Logo
0 800 30 11 77

Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки і чому його призначають?

Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки і чому його призначають?
Читати 9 хвилин | Створено: 1 листопада 2023 | Оновлено: 1 листопада 2023 | 4718 4718
Ерозія шийки матки — це зміна структури її слизової оболонки: порушення цілісності, утворення виразок і рубців. Для лікування ерозії гінеколог може призначити її радіохвильове видалення.

Що таке радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки — це малоінвазивна операція, яка проходить за допомогою високочастотного радіохвильового апарату і спрямована на деструкцію (знищення) патологічно змінених клітин. Спрямований пучок радіохвиль діє безпосередньо на уражену ділянку органу, не зачіпаючи прилеглі тканини.

Яким апаратом проводиться радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки проводиться апаратом «Сургітрон». Апарат генерує високочастотні хвилі, які пучком спрямовуються на уражені тканини через спеціальний тонкий електрод — радіоніж.

Радіохвилі нагрівають патологічні клітини, «випарюють» їх і одночасно коагулюють («запаюють») кровоносні судини, запобігаючи кровотечі та інфікуванню. Апарат налаштовується індивідуально, лікар обирає потрібну глибину і площу впливу високочастотних хвиль.

Коли призначається радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Радіохвильове видалення ерозії шийки матки призначає гінеколог після збору анамнезу, огляду та обстеження для виключення всіх протипоказань. Процедуру призначають молодим жінкам і жінкам, які не народжували, оскільки вона відрізняється атравматичністю (зберігає цілісність слизової оболонки шийки матки) і низьким ризиком розвитку ускладнень.

У чому перевага радіохвильового припікання ерозії шийки матки?

Видалення ерозії за допомогою радіоножа є безпечним і безконтактним методом (не вимагає розрізів, проколів і зіткнення обладнання з пошкодженими тканинами). Переваги радіохвильового припікання ерозії шийки матки:

  • виключення кровотеч (відбувається коагуляція судин);
  • вплив безпосередньо на патологічні клітини (не зачіпаються прилеглі тканини);
  • бактерицидний ефект (високочастотна радіохвиля вбиває патогенні мікроорганізми);
  • не вимагає загального наркозу і госпіталізації;
  • безболісність (процедура проводиться під місцевим знеболенням);
  • швидкий час проведення (не більше 20 хвилин);
  • короткий відновлювальний період;
  • мінімальний ризик рецидиву.

Переваги радіохвильового припікання ерозії шийки матки

Переваги радіохвильового припікання ерозії шийки матки

Післяопераційні ускладнення (наприклад, набряки або запалення) і рецидиви зведені до мінімуму. Також процедура не залишає рубців і шрамів, тому радіохвильове лікування ерозії шийки матки може проводитися жінкам, які не народжували.

Як підготуватися до видалення ерозії радіохвильовим методом?

Перед лікуванням ерозії шийки матки жінка проходить обстеження, призначене гінекологом.  Діагностика ерозії шийки матки включає:

  • гінекологічний огляд і кольпоскопію (дослідження піхви та шийки матки за допомогою оптичного приладу — кольпоскопа);
  • мазки з цервікального каналу (на мікрофлору піхви, цитологію, інфекції);
  • гінекологічне УЗД (для виключення вагітності та інших патологій репродуктивних органів);
  • загальні аналізи крові та сечі.

За наявності запальних або інфекційних захворювань лікування ерозії шийки матки за допомогою радіохвиль тимчасово протипоказане. Перед операцією необхідно буде пройти курс лікування, яке призначить гінеколог (наприклад, антибіотикотерапію в разі інфекції, приймання противірусних і видалення папілом у разі ВПЛ). Також важливо попередити лікаря про прийом препаратів на постійній основі, зокрема бадів і харчових добавок (засоби, що впливають на згортання крові, вимагають скасування за один-два тижні до процедури).

Які аналізи здати перед радіохвильовим лікуванням ерозії?

Радіохвильова операція має низку обмежень, тому для виключення протипоказань важливо здати лабораторні аналізи, призначені гінекологом. Необхідні аналізи перед радіохвильовим лікуванням ерозії шийки матки:

  • цитологічне дослідження (оцінка морфологічної будови змінених клітин для виключення передракового і ракового стану);
  • аналіз на інфекції, що передаються статевим шляхом (наприклад, хламідіоз, мікоплазмоз, віруси герпесу, папіломи людини);
  • мазок на мікрофлору піхви;
  • клінічний аналіз крові та коагулограма (для виключення запалень і оцінки згортання крові).

Перед хірургічним втручанням важливими є аналізи на гепатити В і С, сифіліс і ВІЛ. За необхідності лікар може призначити аналіз на онкомаркери.

Що не можна перед операцією з видалення ерозії радіохвилею?

Перед процедурою з видалення ерозії радіохвилею важливо дотримуватися рекомендацій гінеколога: протягом 10 днів необхідно відмовитися від відвідування басейну, саун і лазень, утриматися від статевих контактів, щоб уникнути потрапляння інфекцій. За необхідності лікар може призначити прийом лікарських препаратів (наприклад, антибактеріальних для запобігання запалень).

Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Лікування ерозії шийки матки апаратом Сургітрон проводиться в амбулаторних умовах на гінекологічному кріслі. Процедура не потребує госпіталізації та наркозу, вона проходить із застосуванням місцевого знеболення (на ділянку впливу наносять анестетики і антисептики).

Операція проводиться під контролем кольпоскопії, під час припікання ерозії шийки матки жінка може відчувати легке поколювання або печіння. Радіохвильове видалення ерозії шийки матки триває 15-20 хвилин, після чого жінці можна повернутися до звичного способу життя, дотримуючись рекомендацій гінеколога.

Скільки триває відновлення після радіохвильової операції з видалення ерозії?

Час відновлення після радіохвильового видалення ерозії шийки матки залежить від обширності процедури та індивідуальних особливостей організму, в середньому триває чотири-шість тижнів. Одразу після малоінвазивної операції жінка може вирушити додому, дотримуючись усіх рекомендацій гінеколога.

Важливо пройти огляд гінеколога через два тижні після проведення радіохвильового видалення ерозії шийки матки. У разі появи рясних кров'янистих виділень із піхви, болю в животі, підвищення температури тіла необхідно звернутися до лікаря.

Як довго йдуть кров'янисті виділення після радіохвильового лікування ерозії шийки матки?

Після радіохвильового лікування ерозії шийки матки можуть бути незначні кров'янисті виділення протягом перших 10-14 днів. Також можливі помірні болі внизу живота (за потреби гінеколог може призначити знеболювальні засоби).

Що не можна робити після радіохвильового припікання ерозії?

У період реабілітації необхідно дотримуватися рекомендацій лікуючого гінеколога, щоб уникнути розвитку ускладнень. Після радіохвильового лікування ерозії шийки матки протягом 14 днів не можна:

  • вести статеве життя;
  • займатися активними фізичними навантаженнями;
  • піднімати тяжкості;
  • приймати гарячі ванни;
  • відвідувати сауни, лазні, басейни;
  • купатися у відкритих водоймах.

У період загоєння після радіохвильового припікання ерозії не можна використовувати тампони і робити спринцювання. Необхідно проводити туалет зовнішніх статевих органів мінімум двічі на день без застосування агресивних засобів гігієни та використовувати гігієнічні прокладки.

Де зробити радіохвильове видалення ерозії шийки матки?

Малоінвазивні операції лікарі проводять у відділенні хірургії медичного центру ОН Клінік. Радіохвильове видалення ерозії шийки матки можна зробити в таких медичних центрах:

Записатися на консультацію гінеколога і на лікування ерозії шийки матки можна на сайті через форму запису або за телефоном. Запис на прийом лікарів ведеться цілодобово.

Які протипоказання до радіохвильового методу лікування ерозії?

Радіотерапія має абсолютні та тимчасові протипоказання. Протипоказання до радіохвильового методу лікування ерозії:

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки не проводять під час вагітності. Під час виношування плоду може бути показано медикаментозне лікування ерозії за допомогою препаратів місцевого застосування. Радіохвильове лікування ерозії шийки матки може бути проведено через два-три місяці після пологів.

Які можуть бути ускладнення після видалення ерозії радіохвилею?

Ускладнення після радіохвильового видалення ерозії шийки матки з'являються рідко, найчастіше вони пов'язані з недотриманням рекомендацій гінеколога в післяопераційний період та ініціюванням (наприклад, за умови недотримання особистої гігієни, купання у відкритій водоймі або незахищеного статевого контакту). Побічними ефектами після процедури можуть бути ниючі болі в животі та кров'янисті виділення. Для усунення болю гінеколог може призначити знеболювальні препарати, помірні виділення корекції лікаря не потребують.

Ускладнення ерозії шийки матки до і після операції може спровокувати використання народних засобів. Домашні засоби неефективні в разі патологій шийки матки, а також можуть спричинити небезпечні наслідки: кровотечі, алергічні реакції, збільшення виразок на слизовій оболонці та рубцювання.

Чи можлива повторна ерозія шийки матки після хірургічного видалення?

Ризик розвитку повторної ерозії шийки матки після радіохвильового лікування мінімальний. Патологію шийки матки можуть спровокувати інфекції та запальні захворювання статевих органів, аборти.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки і чому його призначають? - Фролова Оксана Леонідівна
Фролова Оксана Леонідівна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна зробити радіохвильове лікування ерозії шийки матки під час грудного вигодовування?

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки може проводитися під час грудного вигодовування. Гінеколог проведе обстеження і призначить день операції.

2. Чи можна робити радіохвильове лікування ерозії жінкам, які не народжували?

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки можна робити жінкам, які не народжували, оскільки процедура не залишає рубців і шрамів, а також не призводить до деформації та зниження еластичності тканин шийки матки. Процедура не впливає на можливість зачаття і процес виношування дитини.

3. Чи можлива вагітність після радіохвильового лікування ерозії шийки матки?

Видалення ерозії шийки матки за допомогою радіоножа не впливає на репродуктивну функцію жінки і пологи. Вагітність після радіохвильового лікування ерозії шийки матки необхідно планувати не раніше ніж через п'ять місяців після процедури.

4. На який день циклу робити радіохвильове лікування ерозії?

Робити радіохвильове лікування ерозії шийки матки необхідно на 5-10 день менструального циклу. На початку циклу рівень естрогену підвищений, що дає змогу тканинам швидше відновлюватися після хірургічного втручання. Процедуру не проводять під час місячних.

5. Скільки коштує радіохвильове лікування ерозії?

Вартість радіохвильового видалення ерозії шийки матки можна дізнатися на сайті медичного центру «ОН Клінік» або за телефоном у наших операторів. Також на сайті можна ознайомитися з відгуками на радіохвильове лікування ерозії шийки матки.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки і чому його призначають?
Лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Як проходить радіохвильове видалення ерозії шийки матки і чому його призначають?
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 5 місяців тому
Доброго дня! У який період потрібно робити радіохвильове лікування ерозії шийки матки?
Відповісти
Доброго дня. Радіохвильове лікування ерозії шийки матки необхідно робити на початку менструального циклу (на п'ятий-сьомий день). Процедура не проводиться під час місячних і небажана в період овуляції через рясні виділення. День радіохвильової терапії гінеколог призначить після обстеження.
Жанна 5 місяців тому
Добрий день. Який метод лікування ерозії шийки матки безболісний?
Відповісти
Добрий день. Радіохвильовий метод лікування ерозії шийки матки практично безболісний, процедуру проводять із застосуванням місцевих анестетиків. Під час операції жінка може відчути легке поколювання.
Наталія 5 місяців тому
Доброго дня. Які мінуси радіохвильового лікування ерозії шийки матки?
Відповісти
Доброго дня. Радіохвильове лікування ерозії шийки матки є безпечним, безболісним і атравматичним методом. Важливо пройти обстеження і виключити всі протипоказання.
Юлія 5 місяців тому
Доброго дня. Чи можливо видалити запущену ерозію шийки матки радіохвилею?
Відповісти
Здрастуйте. Ерозія шийки матки тривалий час протікає безсимптомно, тому часто діагностується за великих розмірів. Радіохвильовий метод дає змогу видалити велику ерозію. Важливо звернутися до гінеколога за консультацією, лікар проведе обстеження і призначить лікування. У разі ерозії великого розміру може знадобитися біопсія (дослідження клітин на атиповість).
Валерія 5 місяців тому
Добрий день! Які сучасні методи лікування ерозії шийки матки існують? Як вибрати?
Відповісти
Добрий день. Лікування ерозії шийки матки може проводитися за допомогою медикаментозної терапії (за невеликих розмірів) або способом припікання. Сучасними методами лікування ерозії є лазер-коагуляція, кріодеструкція і радіохвильове видалення. Вид малоінвазивної операції призначає гінеколог після обстеження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!