Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Як перестати гризти нігті?

Як перестати гризти нігті?
Читати 7 хвилин | Створено: 10 січня 2024 | Оновлено: 10 січня 2024 | 3149 3149
1

Що таке оніхофагія?

Оніхофагія — звичка кусати нігті, яку вважають автоматичною поведінкою, що зазвичай виникає в дитячому чи підлітковому віці, але може проявлятися й у дорослих. Міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-10) відносить оніхофагію до категорії обсесивно-компульсивних і супутніх психічних розладів.

Кусання чи обгризання нігтів є хронічним станом, до якого схильні 20-30% людей усіх вікових груп. Якщо позбутися звички гризти нігті самостійно не вдається, необхідно звернутися до лікаря.

2

Чому люди гризуть нігті?

Кусання нігтів є маловивченим поведінковим розладом, який може виникати за наявності психологічних, генетичних (спадкових) або поведінкових факторів. Причини обгризання нігтів:

  • стрес (з точки зору психосоматики людина гризе нігті, щоб зняти нервозність, занепокоєння чи тривожність);
  • низька активність, нудьга;
  • зосередженість на певній діяльності (наприклад, читанні чи вирішенні складного завдання);
  • низька самооцінка;
  • депресія;
  • синдром дефіциту уваги чи гіперактивності;
  • напади паніки.

Оніхофагія може протікати в несвідомій формі чи усвідомлюватися людиною. Самостійні спроби позбутися звички гризти нігті можуть виявитися безрезультатними, тому при проявах оніхофагії може знадобитися консультація психотерапевта.

Поставте своє питання Психотерапевту
«ОН Клінік»

3

Що буде з нігтями, якщо їх гризти?

Гризіння нігтів може призвести до деформації, вкорочення, уповільнення росту нігтьових пластин, запалення нігтьового матриксу, появи задирок, розвитку інфекційних захворювань, які можуть супроводжуватися болем, набряком і почервонінням. Також під час кусання нігтьових пластин підвищується ризик кровотеч, утворення борозенок, западин, піднятих ділянок і врослих нігтів.

За пошкодження кутикули порушується водонепроникність нігтів, які стоншуються та розшаровуються. За рубцювання кутикули та матриксу нігтьова дистрофія стає незворотною. Абсцеси, які часто спричиняються стафілококами та стрептококами, можуть призвести до втрати обгризених нігтів.

4

Чому шкідливо гризти нігті?

Крім негативного впливу на стан нігтьових пластин, звичка гризти нігті може призвести до інших наслідків. Наслідки кусання нігтів для здоров’я:

  • стоматологічні порушення (зміщення та сколи зубів);
  • біль у щелепі;
  • травми ясен і м'яких тканин;
  • інфекції ротової порожнини (наприклад, якщо не кинути гризти нігті, може виникнути стоматит або гінгівіт);
  • захворювання шкіри (наприклад, бородавки);
  • шлунково-кишкові інфекції (прогресують під час проковтування нігтів);
  • отруєння лаками, які містять токсичні компоненти;
  • паразитарні хвороби (наприклад, лямбліоз або зараження гостриками).

Якщо людина гризе нігті, звичка може мати негативний вплив на її психоемоційний стан. Наприклад, підвищена увага оточуючих до незадовільного стану нігтьових пластин може призвести до стресу, депресії чи низької самооцінки.

5

Як позбутися звички гризти нігті?

Першим етапом позбавлення звички постійно гризти нігті є усвідомлення проблеми, що виникла, і контроль над власною поведінкою. Рекомендації, як відучити себе гризти нігті:

  • аналіз тригерів, тобто чинників, які можуть провокувати оніхофагію, і мінімізація їх впливу;
  • регулярне підстригання нігтів;
  • покриття нігтів спеціальними лаками з гіркими смаками;
  • носіння захисних рукавичок;
  • виконання альтернативних дій, наприклад, розглядання пальців, засовування рук у кишені, ігри з м'ячем або використання кистьових тренажерів.

Щоб перестати гризти нігті, корисно тримати під рукою упаковку жувальних гумок або льодяників. Швидке позбавлення від патології можливе далеко не в кожному випадку, тому рекомендується розбити терапію на етапи, наприклад, перестати гризти нігті на одній руці (чи  хоча б на одному з пальців) впродовж тижня, а потім сім днів не кусати нігті на іншій руці.

Як перестати гризти нігті?

Як перестати гризти нігті?

6

Як відучити дитину гризти нігті?

Якщо дитина гризе нігті, необхідно з'ясувати причину та виключити можливий прояв супутніх патологій (синдрому дефіциту уваги, гіперактивності, тривожності, енурезу, депресії чи обсесивно-компульсивного розладу). Діти часто можуть гризти нігті за емоційної напруги, роздратування, страху, нудьги та перевтоми.

Також у дітей, які гризуть нігті, можуть виявлятися інші види компульсивних (повторюваних) дій, наприклад, кусання губ, висмикування волосся чи бруксизм (скрегіт зубами). Методи, як відучити дитину гризти нігті:

  • родичам дітей, які гризуть нігті, рекомендується не допускати в себе проявів аналогічної звички й утримуватися від осуду та покарань, які зазвичай не приносять очікуваного ефекту;
  • виявлення та усунення джерел стресів;
  • довірче спілкування (слід пояснити дитині, чому не можна гризти нігті, як кусання нігтьових пластин може вплинути на здоров'я);
  • розвиток самоконтролю та заміна звички кусати нігті іншими заняттями (наприклад, малюванням, ліпленням або розминанням іграшок з категорії «антистрес»).

Для запобігання гризіння нігтьових пластин необхідно їх регулярно підстригати та підпилювати, а також наносити спеціальні засоби, наприклад, гіркий лак для нігтів для дітей. Ключовими факторами, що допомагають позбутися звички, є сімейна підтримка та наявність у маленької дитини чи підлітка бажання та мотивації перестати гризти нігті.

7

Як відучити дорослого гризти нігті?

Звичка гризти нігті може спостерігатися у людей різного віку. Якщо самостійно не вдається перестати обкусувати нігті, рекомендується звернутися до психотерапевта. Для діагностики звички гризти нігті, як правило, достатньо огляду та вивчення анамнезу. Додаткові обстеження можуть знадобитися за наявності ознак інфекційних захворювань. Способи, як відучити дорослого гризти нігті:

  • носіння рукавичок, пластирів або пов'язок на пальцях (засоби використовуються, щоб не гризти нігті навіть за наявності сильного бажання);
  • систематичний манікюр;
  • нанесення спеціальних косметичних засобів проти обгризання нігтів з неприємним смаком;
  • підвищення усвідомленості та навчання альтернативних реакцій (наприклад, жування жуйки, стискання кулаків, гра на музичному інструменті, заняття спортом або сидіння на руках за виникнення бажання гризти нігті);
  • управління стимулами (уникнення впливу чинників, що провокують кусання нігтів);
  • освоєння практик релаксації;
  • психотерапія (наприклад, під час лікування пацієнт може відучитися гризти нігті завдяки виробленню відрази до шкідливої звички, пропрацювання страхів і зменшення тривожності);
  • прийом антидепресантів, нейролептиків.

За наявності супутніх інфекцій можуть призначатися антибіотики, протигрибкові та протизапальні препарати. Крім медикаментозної та когнітивно-поведінкової терапії, за оніхофагії важлива підтримка членів сім'ї.

8

Як перестати гризти нігті уві сні?

Для позбавлення від звички гризти нігті уві сні можна використовувати способи, аналогічні методам, які застосовують за проявів оніхофагії в денний час доби. Зокрема, щоб не гризти нігті, необхідно знизити рівень стресу та тривожності, а також наносити на нігтьові пластини спеціальний лак або надягати рукавички.

Під час діагностики слід звернути увагу на наявність ознак обструктивного апное уві сні та бруксизму (скреготу зубами під час сну), які можуть поглиблювати нічне гризіння нігтів або мати схожі з оніхофагією причини. За виявлення супутніх патологій необхідно провести їх лікування.

9

Як перестати гризти шкіру на пальцях?

Одними з причин гризіння шкіри на пальцях можуть бути дерматофагія (звичка кусати шкірні покриви на різних ділянках тіла) чи екскоріація (розлад колупання шкіри). Лікувальні процедури включають модифікацію поведінки (тренінги зі зміни звичок) і прийом медичних препаратів (наприклад, антидепресантів). Для позбавлення від звички гризти шкіру навколо нігтів рекомендується розвивати усвідомленість (визначати причини бажання гризти шкірні покриви та враховувати можливі наслідки, наприклад, зниження естетичності пальців і розвиток інфекційних захворювань).

10

Чи ефективний лак для захисту від обгризання нігтів?

Спеціальні лаки проти обгризання нігтів з неприємним (наприклад, вираженим гірким) смаком можуть використовуватися як дієві засоби комплексного лікування оніхофагії. Перед застосуванням медичних лаків для дітей і дорослих, щоб вони не гризли нігті, необхідна консультація дерматолога.

11

Коли потрібно звернутися до лікаря за обгризання нігтів?

У випадках, коли кусання нігтів спричиняє фізичне ушкодження нігтьової пластини, кутикули чи суміжних ділянок шкіри, а також за появи ознак інфекції (почервоніння, болю чи набряку) необхідно звернутися до дерматолога. Травмування зубів, спровоковане оніхофагією, є приводом для консультації стоматолога. Якщо відучити підлітка чи дорослого гризти нігті не вдається, а оніхофагія спричиняє психологічний стрес, сором, тривогу, депресію чи викликає низьку самооцінку, слід проконсультуватися з психіатром.

12

Як швидко відновити обгризені нігті?

Швидко відновити обгризені нігті неможливо, оскільки швидкість їхн росту не перевищує трьох-чотирьох міліметрів на місяць. Час, необхідний для відновлення нігтьових пластин, також залежить від ступеня пошкодження. Щоб відновити та відростити нігті, пошкоджені через оніхофагію, необхідно провести лікування супутніх захворювань за їх наявності (наприклад, дерматологічних або інфекційних хвороб).

Інші способи регенерації обгризених нігтів включають використання зволожувальних кремів і живильних ванночок, прийом вітамінних препаратів (наприклад, біотину), дієти, багатої на білок, а також уникнення травм. Крім цього, для поліпшення зовнішнього вигляду нігтів можна сходити на манікюр.

13

Як доглядати за нігтями?

Для підтримки здоров'я та привабливості нігтьових пластин необхідно уникати травм і дотримуватися гігієни. Правила догляду за нігтями:

  • утримання нігтів у сухості та чистоті;
  • використання гумових рукавичок для захисту від мийних засобів (побутової хімії);
  • ретельне очищення й акуратне підстригання нігтів манікюрними ножицями чи кусачками з плавним заокругленням кінчиків;
  • відмова від використання засобів для зняття лаку на основі ацетону;
  • застосування зволожувального крему (наноситься на кутикулу та сухі нігті, схильні до розшарування).

Під час виконання манікюру рекомендується уникати зрізання кутикули, яка слугує бар'єром для інфекцій. Також важливо проводити стерилізацію манікюрного приладдя перед кожним використанням.

Психотерапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як перестати гризти нігті? - Сиваш Олена Василівна
Сиваш Олена Василівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як перестати гризти нігті?
Лікар-психотерапевт, кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як перестати гризти нігті?
Лікар-психіатр. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 2 місяці тому
Добрий день. Чи можуть під нігтями з'явитися глисти через погану гігієну?
Відповісти
Добрий день. За порушення правил гігієни під нігтями можуть перебувати яйця паразитів (наприклад, гельмінтів). Для діагностики паразитарних інфекцій нігтьових пластин рекомендується звернутися до дерматолога.
Сергій 3 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, що буде, якщо гризти нігті на ногах?
Відповісти
Добрий день. Кусання нігтів на будь-яких кінцівках призводить до погіршення їхнього естетичного вигляду та інших ускладнень. Наслідки обгризених нігтів можуть включати інфекції, дистрофію нігтьових пластин, абсцеси, захворювання ротової порожнини, шкірні хвороби та психоемоційні порушення.
Ірина 3 місяці тому
Добрий день. Який тип людей гризе нігті?
Відповісти
Добрий день. Результати проведених наукових досліджень не дають змоги визначити точні причини гризіння нігтів. Факторами ризику можуть бути обсесивно-компульсивні розлади, нервозність, занепокоєння, гіперактивність, тривожність, а також спадкова схильність до патології.
Володимир 3 місяці тому
Добрий вечір. Як перестати гризти нігті за 1 день?
Відповісти
Добрий день. Лікування оніхофагії, як правило, є тривалим. Універсального засобу, який допомагав би відучитися гризти нігті протягом доби, не існує.
Антон 3 місяці тому
Добрий день. Як перестати гризти нігті, якщо нічого не допомагає?
Відповісти
Добрий день. Самостійні спроби відмовитися від звички гризти нігті не завжди виявляються успішними. Для підбору лікувальних процедур рекомендується проконсультуватися з дерматологом або психотерапевтом, які допоможуть виявити й усунути основні причини оніхофагії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!