Logo
0 800 30 11 77

Як розпізнати та вилікувати кісту придатка яєчка (сперматоцеле)?

Як розпізнати та вилікувати кісту придатка яєчка (сперматоцеле)?
Читати 9 хвилин | Створено: 13 червня 2024 | Оновлено: 13 червня 2024 | 975 975
Кіста придатка яєчка (сперматоцеле) є одним з поширених захворювань чоловічої сечостатевої системи. Патологія виявляється приблизно в кожного третього чоловіка.

Що таке сперматоцеле?

Сперматоцеле — це заповнене рідиною доброякісне новоутворення (кіста), яке розвивається в придатку яєчка. Придаток яєчка являє собою трубку, яка проходить позаду і над верхньою частиною кожного яєчка. Основна функція придатка — зберігання та транспортування сперми.

Як виглядає кіста придатків яєчка у чоловіків?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Кіста на яєчку за формою нагадує горошину або кульку. Під час пальпації на яєчку може виявлятися тверде гладке ущільнення. Велика кіста може виглядати як третє яєчко у чоловіків. Невеликі сперматоцеле можуть виявлятися тільки під час ультразвукових досліджень (УЗД).

Чому з'являється кіста придатка яєчка?

Сперматоцеле може виникнути внаслідок закупорки протоки придатка яєчка, що транспортує сперму. Інші причини сперматоцеле:

  • прийом препаратів для запобігання викидня матір'ю під час вагітності;
  • інфекційні захворювання;
  • травми яєчка;
  • запалення мошонки.

Сперматоцеле може виникнути у представників будь-яких вікових категорій, але найчастіше виявляється у віці від 40 до 50 років. У деяких випадках не вдається встановити точні причини появи кісти яєчка у чоловіків.

Види кіст придатків яєчка

Крім класифікації за розмірами, сперматоцеле можуть бути лівосторонніми, правосторонніми та двосторонніми (розташовуються праворуч і ліворуч), а також поодинокими та множинними. Під час діагностики можуть виявлятися однокамерні та багатокамерні (з внутрішніми перегородками) кісти.

Які симптоми кісти придатків яєчка?

Невеликі сперматоцеле (в межах кількох міліметрів) зазвичай протікають безсимптомно. Симптоми великих кіст яєчок можуть включати:

  • набряки;
  • дискомфорт;
  • відчуття важкості або ниючого болю в мошонці чи яєчках.

Механізм виникнення кіст головки придатка лівого та правого яєчок до кінця не вивчений. За блокування каналу, що з'єднує яєчко з придатком, у ньому може з'явитися новоутворення зі щільною капсулою зовні та прозорою рідиною всередині.

У міру розвитку сперматоцеле може залишатися одного розміру або збільшуватися з плином часу. Якщо розмір ущільнення вгорі або внизу яєчка в чоловіків досягає одного або кількох сантиметрів, а симптоматика доповнюється постійними болями, потрібне невідкладне лікування.

Як діагностують кісту придатків яєчка?

За підозри на кісти придатків одного або обох яєчок необхідно звернутися до уролога. Методи діагностики сперматоцеле включають:

  • огляд, збір анамнезу;
  • пальпацію яєчок;
  • УЗД калитки (дає змогу уточнити розміри й локалізацію ущільнень на яєчку — знизу, зверху або відразу в кількох місцях);
  • аналізи сечі та крові.

Лабораторні дослідження проводяться з метою виявлення ознак інфекцій або запалень, що супроводжують кісту головки придатка яєчка. Диференціальна діагностика дає змогу виключити грижі, гідроцеле (скупчення рідини у внутрішній оболонці або між оболонками яєчка) та варикоцеле (варикозне розширення вен сім'яного канатика, що беруть участь у кровообігу яєчка).

Методи лікування кісти придатків яєчка

Лікування невеликих кіст яєчка у чоловіків можна проводити без операції. Під час терапії можуть використовуватися нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), що допомагають позбутися болю та набряків, а також антибіотики (за бактеріальних інфекцій). За прогресуючої або важкої форми сперматоцеле проводиться радіохвильове або хірургічне лікування.

Кому показано видалення кісти придатків яєчка?

Видаляти сперматоцеле необхідно, якщо придаток яєчка став твердим, а кіста викликає інтенсивний біль і дискомфорт. Ще одним показанням до хірургічного лікування сперматоцеле є підвищений ризик ускладнень.

Як підготуватися до видалення сперматоцеле?

Обов'язковий етап підготовки до видалення сперматоцеле — надання лікареві інформації про препарати, що використовуються, для корекції схем їхнього прийому (зокрема, антикоагулянтів). Передопераційні обстеження включають:

  • аналізи крові (клінічний, біохімічний, на резус-фактор, групу крові, гепатит, ВІЛ, Covid, коагулограму);
  • аналіз сечі;
  • УЗД;
  • електрокардіограму.

Перед операцією проводиться гігієна статевих органів. За дві години до хірургічного втручання слід відмовитися від пиття та прийому їжі.

Як проходить видалення кісти яєчка у чоловіків?

Хірургічна операція з видалення сперматоцеле виконується під місцевою анестезією. Етапи хірургічного видалення кісти яєчка у чоловіків:

  1. Антисептична обробка операційного поля.
  2. Ін'єкція анестетика (за необхідності анестезія доповнюється внутрішньовенним введенням седативних препаратів).
  3. Створення розрізу на мошонці в області кісти.
  4. Видалення новоутворення скальпелем.
  5. Пошарове ушивання рани.
  6. Накладення стерильної пов'язки.

Тривалість операції з видалення кісти придатка яєчка становить близько години. Альтернативою відкритому хірургічному методу є відсікання новоутворення від придатка радіохвильовим ножем. Радіохвильове видалення кісти придатків яєчка характеризується низьким ризиком ускладнень, коротким періодом загоєння та відновлення після операції.

Відновлення після видалення сперматоцеле

Впродовж доби після видалення сперматоцеле пацієнт залишається в стаціонарі під наглядом лікаря. Особливості післяопераційного періоду після видалення кісти придатка яєчка:

  • тупий біль і незначний дискомфорт у зоні мошонки є нормальними явищами для перших двох-трьох днів після операції;
  • при сильних болях можна приймати НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати);
  • набряк тканин, що спостерігається протягом тижня, зазвичай минає без зовнішнього втручання (щоб швидше позбутися набряків, можна прикладати до пахової ділянки пакети з льодом);
  • до завершення реабілітаційного періоду необхідно утримуватися від підвищених фізичних навантажень, підйому важких предметів, різких рухів і змін положення тіла (проте помірна рухова активність не протипоказана);
  • щоб уникнути ускладнень, важливо унеможливити вживання спиртних напоїв щонайменше впродовж 48 годин;
  • для профілактики розвитку інфекційних захворювань не слід відвідувати лазні, сауни, приймати ванну, купатися в басейнах або відкритих водоймах;
  • секс у перший тиждень після операції може бути болючим, тому потрібно дотримуватися обережності під час статевих контактів або утримуватися від них за появи дискомфорту.

Залежно від самопочуття може виникнути необхідність у припиненні професійної або навчальної діяльності на кілька днів. Контрольний огляд проводиться хірургом впродовж одного-трьох тижнів після операції. За сильного болю, набряків, кровотеч або лихоманки слід невідкладно звернутися до лікаря.

Чи може кіста придатків яєчка пройти сама?

Кісти придатків яєчок належать до доброякісних пухлин, які не проходять без терапії. Щоб позбутися сперматоцеле, потрібне медикаментозне лікування або хірургічне втручання.

Можливі ускладнення після видалення кісти придатків яєчка

Післяопераційні ускладнення при сперматоцеле, що виникають у рідкісних випадках, можуть проявлятися гематомою мошонки, інфекціями, обструкцією придатків і пошкодженням сім'явивідних проток. Наслідки видалення кісти яєчка у чоловіків також можуть включати зниження фертильності, безпліддя і рецидиви сперматоцеле.

Особливості лікування кісти придатків яєчка у дітей і підлітків

Сперматоцеле у підлітків найчастіше виявляється після 14 років. Діагностика та лікування кіст яєчок у дитячому та підлітковому віці проводяться аналогічно терапії сперматоцеле у дорослих. Якщо кіста придатка яєчка має розмір менше одного сантиметра, допускається проводити її лікування без операції. Кісти яєчок у дітей і підлітків, які досягли розміру 10 міліметрів (або більше), видаляють хірургічним методом.

Чим небезпечна кіста яєчка у чоловіків?

У більшості випадків кісти на яєчках не викликають ускладнень. Запущені форми сперматоцеле можуть супроводжуватися хронічними болями, поширенням інфекції на навколишні тканини і сепсисом.

Чи можна запобігти появі кісти придатків яєчка?

Гарантованого способу запобігти кісті яєчка в чоловіків не існує, однак для профілактики появи та розвитку ускладнень сперматоцеле важливо проводити самообстеження мошонки на предмет наявності ущільнень не рідше одного разу на місяць. Рекомендується оглядати яєчка після прийняття теплої ванни або душу. Тепло розслабляє мошонку, завдяки чому полегшується пошук ознак патологій. Рекомендації щодо самодіагностики сперматоцеле:

  1. Встати перед дзеркалом, оглянути шкіру мошонки на предмет набряків.
  2. Помістити вказівний і середній пальці під яєчко, а інші пальці — зверху.
  3. Акуратно покатати яєчко між пальцями. У нормі на гладкому і помірно твердому яєчку не повинно бути горбків.
  4. Провести обстеження другого яєчка. Переконатися, що на яєчку немає твердих кульок.

Одне яєчко може бути трохи більшим за інше. За появи болю, що супроводжує пальпацію, а також за виявлення ознак сперматоцеле ліворуч, праворуч або на обох яєчках слід звернутися до уролога.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Урологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як розпізнати та вилікувати кісту придатка яєчка (сперматоцеле)? - Бальчунас Іван Вікторович
Бальчунас Іван Вікторович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Яка ціна видалення кісти придатків яєчка?

Ціну видалення кісти яєчка у чоловіків можна уточнити, звернувшись до медичного центру «ОН Клінік Харков». Запис на консультацію уролога або хірурга ведеться цілодобово.

2. У чому різниця між сперматоцеле та гідроцеле?

Гідроцеле — це неракове новоутворення, за якого мішечок з яєчком, що знаходиться всередині мошонки, наповнюється рідиною. На відміну від сперматоцеле, при гідроцеле, як правило, не виникають болісні відчуття. Лікування потрібне за збільшення розмірів гідроцеле.

3. Чи може кіста яєчка стати причиною безпліддя?

Як і у випадку з раком, сперматоцеле не є причиною чоловічого безпліддя. Імовірність обструкції придатка яєчка, здатної вплинути на фертильність, збільшується при проведенні операції з видалення кісти, проте закупорка виникає вкрай рідко.

4. Чи може кіста яєчка перерости в рак?

Немає жодних доказів того, що сперматоцеле може перерости в рак. Крім цього, під час досліджень не було виявлено зв'язку між наявністю кісти яєчок і ризиком виникнення онкологічних захворювань чоловічої репродуктивної системи.

5. Як відрізнити рак яєчка від кісти?

Щоб відрізнити кісту від раку яєчок, необхідно записатися на прийом до уролога і пройти діагностику. У рамках обстежень можуть проводитися тести на онкомаркери, УЗД, а також лабораторні дослідження зразків тканин.

6. Чи впливає кіста яєчка на потенцію?

Новоутворення, що протікає без ускладнень, не впливає на потенцію. Основними наслідками кіст яєчка є хронічний біль, що знижує якість життя.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як розпізнати та вилікувати кісту придатка яєчка (сперматоцеле)?
Лікар-уролог.
Як розпізнати та вилікувати кісту придатка яєчка (сперматоцеле)?
Лікар-уролог. Перша категорія.

Консультація лікаря-уролога по лікуванню новоутворень у яєчках

Схожі статті:

Коментарі

Олег 19 годин тому
Добрий вечір. У мене в яєчках намацується грудка. Що робити?
Відповісти
Добрий день. Якщо під час самообстеження виявляються ущільнення, що нагадують кісти яєчка, не слід лікувати їх самостійно через підвищений ризик побічних ефектів. Для проведення діагностики та терапії сперматоцеле потрібно записатися на прийом до уролога.
Кирило 1 тиждень тому
Добрий день. Можна уточнити ознаки розсмоктування кісти яєчка?
Відповісти
Добрий день. Кіста придатка яєчка зазвичай не розсмоктується без проведення лікувальних процедур. Очікування, поки сперматоцеле розсмокчеться, може призвести до зростання новоутворення.
Данило 2 тижні тому
Доброго дня. Чи потрібно видаляти кісту яєчка?
Відповісти
Добрий день. Операція з видалення кісти яєчка у чоловіків не є обов'язковою за невеликих безсимптомних утворень. Якщо кіста збільшується в розмірах, спричиняє дискомфорт або біль у яєчку, її слід видалити.
Дмитро 2 тижні тому
Доброго ранку. Чи можна проводити лікування кісти яєчка у чоловіків народними засобами?
Відповісти
Добрий день. Використання народних засобів для терапії сперматоцеле пов'язане з підвищеним ризиком виникнення побічних ефектів. При появі симптомів кісти придатка яєчка рекомендується пройти лікування, призначене урологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн