займає близько 20-30 хвилин).

Для лікування просянки й акне також використовуються хімічні пілінги та фізіопроцедури в дерматології (лазерна та фототерапія). Для видалення множинних міліумів найкраще підходить лазерний метод, який передбачає мінімальне втручання та швидке загоєння шкіри. За один сеанс можна видалити не більше, ніж 10 новоутворень, щоб не порушити роботу сальних залоз.

У період реабілітації (протягом одного-трьох тижнів) не можна відвідувати лазні, басейни, сауни, довго перебувати на сонці. Протипоказаннями до фізіопроцедур у дерматології є онкологія, вагітність, цукровий діабет і порушення згортання крові.

Чи можна видалити міліуми в домашніх умовах?

Видаляти білі вугри на обличчі в домашніх умовах не рекомендується. При спробі видалити міліуми на шкірі можуть залишитися червоні плями та рубці. Також при видаленні жировика в домашніх умовах можна занести інфекцію, що викликає запалення шкіри. Для безпечного лікування просянок необхідно звернутися до дерматолога, який підбере ефективний спосіб видалення новоутворень.

Чи можуть міліуми пройти самостійно?

Міліуми можуть пройти самостійно у немовлят після нормалізації роботи сальних залоз. Також білі вугри можуть зникнути у підлітків після гормональної перебудови організму. У дорослих просянка не проходить і залишається на обличчі чи тілі. Щоб позбутися міліумів, необхідно їх видалення за допомогою малоінвазивних методів (що передбачають мінімальне втручання в організм).

Що буде, якщо не видаляти міліуми?

Міліуми можна не видаляти у немовлят, оскільки вони проходять з часом. У дорослих, якщо не видаляти білі вугри, вони залишаються на шкірі та створюють косметичний дефект.

Міліуми не болять і не сверблять, але при їх пошкодженні можливе запалення шкіри та утворення на ній шрамів і пухлин (фібром, атером). Просянка на повіках може викликати сльозотечу та розпливчастість зору. Щоб уникнути ускладнень, з появою міліумів необхідно їх лікувати та видаляти. Обов'язково потрібно звернутися до дерматолога при почервонінні та запаленні просянки, що може свідчити про виникнення бактеріальної інфекції.

Профілактика появи міліумів

Профілактика білих прищів повинна включати правильний догляд за шкірою обличчя: використання засобів, що очищають, тонізують, зволожують. Рекомендується підбирати косметичні засоби, що нормалізують діяльність сальних залоз, і використовувати скраби, що відлущують ороговілі клітини шкіри. Інші способи профілактики появи міліумів:

  • здорове харчування (виключення гострої, солодкої, жирної їжі);
  • помірні фізичні навантаження;
  • відмова від шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю);
  • дотримання правил гігієни (очищення шкіри обличчя двічі на день, не торкатися брудними руками обличчя);
  • використання якісної косметики, що підходить за типом шкіри;
  • застосування сонцезахисного крему під час перебування під впливом ультрафіолетових променів.

Необхідно проходити регулярні профілактичні огляди у профільних лікарів (гастроентеролога, ендокринолога) за наявності захворювань, що провокують появу висипів. Відвідування косметолога та професійне очищення обличчя також можуть сприяти запобіганню появи просянки.

Дерматологія в ОН Клінік Кропивницький

Міліуми (просянка): чому з'являються та як їх позбутися? - Обіход Людмила Валентинівна
Обіход Людмила Валентинівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як прибрати міліуми під очима в домашніх умовах?

Дерматологи не рекомендують прибирати міліуми під очима в домашніх умовах, оскільки можна травмувати тонкі шари шкіри. Також при спробі прибрати міліуми вдома можна занести інфекцію в рану, що викликає запалення та набряклість шкіри під очима.

2. Чи можна позбутися міліумів народними засобами?

Використання народних засобів є неефективним для лікування міліумів. Просянка має щільну оболонку, компоненти речовини не проникають всередину новоутворення. Для видалення міліумів необхідно звернутись до дерматолога.

3. Чи допомагають косметичні засоби позбутися просянки?

Косметичні засоби не допомагають позбутися просянки, необхідне її видалення у дерматолога. Але використання правильно підібраної для типу шкіри косметики допомагає запобігти появі білих вугрів.

4. Чому не можна видавлювати міліуми самостійно?

Міліуми мають щільну оболонку та закриті пори, спроби видавити їх самостійно можуть призвести до травмування шкіри та появи на ній рубців. Також після самостійного видавлювання просянки можуть виникнути небезпечні інфекційні захворювання (абсцес і сепсис).

5. Як довго проходять міліуми?

У новонароджених міліуми зазвичай проходять протягом місяця, а у дорослих — залишаються на шкірі роками. Після видалення новоутворень за допомогою малоінвазивних методів новоутворення зникають впродовж одного-трьох тижнів.

6. Чи можна проколювати міліуми?

Проколювати міліуми самостійно не можна, оскільки без необхідних інструментів і дотримання правил дезінфекції можна занести інфекцію в рану. Проколювати білі вугри без ризику виникнення ускладнень може лише дерматолог.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 2 оцінок
Міліуми (просянка): чому з'являються та як їх позбутися?
Лікар-дерматолог. Перша категорія.
Міліуми (просянка): чому з'являються та як їх позбутися?
Стаття перевірена: Віцинська Олена Ігорівна
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 5 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання: чи можуть з'явитись міліуми після нанесення тату?
Відповісти
Добрий день. Білі точки можуть з'явитися після травм шкіри та занесення інфекції у рану. Нанесення татуювання передбачає механічне пошкодження шкіри, що може спричинити подразнення та появу висипів при недотриманні умов стерильності.
Анжела 6 місяців тому
Вітаю. Поясніть, будь ласка, чому у дитини у сім років з'явилися міліуми на обличчі?
Відповісти
Вітаю. Міліуми у дітей можуть з'являтися через генетичну схильність, незбалансоване харчування та недостатню гігієну шкіри. Також білі точки можуть виникнути у дітей при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Ніна 6 місяців тому
Добрий вечір. Порадьте ефективну мазь, щоб швидко прибрати міліуми з обличчя.
Відповісти
Добрий вечір. Аптечні засоби від міліумів не допомагають позбавитися новоутворень, оскільки білі вугрі не мають вихідних каналів, діюча речовина в них не потрапляє. Протизапальна мазь може використовуватися після видалення просянки для прискорення загоєння.
Світлана 6 місяців тому
Вітаю. Підкажіть, будь ласка, чи видаляє пілінг міліуми?
Відповісти
Вітаю. Позбутися міліумів можна за допомогою хімічного пілінгу у дерматолога. Пілінгові засоби для усунення білих точок на обличчі в домашніх умовах є неефективними та не приберуть новоутворення зі шкіри.
Олена 6 місяців тому
Добрий день. У мене з'явилися білі точки на губах. Що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Білі точки на губах можуть бути міліумами (просянкою). Висипання на губах можуть з'явитися через гормональні порушення, незбалансоване харчування або неправильний догляд за шкірою губ.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!